Duro: Minulomesacny report sa stratil u mna, bol som vtedy na predlzenom vikende mimo Sanghaja (co som potom pisal tie filozoficke uvahy) a nejako som potom vo vire udalosti zabudol uploadnut sem...
Shafa: Google Analytics funguje pomocou javascriptu. Ak Lynx javascript nema, tak je cez CA nedetekovatelny. A asi nema, pretoze za posledny mesiac Lynx v prehlade nevidiet. Takisto pouzitie NoScript-u sposobi, ze Google Analytics nezafunguje.
Ale musim ta sklamat v dvoch veciach:
Za prve nam statistiku velmi nerozhodis, pretoze z hladiska prehladu o navstevnosti je jedna osoba nepodstatna. Navyse, nase GA su nastavene tak, ze prihlaseni administratori a redaktori su automaticky vynati zo statistik - kedze pri vydavani clanku je vyssia aktivita zo strany redaktorov (musia si precitat clanok predtym ako ho publikuju, obcas sa robia mierne upravy alebo sa clanok vracia autorovi na opravu chyb atd.), nastavil som to tak, aby aktivita redaktorov zbytocne nezvysovala "navstevnost". Zaujimaju nas navstevnici, co web citaju, nie my sami co web tvorime... Autori su v GA stale zapocitani, ale to kvoli tomu, ze autorov je pomerne vela, novy obsah sa netvori az tak casto a teda autori najcastejsie chodia na web ako bezni citatelia.
Za druhe, ak si zablokoval v NoScripte domenu Google Analytics, stale budes na nasom webe trackovany, pretoze Drupalovsky modul, ktory pouzivame na GA, ma moznost lokalneho cachovania trackera GA a tato moznost je u nas zapnuta. Naopak nebudes trackovany, ak zakazes javascript pre domenu boinc.sk - vtedy ti zase nebudu fungovat nejake veci, napriklad externe linky sa otvaraju v novom tabe prave pomocou javascriptu, myslim ze aj kategorizacia projektov potrebuje zapnuty javascript, no a keby si chcel vytvarat obsah, tak tam WYSIWYG editor tiez potrebuje javascript. Jednoduche prezeranie obsahu by ale malo fungovat aj bez javascriptu, aj navigacia by mala byt mozna.
Ja som povodne tiez nevedel, co je GA a v NoScripte som to mal zakazane, lebo som akosi predpokladal, ze je to nejaka reklamna haluz. Ale teraz som to naopak povolil, nech ma trackuju hocikde. Precital som si totiz podmienky sluzby a tam je uvedene, ze GA su na
anonymne statistiky a aj pouzivatelia GA (ako boinc.sk) maju podla TOS povinnost neidentifikovat pomocou GA ludi a zachovat to anonymne. A ja verim Googlu, ze tu anonymitu dodrzuje. Reklama Googlu aj tak nepotrebuje navstevnikov identifikovat (tj. vediet meno adresu, telefon), potrebuje ich iba rozlisovat (toto je clovek A, ktory chodi tam a tam, toto je clovek B, ktori chodi zase tam a tam - mena su nepodstatne). Samozrejme aj to dava silny nastroj na zameranie spravnej reklamy, ale zase ja si verim, ze to ustojim

. Navyse, Google mi poskytuje vela veci za ktore nemusim platit, takze nejake tie analyzy a trocha reklamy sa mi zda fair deal.
Ale inych analytickych fetosov (napriklad gemius.pl) mam zablokovanych aj ja... tam sa mi zda riziko vacsie ako u Google, kedze nemienim studovat podmienky kazdej jednej sluzby.