Aky procak do masiny domov?

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » St Apr 02, 2008 9:42 pm

Zrejme idem doma robit upgrade ... aky procak mam kupit do cca 10.000Sk s DPH?
Rozmyslam nad Q6600 alebo mozno Q9300 alebo nejaky nadupany Dual?
Pochopitelne aby mi to dobre ratalo, najlepsie bez OC.

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Apr 02, 2008 11:17 pm

Pozri si Top Computers napr. v Cosmo, QMC, Milky, ABC a vidis, ze jedine Q6600
a pripadne, ak bude dobry kusok pretaktovat, Q9300 je myslim draha, a ma malu
cache a na pretak nevhodna (7.5 nasobic), alebo pockat na E7x00, ten bude
lacnejsi ako E8200 a vhodnejsi na pretakt, ale zas je to len C2D, alebo pockat
na Q9450, ten je teraz asi nad 10000, ale ma 12 MB cache a menej zerie.
Este ostavaju alternativy C2Q a C2D v podobe Xeon-ov, ktore su z kvalitnejsieho
kremika a vhodnejsie na OC, ak BIOS podporuje.

http://sk.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2
http://sk.wikipedia.org/wiki/Xeon
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » St Apr 02, 2008 11:59 pm

Ved to, tak Q9300 ma mensiu cache, to som si vsimol.
Od Q6600 lepsie vychadzaju iba drahe Xeony na ktore treba aj inu dosku a vacsinou ECC pamate.
Oplatia sa DDR3 1333MHz alebo stacia DDR2 1066MHz? Q6600 ma FSB 1066 ak sa nemylim.

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Št Apr 03, 2008 12:23 am

Zatial nema vyznam ist na DDR3, jedine ze mas dosku, ktora ma aj DDR2 aj DDR3,
tak teraz zoberies DDR2 a potom, ked potrebujes napr. na pretakt vyssiu FSB,
tak kupis DDR3, alebo ak neskor kupis procak s 1600 FSB.
Q6600 ma FSB 4x266 = 1066 a ide na 266x9=2400 a pamate
mozes dat na 3x266=800, 3.33x266=885, 4x266=1066,
na to ti stacia A-DATA Extreme Edition Vitesta, ktore idu aj nad 1000
a stoja podstatne menej ako 1066-ky. Napr. 4 x 1 GB alebo este lepsie
2 x 2 GB a potom dokupis dalsie 2 x 2 GB, ked budu lacnejsie.
DDR3 maju latenciu 6 az 7 a aby sa vykonom vyrovnali DDR2 na 1066,
tak treba frek. 1333 a vyssiu a tie myslim stoja http://eshop.x-computers.sk/zbozi/4gb-d ... p=z:113658
pricom DDR2 http://eshop.x-computers.sk/zbozi/a-dat ... p=z:115811
Treba hlavne zistit, ci sa znasaju s doskou: http://www.pretaktovanie.sk/modules.php ... forum&f=43
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Št Apr 03, 2008 7:28 am

Pamate mam v plane 1066 Kingston Hyper X ci ako sa to vola. Teraz mam pomalu RAM a chcem sa toho do buducna vyvatovat.
Dosku mam v plane DDR2/3 od Asusu ale ta ma zas nie bohvie ake testy kompatibility s pamatami. TO ale musim vyggolit.
Ide mi o procak, ake mate skusenosti, ostatne veci su technicka ktore si najdem.

Užívateľov profilový obrázok
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 8:49 am
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa forest » Št Apr 03, 2008 2:31 pm

DDR3 paměti mají význam jako investice do budoucnosti, jelikož pak nebedeš při dalším upgrade ničím omezován a paměti už nebudeš muset měnit.
Na DDR3 se časem přejde, jde jen o to kdy. V testech vycházejí lépe než DDR2, alespoň ty 1800Mhz co mám já, ale na BOINC všeobecně záleží na konkrétním projektu.
Jsou projekty kde je celkem jedno co máš za paměti, jakou latenci a takt (Seti@home, Einsteion, QMC) a pak jsou takové, které paměti využívají hodně tam ti to může dělat významný rozdíl (PrimeGrid, Cosmology....)
Já když naposledy měnil desku a paměti, koupil jsem si desku jen pro DDR3 a DDR3 paměti. Jsem spokojený, ale taky mně to stálo víc. DDR3 Mají i měnší spotřebu a méně hřejou. Je to prostě na každém. Na OC jsou DDR3 fakt dobré, jelikož se pak dá lépe hrát s taktem, ale pokud obecně nechceš OC, tak ti budou DDR2 stačit.

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Št Apr 03, 2008 4:06 pm

Co sa tyka CPU, skus tu:
http://www.hardware.info/en-US/productd ... iVmJnKZ8g/
ak nepojde ten link, tak ta ista stranka je tu a vyber si vpravo na porovnanie,
kolko procakov chces, napr. Q6600, Q6700, E8400 atd.
http://www.hardware.info/en-US/productd ... uad_Q9450/

Myslim ze DDR3 budu mat vyznam, ked budu CPU prevazne s 1600 FSB,
alebo ak clovek taktuje nad 500 FSB, ale na taku FSB uz treba fakt
kvalitnu dosku, aby to 24/7 islo nad 500 FSB stabilne a sucasne
ak tie pamate budu rozsirene, lebo teraz cena 4 GB DDR2 a DDR3 je
neporovnatelna a narast vykonu pri DDR3 1333 az 1600 minimalny.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 8:49 am
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa forest » Pi Apr 04, 2008 9:12 am

Nárůst výkonu DDR3 1800Mhz oproti DDR2 1200Mhz je dle testů 20-23%, alespoň to mně vycházelo v mé mašině za použití stejného CPU a ostatních dílů, jen jsem vyměnil desku a paměti.
Mně stačí v PC 2GB, proto jsem je i bral, 4GB bych DDR3 nekupoval.

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Honza » Pi Apr 04, 2008 9:30 am

forest napísal:Nárůst výkonu DDR3 1800Mhz oproti DDR2 1200Mhz je dle testů 20-23%
Jakože +20% propustnost pamětí? Nebo latence? Nebo výkon celé sestavy?
Kolik to dělá na celé sestavě?

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Pi Apr 04, 2008 1:10 pm

Na zaklade tohto:
http://pctuning.tyden.cz/index.php?opti ... mitstart=7
a cien DDR3
http://eshop.x-computers.sk/zbozi.aspx? ... 0EU&desc=0
mi vychadza, ze zatial sa to vobec neoplati, pomer cena/vykon dava velmi vysoke cislo. :)
Vsak sem napis cislo stroja napr. v Milky alebo Cosmo na 64-bit Linuxe,
a porovname 800 MHz DDR2 a 1800 MHz DDR3.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 8:49 am
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa forest » Ne Apr 06, 2008 10:26 pm

Moje mašina je zde:
http://cosmologyathome.org/show_host_de ... stid=18848
ale jede na win XP (zatím), takže nevím jaký je rozdíl ve výkonnosti aplikací na jednotlivých systémech.

Jinak těch víc jak 20% rozdíl ve výkonu je dle testů pamětí, tedy né výkon celé mašiny. To jak se to pozná na jednotlivých projektech DC jsem netestoval, ale na QMC došlo tou výměnou jen ke zrychlení o 4%. QMC ale výkon pamětí moc neovlivní, mohlo to být i jiným chipsetem, protože jsem měl předtím P965 a nyní X38. Fakt těžko říct jak to přesně porovnat, leda třeba na tom Cosmology kde nyní jedu, třeba někdo bude mít podobnou mašinu s DDR2. Na Cosmology by měly dle testů co jsem dělal paměti hrát docela dost velkou roli, ale přesný čísla po mě fakt nechtějte, protože s DDR2 jsem projekt nepočítal. Jen jsem zhodil takt pamětí a zpracoval pár WU a i s hoším časováním a vysledky byly o dost horší. Takt CPU byl přitom stejný.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Po Apr 07, 2008 4:05 am

slavko.sk napísal:Zrejme idem doma robit upgrade ... aky procak mam kupit do cca 10.000Sk s DPH?
Rozmyslam nad Q6600 alebo mozno Q9300 alebo nejaky nadupany Dual?
Pochopitelne aby mi to dobre ratalo, najlepsie bez OC.


Myslim Slavko, ze tento clanok dava odpoved na tvoju otazku: Ak nechces taktovat (teoreticky sa aj to da, do 3GHz), mozes ist kludne do Q9300, na zakladnych taktoch vychadza lepsie ako Q6600. Vyzera to, ze mensia cache sa neprejavuje na vykone, aspon v testoch co robili. Ono zase az taka mala ta cache nie je: 1.5M na jadro pri Q9300 oproti 2M na jadro pri Q6600. Navyse Q9300 ma SSE4, cize ak je optimalizovany klient s pouzitim SSE4, moze ratat este rychlejsie.
Q9450 pravdepodobne bude este lepsia, ale aj drahsia a momentalne je asi tazsie dostupna, takze mozno treba pockat. Ale mozno sa 2-3 tyzdne pockat oplati aj tak, lebo aj Q9300 mozno este zlacnie.

Ak sa neponahlas, kupujes vsetko nove (cize aj dosku a teda chipset bude novy), 45nm vyzera byt lepsia volba. A ked chces hlavne pocitat BOINC, nadupany dual nema vyznam, lebo 4 jadra ho skratka rozvalcuju.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Honza » Po Apr 07, 2008 7:38 am

Vidím to podobně, jak Palo.

foreste, díky za doplnění. Ono v tom může hrát roli leccos, jak píšeš. Kupříkladu na Cosmo mám pocit, že si Windows 2008 x64 vedou lépe, než Win XP (stejná deska, CPU, paměti 4x1GB DDR2). Třeba proto, že 64-bit OS je v práci s pamětí lepší. A že Cosmo si umí spolknout trochu paměti. A tím, že do tohto vstupují další vlivy jako zmiňovaný chipset, se snižuje význam pamětí, reps. o to víc se nevyplatí investovat do drahých DDR3. Tedy pokud člověk nechce brutálně taktovat a investovat ještě další prachy a čas do vodníka a podobně.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Po Apr 07, 2008 1:07 pm

Dik za pondetne infromacie ... s ohladom na ne a aj na moznosti odkial to kupujem a co tam maju som vybral nieco taketo:

CPU Intel Core2 Quad Q6600-2,4GHz,1066MHz,8MBL2, Soc775, BOX
MB MSI P35 Neo2-FIR, So775, iP35/ICH9R, 4xDDR2, 2xeSATA, 1394
2GB 1066MHz DDR2 CL5 (5-5-5-15) DIMM (Kit of 2) (NVIDIA SLI-
VGA MS PCX GF NX8800GTS-T2D512E-OC, 512DDR3, 2xDVI, Fan
WD 5000AACS 500GB HDD 7,200RPM Serial ATA II. 16MB GreenPower

Este je moznost 9300 procak ... mala by to vyznam do toho vyssie to dat?
Co hovorite na zbytok?

Som totalne vypadol z HW a vobec to nesledujem, tak sorry za stupidne otazky.

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Po Apr 07, 2008 5:01 pm

Treba si pozriet, ci je Q6600 s sSPEC: SLACR 2.40 GHz 05A 1066 MHz 9 8 MB
2.4 GHz LGA775 65 nm G0 06FBh 95W 71°C 0.85V – 1.5V
a steppingom G0, lebo vyzazuje menej tepla.
Taktiez by bolo dobre zistit kompatibilitu dosky a pamati.
A ak chces este viac usetrit na el. tak Q9300, ale tu zas je nevyhoda to,
ze ak by si chcel s touto doskou v buducnosti taktovat, tak so 7.5
nasobicom by si potreboval vysoku FSB a tato doska ma vysoke
latencie pre NB chip, takze by bol vykon nizssi ako pri Q6600
s dobrym chladenim. Ja si myslim, ze Q6600 bude naj. volba.
Ku GPU sa neviem vyjadrit a HDD je myslim optimalny a WD
su velmi tiche disky ani motorcek ani vibracie ani seek nepocut.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní