Signal z UHF na SCART

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » Po Mar 01, 2010 3:30 am

Potreboval by som previest signál z koaxiálu na SCART alebo HDMI. Vedel by niekto o niečom čo to umožňuje ? Redukcia prípadne nejake zariadenie.
Dakujem :wink: totiz m oj problem je v tomto: mam ako LCD televizor v ktorom je zabudovany aj monitor. A ked nan pripojim jednoducho koaxial tak niekedy ked to mam prepnute v rezime monitor tak mi vznika vlnenie obrazu len na monitore, ked to prepnem do rezimu TV tak tam ziadne vlnenie nepozorujem. Deje sa to len niekedy aj to niekedy je to silnejsie a niekedy slabsie. Rozmyslam som preto ze koaxial privediem do nejakeho elektrotechnickeho zariadenia odkial budem moct pripojit to moje LCD bud pomocou SCART alebo HDMI. Vtedy by to vlnenie uz nemalo vznikat, teda aspon si myslim. Lenze neviem ake to elektrotechnicke zariadenie mi treba.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Palo M. » Po Mar 01, 2010 5:46 am

Z toho, co si napisal, ti nepomoze asi nikto... Nie je totiz jasne, ako mas co pozapajane.
Hlavna otazka: Aky signal je v tom koaxiale? Je to videosignal (typicky zlty cinch) - v tom pripade co je zdroj signalu? PC/DVD/nieco ine? Alebo je v koaxiale obycajny antenny vstup (klasicka antena alebo obycajna analogova kablovka, typicky biely hruby koaxial)?

Najvacsiu sancu na zmysluplnu odpoved budes mat v pripade, ze popises ake ma ten LCD-TV vstupy a na ktore vstupy mas zapojene ktore zariadenia... Aj tak si nie som isty, ci toto je to spravne forum, kedze audio-video technika tu nie je hlavnou temou. No ale mozno ti niekto poradi aj tu, len najprv musi byt v obraze...

Užívateľov profilový obrázok
marpes
Príspevky: 455
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 8:18 pm
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa marpes » Po Mar 01, 2010 10:53 am

Problem je najpravdepodobnejsie v tom, ze mas rozne napajanie jednotlivych zariadeni. PC je s 3 vodicovym sietovym kablom, ostatne s dvojvodicovym a zrejme nie su napajane z jednej zasuvky (rozdiel v "nulovych" potencialov).
Pre prve priblizenie si zaisti napajanie vsetkych prepojenych zariadeni z jednej zasuvky (rozbocnice), potom skus otocit vidlicu TV, ripadne dalsich signalovo prepojenych zariadeni.

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Po Mar 01, 2010 11:55 am

marpes napísal:Problem je najpravdepodobnejsie v tom, ze mas rozne napajanie jednotlivych zariadeni. PC je s 3 vodicovym sietovym kablom, ostatne s dvojvodicovym a zrejme nie su napajane z jednej zasuvky (rozdiel v "nulovych" potencialov).
Pre prve priblizenie si zaisti napajanie vsetkych prepojenych zariadeni z jednej zasuvky (rozbocnice), potom skus otocit vidlicu TV, ripadne dalsich signalovo prepojenych zariadeni.

To mu nepomoze lebo nepripoji svoj TV/Monitor na na tu istu rozbocnicu ako ma predpokladam kablovka odkial taha UHF.
Mne tak vrcal zvuk (50Hz sa nan modulovalo) dakedy ale teraz na novej telke to uz nerobi.

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » Po Mar 01, 2010 6:50 pm

no tak momentalne mam k tomu monitoru pripojeny TV signal cez klasicky "hruby" koaxial cize vstup akoby z beznej klasickej anteny, ale je to kablovka.. A vstupy na monitore/TV mam cez SCART, HDMI plus rozne vstupy pre monitor. SCARTy su obojstranne cize jak vstup tak aj vystup a to iste aj HDMI. A nerozumiem preco robi to vlnenie na monitore. Niekedy vobec a niekedy ze sa vobec neda na monitor pozerat. Zase permanentne vytahovat kabel a potom ho tam znovu davat tak ako je to dost neprakticke a poskodzuju sa tym aj jednotlive komponenty. Preto hladam nieco co by mi proste umoznilo previest ten signal z klasickeho koaxialu na SCART alebo HDMI aby som k monitoru uz nepripajal priamo koaxial ale SCART alebo HDMI. Pozeral som na niečo taketo http://www.auctionaustralia.com.au/ebay ... tor2_2.jpg ale neviem ci by prave toto pomohlo aj mne. Je tam ako klasicky koaxialny vstup anteny a aj SCART vystup ale na VCR. Tak neviem ze ked by som tam namiesto VCR pripojil TV ci by to fungovalo.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Palo M. » Ut Mar 02, 2010 4:53 am

No tak ja by som to videl na tieto moznosti:
1. Nekvalitne kable. Koaxial okolo seba vydava rusenie, niekde blizko neho je "monitorovy" kabel (z PC?), ten tiez nie je az tak kvalitne odtieneny. Tato moznost je ale dost nepravdepodobna (asi by to rusilo aj keby bol ten koaxial nepripojeny, stacilo by ze je tam blizko, aj ked zase kabel naprazdno nie je to iste, co impedancne zakonceny kabel)... no mozes skusit hybanim s kablami zistit, ci sa meni rusenie podla vzajomnej polohy kablov.
Pripadne moze byt zly len konektor koaxialu (nedobre spojenie vo vnutri konektora) - ak mas zaliaty neporuseny kabel, tak asi nie, ale ak mas starsi kabel a k tomu bastleny rucne, moze byt ten konektor problem...
2. Nekvalitny televizor. Rusenie nastava vo vnutri krabice. S tym bohuzial nic nenarobis, skratka sa to v takej kombinacii neda pouzivat... popatraj na webe, ci tvoj model tymto nie je znamy. Pripadne este moze byt chybny len ten jeden kus.
3. Rozdiel nulakov co spominal marpes. Ale to sa mi zda divne, ze by televizor nemal spojene a uzemnene vsetky tienenia... zase by som to pripisal konstrukcnej chybe televizora.

Takisto si nepisal, aky vstup pouzivas na ten "monitor". Predpokladam, ze je to PC, ale aky typ kabla? VGA-SCART napriklad? Alebo nieco ine? Lebo ked mas VGA, tak to je analogovy signal, ktory je dost nachylny na rusenie. Mal by si skusit radsej digitalny signal - DVI alebo HDMI (pri DVI pozor, lebo ten moze niest aj analogovy signal aj digitalny, takze napriklad DVI-SCART kabel nie je dobry). Ak by si mal ruseny digitalny signal, tak by sa to neprejavovalo vlnenim, ale artefaktami obrazu (rozne stvorce)... co moze byt vizualne horsie, ale zase to rusenie musi byt brutalnejsie. Ono je to tak, ze pri analogovom signale staci aj male rusenie a je uz vidiet male skreslenie obrazu a cim silnejsie rusenie, tym vacsie skreslenie obrazu. Pri digitalnom signale je to tak, ze do istej miery sa neprejavi rusenie vobec a od istej miery rusenia su zase velmi vyrazne artefakty (ale to uz musi byt fakt velke rusenie, ked preskakuju jednotky a nuly v signale).

To zariadenie co si sem hodil linku bude asi jedine riesenie, ked je chyba v televizore (rusenie vnutri) a neda sa ten televizor vyreklamovat... ale pred tymto ta varujem, ja totiz mam doma take krabice dve a su to sroty (mam to kvoli projektoru, aby som mohol na platne pozerat F1 alebo zena futbal). Tymto totiz uplne odstavis televizorovu cast vo svojom TV a budes na ladenie a prepinanie kanalov pouzivat len tu malu krabicu (a pravdepodobne aj dalsi dialkovy ovladac). Zvuk nic moc co sa tyka kvality, ci to ma dualny zvuk alebo teletext to netusim (nepouzivam), mozno niektore modely to maju...
Byva tam nekvalitny externy zdroj (mala krabica) a mne uz mi obidva odisli - najprv odisiel jeden box a netusil som preco, tak som kupil druhy a az potom som zistil, ze problem bol v zdroji, potom som ho opravil a po case odisiel aj druhy zdroj a potom aj ten "opraveny", tak som kupil este dalsi zdroj... no o nicom vec, teraz to mam tak, ze zdroj vytahujem zo zasuvky ked box nebezi (ten zdroj sa totiz aj naprazdno trocha hreje). Tieto externe zdroje vyslovene neznasam, chumel kablov kde sa chyta prach, hreje sa to, vypadava to zo zasuvky (napr pri upratovani), ked mas takych viac tak je casto problem zapojit to do predlzovacky kvoli miestu... Samotne zariadenie vyzera byt male a elegantne, ale k nemu vedie zasrany kablik a v zasuvke visi skareda krabica, ktora zerie prud aj ked je zariadenie vypnute. Takze ti ten TV-box neodporucam.

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ut Mar 02, 2010 1:02 pm

Ja som nedavno vymenil stary Mercury aj MaxPower a pod. zdroje, za Seasonic X-650, a obraz na analogovom
TV bol cisty, bez rusenia. Takze treba prist na pricinu rusenia.
Ak je rusenie zvonka, tak nieco take: http://eshop.x-computers.sk/zbozi/belki ... p=z:100856
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Reality is, what we think it is. It is revealed to us by experiences. But I'have learned, that modern science tells us a very different story.

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » St Mar 03, 2010 1:02 am

dakujem :wink: snad si s tym uz nejako poradim. Vyskusam asi to ze monitor od PC pripojim cez HDMI pretoze teraz je to pripojene cez RGB (PC). Vzdialenost medzi tým RGB a pripojkou na koaxial je nejakych 10 cm no a kvalita toho koaxialu to ja neviem posudit :D ale nie je to uz ten klasicky hruby koaxial skor naopak je to uz pomerne tenky koaxial. Ked ho vsak pripojim tak ako ostavaju na spoji odhalene kovove casti kabla a pripojky tak to zrejme fakt bude tým vyžarovaním. Ale ked je koaxial odpojeny a je v podstate hned pod monitorom tak sa nedeje nic. A ked vravis ako to je z tým boxom tak to radsej nie lebo jednak nechcem kazdu chvilu kupovat novy a na druhej strane urcite nechcem odstavit moznosti TV. Cize naozaj asi to riecenie PC cez HDMI bude najlepsia alternativa. Skusim a uvidim. Ak to uz ani potom nepojde tak to jedine potom prejst na digi TV :D ale nie cez koaxial. A neviem, respektive teraz mam pripojenie monitora riesene cez RGB (PC) ale dole vzadu na bedni tam je redukcia z DVI na to RGB. Cize potom pripadne by sa to dalo riesit redukciou z DVI na HDMI ?? DUfam ze hej :D A este som taku vecicku objavil na tom monitore :D zboku sa tam strká akási karta PCMCIA. Na čo to vlastne je ?

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Št Mar 04, 2010 9:54 am

Treba to galvanicky oddelit ;)

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Palo M. » Št Mar 04, 2010 3:15 pm

Xardas111 napísal:dakujem :wink: snad si s tym uz nejako poradim. Vyskusam asi to ze monitor od PC pripojim cez HDMI pretoze teraz je to pripojene cez RGB (PC). Vzdialenost medzi tým RGB a pripojkou na koaxial je nejakych 10 cm no a kvalita toho koaxialu to ja neviem posudit :D ale nie je to uz ten klasicky hruby koaxial skor naopak je to uz pomerne tenky koaxial. Ked ho vsak pripojim tak ako ostavaju na spoji odhalene kovove casti kabla a pripojky tak to zrejme fakt bude tým vyžarovaním. Ale ked je koaxial odpojeny a je v podstate hned pod monitorom tak sa nedeje nic. A ked vravis ako to je z tým boxom tak to radsej nie lebo jednak nechcem kazdu chvilu kupovat novy a na druhej strane urcite nechcem odstavit moznosti TV. Cize naozaj asi to riecenie PC cez HDMI bude najlepsia alternativa. Skusim a uvidim. Ak to uz ani potom nepojde tak to jedine potom prejst na digi TV :D ale nie cez koaxial. A neviem, respektive teraz mam pripojenie monitora riesene cez RGB (PC) ale dole vzadu na bedni tam je redukcia z DVI na to RGB. Cize potom pripadne by sa to dalo riesit redukciou z DVI na HDMI ?? DUfam ze hej :D A este som taku vecicku objavil na tom monitore :D zboku sa tam strká akási karta PCMCIA. Na čo to vlastne je ?
Co myslis pod tym "Pripojene cez RGB"? To mi nie je velmi jasne... Aky je tam konektor? Lebo ja som mal predstavu, ze tam mas obycajny VGA kabel (D-Sub, tri rady pinov, lichobeznikovy 15-pinovy konektor, takyto).
Nie su to 3 koaxialy, 3 cinch-konektory? Taketo? To by bolo komponentove video, to je z analogovych video-signalov najviac odolne voci ruseniu (aj najviac narocne na miesto :?) Teda ak su tie koaxialy kvalitne a vtedy byvaju aj hrube (az take hrube, ako sam konektor). Oznacene to byva Y/Pb/Pr... Ak mas toto rusene, tak bud mas velmi silny zdroj rusenia, alebo fakt zly televizor... a potom pravdepodobne nepomoze pouzitie HDMI, lebo to co dokaze rusit komponent video dokaze s vysokou pravdepodobnostou rusit aj digitalny signal... iba ze by ten vstup komponent videa v TV bol odflaknuty a teda velmi nachylne na rusenie, ale HDMI odflaknute nebolo a teda by nebolo ani rusene...
Co sa tyka koaxialu... ak je kvalitny a dobry, nevadi ked je vidiet (povedzme na konektore) plech z tienenia. Totiz elektromagneticke pole je len medzi stredovym vodicom a plastom, von by nemalo ist nic... Samozrejme, ak je kabel zly (porusene tienenie, stredovy vodic nie uplne v strede ale vyoseny, konektor nedobre spojeny s tienenim a pod.), tak to pole uz nie je len vnutri kabla, ale vyzaruje to aj von... No a samozrejme, cim tensi je ten koaxialny kabel, tym vacsie je riziko ze napriklad ohybom kabla dojde k zavaznemu vyoseniu stredoveho kabla.
S koaxialmi je inak celkom sranda... si pamatam ako som vdaka koaxialu pozeraval v hoteloch Pay-TV zadara 8)

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » Št Mar 04, 2010 7:06 pm

tak myslel som to pripojenie monitora cez VGA. Na grafickej mam zapojenu na DVI redukciu na VGA a tak sa to pripaja k monitoru. Na monitore/TV su vsak vstupy jak pre VGA, DVI, HDMI, SCART, antenovy vstup, aj tie chince farebne Y (zeleny), Pa(modry), Pr (cerveny). K nim vsak nemam kable respektive len vstup na graficku ktory sa rozdeluje na vstupy pre tie iste farby. Na monitore su vstupy aj pre audio (L, R) tiez farebne odlisene.

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » Št Mar 04, 2010 7:12 pm

tam som sa sekol ma tam byt Pb :D no a kvalita koaxialu tak to ja neviem posudit. V predajni mi vraveli ze kvalita je rovnaka ako aj pri hrubom a ja som sa tesil z toho ze je tensi pretoze sa s nim da lahsie manipulovat :D a co sa tyka toho ci su tie koncovky na vstupoch odflaknute tak to dufam ze nie su :D

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Palo M. » Pi Mar 05, 2010 5:56 am

Aha... takze len obycajny VGA kabel... Tak ten je dost nachylny na rusenie, hlavne ak je dlhsi. Tam je totiz vsetko nasekane spolu v jednom tieneni (R,G,B signaly aj HSync/VSync - vlnenie obrazu ktore popisujes ma asi na svedomi rusenie synchronizacie). A mimochodom, aky dlhy je ten kabel od PC?
Ak mas HDMI aj na grafickej karte, aj na TV, tak skus najprv to HDMI. Asi su to naklady na dalsi kabel navyse, lebo HDMI kabel vacsinou pribaleny nebyva... ale zase z dlhodobeho hladiska je to perspektivna vec.

Xardas111
Príspevky: 6
Dátum registrácie: Ne Feb 28, 2010 10:27 pm

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa Xardas111 » So Mar 06, 2010 2:07 pm

dlhy no tak mozno 2 metre 2,5 tak nejak. Do troch metrov urcite. No a na monitore/TV mam vstup na HDMI ale na grafickej nie tam su len 2x DVI a potom vstup pre ten kabel co sa dalej rozdeluje na tie farebne cinche. Ale myslim ze nie je problem kupit redukciu z DVI na HDMI a tiez aj kabel to ako nehra rolu. Ako ked to pomoze tak budem len rad. Totiz to ja uz dlhsiu dobu chcem prepojit monitor s grafickou cez HDMI len akosi nikdy niet času :D

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Signal z UHF na SCART

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Po Mar 08, 2010 2:20 pm

Xardas111 napísal:Ale myslim ze nie je problem kupit redukciu z DVI na HDMI a tiez aj kabel to ako nehra rolu. Ako ked to pomoze tak budem len rad. Totiz to ja uz dlhsiu dobu chcem prepojit monitor s grafickou cez HDMI len akosi nikdy niet času :D

Existuju redukcie aj kable kedze HMDI = DVI s nakodovanym zvukom. Takze akurat zvuk musis potiahnut inym kablom ak nemas taku ktora to zvlada palit do DVI na grafike.
Ja to tak mam doma, 1 DVI do LCD monitora a druhy DVI do HDMI na 40" LCD TV plus zvuk a je to uplne super mat fullHD na telke.


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Yahoo [Bot] a 1 neregistrovaný