Konšpirácie

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa matob »

Tak po nejakej dobe sa vraciam k tejto téme, ale nie tak celkom :)
Neviem ale kam inam by som zaradil niečo, čo som pozoroval v poslednej dobe.
Videl som na oblohe nad Dudincami niečo takéto
S tým rozdielom, že jedno lietadlo ťahalo čiaru a druhé nie. Veľkosťou sa javili veľmi podobne, ako keď sa na ten obrázok teraz pozerám, teda leteli o dosť nižšie ako normálne lety. Leteli smerom juh-sever a leteli v tejto formácií celú dobu ako som ich pozoroval (zbadal som ich keď boli takmer nadomnou a sledoval som ich kým sa dalo)

Vie mi niekto podať "normálne", nekonšpiračné vysvetlenie?
Obrázok
Používateľov profilový obrázok
marpes
Príspevky: 455
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:18 pm
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa marpes »

Ak to vyzeralo velmi podobne tomu obrazku a ciary sa velmi neroztahovali do sirky pred ich zanikom,
velmi pravdepodobne to boli jednoduche kondenzacne sledy, vznikajuce nabalovanim vody zo vzdusnej vlhkosti na tzv koagulacne jadra,
ktore boli dodane spalenym palivom. Mnohokrat staci nepatrny rozdiel vysky (100 az 200 m, co volnym okom nerozoznas pri vyske letu 8 až 10 km)
a situacia s vlhklostou je uplne ina a kondenzacne sledy nemusia vznikat.
Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa matob »

To sa stáva bežne, že dva lety letia takto blízko vedľa seba? Navyše si dovolím tvrdiť, že to boli lietadlá od tej istej airline.
Nepamätám si to už presne, ale marí sa mi že boli tak nízko, že som vedel rozoznať nejakú grafiku na trupe alebo chvoste. Už neviem presne, ale bolo to na oboch lietadlách.

Čo sa týka samotného contrailu, nepamätám si presne ako to vyzeralo, ale viem že to nezmizlo hneď. Čo by nebolo ničím zvláštne.
Nedá mi ale nespomenúť jedno video, ktoré som videl. Tam leteli dopravné lietadlá v trojuholníkovej formácii, z toho vedúce lietadlo neťahalo čiaru a lietadlá tvoriace "základňu" trojuholníka čiary viedli. Po chvíli začalo čiaru ťahať aj vedúce lietadlo.

Nechcem sa prikláňať k dákej teórii, ale bol by som veľmi rád keby som vedel o čo ide :)
Obrázok
Používateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Príspevky: 485
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 2:13 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa MeX »

Duro Kotulic Bunta napísal:Len by som dodal, ze ekonomika vo vychodnom bloku nemala klesajucu tendenciu stale - po mohutnom raste v 50tych rokoch a stagnacii v rokoch 60tych sa opat rozbehla v 70tych rokoch ked to vyzeralo velmi pozitivne (a to urcite nebol rast zalozeny na znarodnovani alebo menovych reformach). Ved staci si pozriet rozvoj bytovej vystavby v CSSR. To je jasny dokaz ze ekonomika funkcna bola - problem bol najma v politike a z nej suvisiacich reforiem, bez ktorych ziaden system nedokaze prezit. Palo to dobre vystihol - Gorbacov zacal reformy ekonomicke (co bolo spravne), ale aj silne politicke (a to prinieslo rozpad systemu, narozdiel od Cinanov. zacalo sa to nacionalistickymi nepokojmi na Kaukaze). Nerozumiem, ako moze byt chyba jedneho cloveka povazovana za dokaz nefunkcnosti systemu, ktory navyse trval desatrocia.
Pripada mi to ako povedat, ze ked som na aute presiel len sto tisic kilometrov a potom sa pokazilo tak to je dokaz ze to nema vyznam a je utopia jazdit na autach so spalovacim motorom, takze treba prejst ci vratit sa ku kocom pohananych konmi..

Navyse, ako Palo tiez spravne poznamenal - znacna cast Zeme zije v totalite, a nevyzera, zeby to malo ustupujucu tendenciu. Je kludne mozne, ze z historickeho hladiska je "demokraticky" system zapadu len epizodkou na par storoci, akych tu bolo uz mnozstvo. A je to podla mna dobre, pretoze "demokracia" nie je v skutocnosti ziadnou demokraciou, je to vlada tych co maju materialny majetok, a svojvola diktatora ci panovnika sa len zamenila za manipulovanie verejnou mienkou (co pani pri moci chcu to si medialnym masirovanim ci inymi pomockami aj tak vymozu - cize len sa nahradila otvorena demonstracia moci za skrytejsiu a pokryteckejsiu formu).
Sorry, musel som sa vratit k starsiemu Durovmu prispevku. Ten priklad "uspesnej" a "kvalitnej" socialistickej vystavby vydime dodnes. Ked sa chceme s niecim porovnavat nemozeme porovnavat stare pavlacove domy z pred dvoch-troch storoci ale porovnajme sa napr. s Rakuskom resp. Viednou - najblizsi sused k Bratislave. Vsak tam ani nie je co porovnavat! Ja neviem ci v Tebe naozaj prezivaju len dobre spomienky na zlocinecky system v byvalej CSSR ale to uz si nikto nepamata tie zasadne rozdiely ktore panovali po "revolucii" v rokoch 1989? Vsak ked niekto prekrocil hranicu tak to bolo ako ked dnes prides na Ukrajinu. Socialisticka vystavba bola nielen ze pomala (na byty sa cakalo aj viac ako 10 rokov, bezne niekolko rokov a ich totalny nedostatok), neefektivna (ako vsetky statne podniky - pamatam si, ako sa celu zimu drevene vnutorne dvere napoly so sklom valali alebo v lepsom pripade boli oprete o mur kde na ne prsalo, snezilo, pieklo pricom sa mnohe znicili uplne alebo boli v tom stave potom namontovane do bytov .. ako sa rozkradal stavebny material, ako efektivna bola praca na stavbach..), nekvalitna a korupcna (si/nie si v strane, poznas/nepoznas tych spravnych ludi atd.). Drahi sudruhovia normalizatori, ktori privitali bratsku pomoc z vychodu a obsadili celu republiku tankami a vojakmi boli ti, ktori by zniesli nejaku reformu, nejaku sebareflexiu? To predsa nikto nemoze povedat ani ako vtip! Pokracovatelia politickej, kulturnej a nabozenskej represie? To nemyslis vazne? Ludia maju kratku pamat.

Kapitalizmus resp. demokracia alebo ako si nazvete sucasny system je bohuzial zatial najlepsi system, ktori bol vymysleny. Ma celu kopu problemov ale faktom zostava, ze lepsie ako v sucasnej dobe sme sa este nemali - a to hovorim o celej populacii nielen o vyvolenych alebo tych rovnych a "rovnejsich" za sociku.

Kazdy jeden pokus o revolucny prechod od demokratickeho zriadenia sa zatial skoncil zle, v lepsom pripade s tisickami mrtvymi a napokon sa vratil spat. Ak niekto neuznava slobodu jednotlivca na zaklade pravneho ramca, ktory je zadefinovany v narodnom a medzinarodnom prave tak si kope vlastny hrob. Ak by sa na celom svete dodrziavali aspon zakladne ludske prava tak by bol svet (Zem) ovela lepsie miesto na zivot. Vzdy sa ale najdu jednotlivci a skupiny, ktore na zaklade nejakeho "vyssieho dobra" potlacia tieto prava. Tak ako je komunizmus utopickym systemom, ktory v realite nikdy nemoze fungovat kvoli tomu, ze sme ludia a nie roboty, tak rovnako potlacanie zakladnych ludskych prav je rovnako cesta uplne mimo a navrat spat.

Ked niekto hovori, ze demokracia a zakladne ludske prava je hlupy system kde s prepacenim davaja dementi prehlasuju jedneho inteligenta, nech teda navrhne lepsi, bezpecnejsi pre kazdeho a trvalo udrzatelnejsi sposob ako riadit sucasnu modernu spolocnost efektivnejsie. Zatial sa nikto taky nenasiel. Uplne ina vec je politicky a ekonomicky system, ktory je mozne reformovat a bude nutne ho zasadne reformovat. To ale s principami demokracie a ludskymi pravami nema nic spolocne.

EDIT: este k tomu ze "system fungoval" - ten system nefungoval a nebyt ruskej intervencie tak by skoncil uz v roku 1968 a v Madarsku uz po par rokoch od "vzniku". Socialisticke zriadenie ma ale tendenciu cez svojich "lidrov" sformulovat argumenty vo svoj prospech cez hlaven tanku. Z tohoto pohladu som hrdy na to, ze na Slovensku vo volbach po vojne vyhrala Demokraticka strana pricom v Cechach vyhrali komunisti. To, ze to bolo prakticky aj tak jedno, lebo sfery vplyvu boli davno predtym rozdelene "demokratmi" a "komunistami" je uz druha vec.
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa Palo M. »

MeX, Duro sa pokusil pozerat na vec prizmou danej doby a situacie - a to ja povazujem rozhodne za korektnejsie, ako porovnavat s nejakym Rakuskom, ktore bolo vdaka zeleznej opone akoby na inom kontinente (darmo sme s nim mali hranicu).
Ze to ide aj v totalite vysoko modernym sposobom, to sa ukazuje prave v Cine. Prave tu je ta totalita taka, ze vacsina ludi je zapriahnuta do roboty a teda sa maka. A u nas za totaca to tak nebolo, po dosiahnuti istej urovne sa uz flakalo (vdaka tomu asi vznikol ten rozdiel oproti tomu Rakusku, kde sa podla vsetkeho neflakalo).
Demokraticky system ja osobne nepovazujem vobec za vyhru, pretoze:
- Je nestabilny. Napriklad dava moc do ruk populistov ala Fico ci Meciar, ktori maju tendenciu nepokracovat standardnym sposobom, ale hlavne parazituju. Nakoniec, aj Hitler sa dostal k moci vyuzitim demokracie.
- Prilis velka sloboda jednotlivca vedie k ekonomickym problemom, ktore potom tiez trasu celou spolocnostou. Prave prebiehajuca svetova kriza je len dalsou krizou z nadvyroby, ktora je dosledkom toho, ze peniaze sa postupne hromadia u malej skupiny ludi, co vyvolava nedostatok medzi tym omnoho pocetnejsim zvyskom ludstva - a sem sa tiez daju zaradit sucasne nepokoje v arabskom svete.
- Je postaveny na podobnom klamstve, ako totalitne rezimy. Vsetci su si (akoze) rovni. Ale v skutocnosti su si niektori rovnejsi.

Klise "nic lepsie ako demokraciu nemame" som pocul uz z mnohych stran, ale ludia maju tendenciu to vyslovovat hlavne preto, ze maju vdaka tomuto systemu materialne veci, tie konzumne hodnoty, ktore aj na tomto fore z casu na cas kritizujeme... A ano, nakoniec mame vdaka tomu aj tie pocitace, pomocou ktorych sa zucastnujeme na BOINC - ale to nie je "zasluha systemu", ale len vedlajsi efekt. A to pohodlie, co nam sucasny system priniesol, so sebou nesie zaroven aj nebezpecenstva a niektore uz su viditelne i dnes: okrem klasickeho "vseobecneho flakacstva" (spolocny rys s totacom!!!) je to napriklad zbytocne zivenie darmozracov, ktore opat vytvara ekonomicky, socialny a politicky tlak. Multi-kulti, pozitivna diskriminacia, benevolencia k zlocincom... same fasa veci ktore nam "novy" system doniesol - a skus sa proti tomu ozvat verejne, kritizuj to otvorene a sir svoje nazory aktivne medzi ludi - a dostanes to od systemu vyzrat (neboj sa, nebudes prvy). Ano, aj tento fasa-spickovy-demokraticky-dobry-dobry system ma svojich disidentov. Tak ako za totaca, ked si drzal hubu a plaval si nenapadne v systeme s vacsinou, nic sa ti nestalo a mal si klud. Akonahle si kritizoval, dostal si po nose. Dnes mame v principe to iste.
Navyse ta fraza "nic lepsie ako demokraciu nemame" (ktora naznacuje pokracovanie "tak bud rad a drz hubu") je manipulativna. A co ked nemame? Aj za totaca sme si mohli povedat "nic lepsie ako skodovky nemame"... a niekto napriklad nema nic lepsie, ako drevenu kadibudku... Staci nam takyto ubohy argument na to, aby sme nic lepsie ani nikdy nemali?!

Uz davnejsie som sa sam seba opytal, v akej dobe by som chcel zit, keby som si mohol vybrat. A raz za cas sa sam seba pytam to iste znova. A vzdy je odpoved rovnaka: Chcel by som zit dnes. Ked sa vaznejsie zamyslim nad viacerymi aspektami zivota, vzdy mi to tak vyjde, ze v minulosti bolo len horsie.
Ale to zdaleka neznamena, ze by sa mi bohvieako pacil dnesny demokraticky system. Ten system mi nic nedal a nic neda - tak ako ani totac. (Ano, niektorym ludom dal vela prave system - ale to su paraziti.)
Totac vratit nechcem, ale dnesny system ma veelmi daleko od mojho idealu - a co je najhorsie, prerod na nieco lepsie nie je mozny - tento system sa bude drzat zubami-nechtami a ked na to pride, tak budu tiect potoky krvi. Takze v porovnani totaca a dnesneho systemu mi to pripada uplne jedno a tak ako nemam preco ospevovat totac, nemam preco ospevovat ani dnesny system. Aj ked "nic lepsie nemame".
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa Kiwi »

Ze vraj v Cine sa maka, dodrziavaju zakonnik prace :) A cia si zdravie jednotlivca. :)
Používateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Príspevky: 485
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 2:13 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa MeX »

Porovnavanie stavu v CSSR a v Rakusku je uplne korektne. Ked niekto povie, ze u nas ficala vystavba, ze sa vyrabali spickove veci a podobne reci - klame alebo naozaj nevie o com hovori. Pretoze ano, u nas sa stavalo - uz som porovnal ako sa stavalo a aky bol vysledok. Ano, my sme mali skodovky a v Rakusku mali (vyrabali a vyrabaju) BMW neporovnatelne s tym co boli skodovky v tej dobe. Zjednodusene: kazdy mal vsetko a nikto nemal nic a zaroven boli rovni a potom boli aj rovnejsi a najrovnejsi.

Totalita v Cine je strasna - na ukor zbedaceneho naroda, kde vacsina obyvatelstva zije na takej urovni ako na Slovensku pred 200 rokmi za uspech nepovazujem. Za uspech nepovazujem ani politicku perzekuciu, fyzicku likvidaciu a uvaznovanie odporcov, ludske prava im nehovoria nic. A kto ma z toho prospech? Len ti bohati cize ti, ktori idu "so stranou". V Cine sa maka az tak, ze je bezne ze pracuju deti okolo 5 rokov, ze je x hodinovy pracovny tyzden, ze maju tolko dovolenky ako maju - sam vies ako to tam vyzera. Cinu by som za priklad rozhodne nedaval uz len kvoli tomu, ako sam pises, ze vytvara nadvyrobu zbedacovanim vlastnych ludi. Nie je to o nic menej zlocinecky system ako ine podobne, akurat svojou ekonomickou a vojenskou silou sa im malokto opovazi oponovat.

Demokracia nie je vyhra. To, ze nikto nic lepsie nevymyslel je fakt. Ten priklad s tymi skodovkami nie je na mieste, pretoze boli lepsie auta ako skodovky (v tej dobe) akurat nie ze si si take auto nemohol kupit ale ani prekrocit tie hranice pretoze sudruhovia ti to zakazali a tych, ktori utekali na hraniciach strielali (mam osobne kontakty na takych ludi ktori to prezili). Takze znovu, nic lepsie ako demokracia nemame. To nie je klise to je fakt. Ako sam pises - tato doba je zatial najlepsia v historii pre zivot. Ja netvrdim ani ze je dokonala, ani ze nema problemy, ani ze sa nema/neda zmenit - prave naopak. Ale stale su tu ludia ktori podsuvaju radobyfakty o byvalom socialistickom systeme u nas a niekde inde vo svete s tym, ze vsak to je v poriadku. Ja by som odporucal kazdemu sa ist pozriet do takej krajiny ako to tam funguje. Bielorusko, KLDR, Kuba, Cina - vsak uz ani takato diskusia by tam nepresla, hned by sme boli na zozname nepriatelov rezimu (!). Demokracia ti dava moznosti ktore v ramci diktatury nikdy nedosiahnes - ak sam nie si ten diktator.

Miesas vela veci dokopy. Ekonomicky system a politicky system nie je jedno a to iste. Ekonomicky system sucasnosti skolabuje. Nie je to o tom ci ale kedy - ak nebude v dohladnej dobe systematicky zreformovany. Politicky system sa stale zdokonaluje. Pokial by boli byvali v pred-nacistickom Nemecku instituty take, ako su dnes - Hitler by skoncil na zasadnych obmedzeniach, ktore by mu davala ustava, ustavny sud, tzv. nezrusitelne clanky ustav a pod. Pretoze o tom demokracia je. O vlade ludu a pre lud. Nie pre totalitnych despotov typu Lukasenko, Kaddafi alebo cinskych papalasov ktori nechali zbohatnut seba a svojich oblubencov a nechaju pracovat male deti ako otrokov 18h denne a nikto nic nepovie lebo joj, vsak to je Cina..

Vsetci ludia su si rovni. Toto plati plne pri respektovani zakladnych ludskych prav. Nezamienaj si to s tym, ze niekto ma viac hmotnych statkov a niekto menej. Z ekonomickej stranky je prirodzene, ze niekto, kto sa viac snazi, viac pracuje, ma vyssiu inteligenciu je na tom lepsie ako ten, kto nic nerobi, kto nemoze robit alebo kto nema na to, aby si hmotnych statkov zabezpecil viac. To ale neznamena ze chorych alebo takych ludi, ktori sa ocitli v situacii kedy sa nemozu o seba postarat posleme do gulagov alebo budeme na nich robit pokusy - tak ako v napr. v Rusku alebo Cine. Stat ma prostrednictvom vyberu dani zabezpecit minimalny standard pre tych, ktori su na to odkazani. To slovicko minimalny je dolezite. Pretoze minimalny standard si kazdy vysvetluje po svojom. Najviac zalezi na tom, na co ten-ktory stat ma a na co nema. Ak na to ma, tak nech poskytuje vsetkym chorym, invalidom a pod. kludne aj kazdorocne dovolenky na Havaj. Ak na to nema bohuzial vie poskytnut len naozaj zakladne veci ako standardnu zdravotnu a socialnu starostlivost.

Rovnako nemozem suhlasit s tym, ze "novy" system nam priniesol nasledovne: "zbytocne zivenie darmozracov, ktore opat vytvara ekonomicky, socialny a politicky tlak. Multi-kulti, pozitivna diskriminacia, benevolencia k zlocincom.". Ak sa pozrieme na "darmozracov" tak tych bude oproti "minulemu" systemu menej, kedze efektivita a tlak na produktivitu vzrastol, to je nesporne. To ze sa stale najdu v statnej sprave, na uradoch a pod. je len zrnko proti tomu kolko ich bolo za "minuleho" systemu. Multi-kulti: u nas (na SK) sa tak vyrazne neprejavuje snad nikde. Jednym zlocinom socializmu a komunistov bolo aj to, ze narvali ciganov do panelakov bez akehokolvek usudku, analyzy, proste ich "integrovali". Ako tento experiment skoncil vidime dnes. Za socializmu "pracovalo" 99.99% ludi, cize vratane ciganov. Kolko maju zamestnanost dnes v ramci etnika? Ake maju vyhliadky do buducnosti? Keby to riesili tak ako vo Francuzsku kde vladne "zly" demokraticky system tak by sme tu dnes nemali jeden obrovsky problem. Co sa tyka pozitivnej diskriminacie - vid predosle vety - to nezaviedla demokracia ale je to pozostatok zleho managementu statu k neprisposobivym komunitam. Benevolencia k zlocincom: ak tym myslis zametanie skutocnych zlocinov ako bola privatizacia, ako su vysoke politicke machinacie a pod. - rovnako je to len smietka oproti tomu co sa dialo za socializmu: menova reforma, znarodnovanie, kolektivizacia, narabanie s majetkom statu, nicenie kulturnych a historickych pamiatok atd. To uz vobec nehovorim o zlocinoch priamo proti ludom ako boli politicke procesy, vazenie v state: trest za opustenie republiky, spehovanie, fyzicka likvidacia, uranove bane. Ked sa na to pozrieme blizsie kto su ti ludia, ktori privatizovali, ktori hned po revolucii nakradli? No z velkej casti su to kadre komunistickej strany a ludia priamo ci nepriamo zapojeni v medzinarodnom obchode a prislusnici STB - cize socialisticka elita. Elita "byvaleho" systemu. Vedia v tom chodit.

Este raz sa pytam, aky iny lepsi politicky system poznas? A prosim uz nehovorme ze nic lepsie ako skodovky nemame :). Od kedy do Skodovky vstupil skaredy imperialisticky VW tak si mozme dovolit kupit celkom slusne auto za normalne peniaze. A samozrejme nielen VW, kedze uz mozeme cestovat a hranice nie su oplotene ostnacom s elektrikou a straznou budkou z odstrelovacom. Dokonca aj na dovolenku mozeme ist aj ine ako do Juhosky alebo Bulharska. To boli tie vydobytky socializmu. Rovnako ako technicky pokrok v ramci bratskeho Ruska, kde tiez vieme ako to dopadlo (Cernobyl, zamorene okolie Dimitrovky/Instrochem, toxicke skladky a kopy po celej republike, atd.). Dakujem, neprosim.
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Chlapi, ze vy na tieto neverending story mate este cas. ja velmi nie, takze len strucne:

MeX, spomenul si, ze dobra vystavba za socializmu je blud. Nuz, co je na panelakoch zle? Stoja dodnes, a na sedemdesiate roky to bola kvalitna vystavba, porovnatelna s inymi - samostatny splachovaci zachod, vytahy, a podobne. Dobry standard. Schvalne som si porovnaval v Japonsku stavby, ktore sa stavali v 70tych rokoch - boli porovnatelne nasim panelakom (akurat boli vyrazne mensie, co je ale kulturno-geograficky aspekt). To je fakt, nie blud. A ze sa cakalo roky? Ech, co by som dal za to, keby som si dnes poziadal o byt a o par rokov by som ho dostal! Kolko dnes ludia cakaju na to, aby im banky dali hypoteku? Mnohi sa nedockaju vobec, pretoze jednoducho ich prijem nebude dostatocny...

Co sa tyka toho, ze sikovni a vzdelani ludia si mozu dovolit materialne statky - neber to prosim v zlom, ale toto slovne spojenie mi silne pripomina socialisticke klise o zlych imperialistoch a sireni mieru pomocou ZSSR. Pretoze vo vseobecnosti to nie je pravda. Ano, my sme este vystudovali v socialistickom skolstve, ale staci sa pozriet na dnesne moznosti napr. ludi na vychode - tych sikovnych, ktori maju na viac ale musia ist pracovat aby sa uzivili, je velmi vela - prilis vela na to, aby platila veta z uvodu.
Prosim, nepozerajme sa na svet z pohladu uspesneho, mladeho a vzdelaneho Bratislavcana. Takych ludi je mensina.

Rovnako aj dovolenky nielen v Juhoslavii - kolko percent ludi si moze dovolit dovolenku aj niekde inde ako v Chorvatsku = Juhoslavii? Kolko percent ludi si moze vobec dovolit nejaku dovolenku v zahranici?
Novy system priniesol asi to, ze predtym ludia cestovat nemohli, ale dnes nemaju za co. Predtym nesmeli otvorene hovorit svoje nazory, ale dnes ich aj tak nikto nepocuva. Je uplne zbytocne, ze za moje reci tu na fore ma nikto nepotresta, ak by som doma nemal co jest. A vela ludi naozaj toho co "jest" prilis nema - a nie preto, ze by boli lenivi.

Suma sumarum, da sa najst vela argumentov v prospech toho ci onoho systemu a donekoncena o tom diskutovat - v konecnom dosledku pojde vzdy o preferenciu jednotlivca, a znace subjektivnu vec - a sice subjektivna preferencia socialnych istot versus politickej slobody.
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa Palo M. »

MeX, ty sa na system pozeras osobne - mas lokalny pohlad (prikladom je osobna znamost s ludmi, po ktorych na hranici strielali - to je iste velmi emotivne a v konecnom dosledku ludske). My s Durom mame viac globalny pohlad - a mne osobne sa zda pri hodnoteni celej spolocnosti ten globalny pohlad dolezitejsi, ako lokalny. Uz len preto, ze tych lokalnych pohladov je viac, su silne subjektivne a casto su protichodne. Kazdy ma svoju pravdu.
Chybou totalitnych rezimov je to, ze tie lokalne pohlady uplne ignoruju. Chybou dnesneho systemu zase je, ze ignoruje globalny pohlad. A obidva tieto extremne pristupy v konecnom dosledku vedu k zaniku svojho systemu.

Mas teda pravdu v tom, co hovoris, ale podla mna to nestaci na zhodnotenie celeho systemu, lebo k tomu chyba velky kus inych veci.

Ale musim este zareagovat na jednu cast tvojho textu - a to o Cine. Na rozdiel od hodnotenia veci u nas, pri Cine nemas pravdu, stal si sa obetou "zapadnej propagandy". Ja som tu uz dost dlho na to, aby som si vsimol veci co nie su na prvy pohlad zjavne (ani na druhy - prvykrat som tu bol na 5 mesiacov a moj pohlad na Cinu bol vtedy podstatne iny). Takze mam o Cine vedomosti, ktorymi bezny Europan nedisponuje. Ale napriek tomu, ze som tu uz dlho, nestal som sa sucastou sytemu, stale stojim mimo a to mi potom dava isty nadhlad a teda moje hodnotenie je objektivnejsie, ako keby som v systeme zil. Paradoxne teda cinsku spolocnost dokazem zhodnotit objektivnejsie, ako tu slovensku (o ktorej mam pritom podstatne viac informacii). A pozor, nejde iba o to, ako to momentalne vyzera. Ide aj o celkovu dynamiku vyvoja, veci dnes su ine ako boli pred 5 rokmi.
MeX napísal:Totalita v Cine je strasna - na ukor zbedaceneho naroda, kde vacsina obyvatelstva zije na takej urovni ako na Slovensku pred 200 rokmi
Toto jednoducho nie je pravda. Dnes uz takmer polovica Cinanov zije v mestach. V mestach je nepochybne zivotna uroven omnoho vyssia, ako na Slovensku pred 200 rokmi. Tu zapocitavam aj tych najchudobnejsich Cinanov z miest - aj ti sa maju omnoho lepsie ako na Slovensku pred 200 rokmi (ci na Slovensku pred 100 rokmi). Cinsky vidiek je tazko posudzovat, pretoze som zdaleka nebol vsade. Ale tam, kde som bol, to nevyzeralo tak zle, ze by cely vidiek bol plosne zaostaly. Bol som aj v v obydli vykopanom v sprasi, ale vacsina chudobneho cinskeho vidieka zije pravdepodobne v neomietnutych domoch z palenych tehal - uz toto je lepsie ako Slovensko pred 200 rokmi (a o trochu lepsie ako ciganske osady dnes!). A potom je este aj bohaty vidiek (v oblastiach s urodnou podou) - aj tam som bol, domy su omietnute, cesty a dvory vybetonovane, na ryzovom poli sa pracuje s traktormi a inou technikou. A cela infrastruktura (cesty a zeleznice na hlavnych tahoch) je samozrejme uplne inde - nielen ked porovnavame so Slovenskom pred 200 rokmi, ale ked porovnavame so Slovenskom dnes(!). Suma-sumarum: vacsina Cinanov zije omnoho lepsie ako sa zilo na Slovensku pred 200 rokmi. Nebolo to tak vzdy. Pred 2. svetovou, v case Cinskej republiky (ktora bola na tu dobu v podstate porovnatelna s 1. CSR), panovali v cinskych mestach hladomory, vysoka kriminalita, umrtnost deti, obrovske socialne rozdiely - a to su informacie z miest ako Sanghaj, kde zili ludia zo zahranicia, ktori to zdokumentovali. Na vidieku to bolo omnoho horsie, pretoze uz vtedy ludia migrovali z vidieka do miest a v tych mestach vacsina z nich ostavala, pretoze sa im tam zilo aj tak lepsie. A to bolo vidiet take obrazy, ze bohaty Cinan vezuci sa riksou ozraty z baru, sa vytyckoval na ulici a zobrak stojaci pobliz sa na tu tycku okamzite vrhol a zacal ju zrat. Na uliciach sa rano povalovali mrtvolky deti zabalene len do novin, pomedzi to sa potulovali psy a zrali ich. A kazdy den mestom chodili povozy, ktore zbierali na uliciach mrtvoly ludi, ktorych nemal kto pochovat (respektive pribuzni ich nemali za co pochovat)... Este dodnes ziju ludia, ktori si toto pamataju z cias, ked boli deti. A ked dnes navstivia miesta, kde vyrastali, tak zasnu ako sa to zmenilo. A potom ti tito ludia povedia, ze nemaju preco obdivovat komancov (nakoniec, vyhnali ich odtialto, pripravili o vsetok majetok - asi ako u nas po 48-om, ale s tym rozdielom, ze ziadne restitucie neboli ani nebudu)... ale napriek tomu je uzasne, ako prave ti komancovia odstranili prave tu najstrasnejsiu chudobu (a pozor, to neodstranili az dnes, to bolo do par rokov od prebratia moci).
MeX napísal:A kto ma z toho prospech? Len ti bohati cize ti, ktori idu "so stranou".
Nepravda - uz len to, co pisem vyssie, hovori o opaku. Ale samozrejme nielen to. Ano, uzka skupina ludi ma zo sucasneho stavu brutalny prospech a rozdiely medzi ludmi sa zvacsuju - ale aj tych najchudobnejsich ludi taha sucasny vyvoj smerom hore. Kvalita zivota rastie aj pre tych najchudobnejsich, aj pre dochodcov atd.
MeX napísal:V Cine sa maka az tak, ze je bezne ze pracuju deti okolo 5 rokov
Bezne to rozhodne nie je. Osobne som nikde nevidel pracovat deti od 5 rokov. Ak nepocitam matku s malym dietatom, ktora zobre v metre ci na ulici, pre to je dieta vyrobny prostriedok, ale zase na druhej strane to dieta sa nenarobi. Ano - su tu aj taki zobraci, nezatvaram pred tym oci - ale taki su aj na Slovensku. Na Slovensku su to Rumuni, v Sanghaji cinski vidiecania. Vzdy je nejaka skupina ludi, ktori im nieco hodia, takze prirodzene sa najde aj skupina ludi, ktori si z toho urobia prijem. Ale deti tu oficialne pracovat nesmu myslim do nejakych 12 rokov (na Slovensku je to mozno 16?) - kym neskoncia zakladne vzdelanie. Tam, kde pracuju deti, dochadza k poruseniu zakona (a nepotrestane porusovanie zakona je aj na SK - zasa nic, v com by Cina bola "strasny rezim").
MeX napísal:ako sam pises, ze vytvara nadvyrobu zbedacovanim vlastnych ludi.
Ten system zije v ramci medzinarodnej situacie. Zo zahranicia bol dopyt, Cina dodala. Hovori sa tomu trhovy mechanizmus. Ak by to od Cinanov nikto nekupoval, tak by to nedoslo do tohoto stavu. Navyse, dnes je uz trocha ina situacia ako pred par rokmi (to je ta dynamika vyvoja). Cina uz z velkej casti svoju vyrobu aj spotrebovava - cim nielen vyrazne redukuje tu nadvyrobu (a teda cinska spotreba brzdi svetovu krizu), ale aj ti obycajni robosi dostavaju nazad to, na com sa tak namakali.

Cinsky rezim dnes rozhodne nie je idealny a lezie mi casto na nervy. Ale ked citam "zapadnu propagandu", tak neviem, ci sa mam smiat alebo plakat - lebo zapad sam seba len potlapkava po pleci ("my sme lepsi ako oni"), namiesto toho aby sa nieco nove naucil...
MeX napísal:Este raz sa pytam, aky iny lepsi politicky system poznas?
Moj vlastny :-). V sucasnych systemoch je nepomer medzi pravami a povinnostami - zo strany obcana i zo strany systemu. A tiez je nerovnopravne postavenie obcana voci sytemu. A podla mna nie je mozna reforma systemu, aby sa to dalo do rovnovahy: Ktory politik by uzakonil, aby politik (=on sam) mal aj zodpovednost v rovnovahe so svojou mocou? Ti ludia pachaju tolke skody, ze aj jeden trest smrti je za to malo. Beztrestne. Ci uz v demokraci, alebo v totalite. Kto by dnes dokazal zobrat volebne pravo parazitom systemu a vybalansovat to tak, aby o systeme rozhodovali ti co donho prispievaju a podla toho, kolko prispievaju?
Ano, ten moj vysnivany system je dnes nerealny - ale je nerealny kvoli dnesnej situacii a stavu veci, nie je nerealny z principu (zatialco komunizmus je nerealny uz z principu).

Na margo sucasneho demokratickeho systemu by som este povedal nasledujuce: Zacalo to cele americkou vojnou o nezavislost (co bola tiez revolucia, aj sa uvadza ako American Revolutionary War) a zalozenim USA. A tym, ze nebol jeden vodca revolucie (ako Fidel ci Muammar), ale ze boli viaceri Founding Fathers a od zaciatku rozbehli rotaciu moci. Drviva vacsina peknych veci, co v demokracii mame, pochadza prave z tych cias. A vacsina zlych veci, ktore mame dnes, prisla az potom, v ramci systemu. Autorske prava, FED, podpora roznych diktatorov kvoli mocenskym zaujmom... Nie je sanca s tym nieco urobit (Kennedy) a podla mna sa veci zhorsuju, cim system postupne speje k svojmu zaniku, pretoze tie nove "vylepsenia" ho coraz viac posuvaju ku krachu. Co ma vedie k domnienke, ze aj tento system je nestabilny a nakoniec sa zruti (respektive sa najprv pretransformuje v nieco obludne a to sa potom zruti) - a nakoniec to bude ako povedal Duro, ze demokracia bude len kratka epizodka v historii ludstva.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa gabberattack »

Pri browsovani som narazil na tento clanok:

http://www.appleinsider.com/articles/11 ... plain.html

Rozmyslam, ze v Cina sa "otentuje" asi naozaj vsetko. ;-)
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
shafa
Príspevky: 391
Dátum registrácie: So Nov 08, 2008 1:11 am

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa shafa »

Nevim jak to chodi s "extremismem" na Slovensku, ale zde je videt, kdo jsou "extremiste", kteri provokuji a delaji na demonstracich bordel v Cesku.
To by clovek blil...
https://www.youtube.com/watch?v=DA46W_YTGGI
If someone asked me to choose between Metallica and Megadeth, I would say SLAYER...
Používateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Príspevky: 485
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 2:13 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: Konšpirácie

Príspevok od používateľa MeX »

Sledujem situaciu aj v CR a tato posledna "akcia" v Budejoviciach to je uz cisty policajny stat. Nie je k tomu co viac dodat.
Napísať odpoveď