Quake-catcher network

Diskusia k ostatným projekom a k projektom vo vývojovom resp. prípravnom štádiu

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ut Feb 17, 2009 5:21 am

Takze som zapojil novy MacBook do QCN a nas tim uz aj ziskal prve kredity. :-). V skratke popisem o com projekt je - snazi sa zachytavat zemetrasenia pomocou accelerometrov vbudovanych do MacBookov, MacBookov Pro a Thinkpadov, okrem toho sa daju zakupit USB snimace pre ine systemy ako Apple/IBM, ktore takisto zachytavaju narazy (50$). Na Slovensku su zatial len 3 masiny zapojene do tohto projektu (Blava,neee?), o par dni ale pribudne aj tento MacBook pre Vychod ;-). Udaje zo snimacov udavaju akceleraciu do troch moznych smerov, pricom pred kazdym snimanim sa resetuje udaj zo snimaca na 0-0-0, aby sa zabranilo moznym nepresnostiam pri nerovnej polohe notebooku. Program vacsinou bezi v pozadi a jeho jedinou ulohou je snimat data z akcelerometra, co nie je velmi narocna uloha. Mne bezi popri dalsich dvoch ulohach od Rosetty a berie mozno 20-35% vykonu jedneho jadra, popri com teda stihne ratat aj Rosettu. Masina sa pripaja na server kazdych 15 minut a hlasi, ci sa udialo nieco zaujimave. V pripade nepritomnosti networku uklada data na lokalny disk a odosle ich pri najblizsej prilezitosti ked pripojenie je obnovene. Jednotky su vsetky rovnake, kedze fakticky sa vykonava rovnaka cinnost, a deadline je len symbolicka, nie je vobec nutne, aby sa jednotka vratila do terminu zobrazeneho v manazerovi. Este som neprisiel na princip pridelovania kreditu, ale kedze je projekt v alfa faze, asi sa na tom intenzivne pracuje. Predpokladam, ze sa bude pridelovat na zaklade casu venovaneho projektu a CPU usage, ktory dany akcelerometer zobral pre analyzu udajov. Zatial dostal len 9 kreditov, ale len som zacal, toz uvidime, co to spravi. Aplikacia ma zaujimavy screensaver, kde si moze uzivatel pozriet aktualny stav projektu, je tam zemegula s nakresmi zlomov v kore a najcastejsimi lokalitami zemetraseni a samozrejme vlastna lokalitu masiny, ktora blika na zeleno. Projekt je zaujimavy aj tym, ze poskytuje informacie pre ucitelov ohladne zemetraseni a skolam poskytuje zlavu na snimace, takze vybavit jeden PC labak snimacmi vyjde len na niekolko desiatok dolarov, pricom vyrazne zvysi citlivost daneho miesta. Udaje z masin sa porovnavaju v centralnej databaze, pokial viacero masin z okolia jednej oblasti zisti otrasy v rovnakom case, ide o zemetrasenie, pokial to zisti len jedna/dve masiny, ide pravdepodobne o falosny poplach - naraz notebooku, kamion, buchnutie dvermi a podobne. Presna lokalizacia masiny sa urcuje jednak podla IP, jednak si majitel notebooku moze nastavit na stranke projektu az 5 roznych lokalit (na zaklade zemepisnej dlzky a sirky), kde sa s notebookom nachadzal. Cielom projektu je vytvorit citlivy snimaci system, ktory by pripadne dokazal v buducnosti varovat pred prichadzajucim zemetrasenim, resp. pomohol by pochopit vztahy pri tvorbe a sireni zemetrasenia. Neviem aky je sucasny stav seizmologie, ci su meracie stanice po celom svete, ale v kazdom pripade je to zaujimavy projekt a pri pripadnom prebytku penazi zakupim niekolko snimacov a roztaham ich po mojich masinach. Projekt je stale v stadiu Alfa, takze sa caka na predbezne vysledky, aby sa preslo do Beta fazy.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
numlock
Príspevky: 113
Dátum registrácie: So Júl 05, 2008 11:06 pm

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa numlock » Ut Feb 17, 2009 9:38 am

Zaujímavy projekt, možno sa časom zapojím. Teda ak dostanem nejako snímač na môj desktop..
Obrázok Q6600 @ 3600MHz , 4GB Ram , HD5850 , win7 x64

Užívateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 932
Dátum registrácie: Pi Dec 14, 2007 12:16 am
Bydlisko: Dudince & Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa matob » Ut Feb 17, 2009 4:37 pm

Nieje to odveci mať takýto projekt na notebooku? No neviem ako vy ale ja s notebookom beham horedole.. a aj ked som iba doma, nevydrzim dlho na jednom mieste..U mna by tych "falošných otrasov" bolo trochu viac :D
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa miloso » Ut Feb 17, 2009 4:52 pm

mňa by zaujímala citlivosť zariadenia, či to registruje aj kýchnutie v protiľahlom kúte izby, alebo bežný rozhovor :D alebo zaregistruje niečo len keď praštím NB o zem alebo spadne pri zemetrasení :D :D
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ut Feb 17, 2009 8:03 pm

miloso napísal:mňa by zaujímala citlivosť zariadenia, či to registruje aj kýchnutie v protiľahlom kúte izby, alebo bežný rozhovor :D alebo zaregistruje niečo len keď praštím NB o zem alebo spadne pri zemetrasení :D :D


Rozne zariadenia registruju s roznou citlivostou. Pre Macbook je dolezite snimat zmenu polohy - pokial kychnutie roztrasie notebook do takej miery, ze sa zatrasie, tak to zaregistruje. :-) Inak v tom screensaveri vidiet zmeny pri roznych narazoch, ukazuje to pekne krivky, takze ked to budes mat doma, mozes si otestovat ako citlivy ten senzor je. Skusim spravit nejake screenshoty a postnem ich tu, aby bolo jasnejsie o coom hovorim. Co som sa dival, tak rozhovor to neregistruje, ale registruje to udery na klavesnicu, registruje to ked buchnu dvere, takisto ked kopnem do stola, na ktorom je laptop polozeny, alebo ked vyskocim a dopadnem na dlazku. Kedze ide o Alfa fazu, vyladuju sa prave tieto veci, aby sa zabranilo falosnym poplachom. Preto je dolezite mat viac masin v jednej lokalite, kde sa tie nahodne udery a narazy navzajom vyrusia. Manazer si kontroluje cas s hlavnym serverom pri kazdom pripojeni a myslim, ze nahoda, aby dve masiny v rovnakom meste zaznamenali rovnaky naraz od dvoch roznych majitelov je velmi nizka. Samozrejme viac masin znamena viac citlivosti a mensia sanca na falosny poplach.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Hefto99
Príspevky: 750
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 12:59 am
Bydlisko: Zürich, Schweiz

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa Hefto99 » St Feb 18, 2009 1:05 am

Na projektovej stranke odporucaju pocitat QCN ked je notebook aspon 3 minuty idle (aby sa eliminoval vplyv otrasov sposobenych bubnovanim prstov na klavesnici).
Keď nevieš kde si, nemôžeš zablúdiť.
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Feb 18, 2009 2:03 am

Cize ked sa cely dom trasie od subwoofera, tak to asi tiez nema zmysel, nie ? :)
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Feb 26, 2009 5:00 pm

Hefto99 napísal:Na projektovej stranke odporucaju pocitat QCN ked je notebook aspon 3 minuty idle (aby sa eliminoval vplyv otrasov sposobenych bubnovanim prstov na klavesnici).


Hej, ale zase je to blbe tak nastavit, lebo napriklad mne bezi QCN popri Rosette, takze by som spomalil vypocet pre dalsi projekt. Holt budu musiet pocitat s falosnymi otrasmi z okolia Humenneho. :-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa miloso » Št Feb 26, 2009 6:09 pm

gabberattack napísal:
Hefto99 napísal:Na projektovej stranke odporucaju pocitat QCN ked je notebook aspon 3 minuty idle (aby sa eliminoval vplyv otrasov sposobenych bubnovanim prstov na klavesnici).


Hej, ale zase je to blbe tak nastavit, lebo napriklad mne bezi QCN popri Rosette, takze by som spomalil vypocet pre dalsi projekt. Holt budu musiet pocitat s falosnymi otrasmi z okolia Humenneho. :-)


má to potom zmysel počítať a znižovať tak výkon iným projektom o 30% zároveň si byť vedomý toho, že projektu posielaš stále zbytočne falošné dáta pričom tie môžu prekryť skutočné? :-k
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Feb 26, 2009 6:25 pm

Ide o Alfa fazu, kde sa maju vychytavat chyby - preto to istotne ma vyznam. Nemozes cakat, ze vsetci uzivatelia si nastavia system spravne - podla mna prave falosne hlasenia pomozu vychytat muchy tak, aby beta verzia bola vylepsena o funkcie, ktore potlacia nahodny uder do notebooku, alebo otrasy z hlasnych reprosustav. Takze necham to tak, ako to je, napad je to dobry, len sa musia doladit detaily - a prave na to treba cim viac pouzivatelov s roznymi zvykmi, nastaveniami a podobne.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa miloso » Št Feb 26, 2009 7:55 pm

ale aj tak NB nebudú vhodné detektory. Asi im viac pomôžu stolné PC ktoré už majú menej (minomum) falošných otrasov. Týmto nechcem znižovať úroveň začinajúcich projektov, len si kladiem otázky čí im pomôžu kvantá falošných dát. Na vychytanie múch sú viac vhodné ako v ostrej prevácke. To aby kiwi nepočúval techno, lebo na SK vyhlásia novú tektonickú oblasť :D
Obrázok Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Feb 26, 2009 8:17 pm

Ano mas ravdu, preto projekt asi aj rozlisuje data, ci prichadzaju z notebookov, alebo stolovych senzorov. Prikladam v prilohe tak dlho slubovane screenshoty, ktore som akosi pozabudol pridat na tento thread.
Prílohy
Picture 3.png
Zobrazenie tektonickych oblasti - ta zelena bodka ukazuje umiestnenie notebooku - ako vidiet - Ceskoslovensko stale zije. :-)
Picture 3.png (690.63 KiB) 9653 zobrazení
Picture 2.png
Po stlaceni pismena L preskoci zobrazovanie na 2D.
Picture 2.png (176.36 KiB) 9651 zobrazení
Picture 1.png
Standardny 3d screensaver s viditelnymi moznostami na zmenu zobrazenia.
Picture 1.png (188.61 KiB) 9650 zobrazení
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1276
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa gabberattack » Pi Feb 27, 2009 9:25 pm

Nas tim v sile jedneho laptopu napreduje dopredu - preskocili sme CNT a sme na 35 mieste. ;-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa Honza » Ne Mar 22, 2009 9:46 pm

Jak jsme diskutovali u nacionalistů, zjišťuji případné zájemce o objednání akcelerometrů - hromadně se dá podělit o náklady na poštovné atd.

Kdo by měl zájem?
Případně kdo by mohl zajistit levně dopravu do CZ/SK.

Nevím, zda-li je to reálné realizovat do BOINC Conu - přijde mi to jako dobrá příležitost k distribuci...


vkliber napísal:Trošku jsem pohledal, USB senzory už nejsou tak nedostupné, zájemci o koupi si jej mohou pořídit například v tomto obchodě.
A Tento kousek (za 40$) je oficiálně používán v Quake Catcher Network na univerzitě v Kalifornii.
Instalaci a zapojení do BOINCu najdete v tomto PDF.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Quake-catcher network

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ne Mar 22, 2009 9:57 pm

Len pre uplnost dodam ze s danou a dorucenim na SK to stoji $69,62 = 51,38€.
Treba to zaplatit vopred cez PayPal ... uz to niekto realizoval?


Návrat na "Ostatné projekty"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný