RAID1

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

RAID1

Príspevokod užívateľa slavko.sk » So Nov 07, 2009 2:16 am

Mate niekto skusenost kolko bezi sync na RAID1 ked pridam 2. disk a z 1. sa robi replikacia?
Mne to pri 400GB diskoch trvalo cca 20 hodin.

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa Honza » So Nov 07, 2009 2:13 pm

Zda se mi to dlouho. Ale zalezi take na disku, radici a pripadne jejich vytizeni za chodu.

Na 500G SATA mi to jede...mozna 5 hodin za bezneho chodu, když běží resync na všech 3 partitions.
Jedna se o SW mirror pod Win 2003 na beznem quadu, na HDs je system i data file serveru.

Na klasickem HP serverech nevim, tam mam 146GB 10k SAS disky s pořádným řadičem s 256MB cache.
Pokud by to bylo za chodu na domene a exchange serveru, bude to chvilku trvat, ale kdyby tam jenom data lezela a nepristupovalo se k mi, je to radove 100MB/s resync, takze pul hodinky.

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa shafa » So Nov 07, 2009 5:53 pm

Loni jsem koukal na replikaci cca 60GB dat za chodu serveru a trvalo to kolem 3-4 hodin vc. pripravy. Radic Adaptec, integrovany na desce, P4@3GHz, 2x WD250GB Sata.
Nicmene pamatuju jak jsem to zkousel s cca 40GB pred 5 lety na nejakem Promise za chodu a po 2 dnech jsem to vzdal... Srani jak s linuxem ;-)
Promise never more, promise.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Nov 07, 2009 9:05 pm

Tie vase casy sa mi zdaju nejake dlhe...
Ja mam software RAID1. 2 particie. Jedna 20G (tam je system), druha 300G (tam je este LVM a az tam su potom particie).
Resync trva pre tu systemovu particiu hned... teda ked parkrat masina zdochla a bolo ju treba natvrdo vypnut, ked nabootovala, systemova particia uz mala obidva disky aktivne (predpokladam, ze to synchronizovalo pocas bootu a nic ine s tym diskom nebezalo). Ta vacsia particia sa synchronizuje asi tak 80 minut (aj ked v nejakych momentoch pise, ze mu este zostava 100 minut, lebo rychlost nie je rovnomerna, ale stihne to za tych 80 minut). A tam urcite prebiehaju diskove operacie, lebo su tam vsetky user data - homes, samba, virtualny stroj s webserverom, ale je to cez to LVM, takze data su tam vselijako porozhadzovane.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa slavko.sk » So Nov 07, 2009 10:04 pm

Jedna sa o Intel ICH9R Raid, na nom taketo disky:

WESTERN DIGITAL Caviar RE 400GB, SATA II, 16MB cache, 7200ot, 8.9ms, WD4000YS
Vysokokapacitní disk o veľkosti 400 GB je určený na nepretržité prevádzky a použitie do poľa RAID.Na to je disk vybavený unikátnou technológiou TLER (Time-limited error recovery), ktorá výrazne zlepšuje kompatibilitu s řadiči RAID.Vďaka tejto funkcii je tiež zabezpečená rýchlejšia obnova disku po chybě.Disk je určený pre rýchle rozhranie Serial ATA II s rýchlosťou až 300 MB / s a obsahuje nadštandardné vyrovnávaciu pamäť o veľkosti 16 MB.Rýchlosť 7200 otáčok za minútu a výborný čas přístupové doby zaručuje rýchle a pohotové nalezení uložených dát a pripravenosť na ich zápis.
Stredná doba medzi poruchami (MTFB) je 1 milión hodín, čo tento disk priamo predurčuje napríklad do počítačových serverov a zálohovacích staníc.
Kvalitní fluidní ložiska zvyšujú spoľahlivosť a zároveň znižuje teplotu, vibrácie a hluk pevného disku.
Použitá technológia SecureConnect zesiluje konektory Serial ATA a zamezuje tak praskanie pri manipulácii s káblami.Vďaka technológii FlexPower je možné využiť ako klasických napájacích konektorov, tak i Serial ATA napájania.

Ja mam pocit ze kedze som system zinstalol iba na 1 disk so zapnutym AHCI tak potom pri nahodeny RAID1 to nebol len sync na druhy disk ale mozno sa doformatoval je ten povodny disk. Nechce sa badat ako to ten Inter RAID robi ale viem ze to bolo citi aj na vykone masiny kym sa to synclo, teraz je uz ide ako gula. Ja som to tiez spomaloval tym ze som na masine robil.

Jo, verifikaciu urobi za cca 3 hodiny - co je normalny cas. Ten prvy sync bol dlhy lebo bol prvy.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa Palo M. » Ne Nov 08, 2009 4:37 am

Mozno je to take pomale preto, ze je to HW-RAID. Pravdepodobne nevyuziva tolko CPU, ako SW-RAID. A robi si samostatne, takze ked pride poziadavka na citanie/zapis, musi to najprv obsluzit a resync teda robi iba vtedy, ked je naozaj idle. Pri SW-RAIDe to mozno nevyraba take kolizie citania/zapisu a resync, teda moze to bezat kontinualne.
Ja som cital na nete nazory, ze HW-RAID integrovany na doske nebyva vykonovo nic moc, take lacakove riesenie. Osobne skusenosti nemam. Pre mna bola jedina moznost SW-RAID, lebo nemam rovnake disky. A zo SW-RAID mi ide momentalne taka konfiguracia, ze jeden disk je 320G, druhy 1.5T a mirrorovanych je len tych 320G (aj to v tych dvoch particiach, cize 20G + 300G) a zvysny priestor na tom vacsom disku je nemirrorovany. Povodne som ale zacinal s 80G + 320G. Ako clovek postupne prikupuje disky, moze ich obmienat podla potreby. A pripadne skombinovat RAID1 so SPAN len s dvoma diskami (je mozna aj kombinacia RAID1 a RAID0, ale to asi nema velky vyznam).
Takze v mojich podmienkach by som teraz HW-RAID ani nechcel. Podla mna to ma lepsie vyuzitie v nejakom NAS-boxe, ktory je primarne urceny na storage a na tych diskoch ani nie je system, ale len data.

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa shafa » Ne Nov 08, 2009 9:34 am

Je jasne, ze od integrovaneho reseni nelze cekat zazraky, ani kdyz se jedna o Adaptec. Na 2. stranu, mirror ani strip prece nejsou nejak HW narocne v porovnani s raid5, anebo 6.
Co se tyka raid 10, tak o tom jsem jeden cas (zase cca 5 let zpatky) celkem uvazoval do 1 "serveru", protoze raid5 neni vykonove zadny zazrak (decentne receno) a raid 6 taky ne (extremne decentne receno). Navic ryze HW karty uz jsou uz dost drahe, zadny Promise jsem tam nechtel. Po zkusenostech s replikacemi na obycejnem mirroru jsem to ale radsi vzdal, holt jsem se tim nezivil a nebyl cas ani chut se tomu venovat xyz hodin...
Kazdopadne nejaka zkusenost z praxe by me zajimala, pripada mi to jako celkem rozumne a vykonne reseni do nenarocnych serveru.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa Honza » Ne Nov 08, 2009 11:58 am

Podobne jako Palo se pro běžné záležitosti kloním k SW RAIDu na úrovni OS. V práci i minulé práci to jedu na levných "serverch" v rámci OS (spokojenost s Win 2003 i 2008). Je to vesměs lepší Quad na Intelu, 2 SATA disky. Když jeden odejde, hodím jiný alespoň stejné velikosti, za pár hodin proběhne už za chodu resync a pohoda.

Na opravdových serverech HP mám HW RAID. Všude klasický mirror, na jednom je strip+mirror na 4x2,5" disk. Jede mi na tom Oracle a výkon diskového pole je fakt o nečem jiném. Na běhu DB to tolik nepoznám, ta mi naštěstí jede v paměti. Ale při zálohách, defragmentaci atd. to jede jak z praku....skoro jako na Intel SSD :D.
Řešení je to ale drahé - 2,5" 146GB 10k hot swap SAS disk stoji 6k bez daně (od HP snad ještě víc), řadič s pamětí...no a jsme na 40k bez daně jen to frkne. Holt za spolehlivost se platí...
Když bych chtěl alespoň 500GB úložného prostoru, musel bych hodit 8x300GB a to jsme hnedle na 100 tácech a plném serveru. No ale jestliže u rychlých 300GB disků jsme na přes 10k bez DPH za kus, už se blížeme cenám 256GB SSD.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ne Nov 08, 2009 2:04 pm

Aj toto je SW RAID, bezi to na CPU a ma to ovladac, akurat v BIOSe to ma extention a emulujem to INT13 aby sa z toho dalo bootovat - tot vsjo co to robi HW. Inak sa loadne normalny .sys a potom to uz ide na CPU. Je to taky hybrid pre dementov ze HW RAID ale to sa len tak tvari. Mne to sa to ale paci a hlavne som to chcel vyskusat. Mi to aj vyhovuje takto ako to je, 400GB mi na system staci kompletne vratne Steam hiet, domaceho videa a podobne a dalsi 1TB disk mam len na HD filmy a serialy ... asi napisem jeziskovi o dalsi 1TB abo 2TB bo uz je dost plny [-o<

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa shafa » Ne Nov 08, 2009 5:25 pm

Honzo, jak probiha servis a replikace na Raid 10 (zamirrorovanej strip) ?
Je to "jednoduche a bez problemu" a snadno opravitelne pri selhani 1 disku ?
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa Honza » Ne Nov 08, 2009 8:05 pm

To nevim, nemam zkusenost s poruchou na RAID 10, v tehle konfiguraci mi bezi par mesicu.
Haproval mi disk v klasickem mirroru, kontaktoval jsem HP a druhy den jsem mel na firme novy disk. Nejakou HP utilitou jsem na disk ukazal (zacal misto zelene svitit modre - aby clovek vedel, ktery vytahnout), prohodil se disk a vesmes hotovo.

Predpokladam, ze je to ale jedno - je to mirror a jestli se "uvnitr" ten mirror jeste stripuje je z pohledu redundance dat jedno. Pri poruse by mel akorat klesnout vykon pri cteni.

ikvar
Príspevky: 178
Dátum registrácie: Št Feb 08, 2007 11:21 am

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa ikvar » Ne Nov 08, 2009 9:01 pm

Vie niekto vysvetlit... poradit?
Zapojil som dva disky do RAID 1. Potom som pridal dalsi, ktory chcem mat uz ako obycajny disk... ale automaticky z neho spravilo JBOD. Ma to tak byt?
Pouzivam HW? RAID na maticnej doske s chipsetom AMD 790GX.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: RAID1

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ne Nov 08, 2009 10:57 pm

ikvar napísal:Vie niekto vysvetlit... poradit?
Zapojil som dva disky do RAID 1. Potom som pridal dalsi, ktory chcem mat uz ako obycajny disk... ale automaticky z neho spravilo JBOD. Ma to tak byt?
Pouzivam HW? RAID na maticnej doske s chipsetom AMD 790GX.

Mam pocit to treba v BIOS-e ale v zasade JBOD to moze byt vsetko co neni v RAID-e. Ako sa to tvari logicky?


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 34 neregistrovaných