Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Hm, zaujimave interview s Michailom Chazinom - povedal by som, ze na hranici kospiracie, ale je v nom viacero dost zajimavych myslienok - kto ma cas, tak myslim, ze sa oplati precitat si...




==============================================================

Michail Chazin : USA budú čoskoro čeliť novej Veľkej depresii


Michaila Chazina niekto považuje za provokátora, iný za veľkého vedca. Jeden môj moskovský známy ho nazval alarmistom. Toto interview malo v Rusku veľký ohlas, a preto ho ponúkame slovenskému čitateľovi v neskrátenej podobe.


Približne pred piatimi rokmi som mal „na starosti“ kultúru v denníku Komsomolskaja pravda. Vydavateľstva mi posielali knižné novinky v nádeji, že na ne napíšem recenziu. Triediac ďalšiu dávku papiera do zberu som objavil knižku s názvom Úpadok impéria dolára a koniec Pax Americana. Bol som taký šokovaný, až som si pretrel oči. Veď je to hotové šialenstvo – siahať na začiatku 21. storočia na základy svetového poriadku, slobodný trh! Možno sa sem omylom zatúlala nejaká vykopávka z čias Brežneva? Sovietski amerikanisti-propagandisti radi pochovávali túto Americanu. Nie, bola to čerstvá kniha, vydaná v roku 2003. A jej autormi neboli Ziuganov ani Anpilov, ale istý Chazin. Zo zvedavosti som si prelistoval buričský text. Argumenty sa mi zdali presvedčivé. Posunul som knihu nášmu ekonomickému komentátorovi Žeňovi Anisimovi. Žeňa vtedy napísal recenziu, a spravil aj veľký rozhovor s autorom pre „Komsomolku“ (mimochodom prvý v masovej tlači). Odvtedy som si zapamätal, že existuje takýto múdry ekonóm Michail Chazin. Celé tie roky som sledoval jeho vystúpenia. Chazin zostával verný svojim slovám – stále tvrdil: s Amerikou je amen! Teraz, keď sa jeho neuveriteľná prognóza začala napĺňať, som si s ním dohodol interview.
Za prognózu defaultu ho prepustili z Kremľa
- Michail Leonidovič, priznajte sa, aká múza Vás to kopla, že Vás osvietilo ohľadne svetovej finančnej krízy?
- Žiadne osvietenie nebolo. Prognóza sa sformovala postupne. Na jar 1997 bolo v Kremli vytvorené ekonomické riaditeľstvo prezidenta Ruskej federácie. Menovali ma zástupcom riaditeľa. Moja prvá úloha bola – pripraviť pre Jeľcina správu o ekonomickej situácii v Rusku. Pracujúc na tejto správe sme pochopili: ku koncu leta a začiatku jesene roku 1998 v krajine dôjde k defaultu. Pravdaže, ak súrne nezmeníme ekonomickú politiku.
- Dostala sa táto správa hore? Ako bola prijatá?
- Vlastne nijako. Tento text nečítal nikto okrem zástupcu hlavy administrácie Livšica a samotného prezidenta Jeľcina. Ale samotný Jeľcin mal k nám dostatočne konštruktívny postoj, takže si myslím, že vtedy to bral dosť vážne.
Do leta roku 1998 nás nakoniec vyštvali z prezidentovej administrácie. Za pokusy zastaviť podnikateľský projekt s názvom GKO – valutový koridor. Bola to najväčšia finančná aféra za celú postsovietsku dobu. Pol druha miliardy dolárov mesačne odchádzalo na Západ. Roky! V auguste, ako sme aj varovali, udrel default. Ale my sme už v to čase boli bez práce. Nikto nás nechcel zamestnať ako nepriateľov ľudu. Liberálneho. A tak sme sa vážne pustili do vedy.
- Koho myslíte tým „my“?
- Moju maličkosť a Olega Vladimiroviča Grigorjeva, bývalého riaditeľa Ekonomického riaditeľstva. Naďalej sme skúmali príčiny defaultu. Všetky stopy viedli do USA. Keď sme sa poriadne zahĺbili do štúdia toho, ako je usporiadaný americký trh, odhalili sme prekvapivú zhodu. Ako náš trh GKO vyciciaval všetku šťavu z Ruska, tak aj fondový trh vyciciava zdroje celej planéty. A na obzore sa črtalo rovnaké finále.
V lete roku 2000 sa v časopise Expert objavil náš článok s názvom Dosiahnu USA apokalypsu? Záver tohto článku bol taký, že ak už na jar 1998 bolo nemožné sa vyhnúť defaultu v Rusku, tak ani v 2004 sa nedali zastaviť problémy americkej ekonomiky. Podrobnejšie sme spolu s ekonómom Kobiakovom opísali situáciu vo vám už známej knihe Úpadok impéria dolára a koniec Pax Americana.
Ako to celé začalo
- Michail Leonidovič, v čom spočíva príčina začínajúceho krachu? Existuje toľko verzií, že sa v tom ani sám čert nevyzná! Skúsme sa však porozprávať bez takých premúdrelých pojmov ako sú napríklad deriváty. Mnohí naši čitatelia rovnako ako ja nevyštudovali žiadne ekonomické akadémie. Tiež však chcú pochopiť, čo sa to deje.
- Pokúsim sa. Ekonomický model, kvôli ktorému sa všetko teraz rozpadá, vznikol ako reakcia na príšernú krízu 70-tých rokov. To bola kríza nadbytku kapitálu. Už klasici politickej ekonómie 19. storočia písali: kapitál rastie rýchlejšie, než platy. V dôsledku toho vznikajú problémy s nedostatkom dopytu. V klasickom kapitalizme sa to rieši s pomocou kríz nadvýroby. Za imperializmu - s pomocou vyvážania kapitálov. Do začiatku 70-tých rokov 20. storočia sa obidva spôsoby vyčerpali. Usporiadať krízu nadvýroby nebolo možné kvôli existencii systému socializmu – báli sa to urobiť. A vyvážať kapitály nebolo kam. Nemohli ich predsa vyvážať do socialistického tábora! A India a Čína ešte nepredstavovali kapitálové trhy. Svetová situácia však vyžadovala od USA posúvať ďalej vedecko-technologický pokrok. Inak by Západ prehral vojnu so ZSSR. (Existujú dôvody sa domnievať, že ju aj prehral v rokoch 1973-74. No ZSSR odmietol potvrdiť svoje víťazstvo. Ale neodbočujem teraz k tejto téme. Ak vás to zaujíma, môžeme sa o tom porozprávať nabudúce.)
Administrácia prezidenta Cartera a hlava Federálneho rezervného systému Paul Volcker (predchodca Alana Greenspana) vypracovali prefíkanú koncepciu. Po prvýkrát v dejinách kapitalizmu začali nielen pomáhať kapitalistom, ale stimulovať celkový dopyt.
- Čo umožnilo zasponzorovať tento banket?
- Emisia peňazí.
- Rozhodli sa naštartovať tlačiarenské stroje?
- Presne tak.
- Teraz mi konečne došlo, Michail Leonidovič, prečo práve vtedy Američania prestali kryť dolár zlatom! Všetky zásoby žltého kovu vo Forte Knox by nestačili na tento banket. Na zelené bankovky.
- Skoro. Presnejšie, zlato chýbalo už pred tým, default dolára bol vyhlásený v roku 1971. No a keď bola zrušená viazanosť na zlato, ako to mohli nevyužiť.
Pokračujme ale v našom príbehu. Na začiatku 80-tých rokov bol prevažne stimulovaný dopyt štátu – prostredníctvom programu „Hviezdnych vojen“. Od roku 1983 sa sústredili na domácnosti.
- Teda ak to preložíme do hovorovej reči – na meštiakov-konzumentov, radových občanov?
- Áno. Celé štvrťstoročie boli domácnostiam vydávané peniaze s pomocou emisie. Čoraz viac a viac.
- V podobe úverov?
- Prirodzene. S pomocou nadbytočného dopytu Spojené štáty vystúpili na ďalší stupienok vedecko-technologického pokroku. Rozvrátili ZSSR. Dosiahli mnohé ďalšie dobré výsledky.
Ale… K tomuto vzletu dochádzalo s pomocou zdrojov, ktoré mali zabezpečovať rast v budúcnosti. Krajina skonzumovala svoje zdroje určené pre dve ďalšie generácie. USA sa hromadili dlhy. Je to zreteľne vidieť, ak porovnáme grafy rastu dlhov domácností a celkového dlhu USA a amerického HDP. Ekonomika rástla rýchlosťou 2-3, maximálne 4 percenta ročne. Občas klesala do mínusu. Dlhy neprestajne rastú rýchlosťou 8-10 percent.
- A nech si rastú. Však doteraz si Američania nažívali celkom spokojne… Lepšie ako my, mimochodom.
- Áno, stimulujúc spotrebiteľský dopyt, Američania vytvorili štát s mimoriadne vysokou životnou úrovňou. Vyrástli generácie ľudí, ktorí nie sú zvyknutí žiť v chudobe. Keďže mali stále k dispozícii doplnkové zdroje – úvery. Ale žiť večne na dlh sa nedá. Objem dlhu začal byť príliš veľký, dlhy domácností prevýšili objem ekonomiky krajiny – tvorili viac ako 14 triliónov dolárov. Nastal čas splácať účty. Mimochodom, rovnako sa rúcala pyramída GKO v Rusku v roku 1998. Rozsah rozpočtu krajiny prestal postačovať na to, aby sa splácali dlhy GKO. Skončilo to celé defaultom.
Pravdaže, Wall Street sa pokúšala horúčkovito oddialiť svoj krach. Nebudem podrobne rečniť o derivátoch, ktoré tak nemáte radi, a ďalších fiktívnych finančných aktívach. O tom teraz mnohí podrobne píšu, hádžuc na ne celú vinu za krízu. Ale to bol iba pokus sa nadýchať čerstvého vzduchu pred smrťou. Uvedomte si to hlavné, Jevgenij: fiktívne – to znamená, že na ne nie je reálny konečný dopyt. Dá sa ich koľko chcete si vymieňať medzi dvomi finančnými inštitúciami. Ale predať ich konkrétnemu človeku nedokážete. A hybný motor ekonomiky je konečný dopyt. Či už v podobe konzumenta-občana alebo štátu. To je principiálna vec.
Čo robiť? Existujú dva varianty. Prvý – prestať s emisiou, teda vypnúť tlačiarenský stroj. A ozdraviť ekonomiku. Ale v takom prípade všetky finančné aktíva – trilióny a trilióny dolárov - okamžite stratia hodnotu. Spadne celý finančný systém. To je variant z roku 1929, Veľká americká depresia. Len tentokrát v planetárnom merítku. Lebo dolár je zatiaľ hlavná svetová valuta.
Druhý variant je – usporiadať hyperinfláciu. Aby dlhy zhoreli. Je to vynikajúci nápad. V podstate, to teraz aj robia. Ak to povieme zjednodušene – dlžíte niekomu 100 rubľov, a inflácia v krajine tvorí 100 percent. O rok sa váš dlh premení na 50 rubľov za podmienky fixných cien, o dva roky – na 25. А ešte o niekoľko rokov môžete na tento dlh vôbec zabudnúť.
Tu je konkrétny príklad zo života. Existovalo Gorbačovo rozhodnutie poskytnúť ľudu 12-árové pozemky a úvery v Sberbanke na výstavbu rodinných domov. Moji známi, manželia, si zobrali dva takéto pozemky, úver, kúpili si stavebné materiály. Sami si postavili dom. A v roku 1993 banke úver pokojne vrátili. Nominálne bol rovnaký, ale fakticky v tom čase predstavoval sumu menšiu ako mesačný plat. Zato hodinu jazdy od Moskvy majú dobrý dom, veľký pozemok.
Problém Ameriky je však v tom, že od roku 1981 vďaka umelo vyvolanému nárastu dopytu boli vybudované veľké výrobné kapacity, produkujúce ako tovary, tak služby. A nech si Wall Street teraz vyberie ktorýkoľvek variant, hyperinfláciu alebo nezapínanie tlačiarenského stroja, dopyt nevyhnutne klesne. Čo teraz robiť s týmito kapacitami?
V roku 2000 sme zrátali, aká časť americkej ekonomiky musí zmiznúť. Vtedy to bola štvrtina. Dnes – tretina. Ak nie viac.
- To je dosť veľa!
- To je nielenže veľa, ale neskutočne veľa! Čo znamená likvidácia aspoň štvrtiny ekonomiky? Šialený nárast nezamestnanosti, príšernú depresiu, prudké zvýšenie sociálneho zaťaženia štátneho rozpočtu a sociálneho napätia v spoločnosti. A tak ďalej. Počas Veľkej depresie výroba v USA klesla o tretinu а spotreba o 50 percent. Teraz môže spotreba klesnúť ešte viac.
Práve preto teraz USA idú vyskočiť z kože - robia všetko pre to, aby nedopustili, aby táto časť ekonomiky zmizla. Podporujú banky, výrobu... Ale aj tak o 2-3 roky, a možno aj skôr, v Amerike nastane kríza rozsahu veľkej depresie.
- Takže to, čo vidíme teraz, je ešte len slabý odvar toho čo príde?
- Pravdaže, je to len úplný začiatok. Pravdaže, hovoriť o tom nahlas nemôžu. Budú sa teraz tváriť, že všetko je ok. A bude to ešte lepšie. Začnú hľadať príčiny, prečo sa to udialo. Hľadať vinníka. Preto existujú obavy veľkých teroristických aktov. Podobných tomu, čo zorganizovali v roku 2001.
- No teda, Michail Leonidovič...
- Počas nepokojných časov je treba meniť psychológiu spoločnosti, stmeľovať ju. Najlepší spôsob ako to docieliť je pocit ohrozenia. Pre USA to nie je po prvýkrát. V roku 1898, aby mohli začať vojnu so Španielskom, v dôsledku ktorej mu vzali Filipíny a Kubu, Američania vyhodili do vzduchu svoj vlastný krížnik v prístave v Paname. V roku 1941 zase Pearl Harbor.
- Vari tiež sami zbombardovali túto základňu?
- Zbombardovali ju Japonci. Ale vláda USA vedela o chystanom útoku. Dopustilo však, aby k nemu došlo. Bolo naliehavo nutné zmeniť náladu v spoločnosti z izolacionizmu (Amerika je ďaleko, nepriateľ na ňu nedočiahne!) na politiku expanzie. Len odpratali vopred z Pearl Harboru všetky lietadlové lode. А vojakov nie je škoda! Tragédia Pearl Harboru skutočne zburcovala Ameriku…
Na začiatku 60-tých rokov došlo k slávnemu incidentu v Tonkinskom zálive. Aby mohli vliezť do Vietnamu, Američania vyhodili do vzduchu svoj vlastný krížnik. To je pre nich normálne, sú už raz takí.
10. septembra roku 2001 som na fóre časopisu Expert varoval, že čoskoro Američania usporiadajú sami proti sebe veľké teroristické útoky a hodia to na Usámu bin Ládina. Na internete doteraz visia odkazy na túto správu, hoci približne pred dvomi rokmi Expert reorganizoval svoju stránku a samotná správa sa už nedá nájsť.
- A na druhý deň skutočne odpálili dvojičky. Ako ste to dokázali predvídať?
- Nemali už čas. Ekonomické ukazovatele USA za august boli veľmi zlé. Museli by to vysvetľovať. Možno sa pamätáte, po teroristickom útoku zavreli burzu na niekoľko dní. Odpútali pozornosť. A to najdôležitejšie, so zámienkou týchto útokov sa definitívne zriekli liberálnych metód riadenia ekonomiky a zahájili prechod k priamemu riadeniu ekonomiky zo strany štátu a Federálneho rezervného systému.
- Teda nie nadarmo sa cieľom stalo práve Svetové obchodné centrum?
- To bol, pravdaže, symbol.
- Ale nie je to príliš jednoduché, Michail Leonidovič? August bol fiasko, tak v septembri usporiadali teroristický útok? Provokácia celosvetového merítka si predsa vyžaduje dlhodobú prípravu.
- Príprava aj prebiehala dlho predtým. Ku kríze sa schyľovalo predsa postupne. „Čierny august“ len urýchlil termín realizácie. Krízové javy sa začali objavovať už počas 90-tých rokov. V podstate, dôkladne preskúmanie ekonomických procesov, do podrobného popisovania ktorých sa nebudeme púšťať, pretože to čitateľov nebude zaujímať, ukazuje: „nezvratný bod“, bol najpravdepodobnejšie, prejdený na hranici prvého a druhého Clintonovho obdobia.
Nezvaľujme všetko na chudáka Busha
- Ale hovoria, že za všetko môže Bush mladší. Pravdaže, nie za výbuch, аle za to, že priviedol nesmierne bohatú krajinu na mizinu. Julia Latynina, naša vychytená ekonomická analytička dokonca nazvala odchádzajúceho prezidenta USA Leonid Iľjič Bush.
- Hlúposti. Pravdaže, Bushovi je treba nadávať, spravil toho veľa zlého. Napríklad, za osem rokov stále nepochopil, čo sa deje. Kríza však mohla udrieť už počas 80-tých rokov. Zázrakom sa udržali v roku 1987. Potom sa vyšvihli hore vďaka rozpadu ZSSR a obsadení trhov, ktoré sme kontrolovali. Pritrafilo sa im veľké šťastie. Ale na konci 90-tých rokov zase začali krušné časy. Ešte pred Bushovym príchodom.
Ak by USA na začiatku 90-tých rokov použili zdroje, získané na územiach bývalých socialistických krajín, na splatenie svojich dlhov, ktoré si narobili počas 80-tých rokov, dalo by sa natiahnuť šťastie tak na 30 rokov. Ale namiesto toho si narobili nové dlhy! A tak urýchlili proces. Z tohto pohľadu, ešte raz opakujem, reálnym vinníkom súčasnej krízy, posledným človekom, ktorý sa jej ešte mohol vyhnúť, presnejšie oddialiť ju, bol Clinton. Bush prišiel už do situácie hotovej krízy. Pokúšal sa niečo spraviť. Menil zostávajúce monetárne metódy na priame riadenie, sprísňoval regulovanie atď. Ale už bolo príliš neskoro. Vlak sa rútil plnou rýchlosťou. Takže za všetko môže Clinton a jeho kleptomanská administrácia - Rubin, Summers a ďalší.
- Kríza začala v Amerike. Za oceánom. Prečo sa však zachvel celý svet?
- Dolár – to nie je len svetová rezervná a obchodná (v súčasnosti približne 70% medzinárodných transakcií prebieha v dolároch) valuta, ale po roku 1971 aj jediná miera hodnoty.
Musíte brať do úvahy ešte jednu dôležitú vec. Súčasný model hospodárenia, postavený na dolári ako hlavnej svetovej valute, priviedol k tomu, že Amerika zohráva unikátnu rolu v svetovej ekonomike. Vyrába približne 20 percent svetového HDP. (Celkový HDP tvorí približne 60 triliónov dolárov. Reálny podiel USA je 12 triliónov, teda jeho pätina. Hoci samotné USA píšu, že je to 14 triliónov, ale tomuto číslu netreba veriť.) A pritom Amerika konzumuje približne 40 percent svetového HDP. Takmer dvakrát viac. Podľa parity kúpnej sily, samozrejme. Pretože kupujú lacno a predávajú za svoje ceny, draho. V dôsledku toho ako vysávačom vysávajú zdroje z celého sveta.


Za všetko sa bude zodpovedať černoch Obama!

- Rozklad tohto systému povedie k tomu, že životná úroveň v USA klesne. Minimálne dva razy. V dejinách ešte nikdy neboli také prípady, aby takýto rozsiahly pád životnej úrovne neviedol k rozkladu sociálno-politického systému štátu. Je jasné, že terajšia politická elita USA robí všetko pre to, aby nestratila moc. Čo teraz aj vidíme.
- Poviem úprimne, ja osobne to nevidím. Prebieha normálna predvolebná kampaň.
- A vám sa nezdá podozrivé, že sa objavila z hľadiska celých predchádzajúcich dejín USA taká zvláštna postava ako Obama? Čudné ani nie je to, že je černoch. Černoch ako černoch, no a čo...
- Chcete povedať, Afroameričan, Michail Leonidovič?
- Nie, prepáčte! Afro, to je čisto po americky, politicky korektne. Ale po rusky – černoch. V ruštine slovo „černoch“ nie je emocionálne zafarbené a nie je to nadávka. Už som to veľa razy vysvetľoval. Aj vo Washingtone na uliciach. Lebo som hovoril po rusky. A teraz dávam interview pre ruské noviny.
Zvláštnosť Obamu je v tom, že vôbec nie je zakorenený v americkom establishmente. Má zvláštnu matku, zvláštneho otca... V istom zmysle je to vyrobená postava. Niekto ho vytiahol a hýbe ním.
- Kto?
- To keby som vedel! Hoci by bolo veľmi zaujímavé vedieť to. Aj Obamov súper McCain je špecifická postava, hoci predstavuje najvyšší americký establishment v štvrtej generácii. Po prvé, McCain je dosť starý. Po druhé, je psychicky silne nalomený. Na zajatie vo Vietname sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Krutá nenávisť v ňom nemohla nezostať. A v politike krutá nenávisť a celkovo emócie sú veľkou prekážkou. Politik musí byť chladný a cynický.
- Kam tým mierite?
- Americká elita si veľmi dobre uvedomuje, že nasledujúca administratíva, podľa všetkého, nevydrží do konca obdobia. Bude totiž musieť pristúpiť k veľmi tvrdým a nepopulárnym opatreniam v ekonomike. Posadiť do Bieleho domu rozumného prezidenta zo svojho okruhu je nezmyselné. Potrebná je postava, ktorej nie je ľúto, na ktorú sa bude dať neskôr všetko zvaliť.
- A čo potom demokratické voľby?
- Demokracia je mechanizmus predaja akéhokoľvek veľkého riešenia národu. Elita bude musieť v podmienkach krízy predávať krajne nepopulárne riešenia. Jediný spôsob je vytiahnuť charizmatika. V Amerike, aby ste vedeli, nevolí národ. Charizmatický Obama urobí nejaké hrozné veci, ktoré elita potrebuje. A hneď potom ho nahnevané davy ľudí zmetú. A politici naňho všetko zvalia. Skrátka, je to politický kamikadze.
- Alebo obetný baránok.
- Aj tak sa to dá povedať.
- Uvedomuje si Obama svoju úlohu?
- To je jeho osobný problém. V najbližšej budúcnosti máme dosť čo robiť so svojimi vlastnými problémami.
- Šíria sa však prognózy politológov o „októbrovom prekvapení“ toho istého bin Ládina v završujúcej fáze predvolebných pretekov, ktoré, vraj, zmení rozloženie síl a pomôže republikánom zostať pri moci. Toto zapadá do vašej koncepcie provokácií.
- Ak by bol rozdiel medzi Obamom a McCainom malý, republikáni by tesne pred voľbami mohli pristúpiť k rozhodným krokom typu...
- ... vojny v Iráne?
- Nie, Irán sa definitívne ruší. Ale, dajme tomu, výbuch atómovej elektrárne a`la Černobyľ. Už je ale jasné, že zvíťazí Obama a výbuchy nič nezmenia.
- Teraz je teda jasná kuriózna situácia s McCainovým štábom, ktorý žiadal peniaze na voľby od ruského veľvyslanectva. McCain bol vedome nastrčený. Teraz ho jednoducho odstavujú. Zdá sa, že republikáni zatvárajú krám, opúšťajú hru. Napokon bývalý generálny tajomník Bushovho kabinetu veľmi autoritatívny Colin Powell, nie náhodou bodol republikánom nôž do chrbta, keď prednedávnom vyhlásil, že bude voliť Obamu. A nazval ho dôležitou prechodnou postavou.
- Ja už dávno tvrdím, že je to prechodná postava. Aspoň jedno je dobré – do volieb nebudú žiadne provokácie.
- A čo bude potom, Michail Leonidovič? Ako sa bude rozvíjať svetová kríza?
- Opakujem, ostré štádium svetovej krízy sa už začalo. Ak Spojené štáty zastavia emisiu, úplne prestanú tlačiť doláre, všetko krachne v priebehu 2-3 mesiacov. Dostaneme variant z roku 1929. Ak budú tlačiť peniaze, ale iba minimálne, potom pád potrvá 2,5 až 3 roky. Ak urobia hyperinfláciu, zapnú naplno tlačiareň na peniaze – potom sa všetko skončí za rok až rok a pol.
- Aký variant si, podľa vás, vyberú Spojené štáty? Alebo si už vybrali?
- Tretí – hyperinfláciu. Ale po voľbách 4. novembra (presnejšie po výmene prezidenta) sú možné zmeny v politike.
Mimochodom, nech by si už zvolili ktorýkoľvek variant, americká ekonomika klesne minimálne o tretinu. Svetová ekonomika klesne o dvadsať percent. Našu planétu po tomto čaká 10-12 rokov ťažkej krízy. Myslím, že v USA a v Európe bude veľa ľudí žiť z ruky do úst a auto sa bude považovať za prepych.
- Dosť pochmúrny obraz...

Prízrak sa vrátil do Ruska. Prízrak socializmu.

- Netajím, že v Rusku by tento obraz mohol vyzerať trochu optimistickejšie. Máme lacné suroviny, vlastnú ropu, plyn, atď. Ale, žiaľbohu, idiotská politika našich finančných úradov, ktorá neumožňuje domácim podnikom získavať lacné úvery, viedla k tomu, že výroba u nás sa v mnohých oblastiach zastavila. V roku 1998 sme veľmi rýchlo dokázali vyviaznuť z defaultu. Prečo? Lebo sme spustili do činnosti podniky zakonzervované z čias ZSSR. Navyše veľmi rýchlo sa zlepšila zahranično-ekonomická konjunktúra.
Ceny za ropu vyleteli nahor. Teraz však zahranično-ekonomická konjunktúra nebude, lebo je kríza. A nie sú ani vlastné podniky. Nedajú sa budovať. Dopyt bude nízky. A nás sa pokúsia zavaliť lacným importným tovarom. Budeme musieť uzavrieť hranice a zhoršiť štruktúru spotreby. Alebo odniekiaľ dolovať peniaze. Import stojí peniaze a občania ich nebudú mať. Iba v Moskve bude nezamestnanosť dosahovať 2,5-3 milióny ľudí. Časť z nich sú málo platení robotníci, najmä gastarbeiteri. Zvýši to kriminalitu, vyvolá kopu iných nepríjemností. Predstavte si milión, alebo aspoň pol milióna Tadžikov, Uzbekov bez stálej strechy nad hlavou, ktorí prišli o stály zdroj príjmu. Budú behať po meste a brať, čo sa dá. Budú potrebné konkrétne, veľmi prísne opatrenia.
Aspoň pokiaľ ide o odsun. My však vieme, že naše úrady nie sú schopné sa tým zaoberať. Z tých nejbezcitnejších jednotlivcov sa sformujú gangy. Budú cielene kradnúť a za úplatky akejkoľvek polícii sa vykúpia. A k tomu si pripočítajte približne dva milióny nezamestnaných takzvaného „office planktónu“. To už je úplne ťažký prípad. Mladí ľudia, ktorí si zvykli dostávať tisíce dolárov iba za to, že existujú. A teraz ich povyháňajú. Všetci majú dlhy na hypotéke, lízingy na autá a iné veci. Ako oni vrátia dlhy? Bankám vzniknú problémy. Budú odoberať byty výmenou za dlhy? Veď roznesú celú Moskvu! A prepúšťať sa už začalo.

- Prestaňte už tak strašiť, Michail Leonidovič! Vedenie krajiny už prijíma vážne opatrenia na minimalizáciu dôsledkov svetovej krízy. Vydeľuje miliardy. V televízii o tom počúvame každý deň.

- Ak všetky peniaze prídu, kam majú, do jari vydržíme. Ak však všetko rozkradnú, ako je, žiaľ, u nás zvykom, potom sa problémy začnú už v zime. A vážne. Pokiaľ ide o moc... Podľa všetkého, za posledné týždne nastala radikálna zmena v psychológii lídrov krajiny. Veľa rokov žili v ilúzii, že peniaze vystačia pre všetkých. Veď čo stoja len ropné doláre! Zrazu sa však ukázalo, že peniaze nielenže nestačia, ale že je ich neuveriteľne málo! Dokonca sa ani nevie, ako zapchať diery, ktoré už vznikli. Všetci kráčajú k moci s natiahnutou rukou. Všimnite si oficiálne oznámenia. Veľké obchodné siete žiadajú 50 miliárd, inak neprežijú. Ropný priemysel chce tiež 50 miliárd. Banky – 50 miliárd do nového roka. A ešte tam treba. Poľnohospodárstvo žiada už 100 miliárd, inak vraj ani nezasejú. Pravda, automobilový priemysel chce len zanedbateľnú čiastku – miliardu. Ale chce. Ľudia vraj nekupujú naše autá, pre nedostatok peňazí. Máme preplnené sklady, výrobu zastaviť nemôžeme, ľudia to nepochopia... A oligarchovia sú v panike. Pritom to najstrašnejšie je, že ich účty na Západe tiež začínajú miznúť. Oligarchovia už pochopili, že zachrániť ich môže iba štát. A tiež žobronia o miliardy.

- Nedávno mi hovorili, ako skupina oligarchov prišla za vládou žiadať peniaze ako zálohu za ich podniky. Tie isté podniky, ktoré v deväťdesiatych rokoch zobrali štátu za almužnu na dražbe.

- S oligarchami je všetko jasné. Nie som presvedčený, že väčšina z nich o tri-štyri roky zostane.

- Zavrú ich?

- Skrachujú.

- Pravda, niektorí naši analytici vidia v pomoci štátu blížiace sa znárodňovanie týchto podnikov a bánk. Prízrak socializmu sa zjavuje.

- Keď sa zjavuje, treba sa pomodliť! Socializmus v prvom rade nie je znárodňovanie, ale socialistická metóda riadenia národného hospodárstva. U nás sa pokúšajú znárodňovať kapitalistickými metódami riadenia. Okrem totálneho zlodejstva, z toho nič nevyjde.

- Keďže, ako vidím, ste zástancom teórií sprisahaní, skúste okomentovať narážky televíznej hviezdy Vladimíra Solovjova o tom, že terajšia kríza je špeciálne zorganizovaná pre to, aby bola uštedrená lekcia Rusku, ktoré sa dvihlo z kolien. Preto sa aj znížili ceny na ropu ako v roku 1989.

- Som zásadným protivníkom teórií sprisahaní. Akurát sa trochu orientujem, ako to u nás chodí. A pokiaľ ide o Solovjova, to sú jednoducho hlúposti. Už len preto, že o príčinách súčasnej krízy sa už hovorilo pred niekoľkými rokmi. Akurát vláda tieto úvahy ignorovala.


ISLAND – VEĽKÁ PYRAMÍDA „MMM“


- Vysvetlite kauzu s Islandom. Veď ešte nedávno bol považovaný za jednu z najbohatších krajín sveta, krajinu, kde sa dá príjemne žiť. A odrazu pred svetom vystupuje s natiahnutou rukou. Vraj, zle to vypálilo. Usilovná krajina horúcich gejzírov sa stala prvou obeťou globálnej krízy. Našiel som však jednu zaujímavú informáciu. Ukazuje sa, že nemecký Schillerov inštitút pre vedu a kultúru, ktorý pozorne sledoval šírenie krízy vo svete, ešte v lete zafixoval jeden veľmi dôležitý, presnejšie, veľmi znepokojujúci ukazovateľ – „práčka špinavých peňazí Island zavrela svoj obchod“.

- Keďže sa rozkladá svetový finančný systém, postupne prestávajú fungovať jej základné mechanizmy. Najskôr – systém investičných bánk USA. Ratingový systém (teda hodnotenia) finančných rizík nefunguje. Na hranici rozkladu je systém poisťovníctva. Prišiel rad na daňové raje, teda systém „prania kapitálov“. Island nie je krajina s obyčajnou ekonomikou, ale banka s názvom krajiny. Objem bankových aktív tu desaťkrát prevyšoval HDP. Pardon, nešlo o obyčajnú banku. Pamätáte sa ako v deväťdesiatych rokoch niektoré naše banky sľubovali 20-30 percent ročných úrokov. Kde sú teraz? Na Islande bola najvyššia úroková sadzba – 15 percent. Čistá pyramída. Všetci tam odnášali svoje peniaze. Skôr či neskôr finančné pyramídy začínajú padať. Vedzte, že Island bol pyramída „MMM.

- Island je prvou lastovičkou v systéme daňových rajov vo svete, ktoré tak milujú noví ruskí zbohatlíci. Alebo sa obmedzuje len na ňom?

- Myslím, že problémy začnú mať všetky daňové raje.

- Prečo sa potom Rusko chystá pomáhať skrachovanej islandskej pyramíde úverom vo výške 4 miliárd dolárov? Má ich samé toľko, že nevie, čo s nimi? Alebo ide o prestíž, typu pozrite, ako pevne stojíme na nohách? Chce vytrieť zrak Západu? Alebo dúfa, že Island nám odovzdá bývalú vojenskú základňu NATO a bude hlasovať proti vstupu Gruzínska a Ukrajiny do NATO?

- Môžem odpovedať nie pre noviny?

- Iba pre ne, Michail Leonidovič.

- Potom to poviem takto. Existuje podozrenie, že nepomáhame iba tak. Niekto z našich veľkých ľudí sa rozhodol, že tam zarobí peniaze a nezobral do úvahy, že sa začala kríza. Teraz ho treba vytiahnuť z kaše. Aby sa neprišlo o veľký blokujúci balík veľkej štátnej ruskej spoločnosti. Na mená sa nepýtajte, záver si urobte sami. A ak by ani táto verzia nezodpovedala skutočnosti, sám fakt, že existuje a šíri sa, hovorí sám za seba.



Čína je ako Čapajev. Nevie jazyky.



- Soros nedávno vyhlásil, že víťazom v svetovej finančnej kríze bude Čína.
- Netvrdil by som to. Poviem aj prečo. Západ, podobne ako ZSSR v minulosti je nositeľom globálneho projektu. Existuje koncepcia riadenia svetovej ekonomiky.

- Stručne povedané, svetového panstva?

- Áno. Čína takúto koncepciu nemá. Je to čisto národný projekt. Z tohto dôvodu sa Číňania v skutočnosti vyhýbajú pokusom vziať zodpovednosť za situáciu vo svete do svojich rúk. Práve preto, že nemajú model riadenia sveta. Filozofický model. Môžu riadiť Čínu, zvyšovať jeho silu, sféry vplyvu. A to je všetko. To je rozdiel v psychológii Číňanov v porovnaní s Rusmi a predstaviteľmi Západu. Je to zásadná vec. Pamätáte sa, ako sa raz Peťka pýtal Čapajeva, či môže veliť celému svetu? Čapajev mu odpovedal: „Nie, Peťka, lebo neviem jazyky.“ Presne tak aj Čína, obrazne povedané, nepozná jazyky. Môže veliť celému pluku, divízii, armáde... Ale nič viac.

- Na záver mi dovoľte jednu osobnú otázku, Aké opatrenia robíte vy sami, povedané oficiálnym jazykom, aby ste minimalizovali dôsledky krízy, ktorú ste predpovedali?

- Nemám takéto problémy. Môj plat iba rastie, keďže som uznávaným odborníkom na krízu. A veľký kapitál, ktorý by bolo treba zachraňovať nemám a nikdy som ani nemal. Čitateľom Komsomolky však môžem dať jednu všeobecnú radu: uvedomte si, že zlé časy prišli nadlho. A žite ďalej, vychádzajúc z tohto vedomia.

P.S. Uvedomujem si, že mnohé myšlienky Michaila Chazina budú znieť ako čistá fantázia, konšpirológia či blud. Tak veľmi sa žiada - neuveriť mu. Najmä pokiaľ ide o zlé časy, ktoré sú vážne a nadlho. Priznám sa, že aj mne. Ale... jeho knihu o finančnom krachu Ameriky som konkrétne držal v ruke pred piatimi rokmi. Teraz sa táto fantázia stáva realitou. O americkej provokácii 11. septembra 2001 boli na Západe napísané knihy, nakrútené filmy. Pravda, až po výbuchu. Vysvetlenia sú primitívne. Bola nutná teroristická akcia, aby mohlo dôjsť k obsadeniu Iraku.

Počas nášho dvojhodinového rozhovoru som si však všimol to hlavné. Napriek pochmúrnym víziám o dlhých ťažkých časoch, sám Chazin je optimista. Veľa sa usmieva a žartuje. Buďme teda aj my optimisti! Pomáha to prežiť v akýchkoľvek časoch. A byť upozornený, znamená byť ozbrojený.

Tí, ktorí by sa chceli viac dozvedieť o názoroch a prognózach Michaila Chazina o situácii – vitajte na jeho stránke http://worldcrisis.ru/
==========================================================================


Zdroj: Chelemendik.sk
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
numlock
Príspevky: 113
Dátum registrácie: So Júl 05, 2008 11:06 pm

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa numlock »

Zaujímavé čítanie... Ako by povedal kamarát: "Bude sranda..." #-o
Obrázok Q6600 @ 3600MHz , 4GB Ram , HD5850 , win7 x64
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Honza »

Zajimave cteni a zamysleni.

Pro kupujiciho dobra zprava - kazdy prodavajici se pretrhne, aby prodal. Ale jak ma kupuciji uschovat sve uspory?
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Na velmi zaujimavy clanok / rozhovor opat s Michailom Chazinom ma upozornil Hefto, a rozhodne ten clanok stoji za precitanie (je po slovensky), aj ked je trocha dlhsi...

ako ukazku toho, ze myslienky v clanku stoja minimalne za zamyslenie, davam tuto ukazku:


Mimochodom, nikdy ste sa nezamysleli nad tým, čo vám v skutočnosti hovoria „múdri“ experti a nemenej „múdri“ analytici z televíznych obrazoviek о príčinách rastu alebo pádu kurzu akcií alebo kótovania cien ropy? Napríklad, niekto vám dôležito rozpráva na kanále Vesti (alebo na akomkoľvek západnom kanále) о tom, že cena ropy stúpla o $10 za barel, keďže bola zverejnená informácia о tom, že sa ukázalo, že zásoby ropy v skladoch USA sú o 1 milión barelov menšie, než sa očakávalo. Kto a aké veľké zásoby „očakával“, a prečo by úroveň týchto očakávaní mala byť východiskovým bodom pre hodnotenie zverejnených zásob? Na to sa nikto nepokúša odpovedať, ale to je ďalšia otázka z toho istého divadelného prestavenia.

Najprv o tom milióne barelov. Pre značku Brent je to približne 131 tisíc ton (zhruba približne 2500 vlakových cisterien ropy). V skutočnosti je to objem ropy, ktorý USA spotrebuje za jednu hodinu. V roku 2005 USA za 24 hodín míňali približne 21 miliónov barelov ropy. Teraz je to približne 24 milióna barelov. 1 milión barelov sa rovná 1/8760 z ročnej spotreby ropy v Spojených štátoch alebo približne 0,012% ročnej spotreby. V peniazoch tento milión barelov stojí 100 miliónov dolárov (ak je cena 100 dolárov za barel). Pričom týchto 100 miliónov dolárov nie je stratených, nikam sa nepodeli, nezmizli. Jednoducho ich nestihli dopraviť do ropného skladu. Mimochodom, ani to nie je isté, že ho tam nestihli dopraviť a naozaj tam zatiaľ nie je. Jednoducho existuje informácia, správa pre trh. Táto „šokujúca správa“ vyvoláva rast hodnoty objemu ropy, vyťaženej vo svete za rok o 228 miliárd dolárov (10 dolárov × 7,6 barelu v tone × 3 miliardy ton).

Sami môžete zhodnotiť rozumové kvality „expertov“, ktorí vám vysvetľujú, prečo stúpla cena ropy o 10 dolárov za barel. To isté sa týka 99% akýchkoľvek iných správ od finančných expertov z fondových trhov. A teraz si môžete sami tipnúť, kto a koľko zarobil na tejto správe.


http://www.zvedavec.org/komentare/2009/ ... -krizy.htm
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Palo M. »

Tak teda podme konspirovat :D

Trochu to pan Chazin prehnal...
Ja osobne nesuhlasim s celkovym dojmom, ktory sa clanok snazi vyvolat - "Novy svetovy poriadok" pokladam za nepravdepodobnu verziu a celkovo dost slabu konspiracnu teoriu. Iste, snahy na ovladnutie celeho sveta tu boli a budu, ale svet je neriaditelny, aspon v momentalnej situacii.

Navyse, ten clanok je akysi nekompletny - na zaciatku a v strede slubuje, ze poradi ludom, ktori cestne zarobili svoj maly a stredny majetok, ako o to malo neprist... a na konci som si uvedomil, ze tam ziadna taka rada nie je a pan Chazin si ju bud nechal pre seba, alebo ju nikdy ani nemal. Tak co teraz? Hmmm, celkovo to vo mne zanechalo dojem populizmu. Pritom nejake zmysluplne napady do krizy by sa mohli hodit (ci uz s NWO alebo bez, nieco by som z toho vyextrahoval).

Niektore pasaze su pritom velmi dobre, hlavne tie o virtualnych peniazoch a o tom, ze je to cele pyramida. Ale niektore su zasa nepravdive - napriklad to, ze na tej pyramide nikto nezarobil, len ti klasicki neurciti "Oni". Na pyramide vela ludi zarobilo, ved prave preto sa do nej coraz viac ludi zapajalo. Keby na tom zarabalo len par vyvolenych, tak by to skoncilo prv a pyramida by nedosiahla take mohutne rozmery.

Teoria "riadeneho padu" je sice pekna vec, ale je nerealisticka. Akokolvek inteligentny clovek ci skupina ludi nema sancu naplanovat veci pri tak gigantickej akcii tak dokonale, ze vo svoj prospech prekonfiguruju cely svet. Odporucam panovi Chazinovi (k tomu sa moje odporucanie ale asi nedostane, tak teda len vam) prestudovat si nejake vojenske bitky - v 2. svetovej napriklad bitka o Midway, z davnejsich napriklad bitva Troch cisarov pri Slavkove. To su krasne ukazky toho, ako sa navonok dokonale plany dokazu malym detailom obratit na prach a vsetko je uplne inak (a do toho je tych malych detailov este niekolko). Aj keby ti "Oni" na tom brutalne makali dlhy cas a vypracovali si vsemozne studie, modely a varianty, nikdy nevylucia faktor necakaneho prvku - a cim vacsia akcia, tym vacsie su dopady necakanych prkotin. A vlastne ked su ti "Oni" tak vysoko inteligentni, tak to sami vedia, takze do takej akcie ani nepojdu.

Nie, nie... novy svetovy poriadok tento rok nebude. Sice "reset" dolara hrozi a tiez to, ze v tom pripade so sebou zoberie aj ostatne meny (nie uplne, ale ich hodnota poklesne)... Ale ci to USA zachrani, je pre mna stale otazne. Menou dolara sa totiz USA dokazu len zbavit svojej zadlzenosti voci ostatnym (a tym vlastne sposobia problemy ostatnym menam), ale nezbavia sa svojej vnutornej prehnitosti (toho, ze vacsinu svojej spotreby - a nadspotreby - kryju dovozom zvonka)... Nejaky "velky utok na USA" by taketo veci sice zdanlivo mohol riesit (zbavili by sa velkeho poctu ludi, dalsi by museli byt zapojeni do masivnej obnovy krajiny a miesto nadspotreby a dovozu by museli tvrdo makat), ale boli by tam zase mnohe negativa (vojenske oslabenie, riziko zvrhnutia rezimu, prilis vela chaosu a hlavne roboty), takze toto nepredpokladam. Najviac by sa im asi hodila 3. svetova (samozrejme tradicne mimo uzemia USA) ale neviem, ako by ju v najblizsom case vyvolali...

Ale celkovo je zaujimave, ze uz sa o krize hovori pomerne dlho, ale az tak brutalne sa na strednej a nizsej vrstve zatial neprejavuje... A vyssia vrstva si ani po tom virtualnom poklese virtualnych majetkov nezije zle a stale je za vodou... Tak teraz neviem...
Ale prave ma napadla nova konspiracna teoria: Je to cele uplne inak! Ti zli zli prachaci zistili, ze uz aj stredna vrstva zacala investovat na financnych trhoch a zacalo sa im darit a aj stredna vrstva zacala bohatnut. A to sa "tym hore" nepaci, ze by aj ini mali byt na tom dobre. Tak masiruju ludom mozgy v mediach krizou, aby len preboha prestali investovat. Dokonca aj nechali par bank skrachovat, co ich samych stalo nejake peniaze. A takto nas "Oni" chcu drzat v chudobe... Ludia nedajte sa nimi oklamat! Investujte! Nech nie su len oni bohati...
Tak a teraz o co je moja konspiracna teoria (ktoru som fakt prave teraz vymyslel) menej pravdepodobna ako ta o NWO?
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa gabberattack »

Ja tu teda krizu strednej vrstvy vidim dost vyrazne - pokial nestihli splatit vacsiu cast pozicky na dom, alebo auto, stupli im vydavky. Mne samemu, co mam len pozicku na auto a zopar kreditiek, sa zvysili vydavky na ich splacanie o polovicu - dvihli sa sadzby urokov - u mna to bolo z 11-13% rocne na 26-29%. Dat stvrtinu hodnoty pozicky na splatky je pre mna uz dost vela. Sice nevyhlasujem bankrot, ale pokial by som mal este splacat barak, tak by som bol nad priepastou. Kazdy den ide v priemere 4000-5000 domov na verejnu drazbu. Pri 300 milionoch Americanov to sice nie je vela, ale take 2-3 roky dozadu sli na verejnu drazbu iba desiatky domov, nie tisice. Ludia, ktorych dom ide na drazbu musia ist byvat do prenajmu, cim sa zvysil dopyt po prenajmoch a priemerne ceny aspon tu v okoli sa dvihli asi o 20%. Naopak, klesli ceny domov na kupu - na com ale zarobia opat len ti, co maju cash - je velmi tazke ziskat pozicku v sucasnosti, ani ludia s perfektnym kreditom ju neziskaju, pokial nemaju aspon 20% hodnoty kupovaneho domu cash. Nebol som uz doma na SVK 4 roky, takze neviem ako sa to odzrkadluje u nas, ale pokial to nie je este vyrazne, urcite sa to prejavi neskor tento rok.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Kiwi »

Neviem pochopit, ze ako sa da zit na dlh. Je ked dlzim 1 €, tak nemozem spat
a ak dlh za par dni neuhradim, tak zomriem od hladu, lebo ked nemozem spat, nemozem
ani travit, darmo do seba natlacim jedlo. Takze keby ludia nezili na dlh, nikdy by taketo
problemy nevznikli. Chcem televizor, sporim 10 rokov a potom si TV kupim. Chcem PC,
sporim 5 rokov, potom si PC kupim, atd. Mohol by som si sice zobrat uver za 27,5 %
a pozicat si 30000 Sk, ale to by znamenalo moju smrt. :)
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa gabberattack »

Kiwi napísal:Neviem pochopit, ze ako sa da zit na dlh. Je ked dlzim 1 €, tak nemozem spat
a ak dlh za par dni neuhradim, tak zomriem od hladu, lebo ked nemozem spat, nemozem
ani travit, darmo do seba natlacim jedlo. Takze keby ludia nezili na dlh, nikdy by taketo
problemy nevznikli. Chcem televizor, sporim 10 rokov a potom si TV kupim. Chcem PC,
sporim 5 rokov, potom si PC kupim, atd. Mohol by som si sice zobrat uver za 27,5 %
a pozicat si 30000 Sk, ale to by znamenalo moju smrt. :)
Vysvetlim to velmi jednoducho. Dostanes ponuku na pracu, ktora je vzdialena od Tvojho domu asi 30 mil. Musis byt v praci kazde rano o 8-9 rano. Neexistuje ziadny verejny dopravny prostriedok medzi Tvojim bydliskom a miestom, kde budes pracovat a nemas hotovost na kupu auta - tak si vezmes pozicku na auto - trebars na 15.000 USD, aby si mohol do tej prace chodit a zarabat peniaze. Mohol by si sice pockat a hladat pracu v mieste bydliska, ale povedzme, ze prave v tom mieste bydliska ziadne volne miesta nie su a tym padom musis ist pracovat niekam inam. Bez prace peniaze na auto nezarobis, bez auta nebudes mat pracu... riesenie je v pozicke na auto a mesacnych splatkach, na ktore si zarobis pracou, do ktorej Ta dopravi auto kupene na pozicku. Podobne to je napriklad so zdravotnym poistenim. Nemas peniaze na zdravotnu poistku, tak si vezmes kreditnu kartu na 10% urok, z ktorej to splacas. Sice sa to moze zdat ako vyhadzovanie penazi, ale pokial budes chory a nebudes mat na liecbu, vydavky sa mozu zniekolkonasobit a povodne vydavky na poistku sa preto oplatia viac, ako neskorsia investicia do zdravia bez poistky. Skratenim potrebnej doby na liecenie sa peniaze povodne vrazene do poistenia vratia (pokial budes chory). Pokial chory nebudes, tak to bola stratena investicia, ktora zase ale nebola tak velka, aby sa nedala splatit. Je to vzdy otazka priorit v zivote.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Kiwi »

Sak ja ta chapem. Len co s tymi, co riadit auto nemozu, su chori od narodenia, pracovat
nemozu, lebo im to este viac zhorsi zdrav. stav, ale jest a byvat niekde musia. Poistovna
ich nepoisti, lebo maju taku a taku chorobu a z 220 € sa jedlo a byvanie zaplatit neda,
bud ma clovek jedlo a nema byvanie, alebo ma byvanie, ale nema jedlo. :D
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Palo, diky za peknu analyzu clanku - som rad, ze vzbudila premyslanie, lebo aj ked presne ako pises viacero veci je nekonzistentnych a (ako som pisal este predtym) na hranici konsipiracie (alebo az za hranicou :) ) niektore myslienky su naozaj pekne - mne sa najviac pacila prave ta argumentacia pri reciach o dovodoch zdvihnutia cien ropy... :)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Kiwi »

Myslim ze kazda ekonomika nie je o nicom inom, ako o hlupom a nepredvidatelnom
spravani ludi. Nech tu bude prvotnopospolna spolocnost ci nejaka scifi-societa, vzdy
sa budu spravat rovnako hlupo. A dokedy neprejdeme na system, vsetko pre druheho,
dovtedy sa nepohneme dalej. Ak budu nadalej pretrvavat systemy, vsetko pre mna
a moju rodinu, potom zial mame smolu. Rozdiely budu len narastat. :)
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Palo M. »

System vsetko pre druheho tu nikdy nebol a neviem si predstavit, ako by mohol fungovat.

Podla mna samotne rozdiely medzi ludmi nie su problem. Problemom dneska je to, ze sa spomaluje vyvoj, ludstvo zacina stagnovat a kriza je toho dosledkom. To spomalovanie vyvoja nastava priblizne nasledujucim mechanizmom: Mam peniaze. Kopu penazi. Chcem ich znasobit. Polozim si otazku: Ako? Mam jednu moznost: vrazim to do vyvoja novej veci, vymyslim nieco uplne nove, pokrokove spickove, zbohatnem... Druha moznost: urobim klasicky "obchod so zemiakmi" - nic nove, len osvedcene kupit lacno - predat draho.
Pokial v case studenej vojny sa uprednostnovala prva verzia (pretoze dva bloky boli protipolmi a technologicky naskok mohol rozhodnut boj), v dnesnom svete sa zacala uprednostvovat druha verzia. V podstate sa nam obchodnici snazia vytvarat potreby, aby sme dookola nakupovali v podstate to iste, aj ked nam to vela noveho neprinesie. Auta, pocitace, televizory, mobilne telefony... Co sa na nich zmenilo v obdobi 1990-2000 a co sa na nich zmenilo v obdobi 2000-2009? Ja vidim brutalny rozdiel. V 90-tych rokoch za to obdobie este stale presiaklo vela novych veci (technologicky). Od roku 2000 je to ale len velmi maly pokrok - vacsie screeny, inak vyzerajuce auta, rychlejsie procaky, hnusne mobily... vsetko len na to, aby sme si kupili znova to, co uz mame a pritom je to len o nieco lepsie... Firmy sa akurat snazia maximalizovat zisky - znizuju sa vyrobne naklady robia sa fuzie a podobne...
Bohuzial, buducnost ludstva nie je v tom, ze budeme jeden druhemu vzajomne predavat tie iste veci... Buducnost je v pokroku. Napriklad mobilne telefony. Do nejakeho roku 1996 v podstate na Slovensku mobily neboli... ludia skratka zili bez nich. Do nejakych 5 rokov uz mal mobil snad kazdy - aj moja mama a babka. A zmenilo to trochu zivot. Kedysi ked si clovek dohodol rande, tak nan skratka musel prist a to nacas, pretoze neskor to uz vacsinou nemohol zrusit alebo presunut. Toto sa mobilmi brutalne zmenilo. A celkovo su mobily pokrok. Teraz uz ma mobil v podstate kazdy (a kto ho nema, tak ho nechce). A co teraz? Kym nemal mobil kazdy, tak bolo super - zvysoval sa objem vyroby, vymyslali sa zasadne nove sluzby... cize bol tam rast... lenze, ten rast nebol trvalo udrzatelny. Dnes je trh nasyteny. Uz sa da zarobit len na tom, ze ukecame ludi reklamou, ze "tento telefoncek je teraz in, to si vsetci kupte" a za pol roka zas... atd, ale to nezabera. Vymyslime nejake nove sluzby - hmm, dobry napad, ale vsetky naozaj uzitocne uz boli vymyslene a nejake prkotiny na doplnok su prilis drahe na vyvoj a prilis malo zarobia... OK, ale PRECO sa vlastne mame furt motat okolo mobilov dokola? Ved uz ich mame, dokazeme lacno doplnat priebezne vznikajuce male potreby. Treba sa na to vykaslat a nemotat sa furt dokola, ale vrhnut sa na nieco ine, co otvori dalsie obzory. A vrhaju sa firmy na nove obzory? NIE! Pretoze na predaji lestenych prdov sa da lepsie zarobit. Tak sa nam premnozili zmrdski hypermenezeri zarabajuci neadekvatne tazke prachy za nic, ktorych hlavnym nastrojom je M$ Excel... a system tolko prizivnictva uz skratka nezvlada.
Bohuzial, hoci Arthur C. Clarke pod vplyvom udalosti vtedajsieho sveta napisal niekedy v 70. rokoch taku knizku: 2001 - Vesmirna odyssea (a pokracovanie 2010 - Druha versmirna odyssea)... tak tu mame rok 2009 a... ziadna zakladna na Mesiaci, ziaden let ludskej posadky k mesiacu Saturna a nieco podobne je brutalne v nedohladne...

Ludstvo zilo vzdy tak trochu na dlh, ale ten dlh splacalo prave svojim neustalym rozvojom. Rozvoj ale nie je mozny ak sa len dookola vyraba to iste, lebo trh je skratka nasyteny a stimulovat spotrebu sa neda donekonecna... Ak sa zacnu vymyslat a realizovat nove veci, opat dojde k rastu a vsetko bude zase fajn. Len akosi zatial nevidim ani to svetlo na konci tunela...
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Kiwi »

Presne tak. Buducnost je o pokroku. Pokrok je o studiu. A studium je o podmienkach.
Ak bude mat KAZDY na planete rovnake podmienky na studium, predpokladom ktoreho
su dalsie pre nas mozno bezne podmienky, ako zdrav. starost., elektrina, WC, kupelna,
izba kde mozem v bezpeci a tichu studovat atd. Ak budeme miliardy talentovanych ludi
zabijat, nikde sa nepohneme. Kde boli navacsie objavy 20. st. ? No Amerika a ZSSR,
prip. dalsie krajiny, cize tam kde sa investovalo do vyskumu ? A do akeho ? No do jadroveho. :)
Kde objavili transurabnove jadra ? Kde bol kozmicky vyskum ? Kto ma dnes jadro
a rakety na Mesiac ci mimo Sln. sustavy ?
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa gabberattack »

Vyvoj ide dopredu niekedy rychlo, niekedy spomalene. Myslim, ze napriek tomu, ze nevidiet nejaku uzasnu zmenu, vyvoj ide dopredu. Napriklad take mobilne telefony presli obrovskou zmenou a pomaly nam nahradia pocitace (thank you, Apple). Komunikcia ludi navzajom sa zjednodusila, cestovanie je kratsie, pri elektronike sa zacina viac mysliet na efektivitu a spotrebu, ako na hruby vykon. Zial je to sprevadzane nedostatkom casu a obrovskym tlakom po produktivite. Ti rychlo kvaseni manazeri mi lezu na nervy tiez, ale vzdy tu bol niekto, kto sa mal lepsie a potom ta nema masa ostatnych, ktori sa na to skladaju.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Financna kriza - interview s Michailom Chazinom

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Palo mas myslim pravdu v tom ze konzum sa zvysuje, na druhej strane asi tento argument netreba brat az tak vazne. Myslim si, ze z historie dost jasne plynie, ze vyvoj ludstva neprebieha rovnomerne. A nemusi to byt ani tak celkom konzumom a investovanim do novatorstva, ako skor jednoducho nejakymi prirodzenymi barierami vo vedomostiach ludstva, ktore sa postupne prekonavaju - a tieto prekazky v poznavani nie su rovnomerne rozlozene.
Napr. na konci stredoveku to s ludstvom po technickej stranke nebolo nijak ruzove, a zrazu prislo par talentov (Galileo, Newton, Kepler...), ktori posunuli pokrok vyrazne dopredu... potom o par storoci prislo dalsie obdobie, tentokrat technickeho rozvoja (priemyselna revolucia). Parny stroj, spalovaci motor, spracovanoe ocele, brutal vynalezy a vydobytky, Eiffelova veza na svetovej vystave v 1899om, atd. Zdalo sa ludstvo je uz na vrchole slavy, dokonca vedci si mysleli ze nic dalej sa uz neobjavi, ze fyzika skoncila a uz len bude mierne zdokonalovat co bolo objavene. A zrazu prisli Poincare, Einstein, Bohr, Rutherford, Schrodinger, atd... a prelomila sa dalsia bariera v poznani, ktora zopar desatroci odolavala. A potom dalsi technologicky pokrok ktory z toho tazil. Potom prisli PC, kybernetika, computer science.... a teraz pomaly asi zaciname jednoducho narazat na dalsiu barieru, dalsi "prazdny priestor" ci bublinu na casovej osi, ktora nemusi ani byt az tak sposobena nedostatocnym usilim, ale jednoducho tym, ze ludstvo potrebuje dalsie genialne mozgy ktore ho posunu kvalitativne dalej, nielen kvantitativne... blizime sa k hranici velkosti transitorov v procesoroch, menej ako na uroven jednej molekuly sa nikdy nedostaneme - a potrebujeme dalsi genialny napad... to je ta bariera... o tom je pokrok.
Myslim, ze nasa spolocnost je dostatocne materialisticka (az prilis) na to, aby sa nesnazila viest materialny pokrok dalej - a to ze to nejde, je podla mna viac dosledkom tychto nepravidelnosti v pokroku a ziskavani vedomosti. A z toho aj plynu tie naivne predstavy ludi z polky 20 storocia typu Vesmirna odysea 2001 - stavali na progrese, ktory bol zabezpeceny rozvojom teorie relativity, kvantovej fyziky a kozmonautickych technologii. Extrapolovali s "vtedajsimi parametrami", tie parametre sa ale zmenili v case. Technologie a vedomostne zdroje sa uz pomaly vycerpavaju. A treba nieco nove.

Myslim, ze toto je do velkej miery (aj ked nie uplne) nezavisle od zriadenia (socializmus, kapitalizmus), a do velkej miery aj odolne voci konzumu. Ano, konzum je dolezity a rozvinuty, lebo na tom bohuzial kapitalizmus preziva, ale zas uvedomme si, ze US, skandinavske krajiny a JP davaju okolo 3 percent GDP na vedu - to je velmi vela ked si uvedomime ze tieto krajiny tvoria vacsinu svetoveho GDP...

Kriza vyhliadky na pokrok zhorsuje, ale zas je proste prirodzene ze system bude v prvom rade investovat do toho, co tvori jeho jadro - teda do spotreby a konzumu. V tomto dokonca aj socializmus bol podobny - tiez bol do velkej miery zalozeny na konzume, ved napr. mierna ekonomicka stagnacia v CSSR koncom 60 rokov bola vyriesena sudruhom Husakom tak, ze podporoval konzum - zrazu sa objavili obchodne domy PRIOR, dokonca sa obetovala ciastocne vyroba velkych klincov (ktore nikto nepotreboval ale pomahali produkovat vacsie mnozstvo ocele ako v US :) ) a zacali sa viac vyrabat televizory a ine "podpultove" veci spotreby obyvatelstva; zacali sa budovat vo velkom panelaky aby sa ludia mali materialne lepsie a teda jednak drzali hubu a jednak podporili materialisticky system v chode...
Az na druhom mieste bol a je vyskum a pokrok, aj ked Palo myslim vystizne si povedal, ze v dnesnom takmer unipolarnom svete je motivacia na pokrok mensia - no ale v tomto smere, ak chcem myslienku dotiahnut do konca, je este efektivnejsia ako studena vojna vojna naozajstna... WWII znamenala obrovsky pokrok ludstva, pretoze tam slo o zivot, to je znama vec.
Z toho vyplyva, ze najefektivnejsia cesta z krizi a stagnacie je vojna, pokial mozno globalna, ma to racionalne jadro a dokonca aj historicke argumenty.. tak snad sa to v realite nebude riesit az takto efektivne... :)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Napísať odpoveď