Hodina Zeme

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Palo M. »

Narazil som na to ciste nahodou, vobec som o tom doteraz nevedel, ale zda sa mi to ako fajn napad: Hodina Zeme. Tak v sobotu na hodinku vypinam svetla... A kua, ved mam doma 5 beziacich kompv s BOINC... no nic, ta symbolicka hodina ma nezabije, shutdownnem aj tie.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Hm. Nechcem byt prilis kriticky, ale na co chce upozornit ta akcia?
Na to, ze ludia by mali setrenim nechat prirodu opat zahajit len docasne prerusenu dobu ladovu, ktora sa bez nasho pricinenia (a mozno aj napriek nemu) takmer s istotou o par tisicroci opat vrati? (kedze zijeme len v kratkej medziladovej dobe - Milankovicove cykly)
Alebo na to, ako OSN a podobne institucie vedome a cielene skresuluju a politizuju vedecky vyskum v oblasti klimatologie?

Alebo snad chcu upozornit, ze mame setrit energiou, pretoze keby nou setrili napr. stari Rimania, tak by sme neboli tam kde sme? (nepamatam presne ale bol vcelku vystizne zratany celkovy vystup energie produkovanej Rimskou risou v case jej najvacsieho rozmachu - samozrejme vtedy to bolo najma oxidaciou dreva)
Pokrok nie je o setreni energiou, to nikam nepovedie. Naopak, len to vyvoj civilizacie pozdrzi, pretoze bude nutena hladat efektivnejsie sposoby produkcie energie az neskor, kedze jej sucasne nedokonale a znecistujuce zdroje sa vycerpaju pri setreni neskor.

Najrozumnejsia mi pripada ta cast o svetelnom znecisteni - ano, observatoria s tym maju problemy. Na druhej strane, len tie mensie a blizko priemyselnych centier. Ja som samozrejme velky celozivotny nadsenec astronomie, ale uprimne povedane, poznavat vesmir sa da velmi dobre aj bez dalekohladu na zahrade - stacia knihy, internet, dnesne planetaria a elektronicke simulator dokazu ovela viac a nazornejsie ukazat mladezi, ake su krasy vesmiru, a mozu mat ovela vacsi vplyv na vzbudenie zaujmu o vedu ako mrznutie v noci pri pohlade na matnu ledva viditelnu hmlovinku ci galaxiu.

Suma sumarum, cela ta akcia aspon z tych vagnych dovodov, ktore prezentuje na svojej stranke, mi pripada ako uplne znacne mimo racionalneho nadhladoveho myslenia. Hrr, chranme prirodu, hrr, elektrarne su zle, bu bu bu. Ale argumentacia nevedecka a poloracionalna. Skryvanie sa za technicke terminy a ludsku nevedomost.

Proste dalsia zelena propaganda s poloracionalnym zakladom.
Takze ja teda svietit budem.
Samozrejme tym nechcem povedat, ze zhasnut je nespravne.

EDIT:
a s tou Coca Colou je to zaujimave - myslim, ze vcelku sikovny PR tah. Sme zeleni, sme dobri, kupujte nas napoj. Velni lacna reklama, a cena je len hodinka vypnuteho svetla.
Ale realita je mozno ina - nemam ziadne indepth studie, ale je mozne ze Coca cola si ma co veru zehlit:
http://environment.about.com/od/waterpo ... er_ind.htm

Another Indian nonprofit group, the Centre for Science and Environment (CSE), says it tested 57 carbonated beverages made by Coca-Cola and Pepsi at 25 bottling plants and found a “cocktail of between three to five different pesticides in all samples.”
CSE Director Sunita Narain, winner of the 2005 Stockholm Water Prize, described the group’s findings as “a grave public health scandal.”


A takisto masove obvinenia Coca Coly z vycerpavania podzemnych zdrojov vody vdaka ich na vodu velmi narocnym tovarnam. Zdrojov je vcelku dost:
https://www.google.com/search?q=coca+co ... 80&bih=646
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Palo M. »

Duro, Hodina Zeme je nieco ako post:
Cielom nie je aby si brutalne hladoval (nicil si zdravie).
Cielom nie je aby si usetril peniaze ktore by si dal za jedlo.
Cielom nie je ani usetrit jedlo globalne (ak za pripoji vela ludi).

Vypnutie svetiel na hodinu je symbolicke. Pretoze veris nejakej myslienke. Pretoze chces, aby sa ta myslienka sirila dalej. Len symbolicka "obeta".
V pripade Hodiny Zeme davam najavo, ze mi osud planety nie je lahostajny, ze ju nechcem bez rozmyslu devastovat. To, ze sa na hodinu zhasne osvetlenie Spisskeho hradu, predsa neznamena, ze naveky prestaneme svietit.
Ide o symbolicke vypnutie svetiel, ktore nie su nevyhnutne. Na hodinu.

Je to dobrovolne a je sanca, ze ludia sa nad tym aspon trocha zamyslia a niektori mozno zmenia nieco v svojom zivote, takze to IMHO nesplna charakter typickej propagandy. To by si musel za propagandu oznacit aj cely BOINC. Podla mna je daleko lepsie, ak si ludia sami povedia, ze nebudu plytvat elektrinou na zbytocne svietenie, ako ked im direktiva EU nasilu nanuti "usporne" ziarovky. (A samozrejme nejde len o elektrinu - nie je to "hodina bez elektrickych svetiel", je to hodina Zeme.)

No a este k tym strankam: Je tam sice spomenute aj globalne oteplovanie, ale pripada mi to seriozne (napriklad spominaju aj to, ze to moze byt opacne, teda ze zvysenie obsahu CO2 je nasledkom oteplenia).
A je tam aj toto: http://hodinazeme.svetelneznecistenie.s ... slovensku/. Dobre, zaobislo by sa to aj bez toho grinpisaka, ale neskeri sa tam na teba Rytmus, predseda politickej strany, ci ina "celebrita"...
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Palo M. napísal:V pripade Hodiny Zeme davam najavo, ze mi osud planety nie je lahostajny, ze ju nechcem bez rozmyslu devastovat.
Toto by bolo uplne v poriadku a takato interpretacia by bola uplne podporyhodna.
Problem vsak je, ze ked sa pozriem na (slovensky) web Hodina zeme, vidim tam hned ako headline (O akcii) toto:
----
Táto celosvetová akcia má za cieľ upozorniť na problémy súčasnej doby – globálne otepľovanie a svetelné znečistenie...
...
Povzbudzovaním k účasti na tejto akcii – vypnúť svetlá len na jedinú hodinu – obdrží svet dôležité posolstvo, že je nutné zamerať sa na klimatické zmeny a svetelné znečistenie.
...
Hodina Zeme už urobila veľa pre zvýšenie povedomia o zmenách klímy.
...
Je to ale viac ako len zhasínanie svetiel na hodinu raz za rok. Všetko je to o dávaní ľudom možnosť hlasovať o budúcnosti našej planéty, kde majú dve možnosti – globálne otepľovanie … a nezničenú planétu Zem.

----
Takze bohuzial, toto je polosarlatanska propaganda. Najma ta posledna veta je uplne zavadzanie. Pretoze ak niekto bije na poplach, ze najblizsich sto rokov sa vdaka aktualnemu vyvoju klimy zvysi hladina oceanov o jeden meter, a pritom realita je taka, ze ak nic nebudeme robit tak nasledujuce tisicrocia hladina oceanov vdaka nastupu doby ladovej KLESNE o 80 metrov (a tym padom znici kompletne vsetky koralove dnesne utesy, ktore sa budu musiet presunut o 80 metrov nizsie), tak v tom pripade je to cele postavene na hlavu a je to umyselne skreslovanie reality, zamlcovanie faktov. Zneuzivaju zmysel ludi pre zodpovedny pristup k prirode.

Ak to tak celkom nie je a niekde na webe maju aj objektivnejsie informacie o zmenach klimy, tak je to dobre - ale nech si potom nedavaju do do headlinov boj proti zmene klimy.

--
Ano, osobnosti - silny argument, na ktorom si organizatori zjavne dali zalezat. Vidim, ze vela tych osobnosti su jednoznacne orientovani na svetelne znecistenie - su to astronomovia, ktori dlhodobo upozornuju na problem svetelneho znecistenia. Neviem, ci vsak mali dostatok casu zistit, k comu vsetkemu svoje meno pripojili. Verim, ze na to mali viac casu ako ja, a ze si precitali aj tie 'nesvetelne' propagandy o zlych zmenach klimy, voci ktorym tak musime bojovat. Pretoze - opakujem sa - v headlinoch tejto akcie su aj zmeny klimy.
Ak ma byt akcia o zodpovednom pristupe k prirode, tak prosim nespominat zmenu klimy, pretoze tieto dve veci nie su zamenitelne.
Osobne by som sa teda dost hanbil ak by moje meno niekto spajal s polosarlatanskym bojom proti zmenam klimy, a to hned v uvodnych informaciach na stranke kde by som bol uvedeny ako podporovatel.
Cela situacia mi pripomina situaciu okolo Einsteinovho listu prezidentovi USA, v ktorom urgoval prezidenta aby spustil projekt Manhattan. Neskor velmi lutoval, ze sa dal zatiahnut do tej politickej hry. Vedci nie su bohuzial takmer o nic menej omylni ci naivni ako bezni ludia, ak sa veci tykaju politiky, ci politicky motivovanych akcii. A OSN (ci WWF) su znacne politicky orientovane zoskupenia.

V kazdom pripade, stale sa pytam - co chceme tym vsetkym dosiahnut? Ak je cielom poukazat na nutnost zodpovedneho pristupu, tak je to OK. Ale zodpovedeny pristup NIE JE boj proti zmenam klimy, a nie je nim dokonca ani tolkymi osobnostami podporovany boj proti svetlenmeu znecisteniu. A to je prave ten zasadny problem, ktory mi na tejto akcii prekaza. Krici A, ale argumentuje B. Nieco podobne ako keby kricali - podme zdravo zit, tak umyme auto. Chranme prirodu, tak nesvietme tolko aby sme MY nieco videli (to je jedno ze prirode je to jedno), a podme chranit klimu pretoze sa inak zmeni a MY budeme mat zaplavene pobrezne oblasti (pricom prirode by zvysenie hladiny len prospelo - ved z geologickej historie je vedecky dobre zname, ze zvysenie hladiny oceanov zvacsilo plochu a objem selfovych plytkych mori, co vdaka ich velkej bioaktivite [kedze v plytkych, presvetelnych a prekyslicenych moriach sa dobre dari organizmom] malo priaznivy vplyv na zivot).
Takze ano - MY ludia budeme mat problem. Nie priroda, ale iba MY. Takze o com je akcia - o ludoch ci o prirode?


A navyse - jedina cesta k rozvoju civilizacie je zvysovanie produkcie energie. Pretoze (a to nie je len moj nazor) najobjektivnejsim meritkom vyspelosti civilizacie je objem energie, ktory dana civilizacia dokaze produkovat. Ano, je potrebne to robit uvedomelo, cize neznicit prirodu, ale boj proti svetelnemu znecisteniu ci este horsie zmenam klimy je uplne zcestny a nejde k podstate veci. Poukazuje na nieco co s tym len velmi malo suvisi.
Pretoze ak clovek byva napr. v Tokyu a nevidi hviezdy, nie je predsa vobec ochudobneny o krasy vesmiru - pretoze ma internet, monitor, roboticke online dalekohlady (ktore stoja napr. niekde uprostred australie v krasnej tme).
Boj proti svetelnemu znecisteniu je spiatocnicky a old-fashioned nazor, pripadne snaha romantickych dusi o sedenie na lavicke s hviezdnatou oblohou nad hlavami. Nie je to nic racionalne (s vynimkou malej uspory energie). Pretoze skutocna astronomia sa da (a bude dat) robit v odlahlych oblastiach ci na obeznej drahe.
Za tisic rokov, ked bude ludstvo zvladat mozno tisicnasobok objemu energie akodnes, bude mat dalekohlady za obeznou drahou Pluta a kozmicke hotely okolo Jupitera ci Marsu, sa bude ludstvo smiat nad zastaranou snahou zachovat svetelnu cistotu na maticke Zemi.

Suma sumarum, pokial je akcia o vzbudeni zodpoveneho pristupu ludi k materskej planete, je to dobra akcia. Ak ale hned na uvodnej stranke niekolkrat tato akcia poukazuje na problem zmien klimy a svetelneho znecistenia, tak sa nejedna o nic racionalne, pretoze ani jedna z tychto veci nie je zla pre prirodu, je zla len pre ludstvo.
A nepomoze tomu bohuzial ani sada skutocne serioznych vedcov, ktory sa k tejto akcii oficialne pridali. Aj vedci su len ludia, a asi si neuvedomili, ze prezentacia akcie je uplne nelogicka a antropocentricka.

Ak sa nejaka akcia snazi vzbudit pozitivne povedomie, ale prezentuje to mylnym a zavadzajucim sposbom, tak takuto akciu nemozem podporit, akokolvek by bol jej ciel pozitivny.

Jedinym prinosom je to, ze youtube pridalo vyborny button na black background - to som privital, pretoze vsade pokial sa da pouzivam black background. Nie preto, ze chcem setrit energiu (koniec koncov LCD ci LED aj tak nespotrebovavaju menej energie ak zobrazuju ciernu farbu), ale pre setrenie mojich oci. Ano, MOJICH oci. Antropocentricke, rovnako ako je antropocentricka argumentacia hodiny Zeme. Aspon nieco mame spolocne.
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Palo M. »

- Samozrejme je vsetko antropocentricke. Zvysovanie produkcie energie je tiez antropocentricke. Clovek je preto tam kde je, lebo je antropocentricky. Ale ak sa staram v prvom rade o seba, este to neznamena ze musim nicit vsetko naokolo. Tym, ze sa staram o svoje okolie, sa predsa staram aj o seba.
- Ak budeme energiou uplne zbytocne plytvat, tak nam nepomoze ani jadrova fuzia a zase budeme tam kde sme dnes, pretoze tu energiu vacsinou vyplytvame. To svetelne znecistenie je vysledok plytvania - nesvieti sa tam, kde je to treba, ale tam, kde to je zbytocne. Dovolim si tvoje meritko vyspelosti civilizacie poopravit: Nie kolko energie dokaze civilizacia vyprodukovat, ale kolko energie dokaze vyuzit (poziar na Krasnej Horke asi moc vyspelosti ludstvu nepridal, ze?). Vyuzit - nie spotrebovat, ani nie vyprodukovat.
- Vzdy to tak bolo, ze nie vsetky informacie, ktore sa siria svetom, su stopercentne presne a uplne. Vacsinou ide o vacsie ci mensie zjednodusenia, aby to dokazalo pochopit co najviac ludi. Detailne vedecke traktaty takmer nikto necita. A tie sa tiez castokrat ukazali ako nespravne. Alebo nie celkom presne. A vela z toho, co dnes povazujeme za spravne, sa casom este len ukaze ako nespravne a bude potrebne to spresnovat ci uplne prerobit. Tak preco by teorie suvisiace s klimatickymi zmenami (co je pomerne nova problematika) museli byt uz dnes stopercentne spravne?
- Podla vsetkeho si alergicky na slovne spojenie "globalne oteplovanie". S tym ja nic nenarobim. Avizujes dobu ladovu... ale ta prva stranka, ako si sam citoval, hovori o problemoch sucasnej doby. Jedno druhe nevylucuje. Ale najprv sa treba vysporiadat s problemom, ktory ta ohrozuje teraz, az potom mozes spekulovat, co bude neskor. Ked ti je v decembri zima v baraku, tak nebudes predsa argumentovat tym, ze v juli bude zase priserny hic, a teda v globale nemusis s tym nic robit... Ako normalny clovek si v zime zakuris a potom v lete si pustis klimosku. Alternativne mozes aj vo vykosenom baraku sediet a spavat vo vetrovke a chlemtat horuci zeleny caj aby si sa zahrial, tak ako to robia Cinania. Ale nieco s tym musis robit - a to s tym problemom, ktory je aktualny (aj ked sa samozrejme mozes pripravit aj na ten nasledujuci, pripadne aplikovat nejake "smart" riesenie, ktorym vyriesis oba problemy zaroven).
Klimaticke zmeny mozu viest ku konfliktu omnoho vacsiemu, ako bol ten v Libyi, s ktorym si vyrazne nesuhlasil - pritom to bola len taka mala vojnicka o zdroje, ktorych je zatial relativne dostatok.
- Clovek sa klimatickymi zmenami vlastne vzdy tak trocha zaoberal (aj ked to tak nebolo formulovane). Lenze tradicne "riesenie prestahovanim sa" nie je momentalne velmi pouzitelne. A asi ani v blizkej buducnosti, iba ze by vyrazne ubudlo ludi... a to by asi nebol velky pokrok.
- Mozno sa niekto o 1000 rokov bude smiat, ze ma za obeznou drahou Pluta dalekohlady a my sme ich v dnesnej dobe nemali. Ja sa nesmejem z dvojpolneho a trojpolneho hospodarstva, aj ked ho dnes nepouzivame. A keby som sa smial, bolo by to aj tak jedno. Aj ked bez toho dvojpolneho hospodarstva by sme tu mozno my dvaja dnes nediskutovali...

Ano, je to cele len antropocentricky marketing. Aj altruisti su vlastne len egoisti, ktorych uspokojuje pachanie dobra... A ateisti su len ludia hlboko veriaci v neexistenciu akehokolvek boha...

Ak sa chces silou-mocou vrtat v detailoch, tak samozrejme najdes chybu uplne vo vsetkom a spochybnit mozes hocico. Napriklad ten tvoj link o indickej Coca-Cole by sa dal tiez pekne rozpitvat a nakoniec to cele uplne otocit, ze vody je vlastne dost, Coca Cola je dobra a ja si jednu prave teraz otvaram - lenze ja take cvicenie robit nebudem, pretoze celkova message toho clanku je jasna a taketo upozornenia su tiez treba.


Ty si si na tej stranke nasiel nejake globalne oteplovanie, tak si kvoli nemu skritizoval celu akciu...
Ja som si v tej akcii nasiel nieco uplne ine a pravdupovediac som si to globalne oteplenie ani nevsimol, kym si o tom nezacal ty.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Suhlasim s tym co pises, az na jednu vec - nerozumiem ako si si mohol nevsimnut, ze tam ide o globalne oteplovanie, ked to maju niekolkokrat zdoraznene na zakladnej stranke, s este uplne patetickou vetou na zaver (kde ti davaju na vyber len medzi dvoma moznostami, pricom jedna z nich je globalne oteplovanie). Problem teda lezi v tom, co a ako sa rozhodli organizatori akcie dat ako hlavny motiv celej akcie. To globalne opeplovanie som si totiz naozaj nenasiel ja - to tam svieti niekolkokrat spomenute hned na zakladnej stranke o akcii, to organizatori sa tak rozhodli prezentovat celu akciu, nie ja.
Ked niekto bude robit akciu za nejaku uzitocnu a pozitivnu vec, nebudem ho chciet podporit, pokial zaroven akciu spoji s niecim, co je prinajmensom pochybne, neoverene, s takymi neistotami, ze vlastne ani nie je jasne, o co ide.
Globalne oteplovanie, ci dokonca vplyv cloveka nan, nie je o nestopercentnej teorii, je to tak slabo zalozena hypoteza, ze si nezasluzi byt leitmotivom akejkolvek serioznejsej akcie.
To nie je o mojej alergii na ten termin, to je o naivnosti a neserioznosti autorov akcie. Alergia je iracionalna reakcia na bezny podnet, v tomto pripade vsak ide o objektivnu reakciu na poloracionalny podnet.
Kedze mam Zem a prirodu rad, tak si vypnem na hodinu svetlo inokedy - nie ked mi to povie nejaka organizacia, ktora nevie ohodnotit objektivitu svojich argumentov.

Samozrejme rovnako nie je globalne oteplovanie a ludsky vplyv nan vobec vyvrateny ci poprety - takze zmienka o nom by tam bola uplne na mieste, ale nie ako jeden z leitmotivov, prezentovany ako neodsriepitelny fakt, navyse urcite sposobeny clovekom. To je to, co mi na tejto akcii vadi, a kvoli ktorej radsej pozbieram zopar odpadkov, ktore najdem pri vylete v lese, ako by som mal teraz vypnut svetlo a podporit sposob myslenia, ktory je podla mna skodlivy, pretoze presne tento sposob myslenia viedol v minulosti napr. k pohonom na carodejnice. Ked clovek stavia svoje akcie a tvrdenia na nepodlozenych a kontroverznych faktoch, tak to je potom neriadena strela.

Ano, pises, ze vo vsetkom je mozne najst logicku inkonzistenciu - to je do velkej miery pravda. Pises, ze aj v mojom linku na problemu okolo Coca coly su nejasnosti. Ano, uplne s tebou suhlasim, Velky rozdiel je vsak v tom, ze ja som to uviedol ako zdroj k tvrdeniu, ze nie je vylucene, ze Coca cola si tym len zehli svoje environmentalne problemy. Avsak ja neorganizujem akciu na boj proti Coca cole, na to tie moje argumenty boli povrchne a nedostatocne. Avsak organizatori Hodiny Zeme akciu organizuju, a nedostatocny argument pouzili.

Takze aby som este raz (snad sa prilis neopakujem) zosumarizoval - ano, akcia je spravna, vzbudit uvedomelost k nasej materskej planete je velmi potrebne a uzitocne, ale ak organizator pouzije ako hlavny argument nieco, co je nedokazane a nejasne, tak v tom pripade takuto akciu nemozem podporit.

Napr. prave dnes v noci som sa podrobne pozeral teleskopom na Mesiac, konkretne Mare Imbrium (jeden z najvacsich kraterov v slnecnej sustave), priemer vyse 1100 km, vznikol pocas Velkeho bombardovania - ktore vzniklo pravdepodobne presunom plynnych obrov dalej od Slnka (dlhe stamiliony rokov po vzniku slnecnej sustavy, cize ked uz bol relativny klud), cim narusili drahy Kuiperovho pasu asteroidov, a mnoho stakilometrovych projektilov zamierilo do stredu Slnecnej sustavy. A trafili. (tento brutalny presun mohol byt dokonca sprevadzany/sposobeny gravitacnym vypudenim piatej obrej plynnej planety mimo Slnecnu sustavu - kazdopadne nasledok je jednoznacne meratelny). Ten konkretny naraz musel byt ohromny, bolo uzasne sledovat podrobnosti akoby clovek letel v lodi na obeznej drahe Mesiaca, a napr. aj vidiet na druhej polke Mesiaca sekundarny velky krater, ktory vznikol pomalym dopadom kusu mesacnej kory ktora bola povodnym impaktom vytrhnuta, ci udolia a brazdy vyryte podobnymi pomaly a sikmo dopadajucimi ulomkami a troskami tisicky kilometrov od miesta povodneho dopadu. Velmi posobive, clovek si pri tych plastickych tienoch vedel predstavit ako taka destrukcia mohla realtime vyzerat. A este vacsie projektily vtedy zasiahli aj nasu Zem (odhaduje sa niekolko impaktov na Zem s kratermi priemeru 5 tisic km). Detailny pohlad pri 120x zvacseni je ohromujuci - vidno detaily pohori, nerovnosti ked lavove pole tuhlo, vidno aj veniec vrcholcov hor, ktore zostali nad hladinou zeravej a neskor ztuhnutej lavy, ktora krater po impakte zaplnila (krater bol predtym hlboky 12 km, a niekolko hodin po impakte bol hlboky dokonca cca 100 km). Na druhej (odvratenej) strane Mesiaca sposobili seimicke vlny z tohto narazu presne na naprotivnom bode (kde sa skoncentrovali) destrukciu terenu a upati hor na okrajoch dvoch tamojsich kraterov.
Toto ked clovek vidi, tak si uvedomuje, aka je Zem zranitelna, aka je to len mala smietka v chladnom a pre chulostiveho tvora Homo sapiensa (s jeho sice obdivuhodnou ale extremne zranitelnou DNA dvojitou spiralou) na prezitie narocnom vesmire. Staci stokilometrovy kus hmoty a miliarda rokov vyvoja je zmatena donenavratna. Nesmieme si to tu nicit, lebo je to len zanedbatelny objem zmesy molekul co nas tu drzia pri zivote a umoznuje nam tie nase zaujimave molekularne premeny nadalej uskutocnovat.
Ale nebudem to robit na zaklade naivnych zelenych reci niekoho, kto si uvedomuje zalezitosti asi len do hlbky dvoch najblizsich myslienkovych asociacii, nie viac a nie hlbsie. Je smutne, ze spojenie slov "ekologicky" a "racionalny" ci "seriozny" v dnesnej dobe akoby bolo coraz vzacnejsie. Dufam, ze v buducnosti tieto slova nebudu uvedene v slovniku antonym.

EDIT: teraz som si to po sebe vecer precital, a len pre istotu poznamka - tou tretou vetou od konca som samozrejme myslel organizatorov akcie, nie teba Palo (to len aby nedoslo k nedorozumeniu :) )
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Hodina Zeme

Príspevok od používateľa Palo M. »

Zmienky o oteplovani som si nevsimol z jednoducheho dovodu: O akcii som sa dozvedel na uplne inej stranke (kedze je to akcia celosvetova) a az potom som sa dobrouzdal na slovenske stranky. A sem na forum som dal prave ten link na slovenske stranky z pochopitelneho dovodu, ze nie vsetci co citaju forum vedia po anglicky. Takze ked som sa dostal po slovenske stranky, uz som necital dopodrobna vsetky detaily tam - ale pozrel som si ktore obce sa zapoja, ktore pamiatky vypnu osvetlenie... a aj ktore osobnosti akciu podporuju.

Ako som na to prisiel, je taka zaujimava nahoda. Na LinkedIn profile som si kedysi davno zaskrtol, ze som ochotny sa zucastnit "research". No a prednedavnom mi prisiel z LinkedIn mail, ze ma na jeden taky prieskum vybrali. Tak som si povedal preco nie. V podstate islo len o vyplnenie nejakeho formulara na webe - podotykam, ze v tej ankete islo len o vyvoj softveru, nemalo to vobec nic spolocne s ekologiou. No a nakoniec, po zakonceni ankety mi podakovali a dali mi na vyber z niekolkych foriem odmeny: Mohol som zobrat kupon na 175 RMB v cinskom Amazone. Alebo 25 USD v americkom Amazone. Alebo som mal vyber z niekolkych dobrocinnych organizacii, ktorym poslu 25 USD. Tie kupony z Amazonu som nechcel. Znie to sice ako dobry napad, kupit si nejaku knihu na Amazone ako odmenu za ucast na ankete, ale realita je trochu ina: len raz som objednaval nieco z americkeho Amazonu a nakoniec po asi 3 mesiacoch to skoncilo tym ze som dostal refund a tovar sa snad dostal nazad do Amazonu. Bohuzial najprv cestoval letecky do Ciny, tam trcal na colnici, ja som si vymienal x mailov s cinskym UPSkarom no a kedze sa mi zdalo celkom neadekvatne zaplatit "vypalne" 500 RMB nejakemu cinskemu "sprostredkovatelovi" za colne odbavenie tovaru, ktoreho hodnota bola asi tak 1200 RMB (pritom clo uz bolo zaplatene, islo len o formalne colne odbavenie tovaru, ktore som ja ako osoba nemohol sam urobit, ze by som isiel niekde na colnicu a tam zaplatil manipulacny poplatok 2,50 RMB, to nie, v Cine to musi robit agent). Nastastie Amazon ma refundol v plnej vyske, takze ma to okrem nervov a casu nic nestalo (keby mi strhli cenu dopravy, co bolo asi 50 USD, tak by som to pochopil). Este mesiac po tom, ako ma Amazon refundol, ma otravoval ten UPSkar, ze ci som uz podpisal splnomocnenie a zaplatil agentovi, tak som mu odpisal, ze ten tovar uz nie je moj, ale ze patri Amazonu (kedze ma Amazon uz refundol), ale aj tak som este musel chlapikovi poslat kopiu stranky z mojho pasu, aby to UPSka mohla zase poslat naspat do USA (co ma len utvrdilo v tom, ze tovar uz bol oficialne v Cine a precleny, len ja som ho dostat nemohol). No skratka cinska byrokracia - po tejto skusenosti si uz nedam NIC poslat do Ciny. Vsetky cinske klony medzinarodnych firiem su viac ci menej spotvoreniny originalu, takze skusat cinsky Amazon ma fakt nelakalo. Na Amazone aj tak nemaju slovensku ci cesku beletriu, platit za odborne publikacie nechcem (fandim Wikipedii s jej ideou volneho pristupu k vzdelaniu) a nepotrebujem, jedine rozumne vyuzitie amazonoveho kuponu by som videl v nejako rozumnom DVD (prirodopisnom) - a to je v cinskom Amazone risk, ze by to bolo len pre region 6 a po cinsky... a navyse zobratim kuponu pre Amazon by som vlastne poberal hmotny pozitok, ktory teoreticky moze podliehat zdaneniu (je to strasna chobotina a neviem ci sa to vztahuje aj na taketo pripady; danove zakony su fakt humus - v kazdom pripade ak niekto zoberiete nejaku odmenu vdaka internetu, napriklad za najdenie nejakeho bugu v softveri, nikde sa s tym pre istotu nechvalte a prachy si nechajte poslat mimo jurisdikcie EU). Nakoniec, tej ankety som sa aj tak nezucastnil kvoli vidine odmeny (a anketa samotna bol zaujimavy zazitok). Takze som si povedal, ze kupony nie.
Zostalo mi na vyber niekolko dobrocinnych organizacii. Boli tam take ako Clovek v ohrozeni, Cerveny kriz, UNICEF, dokonca nejaka organizacia na podporu zien v ramci zamestnania... no a bol tam aj WWF. Som tak zbezne popozeral linky na tie organizacie... ale nebolo to bohvieco. Osobne nemam rad akcie typu "pomozte hladujucim detom v Afrike", pretoze sa spravidla polovica penazi "strati" uz vo vyspelom svete "vhodnymi" manipulaciami a druha polovica sice dorazi na miesto urcenia, ale tam sa jej zmocnia miestni warlordi a pouziju to na upevnenie svojej moci a proti tym, ktorym bola pomoc povodne urcena. Bohuzial vyber organizacii bol obmedzeny, nemohol som to poslat do Wikipedie ci FSF... Najmenej odporny z toho vyberu sa mi zdal WWF. Aj tam asi tu prvu polovicu penazi ujekradnu po ceste, ale ta druha polovica snad ide na nieco rozumne. No a na stranke WWF bola zmienka o Hodine Zeme (kedze to bola akcia vyslovene o dva dni - teraz uz tam ten banner nie je), spolu s linkou na medzinarodnu stranku Hodiny Zeme a az odtial som sa dostal na slovensku stranku. To je dovod, preco som tu slovensku stranku do detailov nestudoval a pozrel som si hlavne tie veci, co boli odlisne (tj. podporovatelov akcie).

Islo hlavne o to svetelne znecistenie. Napriklad ze niektore vtaky, ktore sa presuvaju v noci, su oslepene svetlom zdola mieriacim zbytocne "do neba", potom stracaju orientaciu, pripadne narazia do nejakej prekazky a zbytocne zahynu. Tiez ryby na mori - prirodzene je to tak, ze pevnina je v noci tmava a more je svetlejsie (vdaka svitu hviezd a mesiaca), ale ak su na pobrezi nejake svetla, tak to nejake ryby zmatie a namiesto na otvorene more zamieria na plytcinu a to moze byt pre ne koniec.

Clovek svojou cinnostou uz vyhubil niektore zivocisne druhy. A dalsie su na pokraji vyhynutia. Co bolo, bolo, nieco clovek robil, pretoze musel, kvoli vlastnemu prezitiu. Nebudeme plakat nad rozliatym mliekom. Ale dnes uz clovek nepotrebuje hubit ostatne zivocisne druhy.

Este k tomu globalnemu oteplovaniu: Vo vztahu k zvieratam je jedno, ci ide o oteplenie alebo ochladzovanie. Clovek obmedzil prirodzene habitaty zvierat i rastlin. Akakolvek vyraznejsia klimaticka zmena teraz tieto obmedzene zivocisne druhy vyrazne ohrozuje, pretoze ak by nebolo cloveka, mali by vacsiu sancu sa tym zmenam prisposobit. Tie sance im prave clovek vyrazne znizil, ide to na jeho ucet. Nikto nevola po tom, aby sme sa vratili nazad na stromy a "priroda" si zobrala nazad to, co jej clovek odnal (no dobre, par extremistov sa vzdy najde, ale ti su fakt nepodstatni). Ale ked sme povedali A, povedzme aj B. Ked uz sme obmedzili zvierata a rastliny kvoli vlastnej potrebe, tak sa o ne aj zodpovedne postarajme v ramci svojich moznosti.
Ja viem, napisal si cely clanok o masovych vymieraniach v minulosti. Ale fakt neviem, preco by mal clovek byt uvedomelou pricinou jedneho takeho vymierania, hlavne ak sa mu znizena biodiverzita nasledne vrati ako bumerang. Takze sa klimatickymi zmenami treba zaoberat hlavne z tohoto dovodu - a uz teraz sa coraz castejsie spomina nie "zastavme globalne oteplovanie", ale skor "pripravme sa na klimaticke zmeny". Aj keby bola pravda, ze clovek na klimu nevplyva (a to zatial 100% potvrdene nie je), aj tak by sa klimatickymi zmenami mal zaoberat prave kvoli prirode. Inak to bude ako keby som ta zavrel do nejakej miestnosti a sice by si mal dostatok jedla, ale ziadne oblecenie, ziadne nastroje, nic - a bud by ta v lete zabilo prilisne teplo alebo v zime prilisny chlad... ale ja by som sa tvaril, ze ja nic, ved si mal jedlo potrebne na zivot, iba som ta "trocha" obmedzil - a ze ty si sa nedokazal prisposobit zmenenym podmienkam, to uz je tvoj problem, bol si evolucne neschopny tak si vyhynul, ako mnoho inych v minulosti. Toto teraz robime zvieratam a rastlinam. Nic nove, v minulosti kolonizatori severnej Ameriky to iste urobili americkym Indianom... ale snad sme dnes uz o kus dalej, nie?
Strasenie "zlym-zlym globalnym oteplovanim" preto vnimam ako jeden stupienok vyvoja myslenia v tejto oblasti - objavilo sa, bolo chvilu uznavane, potom podrobene kritike, dnes je coraz viac spochybnovane... Asi ako ked kedysi bol oficialny nazor ze Zem je plocha... no a uz nie je.
Prave vdaka tomu, ze niekto zacal strasit globalnym oteplovanim, sa tym ludia zacali zaoberat a postupne sa zistuju nove skutocnosti. A tiez vdaka tomu, ze to je antropocentricke.

Je mi uplne jasne, ze vypnutie par svetiel na jednu hodinu v roku nezachrani ani vsetkych vtakov ci velryby. Pravdepodobne ziadneho. Ani klimu to nezmeni. Ani vela elektriny sa tym neusetri. Ale to nebolo cielom tej akcie. Cielom tej akcie bolo uvedomit si a pripomenut to ostatnym. Nie je dolezite, co ludia robia cez Hodinu Zeme (alebo napriklad pocas omse v kostole). Dolezite je, co robia pocas zvysneho casu. A ludom taketo veci pripominat treba. Samozrejme je vela dolezitych a konkretnych veci, ktore treba robit, ale to vsetko nemozes vtesnat do jednej akcie. A toto bola len propagacna akcia.
Samozrejme, keby mi niekto nasilu a direktivne vypol na hodinu elektrinu "lebo super dobra a dolezita akcia", tak by sa mi to pacilo asi ako prvomajove sprievody ktorych som sa ako pionier musel "dobrovolne" zucastnovat. Ale tato akcia bola dobrovolna. Chladnicka stale bezala :P. A ked niekto ide dnes na nejaku manifestaciu dobrovolne, tak sa mi to zda uplne v poriadku.

Uplne na zaver: Neviem, ako niekto moze zneuzit to, ze som sa zucastnil tejto akcie. Je to asi take zneuzitelne, ako moja participacia na BOINC. Silne teoreticky sa to zneuzit da, ale v reale to podvodnikom nestoji za to usilie.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Napísať odpoveď