Zdravotni nezavadnost nadobi je funkci casu, a tim myslim:
- jak (ne)prirozenou degradaci materialu
- tak hysterii kolem "novych vedeckych objevu"
- tak propgandu zpusobenou konkurenci.
1) HLINIK
Vezmi si hysterii kolem hlinikoveho nadobi, ktera tu byla v 90.letech, zejmena ze zpusobuje Alzheimerovu chorobu.
Nema cenu se tu o tom ted rozepisovat do detailu, ale vychazelo to z toho, ze nemocnym alzheimerovou chorobou bylo zjisteno vyssi mnozstvi Al v mozku.
Cili - na pocatku byl vyzkum, nejake zjisteni faktu a nasledovala klasicka medialni vlna vyvolana senzachtivosti novinaru a podporovana importery nerezoveho nadobi.
Souvislost byla hned kazdemu "jasna", i kdyz zaver vyzkumu rozhodne nic takove nerikal.
Jen pro doplneni - denni pridel hliniku z pitne vody je nekolikanasobne vyssi, nez se do tela dostane uvolnenim pri "normalnim" pouzivani Al nadobi.
2) PTFE
Hysterie, at uz opravnena, nebo neopravnena, zacala nekde v US, kde lidem pri pouzivani AL nadobi s timto povlakem zacali v kuchynich (!) vychcipavat kanarci, nebo andulky, nebo jaka jina ptaci havet...
Uvolnovani ftalatu je proste problematicke a navic pri teplotach nad 250 stupnu C uz "teflon" degeneruje, rozklada se.
Jestli jsou dnesni PTFE povlaky vyranze odolnejsi, tzn. pri teplotach do 250C se rozkladaji / uvolnuji pomaleji, anebo vubec, nevim.
Jakym zpusobem amici to nadobi pouzivali a pouzivaji - to je mozna lepsi nevedet.
Zdravotni "riziko" tu ale stale je, otazka je jestli je pro cloveka prijatelne.
To jak se ze substratu uvolnuje PTFE povlak nezavisi jen na vlastni chemikalii, ktera se tam nastrika, ale hodne take na technologii nastriku, pripadne dalsiho mechanickeho zpracovani (lisovani nadobi). Pri nesetrnem technologickem zpracovani se vrstva muze snadno odlupovat.
Vim ze DuPont prodaval teflon jen certifikovanym vyrobcum, tzn. meli alespon jakysi prehled o tom, jak kvalitne firma provadi nastrik na substrat. Jenze disky s ptfe vrstvou se pak stejne muzou dostat k jakymkoliv lisarum, kteri z disku vytahnou hrnec/panev/....
BTW,
nadobi rozpalene na 250C uz je fakt "masakr".
Ne ze by to nebylo mozne, ale pri "normalnim" pouzivani to neni moc sance dosahnout.
*** Jsou prepalene/spalene pokrmy a tuky zdravotne nezavadne? ***
3) NEREZ
Pri hysterii kolem hliniku si nejmenovany velky importer nerezoveho nadobi v CSFR/CR/SR "naaaahodou" hezky namastil kapsu.
Jenze pozdeji (naaahodou s rozmachem PTFE nadobi) se jaksi "zjistilo", ze toxicke tezke kovy Cr a Ni, ktere "super, bezva, extra zdravotne nezavadne" nerezove nadobi obsahuje, se "prekvapive" take uvonuji a odnaseji to hlavne alergici. Zejmena nikl je dost problem.
Navic je nerezove nadobi proti hliniku jaksi tezsi a vyrazne hure vede teplo, takze pokud neni dno dostatecne tluste (a tim padem nadobi tezke), tak se na nej proste jidlo pripeka.
Proto se zacaly delat tlusta sendvicova dna a ztencovaly se steny. Tak se pokrmy zacaly pripekat i na steny.
*** Je pripecene jidlo zdravotne nezavadne? ***
4) SMALT (smalterske frity)
Koncem 80. let si velmi dobre pamatuju na hysterii kolem opryskanych smaltovych hrncu - jak ty kousky smaltu jsou nebezpecne a jedovate.
Proto bychom opryskane smaltove nadobi meli vyhodit a koupit nove (nic jine nez smalt poradne nebylo - hlinik uz nebyl v mode).
4) KERAMIKA
Osobne nevim, neznam, kazdopadne poslednich par let jsme masirovani tim, ze je to "jedina zdrava alternativa", a to jak pro nadobi, tak pro noze, atd. atd. atd.
Troufam si odhadnout, ze v nasledujicich letech bude keramika to jedine spravne "green" nadobi a vse ostatni bude spatne, zle, osklive, neekologicke.
Takze,
chces-li zit zcela zdrave i behem a po ere keramickeho nadobi, tak radsi nic nejez, nepij a nedychej