Ubuntu Support

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » So Máj 09, 2009 12:12 am

No v 9.04 to furt blblo, cely cas vypnute jedno jadro a niekedy bezali len 2 jadra.
Takze som sa vratil k 8.10, lenze padol mi CPDN cm3 model, ako vzdy pri zmene
OS na novsiu verziu, 7 dni pred dokoncenim. :(
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » Pi Máj 15, 2009 9:43 pm

Live Ubuntu 9.04 z DVD ukázalo že konečne ide wifi a aj skener z HP C5300 ide a normálne funguje, aj skenuje. Ale po aktualizácii (cez správcu) nič z toho nejde (presne tak ako v 8.10). Skener XSane nenajde, a wifi nenájde siete. Pomohlo by sformátovanie a ostré nainštalovanie?

Dlho som tu nebol, som tak trochu zanepráznený :)
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Máj 16, 2009 10:31 am

Ja by som si tipol, ze to nepojde... Je to ale len tip.
Podla mna sa ti pri instalacii systemu vselico ponastavuje (ako sucast instalacneho procesu) a to, ze ti to nechodi, je v tych nastaveniach (a teda by to vlastne mohlo chodit aj v 8.10, keby to bolo spravne nastavene). V Live-CD su veci nastavene vysoko univerzalne a preto to tam chodi.

Napriklad to wifi - nie je tam nahodou nastavena nejaka systemova skupina, v ktorej musi tvoj user byt, aby mal pravo scanovat wifi siete a prepajat sa z jednej na druhu? A takisto skener - je to hardver a pristup nan moze byt obmedzeny len pre istu skupinu. Tieto obmedzenia nemusia byt nastavene v Live-CD, tam sa na mohutnu bezpecnost nehra.

Ja ako tak teraz pozeram na detaily z Ubuntu (odkedy som si to nainstaloval ako primarny system na novy desktop), som z neho dost sklamany a mozno sa hodim naspat na Debian (aj napriek tomu, ze su tam postarsie verzie jednotlivych aplikacii). V Ubuntu sa totiz nainstalovala na zaciatku kopa balastu, o ktorom som ani nevedel, na co to tam je. Ked som mal stale problemy s nabiehanim X-ov, tak ma to uz nastvalo a zacal som to postupne vyhadzovat. NetworkManager dovidenia, vselijake dalsie zbytocne demony (boli aj tak vacsinou nenakonfigurovane, takze zavadzali) tiez dovidenia, odinstaloval som vela "standardnych" aplikacii, ktore som nepotreboval, alebo som chcel inu alternativu a dokonca som uz aj vypol desktop efekty, lebo sa bili s OpenGL oknami (this is not a bug, it's a feature). Momentalne prisudzujem problemy so startom X KDEcku, lebo to vyzera ze pri zvoleni restartu ked som prihlaseny to korektne neurobi shutdown, ale sa 2 sekundy je masina dole a po restarte zatuhne v momente ked nabieha X-server... zatialco pri restarte ked som odhlaseny vidim, ako sa postupne zastavuju demony a po takom restarte X nabehne v pohode. Zatial som to "vyriesil" tak, ze pouzivam namiesto KDE desktop Gnome (odtial shutdown funguje zda sa ze bez problemov)...
Da sa samozrejme rozchodit aj Ubuntu, ale clovek sa na tom moze necakane narobit. V Debiane na zaciatku nie je takmer nic, len uplny zaklad (co sa moze zdat vacsine ludi nepohodlne), ale tym padom si tam dam len to, co potrebujem a to si hned aj poriadne nakonfigurujem, aby to robilo co chcem ja. V Ubuntu je na zaciatku vela peknych veci, ale ked to cloveku nesadne, tak aby patral "co by som tak este vyhodil"... co moze v konecnom dosledku zabrat viac casu, ako zacinat so spartanskym prostredim a pridavat tam potrebne veci.
A to som pred asi rokom daval na jeden obstarozny notasek Xubuntu 8.04 a tam som nemusel taketo rosady robit - akurat som skompiloval minimalisticke jadro, lebo 192MB je fakt dost malo pamate... Bud mam na desktope prilis novy hardware a automaticke nastavovanie si s nim nevie poradit, alebo sa 8.10 i 9.04 velmi nevydarili po stranke kvality...

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » So Máj 16, 2009 2:58 pm

8.04 je najlepsia z 8.04, 8.10 a 9.04. Pockam este par tyzdnov a vyskusam 9.04, ci
uz vsetko ide ok. V 9.04 je taka moznost otestovat hardver a poslat test do databazy.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » Ne Máj 17, 2009 12:38 am

Práveže som si už všimol (hoci strašne neskoro), že treba na mojom konte povoliť skenovanie, fax, prístup k médiam a iné fičúrinky. Tak som si to všetko povolil a stále nič.
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ne Máj 17, 2009 2:58 am

Situacia asi nikdy nebude taka ako u WIN, ze 99.99 % hardveru ma priamo
od vyrobcu hardveru aj driver. Vacsinou su to drivery tretich stran, ktore
nefunguju vzdy na 100 % korektne, lebo je to take ake je s drivermi.
Ked bude 50 % WIN a 50 % Lin, potom bude situacia ina. Skus pohladat
po forach, najlepsie anglickych, ak nie tak ceske je dost rozsiahle.
Prip. na inych a pouzit google na translation do english.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa miloso » Ne Jún 14, 2009 7:13 pm

Spomínate si na tie moje problémy so sieťou? Je to nejaké čudné. Na vine je Windows. Linux a Win by mali byť izolované a preto tomu nerozumiem. Keď zlihá Win (ako na začiatku, čo bolo vlastne impulzom prechod na Lin), tj. nenabehne spomalí na rýchlosť blízku nule, tak si môžem byť istý, že Lin jednoducho nenájde sieťouku. Občas na Win zájdem a zahrám sa. Keď minule nenabehol, zanadával som si a išiel som na Lin a tam zase zlihala sieť. To bolo dávnejšie. Nedávno zistím, že nejde sieť na Lin tak pre zaujímavosť skočím na Win, ako je na tom on a čuduj sa svete, jednoducho nenabehne. Nechápem tomu. To znamená, že keď sa Win sám od seba po čase neopravý tak som bez netu. A Win sa aktívne opraviť akosi nedá, ani viacnásobné sformátovanie nepomáha. Vy tomu rozumiete?
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1312
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ne Jún 14, 2009 8:07 pm

Mne sa zda, ze to bude hardwarova chyba. Nemozes vyskusat nejaku inu sietovku? Trebars do Express card slotu, alebo vymen wi-fi kartu vnutri - robil som to par krat a s troskou trpezlivosti to ide. Aj ked ale pravdou je, ze som vcera instaloval pre znameho dual boot masinu Kubuntu / WinXP a pocas instalacie Kubuntu mi na asi 2 sekundy naskocil prihlasovaci screen s usermi z WinXP. Som teda cucal co sa vlastne deje, ale screen zmizol a nainstalovalo sa vsetko OK. Z tohoto je mozne, ze systemy spolu mozu reagovat, ale nepocul som o tom zatial. Pokial je teda Tvoj predpoklad pravdivy, riesenim by bolo preinstalovat system len cisto Linuxom. Je cim dalej tym viac hier aj pre Linux - ak najdes ekvivalent tych, co mas doma, mozes ist Wirus free. :-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2058
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ne Jún 14, 2009 8:49 pm

Treba zistit presne aky mas chip, aky na to treba modul. Najlepsie na forach Ubuntu.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Po Jún 15, 2009 9:11 am

gabberattack napísal:pocas instalacie Kubuntu mi na asi 2 sekundy naskocil prihlasovaci screen s usermi z WinXP. Som teda cucal co sa vlastne deje, ale screen zmizol a nainstalovalo sa vsetko OK. Z tohoto je mozne, ze systemy spolu mozu reagovat, ale nepocul som o tom zatial.

Nereaguju, to bol len pozostatok z video RAM kam sa predtym ulozil screen z WinXP a iny OS prepol tu pamatovu stranku a kym to vycistil tak to bolo vidno co tam bolo predtym. To sa stava pokial sa medzi tym nevypne masina.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Ubuntu Support

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Jún 20, 2009 8:57 pm

Ja by som to miloso tipol na BIOS a Plug & Pray, problemy pri bootovani raz do jedneho raz do druheho systemu. BIOS si zapamata nastavenia periferii a pri boote do druheho systemu nevie najst niektore zariadenie. Taketo problemy robili aj sietovky na desktopoch...
Skus pozriet v BIOSe, ci tam nie je nejaka polozka ako "Clear NVRAM" alebo nieco take - aby BIOS zabudol automaticke pridelenie IRQciek. Pripadne vypnut "Fast Boot", aby pri POSTe prebehla plna inicializacia.
Ked tam nic take nie je, skus uplne vypnut notasek, vybrat baterku a pockat 10 minut, potom nabootovat, ci siet nepojde.


Návrat na "Ostatné, nehodiace sa inde"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 6 neregistrovaných