Pasivny CPU chladic - tiche PC

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Ne Júl 12, 2009 1:56 am

Dnes som sa rozhodol stisit svoje PC, pretoze uz mi pravdupovediac dlhodobo velmi vadil prilisny hluk sposobeny ventilatorom na CPU chladici.

Preto som dnes poobede nainstaloval Scythe Orochi [ http://www.scythe-eu.com/en/products/cp ... rochi.html ].
S instalaciou nebol ziaden problem, pomerne jednoducha, nikdy som predtym chladic na CPU nemenil a trvalo mi to cca hodinku (druhy krat by sa dalo aj za polovicu casu). A som prijemne prekvapeny - teplota procesoru pri plnom zatazeni (100% MilkyWay) a bez akehokolvek ventilatoru na chladici je aj po siestich hodinach chodu stabilnych 39 stupnov C, pri izbovej teplote 24.7 st. C.
A chlapi - to je krasne TICHO !
Takze je to jasne - s procesorom so 65W TDP si tento chadic aj pasivne hravo poradi.

Ale musim podotknut jednu dolezitu vec - ten chladic som nainstaloval tak ako som to zatial nikde nevidel, a sice cielene tak, aby co najviac ziskaval z pohybu vzduchu v case, resp. cez zdroj.
Dal som ho totiz naopak, predkom dozadu - tak aby bola co najvacsia cast lamiel priamo pod PSU.

Obrázok

Ma to tri vyhody:
1. cirkulacia vzduchu cez case je idealna pre pasivny chod, pretoze cez PSU a cez dva otvory v bocnom kryte Caseu ide vzduch priamo cez najucinnejsiu cast Orochiho aj bez vlastneho ventilatora
2. v takejto polohe som nezakryl chladicom RAMky, tak ako to urobila vacsina ostatnych ludi co si to nainstalovali (orochi je dlhy a ak ho date standardne do ATX case zo zdrojom hore, tak k RAMke sa nedostanete), takze mam k nim volny pristup a ak budem menit RAM nemusim davat dole cely chladic
3. do tretice je tu esteticka vyhoda, vidiet totiz pekne medene heatpipes (podla mna najkrajsia cast chladica) a nielen ich konce ktore su na druhej strane, a navyse kedze mam RAM s LED indikaciou ich aktivity tak RAMka pekne blikotajuco osvetluje heatpipes - najma ked pustim nejaku RAM zravu aplikaciu tak sa to pekne rozblika .. :)

Obrázok


Takze ja som s Orochim maximalne spokojny, 39 stupnov pri skoro 25 stupnoch v byte je pri maximalnej zatazi CPUcka pri 65 W TDP myslim velmi pekne.
A kedze Orochi je kompatibilny aj s AM3 socketom, asi niekedy v blizkej buducnosti upgradnem na quadcore s rovnakym TDP...
PC je takmer nehlucne, jedinym ventilatorom je ten na PSU (Corsair 450 HX), ktory ma hlucnost len 19 dB (spolu s Enermax 82+ jeden z najtichsich PSU), a zaroven s ucinnostou viac ako 82%, a vlastne najhlucnejsou castou PC sa teraz stal HDD (WD green, cize nizkootackovy a tichy - ako systemovy disk sa sice velmi neodporuca, ale mne vyhovuje, a pocut ho len obcas)..

Este poznamka - takto nainstalovat sa to dalo s rezervou asi 1 mm od zadneho krytu caseu, a skor nez som ho kupil tak som si to presne na milimeter zistil ci sa to bude dat - ale da sa to len pri niektorych motherboardoch, tych, ktore maju centrum CPUcka posunute viac vpravo - takych motherboardov je pomerne vela, ale pisem to lebo treba na to mysliet keby nahodou niekto chcel podobnu vec (podla Shafu uchylarnu) zopakovat.. :)
[btw, presne a velmi podrobne rozmery Orochiho sa daju najst tu: http://www.scythe-eu.com/forum/orochi/4 ... sions.html ]

P.S.: btw, prvykrat som sa o tejto sunke dozvedel vdaka Forestovmu Silentovi, do ktoreho dal presne tento chladic... Nic lepsie som potom uz ani za pol roka hladania nenasiel... (jedina vazna konkurencia v podobe ThermalRight IFX14 nie je dostatocne spolahliva, vdaka kolisavej kvalite ich vyrobkov).
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ne Júl 12, 2009 4:05 am

Aku tam mas grafiku, tiez pasiv? Nestve Ta to modre svetlo v noci? Ja mam modre lcd na skrini a musel som vypnut podsvietenie, lebo by som nezaspal v noci. :-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Ne Júl 12, 2009 10:18 am

Ano, grafika je pasivna, starsia GeForce 7300 s krasne nizkou spotrebou 16W pri maximalnom 3D zatazeni :)
Inak zistil som zaujimavu vec - teraz ked sa zmenilo rozlozenie a prudenie vzduchu v case, tak grafika ma nizsiu teplotu ako mavala predtym - co ma prekvapilo. Povodny CPU vetrak zjavne asi fukal vzduch tak, ze dole v case sa nejak blokovalo jeho prudenie von zo skrine, a teraz ked vzduch ide len zdola nahor vdaka prirodzenemu prudeniu a ventilatoru z PSU, tak teplota grafiky klesla o dva az tri stupne... prekvapilo ma to, cakal som ze ked nebude ziaden CPU fan fukat na dosku a okolite komponenty, tak sa aj grafike teplota skor zvysi, a nie znizi..

Tie diody mi nevadia, naopak, jedna je default indikacia zapnutia a este som tam pridal trojitu UV diodu (ale zatial svieti bokom, nemal som zatial cas to tam nejak instalovat napevno). A mozno doplnim este nejake farebne, mne sa paci svietiace PC. Povodne som tam pred dvoma rokmi mal este neonovu trubicu, ale ta sa mi nepacila, tak som ju odstranil - ta uz mala prilis jasne svetlo, diody su decentnejsie..

Desktop mam v obyvacke a ako monitor mam LCD TV, takze diody mi nevadia, nespim pritom a 32" palcova plocha LCDcka svieti ovela viac ako diody (aj ked je nastaveny rezim setriaci energiu s najnizsou svietivostou).

Inak, prave som sa docital ze AMD na jesen planuje dat do obehu stvorjadro Athlon II X4 ktory ma mat TDP len 45W !
http://www.techpowerup.com/index.php?98975
Prijemne smerovanie, ak to takto pojde dalej tak naozaj bude dlhodobo efektivne dat do PC aj uplne pasivny PSU (teraz som to este nechcel urobit, lebo sa obavam znizenej zivotnosti PSUcka kvoli predsa len zvysenej teplote)..
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » St Nov 30, 2011 5:29 am

Ma niekto skusenost s pasivnymi chladicmi pre servery? Pokazila sa mi doska na mojom staruckom FTP serveri a tak som si kupil inu, ktora prisla aj s procesormi a chladicmi. Hladal som na internete nieco a nasiel som tento clanok, kde sa chladic podoba na ten, ktory mam ja:

http://www.xbitlabs.com/news/other/disp ... 82552.html


Myslite, ze to bude dostatocne pre dualny Opteron 248, ak tam popri beznych veciach nasadim BOINC 24/7?


Doska s chladicmi:
Prílohy
IMG_0125.JPG
IMG_0125.JPG (3.15 MiB) 6119 zobrazení
IMG_0124.JPG
IMG_0124.JPG (3.39 MiB) 6119 zobrazení
IMG_0123.JPG
IMG_0123.JPG (3.31 MiB) 6119 zobrazení
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Palo M. » St Nov 30, 2011 10:14 am

Duro, ty sa nezdas! Iny tuner... Akurat mas v tej skrini na moj vkus prilis vela miesta, viac by sa hodila nejaka mensia elegantna kocka, kde by to bolo blizsie k sebe, aj svetielka by to krajsie osvetlovali. Ale spominal si, ze je este zo stareho kompu a nechcel si davat za novu skrinku dalsie peniaze, tak je to pochopitelne.
Dufam, ze ti starsi synator asistoval pri tuneni, nech mas pokracovatela :lol:.

Gabber: Neviem v akej kisni mas tu dosku, ale podla nizkeho profilu tych chladicov by som si tipol, ze je to urcene skor do rackovych krabic (mozno 2U), kde sa pocita s nejakymi serioznejsimi extra fucakmi, ktore tam musia byt tak ci tak... tak aby este nemuseli byt aj na kazdom CPU este dalsie hucaky... Nizka vyska kisne v tom pripade funguje ako windtunel, vzduch z ventilatorov musi ist okolo tych pasivov a tak ich ochladzovat.
Ale ked to chces dat do nejakej bigtower kisne (teda doska nebude polozena vodorovne, ale na stojaka), tak tam bude okolo tych pasivov vela miesta a navyse budu rebra vodorovne, coho by som sa trocha obaval, lebo tam nebude ten windtunel efekt a moze sa ti niekde v kisni hromadit teplo... No ale vyskusaj a uvidis, procak by sa ti odpalit nemal, akurat ked dosiahnes teplotny limit tak sa ti znizi frekvencia, co zistis na vykone (alebo si to precitas v /var/log/kernel.log 8)).
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » St Nov 30, 2011 3:34 pm

Hmm, skrina je svina velka, budem musiet teda doinstalovat fukare.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » St Nov 30, 2011 8:33 pm

Palo, ten moj prispevok ma skoro dva a pol roka, pravdepodobne si to prehliadol. ;)

Gabber, nesledujem uz problematiku HW, ale co som kedysi riesil prave toho Orochiho, tak pokial tam nemas heatpipes tak cisto pasiv bez hlavneho ventilatora v skrini ti to skoro urcite neuchladi, teda jedine ze mas CPU s TDP mensim nez mozno 20W. Ake TDP ma tvoje CPU? A aka je plocha lamiel? (vyrobca by ju mal udavat). Podla vyzoru (cize velkosti lamiel a absencii heatpipes) to predpokladam aj vyrobca tak zamyslal. Anyway, ako Palo pise, (heatpipes a) lamely chladica treba mat urcite umiestnene v zvislom smere, napr. aj s tym Orochim ak dobre pamatam tak tam bol asi 20-40% rozdiel v mnozstve odobrateho tepla v zavislosti od orientacie lamiel.

Ja mam teraz pasiv z atomom ktory ma TDP len tusim max 13W, a tam to uchladi aj takyto nizkoprofilovy pasivny chladic bez heatpipes. Ale to nie je server CPU. :)

EDIT:
no tak som nasiel ze TDP pre opteron 248 je 89W. http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_AM ... processors
To nie je malo, a podla toho co si pamatam testy ked som zhanal pasiv tak by som si veru zistil nejake review zataze toho chladica pretoze teoreticky pri 100% zatazi CPU by teplota nemusela byt uplne zanedbatelna. Napr. ta opacha Orochi v uplne pasivnom rezime uchladila maximalne prave cca TDP=90W, ale to bola hruda vyze kilogramu medi s viacerymi heatpipes..
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » St Nov 30, 2011 10:51 pm

Skusim odsledovat teploty CPU a chladica a uvidim aka je tam konvekcia/kondukcia, mam dost dobru skrinu s viacerymi vetrakmi a internymi senzormi teploty pre takmer kazdu zonu, zariadim sa teda podla potreby, vdaka za tipy. Vetracik sa da vzdy dokupit az by bol problem.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Št Dec 01, 2011 12:06 am

Experiment je ucite najsmerodatnejsi. :)
Inak taketo lamelove (semi)pasivne chladice maju vyhodu, ze aj keby si k nim musel dokupit osobitny vetrak, tak kedze maju pomerne velke a nie turbo huste lamely, tak im staci relativne nizky prietok vzduchu, napr. vetrak s 500 otackami za minutu, co je takmer nehlucne. Kedysi som cital vysledky experimentov s viacerymi pasivnymi chladicmi kde merali teplotu CPU v zavislosti od rychlosti ventilatora (resp. prietoku vzduchu lamelami), a maximum tieto velkolamelove chladice mali vzdy medzi 500-1000 obratkami, dalsie zvysovanie prietoku nemalo takmer ziaden efekt (kedze rychlo prechadzajuci vzduch uz nestihol odobrat z lamiel viac tepla).
Ja som k Orochimu mal do zasoby Enermax (uz neviem cislo, kedze som ho nakoniec vobec nepotreboval), a ten bol tak tichy ze pri skusobnom pusteni vydaval len v uplnom tichu pocutelny "sepot", harddisk ho vysoko prehlusil. (ak dobre pamatam, oficialny udaj pre ventilator bol hlucnost 12 dB). Cize ak chces pasiv najma kvoli bezhlucnosti, tak aj keby nebol uplne pasiv ale len semi pasiv tak je to velmi vhodna a ticha vec.
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Palo M. » Št Dec 01, 2011 5:28 am

Duro Kotulic Bunta napísal:Palo, ten moj prispevok ma skoro dva a pol roka, pravdepodobne si to prehliadol. ;)

Nie pravdepodobne, ale urcite! Vobec si nepamatam, ze tu nieco take bolo. Tusim ma ti Cinania uz dostali, uz je zo mna chaotik ako oni.

Gabber, ja by som sa toho chladica nejako extra nebal, ak bol predavany aj s CPU a s doskou, tak by mal byt dostatocne dimenzovany. Procaky by sa upiect nemali, akurat ze nemozes mat celu kisnu uplne bez ventilatorov, nejaky prud vzduchu tam byt musi.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Št Dec 01, 2011 11:41 pm

Gabber, daj potom vediet ako ti to dopadlo, celkom som zvedavy...
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » Pi Dec 02, 2011 2:21 am

Takze pasivy nestacia, vypina mi masinu po asi 2 minutach, teplota stupla az na 85 Celziov. Musim tam namontovat fukar, nasiel som doma nejake zvysne Coolermastery s hlucnostou 13 dB, vymenim este aj teplovodivu pastu, keby bola vyschnuta a dam vediet.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Pi Dec 02, 2011 10:58 am

Pri danom TDP ta plocha lamiel naozaj vyzerala, ze vyrobca ju zamyslal ako semipasiv, cize sice bez priameho CPU chladica ale s aktivnym prietokom vzduchu v skrini.
Preto si myslim, ze ked v skrini vhodnym smerom rozbehnes vzduch, tak teplota spadne o niekolko desat st. C (najefektivnejsia situacia nemusi byt ani s fukarom namierenym priamo na CPUs, co si pamatam [a logika tiez hovori] ked ludia experimentovali so semipasivmi tak niekedy - v zavislosti od konkretnej geometrie skrine a jej komponentov - dosiahli nizsie teploty ked fukar dali paradoxne tak ze nefukal priamo na CPUs, ale napriek tomu zabezpecil menej turbulentny a viac priamociary pohyb vzduchu cezskrinu a teda aj okolo CPUs). Je to ako so srdcom - moze byt fyzicky silne srdce, ale ak ma turbulentne prudenie krvi (cize napr. nedomykavost chlopne) tak suma sumarum precerpa menej krvi.. :) KOniec koncov preto sa ludom s chorobou srdca vacsinou srdce zvacsi, aby tym aspon trochu kompenzovalo neefektivity...
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
gabberattack
Príspevky: 1272
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa gabberattack » Ne Dec 18, 2011 8:04 am

Tak myslim, ze som to poriesil - dokupil som si Thermaltake chladice s vetrakmi (http://www.newegg.com/Product/Product.a ... 6835106068), ktore maju 19 dB hlucnost - fakt ich takmer nepocut. Sice boli trosku velke a musel som ich priam natlacit vedla seba, ale hadam sa nic zle nestane. Prave ich testujem na BOINC 100% zatazi a teplota sa drzi na CPU0 39 a CPU1 42 Celzioch. Vsimol som si jednu vec, tie procesory by mali byt totozne, no maju rozdielne VID a aj vcore voltaz pre nich je mierne odlisna - je to bezne pre kusy rovnakeho typu z rozdielnej produkcnej serie, alebo by tieto hodnoty mali byt rovnake?
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1859
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Pasivny CPU chladic - tiche PC

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Ne Dec 18, 2011 9:50 am

Vidim, ze si isiel na istotu :) 19 dB je peknych, ja mam 19 dB zdroj a je to naozaj len tichy sum (aj ked je pravda, 12 dB vetrak nepocut zo vzdialenosti 1 metra uz uplne vobec, teda aspon s mojim middle-aged sluchom :) ).

S napatiami ti bohuzial neviem poradit, s dual CPU server doskami nemam ziadne skusenosti.
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný