Aky procak do masiny domov?

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Júl 30, 2009 3:57 am

Takze stale nie som schopny sa podelit o skusenosti s 905e, pretoze aj napriek vsetkej snahe nedokazem rozchodit masinu. Updatol som Bios na najnovsiu verziu a vymenil CPU. Bios pekne nabehol, rozpoznal novy procesor aj vsetky ostatne veci vyzerali ok. Potom mi ale nahle odisiel disk. Dokupil som 2x500 gb disky, no ani na jeden z nich nedokazem nainstalovat ziadny system - skusal som Ubuntu 9.04, 8.10, 8.04 - 9.04 ani nenabehne, starsie verzie sa spustia, no vytuhnu pri instalacii akonahle sa dostanem na particie. Suse 11 sa takisto dostane k particiam a tam vyhodi neznamy error. Windows 7 vytuhne pri kopirovani suborov. Skusal som este Solaris, ktory sa ani nespustil a takisto BSD - rovnaka reakcia ako 9.04 Ubuntu. Skusal som ako Raid, tak aj jednotlive disky osobitne. Stretol sa niekto s takymto spravanim systemu? Zatial som prerusil snahy o riesenie, lebo mam velmi malo casu.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Št Júl 30, 2009 11:01 am

Mne sa to podobne spravalo, ked sa so mnou lucil zdroj. Neutiahol disk. Teda najprv ano, ale v priebehu instalacie, ako disk blikotal, to uz zdroj nevydrzal a skoncilo to zakysom - disk svietil a masina tuha. Tak furt dokola...

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Júl 30, 2009 1:22 pm

Palo M. napísal:Mne sa to podobne spravalo, ked sa so mnou lucil zdroj. Neutiahol disk. Teda najprv ano, ale v priebehu instalacie, ako disk blikotal, to uz zdroj nevydrzal a skoncilo to zakysom - disk svietil a masina tuha. Tak furt dokola...


Mam 850 watt, 2 rocny zdroj Thermaltake - skusim ale vymenit. Tie PC su strasne drahe - furt sa nieco pokazi, odpadne, znici - co mam Mac, tak ten ako som ho zapol, tak do neho nesaham. :-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Št Júl 30, 2009 1:44 pm

Tam musi byt nejaka nestabilita, najcastejsie to sposobuju nespravne parametre RAM,
t.j. napatie a casovanie, potom CPU sa moze hriat, potom casto su problemom SATA kably,
staci jeden blby a uz to blbne, no ale samo, ze moze byt problem aj inde.
Ty si verny AMD, ale dnes jedine X4 II su ako tak schopne konkurovat spotrebou Intelu,
pri porovnatelnom vykone. Co som porovnaval vykon napr. v malarii, tak AMD su vacsinou
2 az 2.3x pomalsie ako C2Q a Intel su cca. 1.4 az 1.9x pomalsie, ako napr. Q9400,
po OC s minimalnym zvysenim napatia z 1.21 V na 1.25 V, co dopoveda spotrebe
cca. 50 W v malarii. Takze si myslim, ze PC s doskou, CPU, RAM, diskom, zdrojom a coolerom
napr. 1300 + 5200 + 1300 + 1200 + 1400 + 500 = 10900 Sk, s ktorym sa dostanes
do prvej 10-ky v malarii a mas RAC 3200, nie je vobec drahe. :) TOP_20
A na RAID asi fakt treba kvalitne disky s 5 rocnou zarukou a pouzit RAID 5,6,7,
lebo inac to je dost riziko, a tiez tie disky treba dobre chladit. Ja mam zatial 5 diskov,
jeden Seagate od r. 1994 a este stale ide, dalsi od r. 2000, a potom nove, od r. 2007
a 2008, Samsung a dva WD, idu vacsinou 24/7, pri teplote akolo 27 az 33 *C, a dufam
ze to nezakriknem.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » Št Júl 30, 2009 1:59 pm

Je mi jasne, ze nieco je nestabilne. Bios som nechal komplet na automatickom nastaveni, takze toto by nemal byt problem. Zaujimave, ze predtym 9850 s dvojnasobnou spotrebou bezal ok, teraz po vymene cpu to nejde. Najviac by asi pomohlo vediet, co je odlisne v 8.04 oproti 9.04, kedze instalator osmicky sa rozbehne, zatialco deviatka hodi ciernu obrazovku.
P.S.: Hodnoty pre porovnavanie ceny nie su len stitky s cenou, ale aj cas zabity pri oprave - v tomto ma jednoznacne navrch Mac - stravil som akurat 10 minut upgradom pamati. Moja hodina prace ma hodnotu zhruba 500 korun, takze ked zabijem vikend sedenim pri pc, stratim dost.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Št Júl 30, 2009 2:37 pm

Tam nemusi byt nic odlisne, len to, ze 8.10 resp. 8.04 menej zatazuje PC,
ale 9.04 viac, lebo je tam viac optimalizacii, a uz to moze byt problem.
Staci porovnat rychlost bootovania 8.04, 8.10 a 9.04 napr. s ext2, ext3 a ext4.
Skusil by som najprv tie kably k HDD vymenit, potom pridat RAM +0.1 V
a znizit casovanie na take, ake je uvedene v SPD resp. EPP.
Potom pozriet ci sa vsetko toci, co ma, ci vsetko chladi, ci napatia
zdroja su stabilne, ci su vsetky konektory zasunute na doraz, ci nie je nieco
poskodene pri instalacii, napr. nejaky kondik ci chladic na nap. regulatoroch,
na NB na SB atd. Ci pamate su dobre zasunute, skusit ine sloty, neviem,
skusaj co ta napadne, ak nic nepomoze, tak RMA toho, kde je najpravdepod.
pricina. Ked ti rel. casto odchazdaju disky, to nemoze byt nahoda, lebo nahody
nie su, su len fyzikalne priciny a ich dosledky.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Št Júl 30, 2009 3:21 pm

Urcite ti sedi FSB a taktovanie RAM s procakom?
Nemas moc podtaktovanu alebo pretaktovanu RAM?
Nasobit na CPU? Niekedy to BIOS nerozpozna a viem ze neposledy ked som daval do dosky Quad som vsetko v BIOSe musel nastavit rucne, darmo som mal updatnuty BIOS. Tiez napatia a vsetky detaily.
Podla mna tam straca CPU a RAM komunikaciu a preto to nejde.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Júl 31, 2009 4:41 am

Inak gabber, ake vsetky testy si bezal, ked si skompletoval masinu? Ja totiz vzdy po poskladani masiny najprv ani nepripajam disk, ale len z boot-CD spustam memtest86+ najmenej na celu noc. A potom este spustim Prime95, tieto novsie verzie uz rozpoznaju viacjadraky, takze sami spustia patricny pocet threadov a pekne zatazia cele CPU aj preklepnu pamat... Po takom teste si mozem byt isty, ze doska+CPU+pamat spolu funguju dobre. Samozrejme, aj potom mozu byt problemy pri instalacii, s grafikou, diskami atd, ale aspon viem, ze zaklad bezi dobre...

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » Pi Júl 31, 2009 6:00 am

Palo M. napísal:Inak gabber, ake vsetky testy si bezal, ked si skompletoval masinu? Ja totiz vzdy po poskladani masiny najprv ani nepripajam disk, ale len z boot-CD spustam memtest86+ najmenej na celu noc. A potom este spustim Prime95, tieto novsie verzie uz rozpoznaju viacjadraky, takze sami spustia patricny pocet threadov a pekne zatazia cele CPU aj preklepnu pamat... Po takom teste si mozem byt isty, ze doska+CPU+pamat spolu funguju dobre. Samozrejme, aj potom mozu byt problemy pri instalacii, s grafikou, diskami atd, ale aspon viem, ze zaklad bezi dobre...


Ja som na masine, ktora fungovala dobre vyse roka akurat vymenil CPU 9850 za 905e. Po update BIOSu bezala masina s 9850 stale dobre, len hlasila SMART HDD status bad niekolko dni. Po vymene za 905e a nastartovani masiny bios nahlasil S.M.A.R.T. failure a disk siel do neba. :-) Uz mi ale prisiel novy z reklamacie, okrem neho som este kupil aj 2x500GB na data. Skusil som nahodit system na novych diskoch, no neuspesne, akonahle budem mat chvilku volna, tak sa s tym pohram - podla mna bude treba ako pisal Slavko vsetko natukat rucne - ja som sa spolahol na automaticky update biosu aj s udajmi o nastaveni CPU a pameti - je mozne, ze to tam nesedi. Dik za napady zatial, poriesim cez vikend.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Pi Júl 31, 2009 9:54 am

gabberattack napísal:ja som sa spolahol na automaticky update biosu aj s udajmi o nastaveni CPU a pameti - je mozne, ze to tam nesedi

Dva krat som s tym mal problem ... raz mi BIOS pustil do procaku o 0,3 volta menej, masina padala ako hnila hruska a asi o roky neskor po upgrade na iny procak mi zas BIOS pustil do procaku vyssie napatie a procak sa sam po cca 30 sekundach zastavil - nastastie mal tutu ochranu. Aj na sucastnej masine som musel nastavit freq na RAM lebo mi dal 800 namiesto 1066 a padala mi masina. Co mi je divne ze RAM na nizssej freq nebola spolahliva ale asi to ma nieco do seba, teda bezi na 1089 ak si dobre pamatam a pohoda.

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » So Aug 01, 2009 10:24 pm

Tak zabil som dalsie 3 hodiny kadejakymi nastaveniami a vobec nic nepomohlo, skusal som voltaz vyssiu, nizsiu, menit nasobice - daval som udaje podla informacii na webe a nic. Takze idem pekne krasne odpredat komponenty na ebay a dolozim si par sto dolacov a kupim novy iMac, alebo Mac Pro. Vdaka za rady, zial niekedy to fakt nestoji za to zabijat cas nastaveniami. Radsej si priplatim za nieco, co funguje bez problemov - hardware aj software.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1855
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Po Aug 03, 2009 11:55 pm

No, tak tomu hovorim riesenie ako ked Alexander Velky vyriesil Gordicky uzol... :)
Ale velmi dobre chapem (po mojej nedavnej skusenosti s haprujucim PC) ze clovek proste nema volenho casu nazvys aby ho vrazal do niecoho co stale nechodi..
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 932
Dátum registrácie: Pi Dec 14, 2007 12:16 am
Bydlisko: Dudince & Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa matob » Ne Jan 30, 2011 5:29 pm

Je to trochu off, ale nechcelo sa mi kvôli tomu vytvárať nový thread.
Štatistika: ktorý hardvér sa najviac kazí?
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1270
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Vranov nad Toplou, SK, E.U. & Stratford, CT, U.S.A.
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ne Jan 30, 2011 5:50 pm

Zaujimave, pridam vlastnu skusenost:

Thermaltake zdroje mam v 2 serveroch co mi rataju boinc uz oddavna - doteraz ficia nonstop, jeden vyse 5 rokov, druhy asi 3 roky, takze suhlas.

OCZ pamete som kupil raz a boli vadne. Odvtedy len Kingston.

ASRock zakladnu dosku som si kupil raz, zial chipset bol nejaky kazivy, tak som vymenil za ASUS.

U HDD je to loteria. Ja uz kupujem na zalohovanie len WD 5400 otackove, ktore maju mat vraj dlhsiu zivotnost pri nizsich otackach, aj ked zalohovanie trva o nieco dlhsie. Seagate v zivote nekupim potom, co nam na nasom hlavnom serveri odisli takmer vsetky v kratkom casovom slede.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ne Jan 30, 2011 6:06 pm

Ja mam napr. Gigabyte dosky, a vsetky mi idu, vratane tej, co tam je uvedena, ze ma 7 % RMA, ta mi uz ide 3 roky,
hoci ma nekvalitne stare kondenzatory.

Zdroje by som bral len Seasonic, alebo tie Corsair zdroje, co robi Seasonic, prip. este Corsair a Enermax,
to su firmy, co investuju do novych technologii, sice ich zdroje su drahe, ale maju aj 5 az7 rocnu zaruku.

Mne sa zatial nepokazilo nic, ani jeden disk, ani MB, GPUs, RAMs, CPUs, a to tam davam napatia pri OC,
ktore su nad default a ide to 24/7 min. 2.5 roka.

Dolezite je mat dobre chladenie a ak je tam prach medzi rebrami, tak povysavat, prip. preinstalovat cooler.
Treba mat dobre vetranu skrinu, aby tam bolo cca. 30 *C a nie 70, jak niektori maju a potom sa cuduju,
ze im nieco za par mesiacov vysmazania odide.

A este treba stabilne napatie, to z casti zalezi na zdroji, ale aj na ruseni v sieti, co treba poriesit.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní