nahodit databazu

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

tahanko
Príspevky: 133
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:00 pm
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

nahodit databazu

Príspevokod užívateľa tahanko » Pi Feb 19, 2010 2:45 pm

Caute

mam taky problem. pracujem na univerzite a zatial sme mali zoznam chemikalii v exceli v tabulke. dostal som vsak na starost prehodit to do databazy a aby k tomu mal kazdy pristup aj z netu. nasiel som na nete zadarmo program presne na tento ucel:
LabStore:
http://www.hotscripts.com/listing/labst ... ewsRatings
http://www.bioinformatics.org/phplabwar ... /index.php

sice som celkom pocitacovo zdatny, databazam sa ale nerozumiem a potreboval by som s tym pomoct.

Installing LabStoRe requires

1. A web server such as the free Apache server software. Tested with versions 1.3 and 2.
2. The free MySQL database system on the server computer - version 4.1 or above is required. Tested with 4.1 and 5.
3. The free PHP webserver module or engine - version 4.3 or above is required. Magic_quotes_gpc settings do not matter. Tested with 4.3.4 and 5.1.

chcem sa preto opytat ci by mi niekto nevedel s tym pomoct, pripadne dat navod ako na to.

v prilohe je cely program. v zip-e je aj readme.doc kde je popisana instalacia

vopred dakujem za odpovede
Prílohy
labstore.zip
labstore
(1.63 MiB) 98 stiahnutí

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Feb 20, 2010 12:14 pm

Ako som zbezne pozrel do dokumentacie, v podstate je to ako instalovat CMS alebo forum 8).

Z databaz nemusis byt v strese. Ja som o SQL pred par rokmi tiez nic nevedel. Pre MySQL konkretne je vyborny serial na linuxsoft.cz. Ma sice viac casti, ale nemusis citat vsetky. Pre administrovanie databaz staci zakladny sajn o nich.

Podstatne je, ze potrebujes Apache server, ktory ma zapnutu podporu PHP. A potom samozrejme nejaky server, kde bude ta MySQL databaza. Moze to byt aj ten isty server. Ja mam napriklad taky nainstalovany doma. Niekde sa mozes stretnut aj so skratkou LAMP (Linux Apache MySQL PHP), ale ten Linux nie je podstatny. Moze to byt aj nejake FreeBSD ci Solaris a myslim, ze aj M$ (ale tomu by som sa v tvojom pripade podla moznosti radsej vyhol, ak to mas aj sam konfigurovat).
Taketo prostredie (Apache, MySQL, PHP) poskytuje vacsina webhostingovych firiem. Ale ked to ma byt na univerzite, tak predpokladam, ze aj server bude na univerzite.
Takze bud ti da univerzita aj infrastrukturu (cize v podstate to iste co webhosting), alebo ti da len zelezo a ty musis aj instalovat cely LAMP.

V tom jednoduchsom pripade sa o infrastrukturu staraju ini. Ty dostanes ftp pristup (miesto kde nakopirujes subory - to su php-skripty - engine celej aplikacie), udaje MySQL servera (adresa servera, meno, heslo, meno databazy) a nejaky interface na MySQL. Casto to byva phpMyAdmin, co je webove rozhranie, celkom pohodlne ovladane.
No a ides podla navodu:
- Nakopirujes subory na server pomocou ftp a nastavis vhodne pristupove prava k suborom (spravidla vsetko read-only pre uid pod ktorym bezi webserver, ak sa ma nieco aj uploadovat na server tak mozu byt niektore adresare aj read-write, ale tie php skripty byvaju read-only)
- cez phpMyAdmin importujes patricny .sql subor, cim sa vytvoria tabulky v databaze a pravdepodobne aj naplni obsah
- do konfiguracneho suboru nastavis patricne udaje: spravidla pristupove udaje do MySQL a url servera, pripadne nejake ine staticke informacie co sa nebudu menit. No a ten konfigurak tiez ftpckom hodis na server.

A malo by to ficat...

Ked mas instalovat cely LAMP a nikdy si to nerobil, to je trocha na dlhsie. Hlavne kvoli bezpecnosti. Zakladny kratky navod pre Ubuntu najdes tu (po anglicky), na tom webe su aj navody pre ine distribucie a aj troska detailnejsie navody... Napriklad niekedy mozes chciet, aby to vedelo aj posielat maily, tak musis instalovat aj dalsie veci... Tiez si nainstaluj phpMyAdmin - aj to najdes na tom webe howtoforge.com. Hlavne konfiguracia Apache je zlozitejsia zalezitost, ked zacinas uplne z nuly. Ak s tym chces laborovat, tak ti odporucam nainstalovat si testovaciu virtualnu masinu (napriklad pomocou VirtualBox-u, ktory je free a bezi ako pod Windoze, tak aj pod Linuxom a myslim ze uz aj pod MacOS-X) s nejakou Linuxovou distribuciou (ktora ti je najblizsia) - v nej staci iba command-line interface (aby to nezralo tolko pamate a procaku) a potom mozes laborovat do sytosti. Kym to rozchodis, tak sa nieco naucis a nerozsahas si pritom hlavny system. Takisto mozes robit snapshoty disku VM, takze ked nieco na testovacej VM uplne rozbijes, nemusis to cele preinstalovavat od nuly, ale ides od posledneho funkcneho snapshotu...

V tejto faze ti uz momentalne asi viac neporadim... Napis, co vsetko mas k dispozicii a mozem dat pripadne viac detailov ako dalej...

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa Honza » So Feb 20, 2010 2:13 pm

Palo M. napísal:Moze to byt aj nejake FreeBSD ci Solaris a myslim, ze aj M$ (ale tomu by som sa v tvojom pripade podla moznosti radsej vyhol, ak to mas aj sam konfigurovat)

Pro Win k tomu jsou take balicky, konfigurace neni slozita (kdysi jsem to absolvoval kvuli phpBB) a tak bych to jako moznost neschazoval.
V praci bezne Apache/PHP pouzivam, jako DB jedu na MS SQL a pohoda.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa Palo M. » So Feb 20, 2010 3:38 pm

Honza napísal:Pro Win k tomu jsou take balicky, konfigurace neni slozita (kdysi jsem to absolvoval kvuli phpBB) a tak bych to jako moznost neschazoval.
V praci bezne Apache/PHP pouzivam, jako DB jedu na MS SQL a pohoda.
Ked to funguje, tak nie je problem nikde. Ovsem ked nieco nefunguje, tak clovek zagoogli a vyjde mu nieco ako "v subore /etc/php5/apache2/conf.d/php.ini najdi zakomentovany riadok s blablabla, ten odkomentuj a nastav 64M". No a hladaj to vo Windoze. A do toho ked je nejaky konfigurak len s LF a clovek to otvori v notepade... Samozrejme sa to najst da a vsetko ide rozchodit. Ale prave ked je clovek zaciatocnik, este nie je zorientovany vo vsetkych detailoch, tak je lepsie mat rovno copy-paste riesenie...

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa Kiwi » So Feb 20, 2010 4:01 pm

A zalohovat, lebo ked urve blesk a poskodi databazu, tak uz ju ani svaty petre neopravi. :)
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa Honza » So Feb 20, 2010 5:27 pm

Palo M. napísal:Ked to funguje, tak nie je problem nikde. Ovsem ked nieco nefunguje, tak clovek zagoogli a vyjde mu nieco ako "v subore /etc/php5/apache2/conf.d/php.ini najdi zakomentovany riadok s blablabla, ten odkomentuj a nastav 64M". No a hladaj to vo Windoze. A do toho ked je nejaky konfigurak len s LF a clovek to otvori v notepade... Samozrejme sa to najst da a vsetko ide rozchodit. Ale prave ked je clovek zaciatocnik, este nie je zorientovany vo vsetkych detailoch, tak je lepsie mat rovno copy-paste riesenie...

Tak jsem si do google dal cvicne "apache php mysql download" a hned mi vyjelo nekolik pripravenych balicku.
Stahnul jsem od boku a bez dalsiho premysleni WampServer, cca 16 MB.
Simuloval jsem pristup BFU - klikaci. Cele co jsem zadal bylo, kam se ma nainstalovat a odsouhlaseni licence. Doslova do minuty probehla instalace (cca 130MB na ramdisku vcetne zalozene db), nic dalsiho jsem nenastavoval. Hnedle nabehl na localhost apache, pod kterym mohu delat v phpMyadmin a obsluhovat mySQL.
S php.ini ani blby Windows notepad nema problem. Jinak jednim kliknutim z homepage na phpinfo se pise, ze Loaded Configuration File B:\wamp\bin\apache\Apache2.2.11\bin\php.ini
Z hlediska nastaveni je jedno, jestli je to Win na tucnak. Stejne strukturovane a dokumentovane .ini

Proste jsou to stavebnice pro BFU na Windows, nejsou v tom zaludnosti a jednodussi to byt asi nemuze.

tahanko
Príspevky: 133
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:00 pm
Bydlisko: Košice
Kontaktovať užívateľa:

Re: nahodit databazu

Príspevokod užívateľa tahanko » So Feb 20, 2010 5:47 pm

dakujem vsetkym za velmi pomocne rady. vyskusam buduci piatok (v stredu obhajujem PhD, vo stvrtok asi budem mrtvy - ked sa podari) :D


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Yahoo [Bot] a 1 neregistrovaný