Aky procak do masiny domov?

Otázky a pomoc s problémami technického charakteru ako je nastavenie proxy serveru, problém s pripojením na internet a pod.

Moderátor: Moderátori

Užívateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 932
Dátum registrácie: Pi Dec 14, 2007 12:16 am
Bydlisko: Dudince & Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa matob » Ne Jún 14, 2009 10:30 am

Je to zaujímavé, ale veľmi sa mi nepáči, že by malo točiť vetrák aj keď bude PC vypnutý..
Obrázok

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ne Jún 14, 2009 1:37 pm

matob napísal:Je to zaujímavé, ale veľmi sa mi nepáči, že by malo točiť vetrák aj keď bude PC vypnutý..

Ved nech toci, aj taak toci zadarmo.

Užívateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 932
Dátum registrácie: Pi Dec 14, 2007 12:16 am
Bydlisko: Dudince & Banská Bystrica
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa matob » Ne Jún 14, 2009 1:38 pm

Ak by točil úplne bezhlučne, tak s tým nemám problém..
Obrázok

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa shafa » Ne Jún 14, 2009 8:02 pm

Hm, uz jen predstava, ze i chipset se musi chladit aktivne me odpuzuje. Cela ta honba za vykonem PC kvuli hram mi pripada nesmyslna.
Meril jsem si doma spotrebu Bartona 2600+ s 24LCD, cele na UPS, a vychazi to cca 190W, coz je strasne cislo.
V ramci uspory energii se prestanou vyrabet zarovky, ale spotreba kompjutru je do nebe volajici...
Myslim, ze to tahle sranda nepomuze zlepsit ani zcela minimalne.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 4:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa slavko.sk » Ne Jún 14, 2009 8:45 pm

shafa napísal:Hm, uz jen predstava, ze i chipset se musi chladit aktivne me odpuzuje. Cela ta honba za vykonem PC kvuli hram mi pripada nesmyslna.
Meril jsem si doma spotrebu Bartona 2600+ s 24LCD, cele na UPS, a vychazi to cca 190W, coz je strasne cislo.
V ramci uspory energii se prestanou vyrabet zarovky, ale spotreba kompjutru je do nebe volajici...
Myslim, ze to tahle sranda nepomuze zlepsit ani zcela minimalne.

No podla mna pozor. Predosly procak co som mal - Core 2 Duo 90nm pri 1,83GHz - zralo rovnako ako moj sucastny Core 2 Quad 60nm pri 2,71GHz - naraste vyokonu z 2 jadier na 4 a vyssies frekvencii. Takze nie je to celkom tak ako pises. Mam zakladnu dosku s pasivnym chladenim heatpipes. Napriklad aj chladic na procak mam z roku 2003 - z coho vyplyva ze sa defakto za 6 rokov nezvysila potreba viac chladit procak ale vykon siel z AMD64 3000 (v 2003, 3GHz single core) na C2Q 9300 (v 2008, 2,7GHz 4 core). Co je minimalne 4 nasobny narast vykonu CPU pri rovnakej potrebe chladenia aj spotrebe elektriky.
Druha vec je ze mam grafiku ktora sama zozerie 100W ked sa jej zachce ...

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Ne Jún 14, 2009 10:50 pm

Ja som minule meral Q9400 na 2330 MHz, co je vykon ekvivalentny Q6600 na default,
nastavil som v BIOS-e 1.05 V, pri zatazi to malo 0.99 V. Spotreba celeho PC bola pri
prehravani H.264 1920x800 videa bola 60.8 W a potreba celeho
PC pri zatazeni 4 cores abc@home, 80 W, pricom bol pouzity
neefektivny zdroj. Keby bol pouzity 80+ Gold, tak je spotreba este o par W nizsia.
Pred par dnami zlacnel Q9550 na uroven Q9400. Tie CPU su chopne bezat na default
napati, na cca. 3200 az 3400 MHz, podla toho aky kus chytite. Pri Q9400s a Q9550s,
ci Q8400s, je spotreba cca. o 10 az 15 W nizsia, pri tom istom vykone.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa shafa » Po Jún 15, 2009 2:40 pm

Kiwi:
tim prikonem jsi me dost prekvapil (pozitivne). Na druhou stranu hodne zalezi na tom, co vse je uvnitr a venku.
Kdyz nascitam v te moji bedne 2x HDD, 2xDVD, 2x sys. vetrak, zvukovka, tvkarta, nenazrana grafika, navic to jede z UPS, do ktere je pichnuty jeste LCD 24, repro, zesilovac TV anteny, tiskarna, atd., tak se i divim ze to zere do 200W.

S prikony CPU nemam vesmes problem, v idle ty nove zerou malo, ale zarazi ve to, ze dost casti v PC, ktere se driv nechladily, se v posledni dobe musi chladit cim dal vic .
Kdyz se koukam na to, jake zdroje a chladice se dnes bezne delaji, tak valim oci. Na druhou stranu mam pocit, ze trend spotreby uz snad neni rostouci, anebo alespon ne tak strme.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » Po Jún 15, 2009 3:48 pm

Ja som niekedy uvazoval nad 2 x Q6600, tak to by som uchladil len vodnikom
s dvoma CPU blokmi a jedno CPU by zralo na 3.6 GHz, cca. 130 W.
Dnes take CPU na 3.4 GHz, na 1.2 V, zerie 50 az 60 W, cize pobobne,
ako niekedy 65 nm C2D. U GPU sa prechadza zo 65 a 55 na 40 nm-vy proces.
Takze bud pockat na nVidie s novym jadrom, resp. ATI s nizsou spotrebou.
Skoda ze niektore projekty stale podporuju len CUDA, a ATI sa da vyuzit
len v Milky a vo Foldingu.
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1862
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » Po Jún 15, 2009 7:03 pm

Mne sa ten napad s chladenim chipsetu tiez velmi paci - vyuzitie fyziky, vyborny inovativny napad...

len sa na to pozeram kvantitativne - darmo usetrime 0.5 wattu, ked grafiky (zatial) zeru ako dinosaurus po hladovke :)
http://www.dvhardware.net/news/gpu_powe ... _jan09.jpg

lebo teraz to vidim tak, ze by zarobil vyrobca CPU coolerov, ktory by vyrobil podobny system chladenia CPU odpadovym teplom z GPU.. to by sa vrtula tocila ako diva.. :)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1862
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » St Jún 17, 2009 7:18 am

Kiwi, ty si mal par komentarov ku grafikam a setreniu energie.
Viem ze je trend prejst na 40 nm technologiu, s tym sa urcite spaja aj nizsia spotreba, ale ked pozeram testy tak vyzera ze grafiky sa skor uberaju smerom brute force - asi ako ten vtip o sovietskom mobilnom telefone, kde majitel vlacil za sebou na voziku 100 kg bateriu .. :)
Svita na lepsie casy niekde, ci spotreba bude stale brutal nad 100 W?
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

Užívateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2056
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 5:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Kiwi » St Jún 17, 2009 1:29 pm

Myslim, ze nie. :)
http://www.pc.sk/modules.php?name=quick ... ad&id=1757
Uvidime ako to bude s novym jadrom.
Co sa tyka ATI, 4770 je usporna, lenze ju nikde nezozenies, lebo 40 nm chipy
su strasne chybove, maju malu vytaznost a tak to ATI musela riesit inak.
http://www.pc.sk/modules.php?name=quick ... ad&id=1756

http://benchmarkreviews.com/index.php?o ... itstart=10

Zlepsila sa ale situacia u Phenomov.
http://www.pc.sk/modules.php?name=artic ... 634146&p=4

Tiez nove Atomy su uspornejsie.
http://www.pc.sk/modules.php?name=quick ... ad&id=1753
Podstata objavu spočíva vo videní niečoho, čo videli všetci a v premýšľaní o niečom, na čo nikto nepomyslel.
Tachyum Rado Danilák Rottenkiwi

Užívateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1862
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 4:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Duro Kotulic Bunta » St Jún 17, 2009 11:13 pm

Dik za linky, takze grafiky zrovna ekologov v blizkej buducnosti zjavne este nepotesia :)

Tie Phenomy ale vyzeraju veru zaujimavo, najma tie usporne s TDP 65 W sa mi pacia - mozno veru onedlho vyraznejsie upgradnem comp konecne...
(prave som dal do kompu aspon nove 4GB RAMky (hm, aj ked z Win XP ich naplno zatial nevyuzijem), corsair s 24 LED diodami indikujucimi aktualnu vytazenost a velmi sa z toho efektu momentalne vytesujem :) )
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa shafa » Pi Jún 19, 2009 1:58 pm

tady je celkem prehledna tabulka, kolik cca zerou PC s novejma procakama
http://www.extrahardware.cz/nejsilnejsi ... ?page=0,12
u nekterych procaku je rozdil ve spotrebe v load/idle celkem brutalni...
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...

Užívateľov profilový obrázok
Zerkof12
Príspevky: 182
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 2:51 am
Bydlisko: Senec
Kontaktovať užívateľa:

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa Zerkof12 » Št Júl 09, 2009 9:41 pm

Kalkulator zdrojov od Antecu, podla poctu a typu komponentov v PC Vam vypocita doporuceny zdroj... (pomerne presny kalkulator)

http://www.antec.outervision.com/PSUEngine

nakoniec klikni na CALCULATE
Tri veci si neviem zapamatat: mena, cisla a to tretie uz neviem co...

shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 2:11 am

Re: Aky procak do masiny domov?

Príspevokod užívateľa shafa » Št Júl 09, 2009 10:27 pm

K takovymto vypoctum jsem pomerne skepticky, ale toto tak nejak + - odpovida tomu, co jsem doma nameril wattmetrem + cca 30% rezerva.

S cim jsem se ale setkal, a bylo to dost neprijemne, ze zdroj mel sice udanou CELKOVOU wataz, ale proste nejaka vetev byla poddimenzovana a byl napr. problem utahnout 2x HDD + 2x mechanika, pricemz jinak to slapalo zcela OK. Dalsi zdroj zas utah 4 zarizeni na 12V, ale neutah desku s procakem, grafikou bez pridavneho napajeni a 2 dalsima kartama v PCI slotu. Brutalne nestabilni system.
Nez jsem na tohle prisel (driv se o zdrojich skoro nic nepsalo, nikoho to nezajimalo), tak me taky skoro trefilo. Neustale zatuhavani, restarty, atd.
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...


Návrat na "Technické fórum"

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 2 neregistrovaní