Ahojte chalani, sorry, ze posledne obdobie malointeragujem s forom (to plati najma pre teba Palo s velmi zaujimavou temou o neandertalcoch, ktoru som pritom sam zacal), ale mam toho posledne obdobie trochu viac.
Anyway, Shafo - super, ze chlapcov zaujima trochu dianie na oblohe.
Ako pise Palo - na planety je dobre mat co naostrejsiu kresbu obrazu a najmensie opticke vady. A na to su najlepsie refraktory (sosovkove dalekohlady). To vsak ale neznamena, ze newton (zrkadlovy dalekohlad) by bol zly. Vsetko zalezi od frekvencie pouzivania a penazi, ktore do toho clovek chce investovat. Na planety su vo vseobecnosti lepsie sosovky - ich chyby su mensie nez zrkadiel, ale aj medzi sosovkami su velke rozdiely, tie lacnejsie maju najma farebne vady.
Druhou vecou, ktora ovplyvnuje cenu dalekohladu a je na zvazenie, je samozrejme montaz. Na vyber su dva druhy - azimutalna a paralakticka. Azimutalna je jednoucha, lahka a lacna, nepotrebuje ziadne zlozite nastavenia pred pozorovaim, ale nevyhodou je, ze ti objekty budu utekat zo zorneho pola (najma pri vacsom zvacseni - napr. pri 120x ti objekt unikne za cca polminuty) - ale da sa samozrejme vcelku jednoducho manualne udrziavat v zornom poli. Paralakticka montaz je drahsia, vdaka zavaziam tazka, a narocnejsia na setup (musis ju nastavit na polarku, inak ti je nanic), a viem, ze mnohych zaciatocnikov toto uplne odradi - kym to nastavia (trva to i desat minut), tak ich prejde chut pozorovat. Samozrejme ma ale vyhodu, ze ti objekt neuteka a mozes v klude pozorovat - vyhodne najma ak pozoruju viaceri ludia, ktori sa pri dalekohlade striedaju, a teda manualne udrziavanie objektu je nevhodne. A samozrejme pri astrofotografii, ale to pre teba asi nie je relevant.
Keby som ja kupoval chlapcom dalekohlad len na planety, a to taky, aby to nebolo vychadzovanie penazi, ale zaroven aby aj chlapci naozaj nieco pekne videli a neodradila ich nizka kvalita obrazu od dalsieho pozorovania, a neocakaval by som od nich nejaky narast serioznejsieho zaujmu (typu caste pozorovania, fotografovanie atd), tak by som im kupil sosovku okolo 9 cm na azimutalnej montazi, nieco taketo:
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -3535.html
Zvacsenie na planety 100x uplne postacuje a pre dany priermer objektivu je primerane. A mas v nom aj prevracaci hranol - to keby chlapcov prestalo bavit pozerat na oblohu, tak s nim budu moct pozerat susede do okien

(kedze obraz nebude stranovo a vyskovo prevrateny na rozdiel od advancenutejsich astrodalekohladov).
Ale odporucam poradit sa este - napr. ten obchod, na ktory som dal link, mozem odporucat ako zdroj info pri rozhodovani - kupoval som si v nom dalekohlad i ja (Newton na dobsonovi, objektiv 250 mm), a majitel obchodu je velmi ochotny a odborne podkuty clovek, ochotny poradit (aj emailom).
Spytal by som sa ho, ci farebna vada achromatickeho objektivu (to su vsetky tie nie prilis drahe sosovkove) je pre ucely pozorovania planet mensia ako vady newtonovho zrkadla v rovnakej cenovej hladine. To totiz vie posudit len niekto, komu tie vyrobky aktualne presli rukami, ja sice mam newton a pozoroval som dost aj sosovkovymi dalekohladmi, ale nie v porovnatelnej cene. Podla mna by na pozorovanie planet zaciatocnikom odporucil ten sosovkac.