Ubuntu Support

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » Ut Feb 03, 2009 2:37 pm

Tento topic si rezervujem na otázky ohľadom Linuxu. čakal som, že nový príspevok bude už z nového OS :( zatiaľ ešte nie a tu je gro problému.
---
zdá sa, že celé hardverove vybavenie funguje, žiadna patricia na disku neskolabovala (uff 8-[ ) všetko funguje, aj základne programy (treba ešte stiahnuť nejaké codeky).
A k problému. V nastaveniach netu som mal pred chvýľou 3 položky:Wifi, modem, a kábel. Práve ten kábel mi teraz chýba a neviem si nastaviť konto z DSIdata aby som sa mohol pripojiť. Viete mi pomôcť?
---
druhý problém je, že ne...
vlastne už som sa s tým pohral (mal som myšlienku pri písani topicu :) ) a bluetooth medzi mobilom a bookom funguje :D
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ut Feb 03, 2009 4:28 pm

Tam nie je co nastavovat, do routera das meno, heslo, DHCP, zapnes firewall,
prip. soft. firewall a configuraky v /etc/sysctl.d alebo v /etc/resolv.conf
Este sa da napr. v Menu/System/Predvolby/Network Configuration nastavit
rozne parametre pripojenia: Drot, Bezdrot, Mobilny Broad, VPN a DSL
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » Ut Feb 03, 2009 8:38 pm

ešte som sa nedostal k oknu, kde treba zadať meno a heslo a to som skúšal otvoriť všetky okná čo mali niečo spoločné s internetom
---
do akého routera? prepáč za takúto otázku ale nič mi to nehovorý, Menu/System/Predvolby/Network Configuration v tom som sa babrel ale nič to neprinieslo, a sieť gigabit od intelu by mala byť podporovaná...
---
nejaké dobré linux stránky okrem http://www.wiki.ubuntu.cz a http://www.linuxos.sk poznáte?
---
prosím, majte so mnou chvýľu strpenia :oops: v PC som len bežný užívatel a žiadny advanced (aspoň posledné 4 roky)
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ut Feb 03, 2009 8:53 pm

Zadas adresu routra napr. 192.168.0.1 alebo 192.168.1.1, neviem kde ho mas, zadas podla
manualu login, napr. admin heslo: adminpasswordblabla a tam vsetko nastavis.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » St Feb 04, 2009 12:10 am

Screenshot0.jpg
Screenshot0.jpg (69.17 KiB) 6547 zobrazení

takto sa pripájam vo windowse

Screenshot-1.jpg
Screenshot-1.jpg (76.02 KiB) 6547 zobrazení


Screenshot-3.jpg
Screenshot-3.jpg (79.03 KiB) 6545 zobrazení


nakoniec som sa dostal k pripojeniu PPPoE ako mám vo wine. ale ako keby som nemal sieťovku (nemôžem tam dať ani OK), aj keď test hardveru v ubuntu sieťovku našiel. fakt neviem čo mám zablokované, alebo kam mám ísť. ešte keď vypínam ubuntu píše niečo o: NetvorkerManaker, failed, connect close nňa napáda aj driver ale ako ho dam, keď sa nemôžem pripojiť :roll:
---
už ma dnes nasral aj windows, zase začal blbnúť, pri spúštani začal zamŕzať, kvoli tomu som ho niekoľko krát preinštaloval.fakt nechápem ako mohol po nejakom čase naskočiť, aj teraz som ho skusil pustiť a už ide, neviem či mi neodchádza hardisk alebo čo.
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Feb 04, 2009 12:53 am

Ubuntu nechaj tak, ono si nastavi vsetko samo, len musis mat v routeri meno a heslo
a spojeny kabel so sietovkou. Vsetko sa nastavi samo a potom uz mozes menit konfiguraky
a nastavenia ako chces.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » St Feb 04, 2009 1:40 am

AHOOOOOOOOJ píšem z UBUNTUUUUUUU

teraz sa mi tam konečne objavilo "wired connection", mám vážne podozrenie, že kábel musí byť zapojený od spúštania linuxu. Uvidím zajtra, či to rozbehnem =D>

ale vďaka Kiwi, že si sa snažil, možno pribudnú ďalšie otázky, "Ubuntu nechaj tak, ono si nastavi vsetko samo" je hodná :)
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » St Feb 04, 2009 11:12 am

fáza dva: inštalácia
pochopil som že sa programy inštalujú z add/remove, synaptic package manager aleebo stiahnuté balíčky .deb ale ako nainšalujem boinc 6.4.5 s príponou .sh najskôr som inštaloval boinc z add/remove ale chýbal mi klient, pozrel som sa do návodu gabba a inštaloval cez synaptic
a tam bol client. ale ako novú verziu?
---
EDIT: vyriešili to asi nevydané a nepodporované aktualizácie, ale aj tak len na verziu 6.2.14
Naposledy upravil/-a miloso v St Feb 04, 2009 12:34 pm, upravené celkom 1 krát.
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa slavko.sk » St Feb 04, 2009 12:27 pm

miloso napísal:fáza dva: inštalácia
pochopil som že sa programy inštalujú z add/remove, synaptic package manager aleebo stiahnuté balíčky .deb ale ako nainšalujem boinc 6.4.5 s príponou .sh najskôr som inštaloval boinc z add/remove ale chýbal mi klient, pozrel som sa do návodu gabba a inštaloval cez synaptic
a tam bol client. ale ako novú verziu?
---
EDIT: vyriešili to asi nevydané a nepodporované aktualizácie, ale aj tak len na verziu 6.2.14

Moje skromne znalosti hovoria ze .sh sa da spustit pod shellom, tak som instaloval BOINC na ux-ch.
Len treba chmodnut prava na u+x.

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » St Feb 04, 2009 12:51 pm

"Len treba chmodnut prava na u+x" to mi ešte nič nehovorí, možno neskôr. :) Teraz ma viac trápi že mi rosetta neukazuje grafiku :(
EDIT: zase sa niečo pokašľalo s netom a to som sa nikde nebabral, zase neukazuje wired connection, kábel je zasunutý. Vidím to tak, že na linux zanevrem, ak sa to v dohľadnom čase nenapravý, ešte na druhý týždeň sa stretnem s linuxákom, možno mi poradí. a čo je horšie zase začal windows blbnúť #-o
---
alebo skúsiť Ubuntu 8.10?
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1312
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa gabberattack » St Feb 04, 2009 3:46 pm

Mozes skusit 8.10, je tam nove jadro systemu 2.6.27 a novy Network Manager, co by mohlo pomoct s Tvojimi problemami. Napis este nazov a typ Tvojho notebooku, aby sme si mohli pozriet niekde na fore, alebo na supporte pripadne potiaze uzivatelov pred Tebou. Mal som potiaze s WiFi, ale s pevnym kablom nikdy. Nemoze zlyhavat sietova karta? Vypadavalo Ti predtym pripojenie vo Windows?
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1312
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa gabberattack » St Feb 04, 2009 4:05 pm

miloso napísal:fáza dva: inštalácia
pochopil som že sa programy inštalujú z add/remove, synaptic package manager aleebo stiahnuté balíčky .deb ale ako nainšalujem boinc 6.4.5 s príponou .sh najskôr som inštaloval boinc z add/remove ale chýbal mi klient, pozrel som sa do návodu gabba a inštaloval cez synaptic
a tam bol client. ale ako novú verziu?
---
EDIT: vyriešili to asi nevydané a nepodporované aktualizácie, ale aj tak len na verziu 6.2.14


Ono chvilku trva, kym sa na Ubuntu servery dostane najnovsia aktualizacia, preto ked nutne potrebujes novu verziu, musis si to spravit rucne. Rozblit balicek mozes aj obycajnym kliknutim a zmenou preferencii cez graficke rozhranie (zakliknes tam Executable). Po spusteni sa Ti vytvori adresar BOINC s patricnym adresarovym rozdelenim vnutri, ten si mozes presunut kam chces (trebrs do Home adresara) tam potom treba len spustit subor boinc a uz bezi, pre graficke rozhranie kliknes na boincmanager (manazera spustaj az po boinc, lebo sa nebude mat kam pripojit). Toto je ten najjednoduchsi sposob, pricom to musis spustat manualne, mozes si nastavit aj spustanie pri starte a manualne sa pripajat nan cez manazera (boinc aj boincmanager musia ostat na jednej urovni v adresari). Davaj pozor, aby Ti nebezal Boinc nainstalovany cez synaptica, lebo sa Ti to bude bit. :-) Je este niekolko inych sposobov ako to nainstalit - tento je myslim najjednoduchsi pre Teba.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Feb 04, 2009 5:28 pm

Ja instalujem BOINC takto. Stopnem boinc. Stiahnem boinc_6.4.5_x86_64-pc-linux-gnu.sh
Dam ho do svojho domovskeho adresara. Cize bude u mna tu: /home/kiwi/boinc_6.4.5_x86_64-pc-linux-gnu.sh
Napisem za $ v terminali: sh /home/kiwi/down_bin/boinc_6.4.5_x86_64-pc-linux-gnu.sh
Spustim BOINC, tak, ze napisem v terminali za
$ cd BOINC
$ ./boinc -daemon
ak chcem mat nan pristup cez RPC port napisem:
$ ./boinc -daemon --allow_remote_gui_rpc --gui_rpc_port 31416
Tu ale musis mat iditovane subory: remote_hosts.cfg a gui_rpc_auth.cfg
Viac tu: viewtopic.php?f=31&t=368&p=4101&hilit=rpc#p4101
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Feb 04, 2009 5:43 pm

No necuduj sa, ze ti blbne OS, ked nemas stabilny hardver. Aj ked tam das 10 OS, aj tak to bude
blbnut, dokedy neprides na pricinu a neodstranis ju. PC musi byt za danych podmienok stabilne,
t.j. ak ho mam otestovane pri 22 *C a je to ok, tak to mozem cely cas pouzivat, bez toho, aby
mi nieco blblo. Ak vsak zvysim teplotu chladiaceho media, ergo vzduchu na 26 *, uz nemozem
cakat, ze to PC bude aj vtedy stabilne. Musim znova otestovat stabilitu pri 26 *C.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Palo M. » St Feb 04, 2009 6:06 pm

Uz som to tuto niekde na fore pisal... Da sa urobit to, ze si najprv nainstalujes verziu z Ubuntu, ktora je urcite starsia ako najnovsia verzia z Berkeley (pretoze v distribucii testuju, ci vsetko funguje ako ma, kym to vypustia oficialne).
Moje rady su nasledujuce:
  1. Ak nemas vazny dovod davat novsiu verziu ako je v distribucii, nechaj tu z distribucie. Mala by fungovat dobre. Ovsem vazny dovod moze byt aj to, ze skratka chces tu najnovsiu verziu a chces sa v tom vrtat. Este vaznejsi dovod moze byt, ze niektory projekt to vyzaduje (napriklad ak chces CUDA).
  2. Ak uz teda nemozes (nechces) bezat verziu z distribucie a chces inu, najprv si aj tak nainstaluj tu z distribucie a potom niekde (inde) rozbal tu inu verziu, co chces bezat a prekonfiguruj spustace z distribucie tak, aby bezali "tvoju" binarku a nie tu z distribucie (podrobnosti nizsie).
  3. Az ked sa neda aplikovat bod 1 ani bod 2, pouzi cisto manualnu metodu (nic z distribucie a len samostatny archiv).

Ja sam bezim podla bodu 2, na Debiane aj na Ubuntu.
Pri nainstalovani balika sa ti nainstaluje aj init-skript, takze boinc sa automaticky spusti pri starte systemu a automaticky zastavi pri vypinani (zastavi sa korektne, ze sa mu posle stop, takze sa procesom posle signal od core klienta a nie len kill od systemu). Mozes to urobit aj ty sam manualne:

Kód: Vybrať všetko

sudo /etc/init.d/boinc-client stop
zastavi beziaci BOINC

Kód: Vybrať všetko

sudo /etc/init.d/boinc-client start
spusti BOINC (a ak uz bezi, je to osetrene a nic sa tym nepokazi)
Poznamka: Este by sa dalo pouzit "sudo /etc/init.d/boinc-client restart", ale to neodporucam (radsej najprv stop, potom skontrolovat, ci nebezia nejake vydochnute procesy a potom start) - restart mi robil problem s niektorymi CPDN aplikaciami, ktorym dlho trvalo, kym skoncili, ale core-klient sa vypol a ked medzicasom odstartoval znovu, tie "stare" procesy CPDN boli este v pamati a robili galibu. Asi sa to moze stat v pripade, ked aplikacii trva dlhsie ukladanie checkpointu, co bol pripad prave CPDN...
Obrovska vyhoda balika je v tom, ze sa ti ten init script sam nainstaluje (na webe su rozne verzie a kazda distribucia moze mat trocha inu verziu, dokonca aj Debian sa lisi od Ubuntu, ale podstatne je, ze obidva funguju dobre) a hlavne ti vyrobi uzivatela boinc, pod ktorym potom boinc klient bezi (a to v duchu distribucie, lebo kazda distribucia moze mat trocha inu filozofiu systemovych nastaveni). Takze je to okrem jednoduchosti aj bezpecne (vselijake zbuchane riesenia na tento aspekt casto zabudaju, alebo to dokonca naschval neuvadzaju, aby nedoplietli neskusenych ludi este vyrabanim a nastavovanim dalsieho uzivatela). Jednak demon nebezi pod rootom, jednak nebezi ani pod mojim user-om (takze subory vytvorene BOINcom sa nedaju omylom zmazat z mojho user-id) a spustitelne binarky BOINCu nemoze prepisat sam user boinc (lebo tie moze prepisovat len root), navyse binarky su v uplne inom adresari.
Dobre, takze init skript nam spusta boinc automaticky pri starte (a vieme ho zastavit/spustit aj manualne), co je fajn, ale nepaci sa nam, ze spusta staru verziu. To sa vyriesi pomerne jednoducho. Zastavime teda ten "standardny" boinc, potom si niekde rozbalime verziu ktoru chceme (ja to mam v /opt/boinc-client/boinc-6.4.5 a drzim v patricnych podadresaroch aj par starsich verzii, keby nahodou... ale moze to byt aj inde, napriklad v /usr/local/boinc alebo aj v /home). Ja to mam v /opt a pravo zapisu ma iba root, takze sa to neda nejakym omylom pri beznych akciach rozsahat.
A teraz treba ukecat init skript, aby spustal tuto "nasu" verziu, a nie "standardnu". To je v subore /etc/default/boinc-client (rovnaky nazov suboru pre Debian aj Ubuntu). Su tam polozky ako nastavenie adresara, kde to ma bezat (standardne /var/lib/boinc-client), ci je vobec povolene startovat BOINC pri starte systemu a hlavne je tam cesta k binarke (standardne /usr/bin/boinc_client) - a to prave treba zmenit (ja som to teda zmenil na /opt/boinc-client/boinc-6.4.5/boinc). No a po modifikacii suboru uz len odstartovat cez init skript a bezime s nasou verziou.
Ked vydaju novsiu verziu, je to celkom jednoduche: dam ju do /opt/boinc-client/boinc-X.Y.Z, stopnem klienta, zazalohujem datovy adresar (dobra vec), prepisem cestu v /etc/default/boinc-client a spustim znova klienta... A ked nieco nezafunguje, je jednoduche prepnut to spat na predchadzajucu verziu (a pod Linuxom som este nemusel obnovovat data z backupu).

System len z balika a spustat v adresari sice funguje, ale chybaju tomu tie ochrany, co som spominal. A takisto sa ti to nespusti automaticky pri starte systemu, ale musis bud spustat manualne, alebo si dat skript pri prihlaseni. Z balika je to riesenie, ked nemas k masine administratorsky pristup a teda bezis len pod svojim user-id, musis davat pozor a musis sa nejako postarat o zapinanie. Ja mam radsej automatiku s ochranou :-)

Co sa tyka problemov s pripojenim: Mas zapojeny stroj priamo do ADSL modemu, alebo mas do ADSL modemu zapojeny router a stroj mas zapojeny do toho routera? Lebo sa mi zda, ze Kiwi hovoril o rieseni cez router a ty skor o priamom zapojeni (cez router sa nepouziva PPPoE, ale len normalny Ethernet - a PPPoE zalezitosti obsluhuje router).
Taka rada na diagnostiku: Ked ti siet bezi, zobraz si info o nej v terminali:

Kód: Vybrať všetko

/sbin/ifconfig -a
alebo to aj uloz do suboru:

Kód: Vybrať všetko

/sbin/ifconfig -a >siet_bezi.txt

A v case ked ti to nebezi, zobraz znova:

Kód: Vybrať všetko

/sbin/ifconfig -a >siet_nebezi.txt
a porovnaj, pripadne to skopci sem do fora (lepsie ako screenshoty, lebo tie okienka maju vela vselijakych tabov a jeden obrazok vacsinou nestaci)
Takisto ma napadlo, ze ked mas aj WiFi aj ethernet, moze sa ti stat, ze niekedy najde nejaku WiFi a pokusa sa pripojit cez nu a PPPoE preto odignoruje (a na tu WiFi sa nakoniec aj tak nepripoji, takze nemas ziadnu siet)... A niekedy nezachyti ziadnu WiFi siet, tak ide len na PPPoE a pripoji sa v pohode...
A este som si vsimol, ze mas zapnutu aj IPv6... co je v Ubuntu a asi aj inde sice standardne zapnute, ale ja to vzdy posielam do prec, lebo IPv6 nepouzivam a zbytocne to spomaluje siet (obcas sa to nejako bije s IPv4). To by ale nemalo byt dovodom nechodenia siete...


Návrat na "Ostatné, nehodiace sa inde"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných