Sucasny Linux

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Dec 04, 2013 9:51 pm

Funguje v novom Ubuntu alebo v nejakom inom Linuxe USB 3.0 podpora, aby mi napr. z SD karty
prenasalo videa na SSD okolo 80 MB/s ? Vo Win 7 mi to ide, ale v Ubuntu to je na urovni 30 MB/s.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
H:S
Príspevky: 38
Dátum registrácie: Št Feb 11, 2010 8:08 pm

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa H:S » Pi Dec 20, 2013 3:57 pm

Ja mel za to, ze podpora USB 3.0 uz je davno vsudypritomna; muzu prinejmensim potvrdit funkcnost v aktualnim Debian testing (jadro 3.11). Problem hadam bude asi nekde jinde.. (Muzes se zkusit podivat do logu; po pripojeni zarizeni napis v terminalu dmesg a hledej neco jako:

Kód: Vybrať všetko

[130687.944375] usb 2-1: new SuperSpeed USB device number 11 using xhci_hcd

Pokud tam nejaka zminka o SuperSpeed USB je, ocividne ti USB 3.0 jede a problem je jinde.. V opacnem pripade asi neni podpora tak rozsirena, jak jsem myslel. :) )

Osobne si te podpory mimochodem stejne moc neuzivam, protoze muj externi SSD kolikrat proste odmitne "nastartovat" a prepne se do 2.0 rezimu. Trochu jsem patral po pricinach, protoze ani jeden muj externi disk nefunguje pri pripojeni pres USB hub (prestoze se chvasta tim, ze "zvladne dva disky a dve flashky i bez adapteru") a zjistil jsem, ze muj NB dodava na vystup USB napeti jen 4,56 V. Chvili jsem byl zhnuseny tim, jak si takovou odchylku muze vubec vyrobce dovolit, ale pak jsem zjistil, ze USB 3.0 zvysilo toleranci a napeti muze klesnout az na 4,45 V. Hadam tedy, ze nektera zarizeni s tim nemusi pocitat a muzou vznikat ruzne problemy (ty by snad ale nemely byt zavisle na OS...).

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa shafa » Ne Jan 26, 2014 9:07 pm

shafa napísal:Kdyz chci aby GPU pocitalo az po nejake dobe necinnosti (nejak moc mi vytezuje cely komp a hratka s prioritami nezabira uplne), jednak to nastavim v boincmagorovi, ale taky potrebuju uzivateli "boinc" povolit pristup na moje X:
xhost local:boinc
Jenze mi to funguje zatim pouze v pripade, ze to natukam do terminalu a dam restartnout /etc/init.d/boinc-client
...


Hm, tak se to spravilo "samo".
Najednou to funguje, nevim co se zmenilo...
Nejaky update wheezy probehl, par veci z backports...
Nerikam ze to je spatne, jen by to kua obcas chtelo znat priciny takovychto zmen :D
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa shafa » Po Jan 27, 2014 8:08 pm

Tak euforie byla predcasna...
Zpatky na stromy pani komunisti. Vsechno je postaru a nikdo nevi proc #-o
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » Po Feb 24, 2014 5:09 pm

Ako prejst na Ubuntu 14.04 LTS z Ubuntu, pripadne z Ubuntu na inu distribuciu, aby mi ostali
zachovane vsetky konfiguraky a vsetky aplikacie, ktore mam na systemovej particii ?

Home particiu mam na RAID-0, kde su 2 SSD, je to softverovy RAID, tak nebude mat
nova instalacia vplyv na fungovanie toho pola ?

Je nutne menit GRUB, ktory je na tretom SSD, kde je moznost bootovat WIN 7 a Ubuntu,
ak chcem vyskusat nove distro tak, ze vytvorim novu systemovu particiu a pouzijem stary /home ?
Ak mi nebudu fachcit nejake programy, da sa to vratit spat ?

Alebo je lepsie nove SSD a tam si nove distro vyskusat so vsetkymi app a konfigurakmi v /etc/.... ?

Ak mi budu robit problem ovladace nVidie, ako to vyriesit, ked niekedy po instalacii ovladacov
pomocou nejakeho HOWTO, nie je mozne vobec spustit graficke prostredie.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Palo M. » Ut Feb 25, 2014 6:52 am

Kiwi, tvoje otazky su pomerne chaoticke, takze odpovedam podla toho, ako som im porozumel:

- Upgrade by mal fungovat aj v ramci Ubuntu. Bud z predchadzajuceho LTS na nove LTS (12.04->14.04), alebo z posledneho "polrocneho" na nasledujuce (13.10->14.04 LTS). Nastavenia zostavaju, ale ak Canonical zase nieco rozbil, tak sa s tym budes musiet nejako vysporiadat - Nepoznam sucasny stav, ale ked som upgradoval 10.04 LTS->12.04 LTS, Gnome2 uz v 12.04 nebol a namiesto toho sa mi tam nasackovalo Unity a cele prostredie bolo po upgrade brutalne rozhasene... Nakoniec som to rozchodil, subory aj nastavenia mi zostali... ale prostredie Unity sa mi nepacilo, priinstaloval som tam aj KDE, XFCE aj LXDE, ale tie mali vizualne rozhaseny systray prave kvoli tomu, ze Canonical nasilu tlacil blbe Unity. V podstate tento upgrade viedol k rozhodnutiu definitivne opustit Ubuntu... na tom notasku teraz uz bezi Debian s KDE.
Na webe by mali byt k upgrade nejake "release notes", kde by malo byt popisane, na co si treba pri tom upgrade davat pozor.

- Pred upgrade urcite odzalohuj vsetky data. RAID by mal fungovat, ale keby nahodou nie => mas zalohu. Pri upgrade sa moze pokazit omnoho viac veci nez len RAID, takze... zaloha!

- Pocet operacnych systemov na disku zavisi od tabulky rozdelenia disku (grub nie je uzke hrdlo), s GPT prakticky nie je limitovany (ale neviem, ci Windoze7 uz zvladaju GPT). Aj s MBR moze byt niekolko roznych OS, ale ak mas disk uz zaplneny, treba ho najprv reorganizovat: Riskantna operacia pri ktorej sa znova moze vselico pokaslat => zaloha, zaloha, zaloha.

- Ak chces len skusat ine distro (z hladiska vizualu a programov ktore obsahuje), najlepsie je pouzit virtual (ale pozor -treba virtualnemu stroju dat dostatok virtualneho CPU/pamati/disku a zapnut akceleraciu videa, inak to nepobezi dobre). Virtualny stroj ti neohrozi aktualny beziaci system.

- S ovladacmi Nvidie maju dnes problemy len ti, co pouzivaju kadejake zastarale pofiderne navody z webu, ktorym nerozumeju a bez rozmyslania ich okopiruju. Typicky si tym rozhasia system a bud to vobec nechodi, alebo to nejakym bastlenim na niekolko iteracii nakoniec "nejako" rozchodia, ale system ostava zasvineny a po nejakom update v buducnosti googluju "linux nvidia blackscreen after update" (vacsinou pri update jadra alebo X-ov, co sa nedeje az tak casto, takze si uz vacsinou nepamataju, ako to poriesili minule). Tu mam jedinu radu: Ak nerozumies tomu, co sa pri tom presne deje, neinstaluj nic mimo distribucnych balikov (obzvlast nic zo stranky Nvidie).
BTW: pre ATI plati to iste co pre Nvidiu...
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Mar 19, 2014 12:11 am

http://www.apple.com/macbook-pro/features-retina/
Potrebujem prejst co najskor na iny OS, tak skusim Wheezy.

Ale pre moje oci pouzivam lupu, tak tych informacii, najma ak je na ploche niekolko okien IDE+FF+FF+kalkulacka atd.,
je na 1920x1200, 26 LCD monitore velmi malo.

Potreboval by som asi take rozlisenie, ako je v tom linku hore, 2880x1800.
To je cca. 2,5 x ( 1920 x 1200 ).

Da sa to riesit jednym velkym monitorom, 2560x1600, ale aby som dostal plochu s rozlisenim 84 dpi,
tak by som potreboval LCD s uhloprieckou sqrt(2560^2+1600^2)/84= 35,9389 palcov.
Taky monitor asi nezozeniem.

Cize cesta je kupit lacny LCD, 27 palcovy, 1920x1200.
Ak mam GT 610 GPU, bude mi po nainstalovani Wheezy fungovat
bez instalovania dodatocnych veci Dual Monitor konfiguracia ?

Pozeral som nejake fora Debianu a maju s tym ludia problemy.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Palo M. » Št Mar 20, 2014 5:53 am

Co sa tyka oci, tak to ti zodpovedne neporadim, na to je ocny lekar.
Ale retina displej zrejme nebude to, co prave ty potrebujes: ma totiz velmi vysoke rozlisenie, lenze na standardnej ploche. Takze okna su rovnako velke ako na klasickom displeji a ked sa ti zda plocha prilis mala na klasickom displeji, bude sa ti zdat rovnako mala aj pri retina displeji (a jemnejsi raster pravdepodobne ani nerozoznas).
Ale ako som spomenul, na taketo konzultacie je ocny lekar a nie internetove fora. Riadit sa pofidernymi radami z netu bez riadnej diagnostiky (alebo roznymi "samorieseniami") je riziko, ze si uskodis este viac.


Ak chces len zapojit niekolko monitorov, tak by to malo ist. Ja fakt nerozumiem, co furt s tym maju ludia za problemy. Pisal som to uz niekolkokrat, napisem to zase: Ak si niekto sam svojimi akciami nerozhasi system (napriklad diletantskym instalovanim idiotskych binarnych proprietarnych ovladacov podla "navodu" z netu, ktory pravdepodobne pisal nejaky iny BFU co tomu sam nerozumie), vsetko by malo fungovat. Maximalne treba nejake nastavenia (ale to treba, aj ked si clovek kupi televizor alebo chladnicku, ze?).

Konkretny priklad: Debian Wheezy, standardna instalacia (KDE prostredie), v systeme su len baliky z repozitarov. Pripojim monitor do VGA konektora a same vybehne na mna okno:
Multiple_screens.png
Zakladne nastavenie


Ak chcem, mozem nastavit aj nejake divociny: v mojom pripade sa ten extra displej neda polohovat, takze je vyssie nez displej notaska polozeneho vedla, tak som to posunul, aby myska neskakala ked prechadzam medzi jednotlivymi obrazovkami.
Multiple_screens_special.png
Specialne rozlozenie

Samozrejme, pri desktopovej masine s viacerymi rovnakymi monitormi tento problem nie je, ale zase niekto moze druhy monitor otocit o 90 stupnov do celostrankoveho formatu a podobne. Vsetko ide nastavit: kde su jednotlive obrazovky aj ako su otocene...

Toto nastavovacie klikadlo je priamo v KDE, nic som nemusel priinstalovavat (v inych prostrediach mozno nie su take pohodlne klikatka, ale kto chce minimalisticky desktop, ten by zas mal byt kamarat s xrandr). Tento notasek ma intelacku integrovanu grafiku. Pri Nvidii a ATI mozno treba proprietarne ovladace (len baliky fglrx/nvidia-driver z distribucie, ziadne bastlenie!), ale mozno aj open-source by na toto stacili.

Skratka, nemusel som robit nic specialne, len som zapojil druhy monitor, poklikal som trocha - a pouzivam. Jednoduchsie to uz asi nejde. Ak s tymto ma niekto problemy, tak to nebude v systeme, ale niekde medzi stolickou a klavesnicou...
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » Št Mar 20, 2014 10:01 pm

No asi som blby :), ale neviem si stiahnut obraz Debian 7.4.0 for amd64.

V Ubuntu som stlacil jedno tlacidlo a mal som z nejakeho mirroru obraz .iso.

Tu na stranke debian.org si chcem stiahnut velky, nie maly 180 MB obraz a vypise hlasku: Page not found.

Tak si chcem pomocou prehliadaca stiahnut .iso, ale tam pisu ze to nesmiem robit.
Podobne to nesmiem robit pomocou wget, ale mam to robit cez Jigsaw Download.

Tak to chcem urobit cez JigDO a tam pisu, ze to je len planovane pre buduci system distribucie,
a ze app. este celkom nefunguje.

Tak ako si mam ten DVD iso obraz stiahnut, ako zistit MD5, SHA1, SHA256 alebo SHA512 chechksum ?
Ja tam asi 5 obrazov, tak ktory z nich, ked chcem vyskusat KDE alebo GNOME, prip. nieco ine, mensie ?
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa shafa » Pi Mar 21, 2014 8:08 am

If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Mar 21, 2014 12:17 pm

Kiwi napísal:V Ubuntu som stlacil jedno tlacidlo a mal som z nejakeho mirroru obraz .iso.

Na stranke https://www.debian.org/ svieti v pravom hornom rohu take jedno tlacidlo a mas jeden obraz iso. To je pre tych, co chcu len jedno tlacidlo. Ak chces nieco ine (iny instalacny obraz, inu architekturu a pod.), uz musis toho postlacat viac, ale inak to proste nejde (ak by na hlavnej stranke bolo viac nez jedno tlacidlo, zas by to viedlo k otazkam typu "je tam na mna prilis vela tlacidiel, neviem co si mam vybrat").
Okrem toho, teraz som mrkol na ubuntu.com a na jeden klik to rozhodne nie je. Najprv musis kliknut na Download. Potom musis vybrat, ze chces Desktop. Potom sa ta pyta na architekturu (a to su na vyber len dve: i386 a amd64) a ci chces LTS alebo poslednu polrocnu verziu. A ked konecne kliknes na to "jedno tlacidlo", tak ta hodi na "zobravu stranku" (uplny hnus, kam az klesli) kde velkym svieti "zaplatit cez PayPal" a v kute sa malym pismom krci "teraz nie, daj ma na download" ... a slava, konecne mozes downloadovat. Tak jedno tlacidlo, hej?

Kiwi napísal:Tu na stranke debian.org si chcem stiahnut velky, nie maly 180 MB obraz a vypise hlasku: Page not found.

Mne nic take nepise (len tak som testol slovensky http mirror s iso obrazmi http://ftp.antik.sk/debian-cd/7.4.0/amd64/iso-cd/ a download zacal). Ktory presne link ti to hodil tu chybu?

Kiwi napísal:Tak si chcem pomocou prehliadaca stiahnut .iso, ale tam pisu ze to nesmiem robit.
Podobne to nesmiem robit pomocou wget, ale mam to robit cez Jigsaw Download.

Nic take tam nevidim napisane. Na vyber je download pomocou jigdo (odporucane), pomocou BitTorrentu alebo pomocou http/ftp (ale s upozornenim, ze http/ftp servery mozu mat limitovanu prenosovu rychlost, takze to mozno pojde pomaly. Ziadne "nesmie" tam nevidim (https://www.debian.org/CD/). Na dalsej stranke (https://www.debian.org/CD/http-ftp/) je upozornenie, ze ked to das downloadovat cez browser a download spadne v polovici, tak vacsina browserov nevie na to nadviazat. Takze slusne prosia, aby to ludia nerobili a pouzili nieco, kde sa da na download nadviazat (napriklad aj ten wget). Cele je to len kvoli tomu, aby ich servery neboli zbytocne pretazovane (cim sa to este viac spomaluje), ale ked si niekto ani tak neda povedat, tak to samozrejme moze stahovat aj tym zavrhovanym sposobom...

Kiwi napísal:Tak to chcem urobit cez JigDO a tam pisu, ze to je len planovane pre buduci system distribucie,
a ze app. este celkom nefunguje.

Opat tam nic take nevidim napisane. Ja uz jigdo pouzivam dlhe roky (a pouzival som ho aj na Ubuntu) a funguje. Uplne bez problemov.

Kiwi napísal:Tak ako si mam ten DVD iso obraz stiahnut, ako zistit MD5, SHA1, SHA256 alebo SHA512 chechksum ?
Ja tam asi 5 obrazov, tak ktory z nich, ked chcem vyskusat KDE alebo GNOME, prip. nieco ine, mensie ?

Na Blbuntu jednoducho:

Kód: Vybrať všetko

sudo apt-get install jigdo-file
jigdo-lite http://ftp.antik.sk/debian-cd/7.4.0/amd64/jigdo-cd/debian-7.4.0-amd64-kde-CD-1.jigdo

To je CD s KDE prostredim, da sa pouzit aj na jednoduche vytvorenie instalacnej USB-flashky, ak mas nejaku volnu - pri instalacii to nacita rychlejsie nez z CD/DVD.
Ked sa ta jigdo opyta na mirror, zadaj nejaky slovensky (kompletny zoznam je tu, nic nepokazis ked zadas http://ftp.sk.debian.org/debian/). A potom uz len cakaj, kym ti vypise "hotovo". Aj to same skontroluje checksum celeho vysledneho .iso obrazu. Ak si obzvlast paranoidny, tak checksumy roznymi algoritmami su v prislusnych suboroch (napriklad v http://ftp.antik.sk/debian-cd/7.4.0/amd64/jigdo-cd/ tie *SUMS subory) a GPG podpisy checksumovych suborov (*SUMS.sign) mozes overit podla https://www.debian.org/CD/verify.


Ked mas ale taketo problemy uz pri downloade, tak fakt neviem co bude dalej. Ta internetova anekdota (Ubuntu je stare africke slovo, ktore znamena "neviem nakonfigurovat Debian") ma nieco do seba. Ono totiz namiesto mojich siahodlhych odpovedi som ti mohol odpisat aj: precitaj si manual (ceska verzia), vsetko tam je zodpovedane.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » Pi Mar 21, 2014 7:41 pm

Dik za info.
No presne tak som to robil, stiahol som si prirucku a prisiel na bod 1.5 Ziskani Debianu, a dostal som sa sem:
https://www.debian.org/distrib/
tam som klikol na "Stiahnuť si väčšie inštalačné obrazy"
a hodilo ma sem:
https://www.debian.org/distrib/CD/

Page not found

Ospravedlňujeme sa, ale stránka, ktorú ste požadovali nebola nájdená. Prosím, informujte vlastníka stránky, ktorá vás odkázala na túto stránku, o neplatnom odkaze. Môžete prejsť na hlavnú stránku projektu Debian alebo použiť vyhľadávací nástroj na nájdenie informácií, ktoré hľadáte na tejto stránke.

V tej prirucke je napisane, ze budem pri GPU/WiFi/sietovke potrebovat firmver.
No to nechapem preco su ovladace neslobodne, ked ja som za hardver zaplatil, tak
som zaplatil aj za vyvoj ovladacov, tak potom nechapem preco si mam extra stahovat
napr. nVidia ovladace, ked mi ziadne Ubuntu nikdy korektne nenaistalovalo GPU ovladace,
keby som nespustil a nepouzil ten skript z nVidia stranky, tak nikdy mi ziadna grafika
po normalnej instalacii z DVD Ubuntu nepojde. Tak bud som mohol robit v textovej konzole,
alebo si ten skript zo stranky spustit a potom to ako tak islo, ale tie veci, co fungovali pod WIN,
nikdy nefungovali pod Ubuntu, napr. hardverova akceleracia videa, otacanie monitora,
akceleracia Flash videi, atd.
Nikdy mineslo ani USB 3.0 na 85 MB/sec pod Ubuntu, max. na 33 MB/sec.
Tiez mi nesiel USB externy disk pod Ubuntu, hoci pod WIN isiel bez problemov.

Takze mozno to niekomu ide, no z toho este nevyplyva, ze to dalsim ide,
mozno ze dalsim 100 000 userom to nejde vobec, potom by fora neboli plne HOW TOs,
ako ten a ten problem riesit.

Takze teraz neviem ci Debian nebude nieco podobne, ze to vsetko budem len platat roznymi
workaroundami.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Mar 22, 2014 1:45 pm

Kiwi napísal:tam som klikol na "Stiahnuť si väčšie inštalačné obrazy"
a hodilo ma sem:
https://www.debian.org/distrib/CD/

Page not found

Ospravedlňujeme sa, ale stránka, ktorú ste požadovali nebola nájdená. Prosím, informujte vlastníka stránky, ktorá vás odkázala na túto stránku, o neplatnom odkaze. Môžete prejsť na hlavnú stránku projektu Debian alebo použiť vyhľadávací nástroj na nájdenie informácií, ktoré hľadáte na tejto stránke.

Problem slovenskej verzie stranky. Ja standardne citam anglicke verzie, kedze preklady niekedy chybaju, alebo su zastarale, alebo tam obcas byvaju cudesne slovenske terminy, ktore mam problem desifrovat. Aj ked tento preklad vyzera byt OK. V anglickej verzii je link spravne, chybu v slovenskej verzii stranky som odreportoval, kedy to opravia to netusim, ale ked odrolujes dole, je tam link "Obrazy CD" a ten vedie na spravnu stranku...

Kiwi napísal:V tej prirucke je napisane, ze budem pri GPU/WiFi/sietovke potrebovat firmver.

Firmver moze byt potrebny pri niektorom HW, ale vo vacsine pripadov to ide aj bez neho (mozno nie uplne super, ale nejako to ide - vynimkou su len niektore wifi-sietovky a potom nejake exoticke hardvery, kedy to bez extra firmveru nejde).

Kiwi napísal:No to nechapem preco su ovladace neslobodne, ked ja som za hardver zaplatil, tak
som zaplatil aj za vyvoj ovladacov, tak potom nechapem preco si mam extra stahovat
napr. nVidia ovladace, ked mi ziadne Ubuntu nikdy korektne nenaistalovalo GPU ovladace,
keby som nespustil a nepouzil ten skript z nVidia stranky, tak nikdy mi ziadna grafika
po normalnej instalacii z DVD Ubuntu nepojde.

Licenciu na ovladace stanovuje vyrobca hardveru. Ked ich chce mat neslobodne, tak je to jeho vec (a bolo by zle mu nariadovat licenciu). Nastastie v pripade grafik aj Nvidia aj AMD uz davno prisli na to, ze nedodanim ovladacov pre Linux sami sebe odhanaju zakaznikov, takze sice je licencia neslobodna, ale ovladace su dostupne v takej forme, ze sa z nich daju vyrobit baliky pre rozne distribucie (a nebyva to jednoduche, preto je lepsie zobrat balik z distribucie, kde si s tym uz niekto dal pracu). Toto je stav uz niekolko rokov. Mozno s nejakym najnovsim hardverom by sa mohlo stat, ze ta verzia ovladaca v distribucii nedokaze dokonale vyuzit vykon najnovsieho hardveru, ale novy hardver spravidla nebyva natolko odlisny, aby to s tou starsou verziou vobec nechodilo. Ked som este pouzival Ubuntu, bolo to rovnake, ovladace boli k dispozicii uz v distribucii a na standardne veci fungovali. Takze ak to tebe nenaistalovalo korektne ovladace z distribucie, asi si neaplikoval spravny postup.
Napriklad pre nvidia by teraz malo stacit:
1. Pridat do sources.list sekcie contrib a non-free
2. Nainstalovat balik nvidia-glx (v pripade starsej karty nvidia-glx-legacy-173xx a v pripade este starsej nvidia-glx-legacy-96xx)
3. Restartnut
Teda vsetko je len z distribucie (a podobne by to malo ist aj v Ubuntu). Ak by nahodou nieco nevyslo, da sa to prislusnym postupom zase odinstalovat (takze to urcite bude v povodnom stave). Prinajhorsom (v pripade velmi novych kariet) mozu byt tieto ovladace menej vykonne, vtedy sa da siahnut po wheezy-backports repozitari kde je novsi driver - to uz ale moze vyzadovat aj novsie jadro a tie jadra a drivery z backports nemusia byt az natolko odladene, takze mozno ten vyssi vykon bude zaplateny mensou stabilitou. Ale aj backports baliky sa daju korektne odinstalovat bez toho, aby to v systeme zanechalo bordel...
Skratka staci sa pohybovat len v priestore distribucnych repozitarov. Akonahle zacnes pod rootom neodborne babrat do systemu a nechas napriklad vycinat nvidiacky instalacny skript, tak sa potom necuduj, ze to urobilo co chcel ten skript a nie co si chcel ty... (A to plati vsade - ak sa niekto neodborne zacne babrat v aute, motorovej pile alebo elektroinstalacii, takisto to moze skoncit nedobre.)

Kiwi napísal:Takze mozno to niekomu ide, no z toho este nevyplyva, ze to dalsim ide,
mozno ze dalsim 100 000 userom to nejde vobec, potom by fora neboli plne HOW TOs,
ako ten a ten problem riesit.

Na svete je plno ludi, ktori robia nevhodne veci a potom len bedakaju, dokola riesia a pripadne nasledne robia dalsie nevhodne veci, cim si to este zhorsia. Spustaju trojske kone co im prisli mailom a potom maju pocitace zavalene malwarom, naletia nebankovkam a pridu o peniaze, prechadzaju cez krizovatku na cervenu a potom ich niekto autom sunda... you name it. Vyhovorka "ved aj druhi maju take problemy" je dost chaba, obzvlast ak ich niekto predtym varoval, nech dane veci nerobia.

Kiwi napísal:Takze teraz neviem ci Debian nebude nieco podobne, ze to vsetko budem len platat roznymi
workaroundami.

Vsetky tieto problemy maju podla mna spolocny zaklad: Ludia nerozmeju tomu, co robia, slepo aplikuju "nejaky" navod, ktory si niekde precitali. Pritom nieco podstatne rozbiju, ani sami nevedia co, takze aj snaha "vratit to naspat" nasledne zlyha. Potom v zufalstve zacnu robit coraz vacsie kiksy (ehm, workaroundy) a cele to rozbiju este viac a ked uz je to uplne na sracky, tak zacnu nadavat, aky je to srot a aki su oni chudaci, ze sa s tym musia trapit. A ked im niekto povie "ale mne to funguje", tak ich to potom rozzuri.
Podla mna na uplne zakladne funkcie ziadne workaroundy netreba. A ked si nieco sam rozhasis, tak ti ani workaroundy nepomozu.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Kiwi » Po Mar 24, 2014 3:10 pm

Teraz mi nie je jasne, ktore z tych 21 CD obrazov si mam nahrat, aby sa to dalo
instalovat aj na zariadenii, ktore nema internetove pripojenie.

A ako mam napalit obraz .iso, mam to nahrat "ako data" alebo "ako obraz .iso" ?

No skusam to aj cez USB aj cez CD, ale pri USB to nechce nacitat pri vopchati
do USB 2.0 alebo USB 3.0 nic, akoby bol USB disk "mrtvy"
a pri pokuse napalit to na CD ci uz ako "data" alebo ako "iso", tak
to po par sekundach napalovania napise hlasku: "SCSI error num xxxx.yyyy"
a prestane to napalovat.

To sa mi este pri napalovani nikdy nestalo, tak neviem ci je to zalezitost mechaniky,
Ubuntu a Brasero, alebo zalezitost lacnych CD z ochodneho retazca.

Taktiez som nenasiel v oddeleni Video balik avidemux, co uz dlhe roky
pouzivam, tak neviem ci si to budem musiet stiahnut a prekompilovat,
alebo bude pouzitelny balik z inej distribucie, alebo musim siahnut po niecom inom.

Tiez ma zaujima ako prikazat instalatoru Ubuntu 14.04 resp. Wheezy, aby korektne
nainstaloval GPU driver, driver pre USB 2.0 externy disk, 3 x USB 2.0 kameru,
epson tlaciaren a hlavne podporu pre USB 3.0, aby to islo na 85 MB/s ako vo WIN7.

Lebo hoci mam teraz najnovsi ovladac pre GPU, tak pri 0 az 1 %-nej utilizacii GPU,
je GPU prepnuta na MaxPerformance mod, ergo vsetko i jadro i pamat i shadery
idu na max, hoci cely desktop stoji, ergo mala by ist GPU na min. clockoch.

A to je dost rozdiel, ked PC berie v idle 48 az 54 W alebo niekde okolo 110 az 130 W,
staci aby bolo na desktope neaktivne jedno okno Chrome alebo FF a uz tam su
vlakna na CPU aj GPU ide na max., pricom vsetky videa v oknach su pausnute,
ale masina si veselo zerie 130 W.

A este mam problem napr. uspanie a prebudenie PC, druhy PC s Ubuntu sa prebudi
bez problemov, zadam heslo a ide to, ale tento bez vypnutia zdroja vypinacom
a resetu CMOS sa k zivotu uz nikdy po uspati neprebudi, pritom GPU, USB 3.0,
aj uspatie vo Win7 ide OK, takze je to problem Ubuntu a ovladacov dosky, GPU a USB 3.0
chipu.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Sucasny Linux

Príspevokod užívateľa Palo M. » Ut Mar 25, 2014 9:42 am

Kiwi napísal:Teraz mi nie je jasne, ktore z tych 21 CD obrazov si mam nahrat, aby sa to dalo
instalovat aj na zariadenii, ktore nema internetove pripojenie.

Ked sa nevies rozhodnut, tak pouzi KDE CD-1 (to co som spominal vyssie). Nainstalovat to pojde aj bez netu.

Ja uz posledne roky pouzivam len USB-kluc a ide to uplne hladko (a na vacsine masin ani opticku mechaniku nemam).
Ak nemas nejaky uplne historicky hardver, tak boot z USB funguje. Akurat niekde treba patricne nastavit BIOS/UEFI a/lebo pouzit boot menu pri starte a vybrat patricnu polozku (kazda doska to ma inak, univerzalny navod pochopitelne neexistuje).
S optickymi mechanikami je vseobecne problem - po case odchadzaju "same od seba" roznymi cudesnymi sposobmi (niekedy nejde napalovat, niekedy zas napalovat ide ale potom to na tej istej mechanike nejde nacitat, aj ked inde to ide precitat dobre a podobne).

Co sa tyka dalsich otazok (avidemux, drivery, uspavanie atd.), tak to su uz dost specificke zalezitosti.
Softverove veci su vacsinou riesitelne jednoducho (namiesto spiritizovania nad kompilaciou programu xy odporucam radsej zagooglovat). A co sa tyka hardveru, tak tam vo vseobecnosti plati, ze rozsirenejsi hardver ma vacsiu sancu byt plne funkcny, nez nejaky exoticky hardver. S grafikou dnes nebyva uz problem (uz to opakujem neviem kolky krat) kedze ide o velmi rozsireny hardver - a ja osobne som spokojny s grafikami AMD (ktore maju v internetovych diskusiach sice zlu povest, ale moje vlastne skusenosti tu zlu povest nepotvrdili).

Toto vlakno zacal kedysi (pred vyse 3 rokmi!) Duro v tom zmysle, ze linux je v dnesnych casoch pre bezne cinnosti na PC ekvivalentom Windows (a v moznostiach prisposobenia je este lepsi nez Windows). To stale plati. Ale zaroven to neznamena, ze na hocijakej linuxovej distribucii pobezi bez akejkolvek snahy uplne vsetko, co si clovek zmysli. A nieco z toho, co si spominal, je daleko za tou kategoriou "bezne cinnosti". Je preto naivne ocakavat, ze to vsetko len tak pripojis a ono to hned hladko pojde a ani nebudes vediet ako.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)


Návrat na "Ostatné, nehodiace sa inde"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 16 neregistrovaných