Sú vnútri neutrónových hviezd hyperóny ?

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Sú vnútri neutrónových hviezd hyperóny ?

Príspevok od používateľa Kiwi »

Je už nejaký dôkaz tejto hypotézy o hyperónových hviezdach ?
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Sú vnútri neutrónových hviezd hyperóny ?

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Hyperonova hviezda nie je hypoteza, ale je to teoria - to znamena nieco solidne podlozene konzistentnymi vedomostami a vypoctami. Hyperony nie su nic exoticke - su to nornalne castice, ktore sa jednoducho vyskytuju pri o nieco vyssich energiach ako normalne protony a neutrony. Je to experimentalne mnohokrat dokazany fakt - na atomovyh jadrach, kde hyperonove jadra nie je problem vyrobit v sucasnych urychlovacoch.

Otazkou teda nie je to, ze ci v neutronovych hviezdach hyperony su - to je iste - ale skor to, ake percento a ake presne hyperony tam su.
Btw, presne tymto som sa pred casom zaoberal v mojej dizertacnej praci - pre ukazku zlozenia hmoty neutronovej hviezdy z nej prikladam graf zavislosti zlozenia jadrovej hmoty od jej hustoty - na spodnej osi je hustota, na zvislej osi percentualne zastupenie castic (logaritmicka skala). Hustota klasickeho jadra je cca 0.13 fm-3, hustota v strede neutronovej hviezdy je cca 10 krat vyssia.
Vidiet, ze uz pri hustote len polovicnej oproti hustote vyskytujucej sa v strede neut. hviezdy je neutronov uz len asi 32%, zatialco protonov je tam cca 24%, zvysok tvoria tazsie baryony (v tomto pripade konkretne Sigma a Lambda hyperony, ale cim viac castic zoberieme v modely do uvahy, tym pestrejsia je skladba hmoty, a zvacsa tym menej je neutronov).

Obrázok

Ak by sa graf extrapoloval az na hustotu stredu neutronovej hviezdy, neutronov by tam uz bolo len velmi malo.
Neuronova hviezda teda vlastne nie je vobec neutronova, ani za standardnych podmienok, pretoze neutrony netvoria ani polovicu jej hmoty... (to vychadza prakticky pre vsetky mozne teoreticke modely, mozu sa tam vyskytovat dasie castice ci stavy hmoty, ako napr. pionovy ci kaonovy kondenzat, kvarky, a dalsie - vsetko na ukor neutronov..).
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Napísať odpoveď