Food Facts

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
H:S
Príspevky: 38
Dátum registrácie: Št Feb 11, 2010 7:08 pm

Re: Food Facts

Príspevok od používateľa H:S »

Rad bych se trochu na tohle tema rozepsal, ale zacinam mit posledni dobou cim dal tim vetsi nedostatek casu, takze spis jenom tak z rychliku.

Obecne mam k jidlu takovy smiseny postoj: v podstate to na jednu stranu vidim presne jako Duro - je neuveritelne otravne neustale opecovavat tu kupu masa aby optimalne fungovala a resit vsechny jeji potreby aby se nahodou "neporouchala". Na druhou stranu, pokud chci mit jistotu, ze budu schopny vyuzit prirodou poskytnuty "vypocetni potencial" sveho mozku na sto procent, neni jina moznost nez vyzive venovat nejaky cas, takze se vsechno kolem vyzivy od meho nastupu na vysku (kdy jsem si sam zacal varit) stalo tak nejak mym novym konickem..
Na rozdil od Pala je mi ale i vcelku jedno jak to chutna, pokud to vylozene nechutna nejak hodne zle - v podstate uz ani nepouzivam koreni a nedelam zadne komplikovane jidla (coz me bavilo tak prvni rok), proste jenom tak nejak smicham suroviny ktere by mohly dohromady mohly chutnat dobre, nebo je snim i samostatne a neresim to - mnohem mensi ztrata casu a zisk pro telo stejny :)

Nejake dodatky co jsem si vzpomel k tomu, co tu zaznelo:

Staci / nestaci - osobne si uz vic jak rok vedu pro orientaci tabulku obsahu vitaminu / mineralu a jinych ve vecech ktere jim, takze uz mam docela prehled o tom co mi chybi a co ne. Ve zkratce - NESTACI to pokud si clovek vazne nevybere presny jidelnicek tak, aby v nem potrebne mineraly a vitaminy byly. Draslik, vapnik, zinek, vitamin A, C, E, K mam vsechny tak kolem 50 % doporucene denni davky - a pokud se nepletu, doporucena denni davna NENI optimalni davka, je to minimalni davka pro prevenci ruznych nemoci s nedostatkem danych vitaminu / mineralu spojenych.

I kdyz ale vim ze to v mem konkretnim pripade nestaci, zadne umele nahrazky neberu a spis dal doladuju jidelnicek, krok za krokem, protoze jsem uz taky driv slysel o tom, ze synteticke vitaminy nedokaze telo tak dobre vyuzit jako vitaminy z jidla (gabber, diky za vysvetleni proc to tak je :) ) a tak mi to prijde jako zbytecnost. Jina vec je, ze to "kdysi" stacit muselo - a kdyz tak premyslim, lide tak pred 200 000 lety nemeli zase tak dobry pristup k potravinam hodne bohatym na sacharidy (dneska mame hlavne vsudepritomne vyrobky z obilovin) a obecne tak museli snist te zeleniny hodne aby ziskali dostatek energie - tak do sebe vitaminy nepochybne dostali. Taky zili casto v blizkosti more a jedli ryby, ktere jsou pro lidske telo daleko uzitecnejsi nez "suchozemske maso". Takze to ze "dneska to nestaci" vidim hlavne ve zmene zivotniho stylu a presunu do vnitrozemi - evoluce na tak rychlou zmenu jen tezko zareaguje..

Ad. vitamin C - nahodna informace, prave ty "pomocne latky" (ony zminene "flavonoids") v jablku (presneji hlavne v jeho slupce) jsou zodpovedne za mnohem vetsi cast antioxidacni aktivity nez vitamin C - pry 100 g jablka se slupkou odpovida cca 1500 mg vitaminu C. To je uzitecne z vice duvodu, ale hlavne by to mohlo pomoct v tom, ze se vitaminem C nebude plytvat ve funkci antioxidantu, ale pouzije se na "potrebnejsi veci". Taky proto mam v jidelnicku "jedno jablko denne", prestoze jako zdroj vit. C jsou jablka docela mizerne.

Vzhledem k tomu co jsem tady cetl ale uvazuju ze pridat si nejaky "tabletkovy vit. C" by nemuselo byt zle, protoze ziskat jej z bezne stravy je hodne obtizne (pokud vezmu RDA 90 mg, znamenalo by to snist 300 g zeli kazdy den.. OK, to by jeste slo, ale osobne povazuji za optimalni davku ~500 mg, coz uz je vic jak 1 a pul kila - a to je zeli jednim z nejlepsich cenove dostupnych zdroju (lepsi bezne dostupny zdroj je pak treba brokolice a paprika) )

Jeste jednim antioxidantem "na pokraji vyhubeni" muze byt vit. E - hlavne v dnesni dobe "vyhnete se tukum jak jen to jde". A vitaminy C i E jsou oba velmi dulezite na ochranu mozku pred "oxidacni sebedestrukci" vzhledem k jeho velke spotrebe kysliku (koncentrace vit. C je v mozku az 100x vyssi nez jinde v tele - z dobreho duvodu; vit. E je zase pritomen primo v membrane neuronu, takova "ochrana presne tam kde je potreba"), takze jejich nedostatek se ve vysledku muze projevit rychlejsim "poklesem vykonu" v prubehu starnuti nadledkem oxidacniho pozkozeni.

Poznamka k obezite - spis nez ty porad dokola omilane tuky je asi vetsi zlo cukr, resp. fruktoza ktera tvori celou jeho polovinu - vice kdyztak ve videu (hodinu a pul dlouhem) http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM po kterem jsem v podstate cukr uplne vyradil ze sveho jidelnicku.

Nahodna poznamka - jeste mne napriklad napadlo, jak malo staci k tomu, aby se treba v Evrope clovek uplne odriznul od zdroje omega-3 mastnych kyselin - clovek si rekne napriklad "vymenim repkovy olej za slunecnicovy, je pry lepsi" a uz to je. Slunecnicovy olej omega-3 neobsahuje, u repkoveho naopak staci cca 2 lzice k pokryti nejake te zakladni potreby. Kdyz clovek neji ryby a nepouziva olej co omega-3 obsahuje, ma telo vyrazny nedostatek DHA, omega-3 mastne kyseliny, ktera v podstate tvori 1/3 mozku (druhou tretinu tvori AA z omega-6 skupiny, ktere mame naopak nadbytecne mnozstvi).

--

Mno, spis nez abych psal dal uryvky a kousky informaci na ktere si vzpominam bez jakychkoliv zdroju kde by je bylo mozne overit, spis odkazu na naprosto uzasny web, na ktery jsem behem sveho hledani kdysi narazil: http://www.fi.edu/learn/brain/index.html
Je to nejen o vyzive, ale i o mnoha dalsich vecech ohledne "udrzby mozku" (coz je taky vlastne jedine proc mne to tak nejak zajima - jednoduse receno, v podstate je mi jedno jestli umru na selhani srdce, ale nechci umrit na Alzheimera), hodne zajimavy web ktery urcite stoji za procteni. (Hodne toho co jsem tady ted napsal urcite pochazi odtama.)

(nakonec to psani nebylo zase az tak "z rychliku" jak jsem si predstavoval, asi dneska taky pujdu spat pozde -_- ... )
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Food Facts

Príspevok od používateľa Kiwi »

Antioxidanty to nie su len vitaminy, ale su to aj mnohe latky v koreni, napr. cerv. paprika, kurkuma atd.
K tym omega 3 mastnym kyselinam, ja som si myslel, ze su v typickom slov. jedle, 15 dkg tresky, ale tam
vobec nie su. Su v inych rybach, sledoch, sardinkach, lososoch, makrelach.

Resveratrol je latka, ktora je v modrom a cervenom hrozne, potrebna pre srdce.
Mnohe flavonoidy, ktore su napr. v rajciakoch, su malo vyuzitelne za surova, kym po vareni stupa ich vyuzitelnost 1000x.
Kapustoviny a hluboviny, ochrana pre rakovinou.
Podobne nas chrani pred rakovinou sposob upravy postravy, nesmu tam vznikat AGE latky, ktore su v kazdom spalenom tuku
ci uz pri vyprazani, peceni alebo grilovani masa.
Používateľov profilový obrázok
H:S
Príspevky: 38
Dátum registrácie: Št Feb 11, 2010 7:08 pm

Re: Food Facts

Príspevok od používateľa H:S »

Kiwi napísal: Kapustoviny a hluboviny, ochrana pre rakovinou.
a k tomu bych jen dodal, ze jen pokud je clovek neuvari.
Spoleham v tom tedy jen na wiki, ale videl jsem to psano u vice druhu zeleniny, varenim se vlastnosti pomahajici predchazet rakovine nejak vytratily. Takze zrovna tohle je presny opak pripadu rajcat.. hmm, cert aby se v tom vyznal..
(Patri to taky k duvodum, proc si jednou za cas dam tu praci a necham si vykvasit nejake to zeli, ktere je asi mym hlavnim zdrojem vit. C - kvasene zeli je lip stravitelne (stejne tak jako varene), ale neztrati se z nej nic duleziteho - naopak toho spoustu pri procesu kvaseni bakterie jeste pridaji.)
Napísať odpoveď