Takze som zapojil novy MacBook do
QCN a nas tim uz aj ziskal
prve kredity.

. V skratke popisem o com projekt je - snazi sa zachytavat zemetrasenia pomocou accelerometrov vbudovanych do MacBookov, MacBookov Pro a Thinkpadov, okrem toho sa daju zakupit USB snimace pre ine systemy ako Apple/IBM, ktore takisto zachytavaju narazy (50$). Na Slovensku su zatial len 3 masiny zapojene do tohto projektu (Blava,neee?), o par dni ale pribudne aj tento MacBook pre Vychod

. Udaje zo snimacov udavaju akceleraciu do troch moznych smerov, pricom pred kazdym snimanim sa resetuje udaj zo snimaca na 0-0-0, aby sa zabranilo moznym nepresnostiam pri nerovnej polohe notebooku. Program vacsinou bezi v pozadi a jeho jedinou ulohou je snimat data z akcelerometra, co nie je velmi narocna uloha. Mne bezi popri dalsich dvoch ulohach od Rosetty a berie mozno 20-35% vykonu jedneho jadra, popri com teda stihne ratat aj Rosettu. Masina sa pripaja na server kazdych 15 minut a hlasi, ci sa udialo nieco zaujimave. V pripade nepritomnosti networku uklada data na lokalny disk a odosle ich pri najblizsej prilezitosti ked pripojenie je obnovene. Jednotky su vsetky rovnake, kedze fakticky sa vykonava rovnaka cinnost, a deadline je len symbolicka, nie je vobec nutne, aby sa jednotka vratila do terminu zobrazeneho v manazerovi. Este som neprisiel na princip pridelovania kreditu, ale kedze je projekt v alfa faze, asi sa na tom intenzivne pracuje. Predpokladam, ze sa bude pridelovat na zaklade casu venovaneho projektu a CPU usage, ktory dany akcelerometer zobral pre analyzu udajov. Zatial dostal len 9 kreditov, ale len som zacal, toz uvidime, co to spravi. Aplikacia ma zaujimavy screensaver, kde si moze uzivatel pozriet aktualny stav projektu, je tam zemegula s nakresmi zlomov v kore a najcastejsimi lokalitami zemetraseni a samozrejme vlastna lokalitu masiny, ktora blika na zeleno. Projekt je zaujimavy aj tym, ze poskytuje informacie pre ucitelov ohladne zemetraseni a skolam poskytuje zlavu na snimace, takze vybavit jeden PC labak snimacmi vyjde len na niekolko desiatok dolarov, pricom vyrazne zvysi citlivost daneho miesta. Udaje z masin sa porovnavaju v centralnej databaze, pokial viacero masin z okolia jednej oblasti zisti otrasy v rovnakom case, ide o zemetrasenie, pokial to zisti len jedna/dve masiny, ide pravdepodobne o falosny poplach - naraz notebooku, kamion, buchnutie dvermi a podobne. Presna lokalizacia masiny sa urcuje jednak podla IP, jednak si majitel notebooku moze nastavit na stranke projektu az 5 roznych lokalit (na zaklade zemepisnej dlzky a sirky), kde sa s notebookom nachadzal. Cielom projektu je vytvorit citlivy snimaci system, ktory by pripadne dokazal v buducnosti varovat pred prichadzajucim zemetrasenim, resp. pomohol by pochopit vztahy pri tvorbe a sireni zemetrasenia. Neviem aky je sucasny stav seizmologie, ci su meracie stanice po celom svete, ale v kazdom pripade je to zaujimavy projekt a pri pripadnom prebytku penazi zakupim niekolko snimacov a roztaham ich po mojich masinach. Projekt je stale v stadiu Alfa, takze sa caka na predbezne vysledky, aby sa preslo do Beta fazy.