e-book reader

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

e-book reader

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Ahojte, prave som sa dnes vratil z dovolenky a kedze som z nej (v spojeni s mojim uz niekolko tyzdnov trvajucim neustalym cestovanim) taky unaveny, ze sa musim zregenerovat, tak silne uvazujem ze si kupim e-book readera, lebo mam kopec velmi dobrych sci-fi (takmer celeho Asimova), ktore si uz niekolko rokov chcem precitat, ale na PDAcku je to neprakticke (maly display atd).

Mate niekto skusenosti s nejakou citackou?
Ak ano, budem vdacny za radu ci nazor..

(p.s.: ale aspon som si konecne pozrel kde natacali Winnetoua :)
Ked sa utisi naval roboty po dovolenke tak nieco napisem - napr. o (ne)kvalite nissan servisov)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa Palo M. »

Ked je to portable, ma to maly displej. Ked to ma velky displej, je to velka a tazka raroha. Tu IMHO nic nepomaha.
Ja pouzivam PSP - ked nemam chut pozerat film, tak sa na tom da citat ebook. Displej je pomerne siroky, da sa nastavit velkost pisma/zoom (aj ked pre pdf format to nie je az take flexibilne, kedze stranky su uz naformatovane, najradsej mam .pdb format) a na PSPcku sa celkom dobre skroluje s tlacidlami (na PDA so stylusom to moze byt o nervy). No ale PSP si kvoli e-kniham nekupuj :-).
Jednoucelovu citacku by som ja osobne nekupoval, az tak mohutne necitam. Mozno nejake GPSko, ktore je primarne urcene do auta, ale je prenosne, ma obstojny displej a obsahuje nejaku aplikaciu na citanie e-knih... ale vobec netusim, ci nieco take vobec existuje.
Inak vela textov sa da najst na http://www.palmknihy.cz/ (nie take, co su chranene autorskymi pravami, takze prave Asimov tam nie je). Po slovensky som nenasiel nic, okrem zlateho fondu SME, kde su vacsinou klasiky, co ma az tak nelaka.
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa gabberattack »

Viem, ze ma poslete vsetci k certu, ale moj nazor je, ze najlepsia multifunkcna citacka knih je iPod touch (v mojom pripade iPhone). Pouzivam program eReader, mam ho len par dni, takze nemozem dat erudovane hodnotenie, ale mne vyhovuje. Da sa v nom nastavit biele aj cierne pozadie (vyhode pre kontrast). iPod touch/iPhone platforma ma a bude mat este viac aplikacii, wi-fi internet do postele (neporovnatelne pohodlnejsie ako tahat notebook), coskoro hadam Apple spravi aj podporu upravy dokumentov. Display je idealne velky na pozeranie filmov aj na citanie. Pouzivam este velmi rad program Simplify na streamovanie muziky z mojho iMacu. Myslim, ze coskoro bude omnoho viac programov pre tuto platformu na citanie knih (konkurencia nespi), takze sa bude dat vybrat podla chuti. Ziadna ina platforma neponuka taky rozsah pouzitia ako prave iPod touch/ iPhone. No a teraz ma ukamenujte aky je to smejd. :-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 7:49 am
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa forest »

Osobně bych doporučoval něco takového:
http://www.grafika.cz/art/polygrafie/epaperfujitsu.html
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa Palo M. »

gabberattack napísal:No a teraz ma ukamenujte aky je to smejd. :-)
Ja ta kamenovat nebudem. Myslim, ze to nie je smejd, ale naopak je to premakane z hladiska pouzivania. Mam ale taky tusak, ze iVselico od Macintoshu neskonci dobre, ale podobne ako stare Mac-y, Atari ST, Amigy a ine proprietarne riesenia (verzus 386SX): Ono to vyzera pekne, naozaj to funguje a z technickeho hladiska je to velmi dobre riesenie, ale trhu staci velmi malo a vyberie sa uplne inym smerom a cela firma moze byt v haji. Apple to vtedy rozdychal (nie ako Atari a Commodore), ale mal na male. Je to totiz o peniazoch a kym je (na zaciatku) cena zodpovedajuca produktu, tak sa to da. Ovsem casom sa objavia sikmaci s lacakovymi napodobneninami, ktore su sice zo zaciatku nekvalitne, ale casom aj tak odrovnaju to dobre a elegantne riesenie...
Apple vrazil a vraza podla mna tazke prachy do vyvoja tychto veci. Tym ze kupujes vsetko, vratane doplnkov od Apple, sa snazi splatit ten drahy vyvoj. Ale kopirovaci uz fachcia... Jedina sanca Apple je udrzat si naskok a vzdy byt o par krokov napred, aby ludia stale chceli nove veci prave od Apple. Bohuzial, velke firmy byvaju zazmrdene a cas od casu zaspia na vavrinoch, cim sa vyvoj zastavi - zmrdi sa vacsinou urezidentia, ked je firma na vrchole (ma navyvijane dopredu)... a zdrhnu este predtym, ako firmy padnu na hubu (kedze za vlady zmrdov sa nic dopredu nevyvija, pretoze zmrdi nepracuju pre blaho firmy, ale len pre blaho svoje). Kedze ti najnebezpecnejsi zmrdi zdrhnu dostatocne vcas, podari sa im infiltrovat do inych firiem s povestou "uspesneho menezera za ktoreho firma dosahovala najvacsie zisky v historii". No ale to som trocha odbocil (aj ked to suvisi s technologiami ako takymi, lebo zmrdi svojou cinnostou spomaluju technologicky vyvoj).
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Dik za reakcie chuapi.

Nerad kupujem jednoucelove zariadenia (je to neefektivne), a preto by som nad ereaderom vobec neuvazoval, ale ma niekolko vyhod, ktore sa mi zdaju ze prevazuju nad zapormi:

- tym, ze sa jedna o jednoucelove zariadenie, ma najlepsie parametre prave na citanie knih, to znamena, ze ma prijemne velky display a pritom je tenky a relativne lahky (narozdiel od akehokolvek ineho viacuceloveho zariadenia)

- som trochu staromodny v tom, ze mam rad vzhlad knizneho papiera, je to prijemne, ked si vecer pri svetle nocnej lapmy clovek namiesto k svietiacemu monitoru ci LCD displayu moze uvolnit zrak pohladom na obycajnu nesvietiacu plochu farby papiera. Prave preto sa mi paci jednoucelovost eraderov, ktore maju elektronicky papier pripominajuci skutocny papier. Ohybatelny byt nemusi :) (btw, nasiel som jeden ereader s tymto papierom ale ten balast okolo samotneho zobrazovacieho papiera je zatial prilis mohutny a "bulky")
Tento bod ma ale aj racionalny zaklad - elektronicky papier totiz podla mojich info namaha zrak menej ako LCD display.

- ereaderi maju lepsiu vydrz baterii, kedze energiu spotrebovavaju len na zmenu obsahu displaya, nie na samotne zobrazovanie.

Teraz mam PDAcko od Palmu, pouzivam na nom tiez e-reader (mam na mysli software), s ktorym som spokojny, ale nie som spokojny s hardwareom ako som pisal. Vecer nemam chut chytit to do ruky a "citat" si, lebo je to okrem maleho displaya neprirodzene a po celodennom cumeni do monitora antirelaxacne.. :-/

Nasiel som aj nejake recenzie, napr. na ereaer od Sony, ale ma to muchy ako napr. ze s vynimkou knih v PDF formate sa nezobrazuju cisla stranok, co je dost vazny nedostatok pri citani knihy.

Co sa tyka knih samotnych, s tym problem nemam, nechcem ceske ani slovenske, stacia mi anglicke, takze diakritika a hladanie vhodnych zdrojov knih ma netrapi. V podstate si chcem citat len kvalitne scificka, ktorych uz mam v elektronickej forme niekolko desiatok tisic stran, a z ktorych som za svoj zivot stihol precitat (este v papierovej podobe) asi len 40%, takze tak skoro potrebovat nove e-knihy nebudem [najma ked ma clovek rodinku uz] :-)

Akurat cena je na jednoucelove zariadenie pomerne vysoka, takze preto nechcem len tak naverimboha nieco kupit a potom zistit ze to ma nejake neprijemne muchy..

p.s.: Palo, dik za vtipnu a vystiznu analyzu uspesnych managerov :-)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa gabberattack »

Tu v statoch je dost oblubeny Amazon Kindle, ktory prave zobrazuje stranky ako papier. Pokial som doma v posteli, radsej teda mam skutocnu knihu - e-books pouzivam tak pri cestovani, alebo ked som niekde von - na co mi Apple riesenie totalne staci. Skus sa pozriet na parametre Kindle, stoji ale rovnako ako iPod Touch. Maju tam nejaky program, ktory meni ine formaty na proprietarny format Amazonu, myslim, ze je tam podpora aj pre niektore ine formaty. To SONY (PRS-500 mysim )o ktorom pises som videl vystavene v nasom BORDERS store, vyzera zaujimavo, ale ja som si pred par rokmi povedal, ze si uz nikdy ziadny smejd od SONY nekupim (velmi zla skusenost s celou sadou vyrobkov od nich), takze ich vyrobky aj ked vidim, tak ignorujem.

Ad Palo M's manager's definition:

Ja by som povedal, ze definicia uspesneho manazera nie je ta, ze opusti firmu v rozkvete, ale ta, ze postavi firmu na nohy, ked sa jej nedari (co prave Steve Jobbs s Apple dokazal). Pokial bude on, alebo jemu podobni ludia sefovat Apple, nemam ani najmensie obavy o to, aby Apple bol nie par krokov, ale par rokov dopredu s vyvojom pred kymkolvek ostatnym. :-) Prave preto su Ti o ktorych pises cockroach managers. Pokial som chytil par sprav dobre, par takychto ludi uz bolo kopnutych do zadnice za pokafrany start iPhone 3G a mobileMe, takze sa tam dufam nebo precistilo. :-) Co pises o tom probleme, ktory Apple mal - zial bolo to sposobene prave takymto pristupom vedenia. Tak to byva, ked namiesto ludi, ktori firmu zakladali sa k moci dostanu tito cockroch managers.

Ad technologicky naskok vs china/redmont copy machine:

Ako Microsoft spotvoril OSX Tiger teraz testuje na Vistach cely svet, ako spotvorili Cinania napriklad design a funkcnost iMac-u si mozete otestovat zakupenim tohoto vyrobku. : - ))))))))))))))))))))))))
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa slavko.sk »

Mam 2. den iPhone a pripada mi to dost male na citanie knih ... hlavne sirka displaya na citanie je mala (aj ked sa otoci o 90 stupnov), podla mna. Ako telefon to je nieco ine ale na citanie je to maly display, podla mna aspon tak A5 a potom by to mohlo byt dobre. A ked tak nie LCD display ale ten atramentovy ci ako sa to vola.
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

slavko.sk napísal:Mam 2. den iPhone a pripada mi to dost male na citanie knih ... hlavne sirka displaya na citanie je mala (aj ked sa otoci o 90 stupnov), podla mna. Ako telefon to je nieco ine ale na citanie je to maly display, podla mna aspon tak A5 a potom by to mohlo byt dobre. A ked tak nie LCD display ale ten atramentovy ci ako sa to vola.
Gratulujem k novej hracke, vidim ze si bol jeden z nedockavcov. :-)

Ano, jednak velkost displaya je u vacsiny multi-usage devicov mala, a najma - LCD namaha oci.
e-readeri maju E-ink display, ktory nesvieti a nespotrebovava energiu na zobrazovanie (len na otacanie stranok). Cize oci sa namahaju ovela menej ako pri LCD display. A o to mi ide. :)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa slavko.sk »

Duro Kotulic Bunta napísal: Gratulujem k novej hracke, vidim ze si bol jeden z nedockavcov. :-)
No uz mi vypadaval stary mobil tak som si kupil nieco na com sa da dost normalne browsovat, mailovat, ma to kalendar (bez toho som strateny) a aj nieco precitat sa da a skontrolovat co nove na BOINC-e.
Duro Kotulic Bunta napísal:E-ink display
PRESNE TO SOM MYSLEL!!!
Videl som taky cierno-bily sice ale velmi prijemne sa to citalo a ak tak by som kupil nieco take.
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa gabberattack »

Duro Kotulic Bunta napísal:
slavko.sk napísal:Mam 2. den iPhone a pripada mi to dost male na citanie knih ... hlavne sirka displaya na citanie je mala (aj ked sa otoci o 90 stupnov), podla mna. Ako telefon to je nieco ine ale na citanie je to maly display, podla mna aspon tak A5 a potom by to mohlo byt dobre. A ked tak nie LCD display ale ten atramentovy ci ako sa to vola.
Gratulujem k novej hracke, vidim ze si bol jeden z nedockavcov. :-)

Ano, jednak velkost displaya je u vacsiny multi-usage devicov mala, a najma - LCD namaha oci.
e-readeri maju E-ink display, ktory nesvieti a nespotrebovava energiu na zobrazovanie (len na otacanie stranok). Cize oci sa namahaju ovela menej ako pri LCD display. A o to mi ide. :)
Slavko a mas Orange, ci T-mobile? Ked som videl ceny pausalov na SK, tak mi sanka spadla. Dali si tam nasi operatori svoj upraveny 'hnus software' ako to zvyknu na inych telefonoch, alebo nechali povodny Apple soft a vizaz bez odpornej potlace logom operatora? Ako som pisal, citam tie e-knihy ked som mimo domu a pouzivam cierne pozadie s bielym pismom na lepsi kontrast. Dufam, ze Apple sa realne pusti do Newton PDA, ako to bolo uz mnohokrat ohlasovane na roznych weboch. To by mohla byt realna alternativa pre book reader. Nuz pockajme 3 tyzdne a uvidime co pre nas Steve Jobs nachysta na 'Apple Event'.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa slavko.sk »

gabberattack napísal:
Duro Kotulic Bunta napísal:
slavko.sk napísal:Mam 2. den iPhone a pripada mi to dost male na citanie knih ... hlavne sirka displaya na citanie je mala (aj ked sa otoci o 90 stupnov), podla mna. Ako telefon to je nieco ine ale na citanie je to maly display, podla mna aspon tak A5 a potom by to mohlo byt dobre. A ked tak nie LCD display ale ten atramentovy ci ako sa to vola.
Gratulujem k novej hracke, vidim ze si bol jeden z nedockavcov. :-)

Ano, jednak velkost displaya je u vacsiny multi-usage devicov mala, a najma - LCD namaha oci.
e-readeri maju E-ink display, ktory nesvieti a nespotrebovava energiu na zobrazovanie (len na otacanie stranok). Cize oci sa namahaju ovela menej ako pri LCD display. A o to mi ide. :)
Slavko a mas Orange, ci T-mobile? Ked som videl ceny pausalov na SK, tak mi sanka spadla. Dali si tam nasi operatori svoj upraveny 'hnus software' ako to zvyknu na inych telefonoch, alebo nechali povodny Apple soft a vizaz bez odpornej potlace logom operatora? Ako som pisal, citam tie e-knihy ked som mimo domu a pouzivam cierne pozadie s bielym pismom na lepsi kontrast. Dufam, ze Apple sa realne pusti do Newton PDA, ako to bolo uz mnohokrat ohlasovane na roznych weboch. To by mohla byt realna alternativa pre book reader. Nuz pockajme 3 tyzdne a uvidime co pre nas Steve Jobs nachysta na 'Apple Event'.
Tak tu je tazky zivot, si nemysli, vam sa zije za velkou mlakou :lol:
T-Mobile kedze cela moja rodina ma T-Mobile a ja inam nevolam. Pausal som mal cca 900Sk/mes teraz mam 1.100Sk/mes co neni taky problem. Inak mnohi ludia co to aj kupili tak to vratili - nevedeli to ani ovladat a uz sa ta pytaju rovno v predajni ci vies po anglicky lebo to nehovori po slovensky. Ma to original soft, nic T-Mobile (ani Orange) custom ani v SW ani v HW - vcera som si uploadol 2.0.2 verziu cez iTunes.
tahanko
Príspevky: 133
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:00 pm
Bydlisko: Košice
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa tahanko »

http://dsl.sk/article.php?article=6301 kolko to mozno bude stat? vyzera celkom dobre
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa gabberattack »

to je len prototyp, na konecnu verziu si este pekne dlho pockame.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
tahanko
Príspevky: 133
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:00 pm
Bydlisko: Košice
Kontaktovať používateľa:

Re: e-book reader

Príspevok od používateľa tahanko »

Napísať odpoveď