Ako nastavit BOINC manager?

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

mabrik
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi Máj 28, 2010 7:19 pm

Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa mabrik » Po Apr 04, 2011 7:42 pm

Ahojte, potrebujem radu, ako nastavit BOINC manager alebo co a kde mam nastavit, aby mi z kazdeho projektu isla len jedna uloha. Problem je v tom, ked sa mi nahodou spusti 3 a viac uloh z jedneho projektu, potom nastane taky cvrkot na disku, ze sa neda poriadne robit. Vdaka.

Myslim si, ze konfiguraciu PC mam este stale slusnu.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa Palo M. » Ut Apr 05, 2011 8:31 am

To sa momentalne neda urobit k plnej spokojnosti. Uz dlhsie planovac uloh klienta lezi v zaludku viacerym ludom (mne tiez), ale jednak nie je vola na strane tvorcov BOINC softveru a jednak to ani nie je jednoduche prerobit... Totiz to, co bolo dost dobre v casoch jednojadier teraz zlyhava v case multicore + GPU.

Ak mas povedzme 4-jadro a 4 projekty s rovnakou alokaciu, teda kazdy by mal dostat 25% strojoveho casu, tak sa ti to rozbehne pekne a naozaj pocita len jeden projekt na jednom jadre. Takto to bezi ale len do chvile, kedy jeden z projektov docasne prestane davat robotu (bud nema robotu, alebo je projekt na cas nedostupny kvoli udrzbe a pod.). Vtedy namiesto tohoto projeku zacne pocitat iny a tym sa pokazi rovnovaha - a potom sa to BOINC-klient snazi vyrovnat, bohuzial to vo vacsine nefunguje a skonci t tak, ze chvilu bezia 4 tasky projektu A, potom zase 4 tasky projektu B, potom 4 z projektu C... a ked mas nastavene, aby aplikacie zostavali v pamati, tak ti to vie zozrat celu pamat a nastava swapovanie a ked ten stroj aj popri tom pouzivas, tak je to velmi citit na odozve.
A dalsi pripad, kedy by taketo "zbesile prepinanie" nastava je, ak sa blizi deadline niektorych taskov, tak klient pocita iba tie a snazi sa stihnut deadline (manager zobrazuje "High priority"), cim ale "zanedbava" ine projekty a neskor sa to zase snazi vykompenzovat a opat dochadza k "zbesilemu prepinaniu".

Ako som spominal, riesenie k plnej spokojnosti neexistuje, takze len par tipov, co by mohlo vylepsit stav:
  1. Predlzit dobu prepinania taskov. Standardne je 60 minut. Nastavuje sa to cez web, v "Computing preferences", polozka "Switch between tasks every". Tu je rozumne nastavit priblizne dlzku trvania typickej jednotky. Ak mas modelovu situaciu "4-jadro, 4 projekty, kazdy 25%", kludne mozes skusit nastavit 1440 (=24 hodin).
    Toto nastavenie by malo pomoct v tom, ze sa nebude prepinat tak casto (teda BOINC sam nebude sposobovat presuvanie medzi aktivnou pamatou a swap-om).
  2. Limitovat pouzitie pamate pre BOINC. Toto ale moze sposobit, ze ti odmietne pocitat niektore ulohy. Hlavne ked nemas vela operacnej pamate k dispozicii. Je to nastavenie "Memory: when computer is in use, use at most" (tiez v "Computing preferences" cez web). Pokial viem, pocita sa v tomto pripade virtualna pamat, takze to nemusi vobec zabrat, ak mas malo fyzickej pamate a vela virtualnej.
    S tymto nastavenim sa da trocha spekulovat, ale iba za istych okolnosti a ak dobre vies, co tym sposobujes. Inak sa v tom radsej nevrtaj.
  3. Vypnut swap v OS. teda vsetko bude len vo fyzickej pamati, takze disk nebude hrcat kvoli nedostatku pamate. Toto ale funguje len ak mas dostatok fyzickej pamate, inak sa dostanes do problemov. Opat je to velmi specificke, podla situacie.
  4. Nenechavat suspendnute tasky v pamati. Opat v "Computing preferences" cez web, volba "Leave tasks in memory while suspended?" na "no". Sposobi to, ze v case prepnutia tasku ho cely ulozi do checkpointu a ukonci proces, cim sa uvolni pamat.
    Ak neprepina taksky casto (vid bod 1 vyssie), moze to byt celkom dobra volba. Ale tato moznost nemusi velmi zabrat na niektorych OS - napriklad Windows maju tendenciu nechat aj skoncene procesy v pamati (uz nie ako procesy, ale ako data v cache, pre pripad ze by nahodou boli odstartovane znova) a ked potrebujes pamat na nieco ine, OS hlada v cache, co su najstarsie data, ktore mozu byt zmazane v cache - sice pri tom necvaka disk, ale pracu s pocitacom to tiez spomaluje (hlavne vo Windoze a ked mas viac pamate - na velke objemy dat nie su hlavne XPcka stavane).
  5. Resetovat "debts". Je to volba v cc_config.xml, viac sa da o tom docitat v http://boinc.berkeley.edu/wiki/Client_configuration. Prave "debts" su zodpovedne za to, ze klient sa snazi vyvazovat situaciu (predtym nemohol nejaky cas pocitat nejaky projekt, tak sa teraz snazi pocitat ho viac). Ak su vynulovane, klient nevyvazuje nic z minulosti a zacina s tym, ze vsetky projekty su si rovne (pri modelovej situacii rovnaky pocet jadier ako projektov a vsetky projekty rovnaka vaha). V tomto pripade sice celkovy pomer odvedenej prace na jednotlivych projektoch nebude zodpovedat tvojmu nastaveniu, pretoze vypadok jedneho projektu nebude neskor dobehnuty - ale zase momentalny pomer odvedenej prace zodpovedat bude (a nedostupne projekty maju smolu) - predpokladam ale, ze ti ide primarne o pouzitelnost PC a presny pomer prace na jednotlivych projektoch nie je az taky dolezity.
    Podla vsetkeho vsak tato volba zaberie len pri starte klienta (teda vynuluju sa dlhy z minulosti, ale potom sa zase pocitaju), teda ak ti masina bezi 24/7, po case sa opat moze objavit nerovnovaha medzi projektami (vtedy treba restartnut BOINC klienta, aby sa to opat vynulovalo, napriklad nejakym periodicky spustanym skriptom). Ak si ale v situacii, ze zapinas stroj kazde rano a potom ho vecer vypinas, mohlo by to celkom vyrazne pomoct.

Jednoznacny navod pre tvoju situaciu ti tu len tak nehodim, pretoze tvoje info "Myslim si, ze konfiguraciu PC mam este stale slusnu." je na to nedostatocne #-o.
Body 1 a 4 by mali byt pomerne bezpecne v kazdej situacii (a daju sa lahko vratit na povodnu hodnotu), ale nemusia velmi pomoct. Bod 5 niekedy moze pomoct velmi vyrazne, ale niekedy sam o sebe nestaci a treba este dalsie akcie (nehodi sa pre bezneho usera). Body 2 a 3 su dost specialitky, ktore niekedy mozu pomoct velmi vela a niekedy zasa mozu veci naopak zhorsit (jednoznacne nevhodne pre neskusenych)...
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ut Apr 05, 2011 8:48 am

Toto mi pripada ze mas 4 jadro a viaca konkretny projekt zabera vela RAM na kazdu spustenu jednotku a potom to zacne swapovat pamat na disk a to je to co popisujes. Aj ked mas dost RAM, niektore projekty su nenazrane. Raz darmo.
Extra nastavit sa to neda, ale myslim ze by stalo za hriech pohrat sa vo vypoctovych preferenciach s touto polozkou:
On multiprocessors, use at most 4 processors
A dat tam max. 2 aby ti to nespustilo viac jednotiek.
Mam ale pocit ze to je nastavenie pre vsetky projekty takze ti bude ratat maximalne 2 WU nech mas kolkokolvek projektov pripojenych.
Alebo prejst na projekty s mensou narocnostou RAM.

Užívateľov profilový obrázok
mbs
Príspevky: 143
Dátum registrácie: Po Jún 23, 2008 11:15 am
Bydlisko: Dolný Ohaj
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa mbs » Ut Apr 05, 2011 9:20 am

Da sa to menit aj lokalne, nie len cez web - Advanced->Preferences
Ak je to tym, ze ratas "nenazrane" projekty a to sposobuje sustavne swapovanie, tak staci obmedzit pamat dostupnu pre BOINC.
Ja som riesil problem s The Lattice Poroject - stary iMac s 2GB RAM, jeden task si pytal 980MB - ak spustil dva, tak miesto pocitania swapoval a masina bola nepouzitelna. Takze nastavil som "Use at most" 85% "when computer is idle" a uz mi nespusti dva nenazrane joby.

mabrik
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi Máj 28, 2010 7:19 pm

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa mabrik » Ut Apr 05, 2011 6:18 pm

No dobre, toto je moja konfiguracia:
ASUS CROSSHAIR IV FORMULA
AMD Phenom II 1055T X6 AM3
WD VelociRaptor 150G SATA2 (System)
WD Caviar Black 1000GB 32MB SATA 2 (Data1)
SAPPHIRE Radeon HD 5850 1GB
4GB RAM
Windows 7 Pro x64

Elektraren - Noname :)


A zucastnujem sa projektov:
MilkyWay@home
Einstein@Home
Rosetta@home
World Community Grid
Cosmology@Home
LHC@home
orbit@home

A rad by som to mal tak nastavene, aby sa mi z napr. Rosetta@home nespustili 3 ulohy ale iba 1. Vdaka za pomoc. No a v najhorsom pripade pomoze restart. Neviem preco, ale na chvilu sa to ukludni - asi to bude toto "5 Resetovat "debts"


A este sa chcem opytat, co to je za zazrak od MilkyWay@home de_nbody_orphan_test_... ten si kludne zoberie 5,85 procesora.

Užívateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1190
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 3:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa Palo M. » St Apr 06, 2011 9:06 am

Mas 6 jadier a 4G pamate + Windoze, co znamena ze pamate nemas bohviekolko. Wo WCG si teraz DDD2 scucne bez svaru 500M pamate len taky fukot.

Ked predpokladam, ze MilkyWay pocitas len na GPU a ostatne projekty na CPU (ak mas ATI, tak pocitat MW aj na CPU je dost demotivujuce), tak to mame 6 projektov a 6 jadier. Lenze Orbit je zdochnuty, tam asi nie je co pocitat. A takisto LHC v podstate uz nedava robotu (pokial viem). To ti prave moze sposobovat nerovnovahu a zacina sialene prepinanie taskov zostavajucich projektov, co robotu davaju.

Odporucanie 1: Nastavenie projektov (resource share), povedzme:
Einstein: 33
Rosetta: 33
WCG: 17
Cosmology: 17
MW (len GPU) moze byt lubovolne, trebars aj 100.
Z Orbit a LHC sa zatial na tom stroji odpoj (keby zacali davat robotu, tak sa naspat pripojis a budes pocitat dalej, ale zatial to tak nevyzera).
Tak by ti malo v stabilnom stave pocitat 2x EAH, 2x Rosetta, 1x WCG 1xCosmo. Mozes to samozrejme zamenit podla vlastneho uvazenia, napriklad na WCG sa daju najst podprojekty ktore potrebuju malo zdrojov. Podstatne je, aby vaha jednotlivych projektov bola rozlozena tak, aby to vychadzalo "na cele jadra". Alternativne sa da nastavit aj EAH: 50 (3 jadra), Rosetta: 16 (1 jadro), WCG: 17 (1 jadro), Cosmo: 17 (1 jadro). Alebo pripadne dat EAH len na 1 jadro a na 3 jadra dat WCG a ratat rozne WCG podprojekty - to uz je na tebe, bud kreativny :mrgreen:, len treba zachovat 16.666% na jedno jadro.

Odporucanie 2: Bod cislo 5, co som spominal, teda pridat zero_debts do cc_config.xml
Ak ten subor nemas v datovom adresari (tam kde je client_state.xml, myslim ze na Win7 by to malo byt C:\Program Data\BOINC alebo tak nejak), tak ho treba vytvorit (standardne tam ten subor nie je). Subor by mal vyzerat asi takto:

Kód: Vybrať všetko

<cc_config>
  <log_flags>
    <debt_debug>1</debt_debug>
  </log_flags>
  <options>
    <zero_debts>1</zero_debts>
  </options>
</cc_config>

(ten debt_debug sa hodi len docasne, aby si videl v log-u ako sa to priebezne meni - neskor to mozes dat na 0, nech to nezaplavuje log)
Potom by sa mali debty resetovat vzdy pri starte BOINC. Ak stroj kazdy den vypinas, tak by to malo stacit, pri zapnuti sa bude zacinat s cistym stitom. Ak bezis 24/7, tak potom treba urobit skript, ktory sa bude periodicky spustat pomocou scheduled tasks (interval podla potreby, podla toho kolko dlho trva "rozhasenie rovnovahy"). V skripte bude ukoncenie BOINC, chvilku pockat a potom odstartovat BOINC znova (v tom pripade sa hodi BOINC ako service). Ak robis povedzme raz za tyzden "preventivny shutdown" (pri Windoze sa hodi), tak sa mozno tiez zaobides bez skriptu.

Odporucanie 3: Nastav manualne spravu pamate vo Windoze. Neviem, kde je to konkretne v sedmickach, v XPckach je to zastrcene v My Computer->Properties, tab Advanced, cast Performance, kliknut na Settings; potom tab Advanced, cast Virtual Memory kliknut na Change. Standardne tam byva "System managed size", co v praxi znamena, ze zacina s nejakym malym swap-file a ked dojde pamat, zvacsi si ho podla potreby. Co je zloba, lebo prave vtedy, ked dojde pamat a treba nieco odlozit do swap, tak sa system zacne hrabat na disku, aby alokoval dalsie miesto pre swap a teda desktop stoji... Ak nastavis rozumnu pevnu velkost swap-file (teda nie od-do, ale jedinu velkost), tak usetris cas potrebny na zvacsovanie swap-file. Odporucam ti 4G velkost. Potom treba restart :mrgreen:. Dalsia vec je, ze ked je ten swap-file vytvoreny v plnej dlzke, mal by byt defragmentovany (idealne cely subor v jednom kuse) a najlepsie pri zaciatku disku (tam sa cita rychlejsie). Ale myslim, ze standardny Windozacky defragmentator ho takto pekne presunut nevie (v XP to urcite nevie), nejake specialne utilitky od inych firiem by to mohli vediet. A takisto, kedze mas 2 disky, da sa dat cast swap na jeden disk a cast na druhy (2G+2G), potom system moze robit paralelne diskove operacia na obidve zariadenia, cim sa to cele zrychluje.

Myslim, ze tymito nastaveniami by sa ti to malo zlepsit - skus a daj vediet, ako to dopadlo.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Pi Apr 08, 2011 8:21 pm

Nic nenastavuj, lebo aj tak to v boinc nebude fungovat, to hovori 4-rocna skusenost. :)
Ked mas 4G RAM, tak sa vykasli na projekty, co beru 750M per WU.
Ak /ich/ chces pocitat, tak kup 16G RAM a swap daj 100M, lebo ak to zacne svapovat,
tak cas v 1 us sa neda porovnavat sa casom v 10 ms, to je 1:10 000 a aj tak to skonci restartom PC.

PC sa sklada podla nas. priorit: vela RAM, vela SSD, CPU, GPU
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

mabrik
Príspevky: 3
Dátum registrácie: Pi Máj 28, 2010 7:19 pm

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa mabrik » So Apr 09, 2011 4:07 am

<zero_debts>1</zero_debts> Toto "vyriesilo" problem so zatazou disku. Vdaka.

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa shafa » Ut Dec 27, 2011 9:43 pm

Nevim kam jinam to dat, snad to v tomto vlaknu nebude vadit...

Napada vas nekoho, jak v v cc_config nastavit to, aby grafarna pri spusteni vlc (treba) prestala pocitat?
Ve widlich by to melo v odstavci <options> jit takto:
<exclusive_gpu_app>jmenoaplikace.exe</exclusive_gpu_app>
Jenze v linu mi to nejak nefacha...
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa shafa » Ne Jan 15, 2012 1:52 am

Tak shozeni vypoctu pri behu pozadovane aplikace uz jsem vzdal - nefunguje to ani ve win...

Mam tu ale dalsi spek, chlapi pomozte, pac uz fakt nevim co s tim.
Chci do WinXP s einstein@home pridat app_info.xml, ale klient mi ho proste nedetekuje.
Davam ho primo do adresare s projektem, tzn. C:\Program Files\BOINC\DATA\projects\einstein.phys.uwm.edu\
(pri instalaci jsem si zvolil toto umisteni, misto defaultniho nekde v Documents and Settings\user\buhvico... - snad neni toto duvodem problemu :( )

Zastavim pocitani, zabiju proces, nahraju soubor do adresare, pustim klienta, pustim pocitani, koukam do vypisu a prd - jako by se nic nestalo.
S resetem PC je to to same.
Verze 6.12.34

Edit:
jak pise Kiwi - proc takoveto jednoduche veci ve win nefunguji? :D
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1862
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Ut Jan 17, 2012 12:45 am

Rad by som ti shafo poradil, ale s app_info som sa hral tusim niekedy v 2005, aj to si uz nie som isty... :-/
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Ako nastavit BOINC manager?

Príspevokod užívateľa shafa » St Jan 18, 2012 12:55 am

Tak si odpovim sam, zrejme byla chyba mezi zidli a klavesnici.
Aby se app_info nacetlo, bylo potreba zrusit uplne vsechny ulohy (to jsem predtim neudelal), killnout boinc.exe, nakopirovat app_info a pote spustit aktualizaci...
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 3 neregistrovaní