Používate virtualizáciu?

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Používate virtualizáciu?

Áno, Xen
3
11%
Áno, VirtualBox
7
26%
Áno, KVM
1
4%
Áno, VMware
4
15%
Áno, MS Virtual PC
1
4%
Áno, iné riešenie
1
4%
Nie, nepoužívam
8
30%
Čo je to virtualizácia?
2
7%
 
Celkom hlasov: 27

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Dec 18, 2009 11:50 am

Virtualizačná technológia tu je už nejaký čas, používať sa to dá... A čo vy?
Používate? Ktoré riešenie? V akej konfigurácii? Aké máte s tým skúsenosti? Bežíte virtualizáciu aj v kombinácii s BOINC?

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Pi Dec 18, 2009 12:58 pm

Ja som pouzival, vo VM mi bezal MW. Pouzival som VB.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Dec 18, 2009 3:03 pm

Kiwi napísal:Ja som pouzival, vo VM mi bezal MW. Pouzival som VB.
A aky system si mal ako host a aky ako guest? Skusal si porovnavat, o kolko pomalsie to bezi vo VM oproti nativnemu behu?

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Pi Dec 18, 2009 5:49 pm

No host bol 8.10 64-bit a bezal v nom 8.04 az 9.04 32-bit, mal som na MW na jeden stroj
132 MB, zralo to celkovo asi 180 MB, cize ked mi bez VM bezali na Q9400 4xMW,
tak som mal 4x2500 points per day, a ked som pustil na jednom jadre VM, tak som mal
5x2500 points per day, ale to bolo specifikum MW. Ine projekty som neskusal, lebo by
mi to zbytocne zralo RAM a spomalovalo ako zvysne 3 jadra, tak to jedno s VM.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Dec 18, 2009 6:21 pm

Aha, takze ty si potreboval na jednom CPU so 4 jadrami spustit 5 aplikacii... Tak to sa dnes uz da cez parameter cv cc_config.xml. Ale dalo sa aj spustit 2 rozne kopie BOINC-klienta v tom istom systeme, na to netreba virtualny stroj...
Ja som pouzival VMware vo Windoze. Vo Windoze bezalo len ATI GPU (najprv MW, potom aj Collatz) a vo virtualnej masine bezal Linux a ten pocital len CPU. To som urobil z toho dovodu, aby sa nebili projekty, lebo scheduler vtedy ked zapocital 0.05 CPU pre MW, tak potom pocitali 3 jadra na CPU - to by sa este dalo, lenze po case debt MW vyprsal, tak uplne stopol MW a zacal pocitat len 4 CPU aplikacie a GPU nepocitalo nic. V 6.10 sa to medzicasom vyriesilo, ale to uz aj Collatz urobil Linuxovu ATI aplikaciu a to som Windozom potom zamaval...
Takisto mam Xen na serveroch. Nie ako HW-virtualizaciu, ale ako paravirtualizaciu. No a musim povedat, ze ten bezi uplne famozne. Paravirtualizacia ma totiz minimalnu reziu pri behu (len jedny drivery). A Enigma (ktora ma porovnatelne casy jednotlivych WU) nevykazuje ziadne spomalenie. Ale v tomto pripade nemam Xen na serveri kvoli BOINC, ale kvoli externemu serveru, aby som mal oddelene stroje (cize ked mi niekto hackne http server, hackne iba virtualny stroj a inde sa nedostane). Kedysi som si robil externe servery cez chroot, ale bolo pomerne vela roboty s konfiguraciou a v konecnom dosledku to nebolo az take bezpecne, ako virtualny stroj, lebo chroot sa za istych okolnosti da prelomit.
Ten VMware som na Windoze pouzival hlavne preto, ze som ho poznal. Ale potom som na Ubuntu desktope nahodil uz Virtualbox a musim povedat, ze ten sa mi paci viac. Ale uz to velmi nepouzivam, hodi sa to skor na vyskusanie nejakych veci...

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Honza » Pi Dec 18, 2009 6:52 pm

Palo M. napísal:Aha, takze ty si potreboval na jednom CPU so 4 jadrami spustit 5 aplikacii... Tak to sa dnes uz da cez parameter cv cc_config.xml. Ale dalo sa aj spustit 2 rozne kopie BOINC-klienta v tom istom systeme, na to netreba virtualny stroj...
To bohuzel nekde nepomuze - virtualizace se delala kvuli tomu, aby se obesel daily quota limit.

Virtualizaci zacinam pouzivat - VMWare ESXi.
Zameren je na tom rozjet 2x Windows 2003 - na jednu HW sitovku FTP server v jinem subnetu a bez domeny rovnou z firewallu, na druhou Kerio jako proxy; stejny duvod jakouvadel Palo ohledne bezpecnosti.
Chtel bych jeste druhy virtual a na tom mit testovaci Oracle+Abra G4.
Oba stroje by mely mit vykonovou rezervu a kdyz se jeden slozi, tak zbytek prehodit na druhy. Standardne bych v rezerve mohl pokusnicit s Linuxem nebo Win XP ci Win 7 na testovani stanicovych aplikaci. Zatim mam jedem Core i-920 s 12GB RAM, druhy budu mit pristi tyden.
Trochu bojuji s podporou HW - Intel deska nebyla, vzal jsem Gigabyte (slusna deska), jenze VMWare nepoznal sitovky, tak se dokoupil 2xgigabit Intel v PCI-E. Ted mi nepozna RAID delany v BIOSu... Kdyz jsem tam hodil Windows 2008 R2, poznal veskery HW, nebylo treba zadne ovladace, proste pohoda.

Vykonove jsem spokojen, jednotlive OS behaji opravdu rychle, s podporou HW je to tradicne horsi.

Užívateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Príspevky: 479
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:13 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa MeX » Po Feb 15, 2010 3:49 pm

VMWare ESXi je dost nachylny na podporovany HW, treba si vopred pozriet co podporuje a co explicitne nepodporuje. Ja som mal s tym tiez problemy.

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Honza » Ut Feb 16, 2010 12:58 am

Toz dnes jsem prehodil druhy stroj do produkcniho prostredi (oba jsou Intel i7-920 s 12GB RAM).

Dale budu planovat klasicke servery od HP. Zde to ale chce promyslet, jeslti obycejne ESXi nebo uz ESX ci jak vlastne...

Užívateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Príspevky: 479
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:13 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa MeX » Ut Feb 16, 2010 9:46 am

Honza napísal:Toz dnes jsem prehodil druhy stroj do produkcniho prostredi (oba jsou Intel i7-920 s 12GB RAM).

Dale budu planovat klasicke servery od HP. Zde to ale chce promyslet, jeslti obycejne ESXi nebo uz ESX ci jak vlastne...

To zalezi na tom, co ma na tom bezat :)

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Používate virtualizáciu?

Príspevokod užívateľa Honza » Ut Feb 16, 2010 9:56 pm

MeX napísal:To zalezi na tom, co ma na tom bezat :)

Leccos.

Ted mam na jednotlivych virtualnich strojich: FTP, Kerio jako Proxy, od GFI EndPoint Security na hlidani flash/CD uzivatelu, Abra + Oracle na testy, Abra Bussiness Intelligence na testy, snad brzy i terminal server, abych mel kompletnejsi testovaci prostredi pro Abru.
Planuji/zvazuji MS SQL server, Intranet na Sharepointu, aplikacni server Abry, connector na e-shop a pro PDA (oboje potrebuje SQL), dalsi sluzby od GFI (MailSecurity jako AV brana pro postu, MailEssential jako antispam, Network server monitor, Events Manager), dochazka (potrebuje SQL a Apache), ePolicy Orchestrator jako management pro MCAfee na stanice, Windows Serveru Update services (potrebuje SQL).
Podle predbeznych propoctu bych 1-2 servery usetril. Zaroven by mi to umoznilo je pohodlneji obmenovat. To je/by bylo smyslem takoveho pocinani.

Mozna by bylo snazi rici, co nechci na virtual - domenu, Exchange server a produkcni Oracle.
Prehodit domenu a exchange si netroufam, to je nad me znalosti/zkusenosti/casove moznosti a musel bych na to opet nekoho povolat.
Produkcni Oracle - kdyz mi lehne zelezo, stejne nemam jiny odpovidajici stroj v zaloze, takze bych to musel asi resit zapujckou. Dulezite by pro me bylo dostat posledni data tesne predtim, nez to spadlo...jinak muzu rozjet nocni zalohu, ale to je taky na mnoho hodin. To bych to radsi hodil do klusteru - jenze nemam 100k na dalsi server a mam licence pouze standard verzi Oracle 11g.
Na oboji bych potreboval dost velkou vykonovou rezervu. Nebo by to namenalo prejit na Enterprise verze misto standard (Win, SQL, Exchange) a hodit to do klusteru - pokud bych chtel zajistit vyssi dostupnost.


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní