Zaujimave, diky Gabber za vhlad z prvej ruky, nie je to tema, ktorej by som sa nejak hlbsie a uz vobec nie s oblubou venoval (out of my scope), takze bol som v mylnom nazore, ze Obamacare bola Trumpom zrusena (registroval som, ze Obamu za to obvinovali zo 'socializmu'). Kedze to nie je pravda, tak to potom asi nie je take krute ako som myslel... hoci nejak mi nejde do hlavy, preco by niekto nechcel mat zdravotne poistenie (darwinisti? Ci zatial mladi a zdravi a nie celkom zodpovedni jedinci?

), a tiez je otazka, co to-ktore poistenie pokryva, resp. aku spoluucast pacienta pokryva v pripade konkretnych zdravotnych problemov. Pokryva Obamacare pre tych najchudobnejsich aj iny pripad ako osetrenie v pripade ohrozenia zivota? Cize napr. moze ist niekto nezamestnany k lekarovi s anginou a dostane antibiotika? Alebo ako sa postara stat o nezamestnaneho napr. s rakovinou?
K tej poznamke o dobrej reakcii vlady dufam, ze to bolo myslene iba z ekonomickeho hladiska, pretoze celkova reakcia USA na pandemiu bola katastrofalna - nieco na sposob pstrosa s hlavou v piesku. Ale je to samozrejme do velkej miery zasluha narcisistickeho egoistu, ktory nemysli na nic ine, nez na vlastne zvolenie. Stvrt miliona obeti (ktore to bude v konecnom dosledku priblizne do konca roka mat, aj pri zohladneni nezachytenych pripadov) je zjavne pre neho a mnohych dalsich akceptovatelnych (vnutorne svoju moralku zachranujuc argumentom, ze ved aj tak to boli zvacsa stari a chori, a aj tak by o par rokov zomreli, a ze sa tomu aj tak nedalo predist), pritom je na priklade inych krajin preukazatelne, ze keby sa oranžutan nespraval ako chlapec na zakladnej skole, tak by tych obeti bolo vyrazne menej...
To, ze US nezalezi na osude inych narodov, je nepopieratelny fakt, a aj pochopitelny - ziadna mocnost sa predsa nikdy nespravala inak, pretoze by neprezila, ini hraci by jej hned zobrali zezlo, napr. obchodovanie ropy v dolaroch ako zaklad koncentracie zdrojov sveta v prospech americkych 5% svetovej populacie... Ale aby som nebol nekorektny, tak to je tiez dedicstvo Europy, ved aj Winston Churchill sposobil svojimi rozhodnutiami umelo vyvolany hladomor v Bengalsku s niekolkymi milionmi obeti, argumentujuc tym, ze je predsa vojna a je potrebne nasytit hladnych Europanov, ktorych povazoval za nadradenych inym rasam (ale o tom sa nepise tolko ako o Stalinom sposobenom hladomore na Ukrajine s podobnym poctom obeti). Musim sa veru smiat, ked Churchillov rasizmus (v ktorom sa de facto od Hitlera lisil iba tym, ze zatial co Hitler povazoval za nadradenych Nemcov, Churchill povazoval za nadradenych belochov), ked jeho rasizmus ospravedlnuju tym, ze 'bolo to vtedy bezne, bol produktom viktorianskej doby'...
Avsak to, ze si US nebudu cenit zivoty vlastnych obcanov, to uz nie je taka samozrejmost, a trochu ma to prekvapilo. Som zvedavy, ako bude fungovat 'demokraticka' propaganda (=brainwashing), a ci dokaze leader zmasirovat mozgy volicov do takej miery, ze mu ludia uveria, ze za intenzitu dopadu pandemie na US nemoze do velkej miery on, a ze vlastne tu skaredu cinsku kung-flu zvladol vyborne.

Resp. sa ukaze, kolko ludi je za vodou a ma sa dostatocne dobre na to, aby im boli osudy obeti lahostajne (nie je predsa statistickou nahodou, ze v statoch, kde vacsina ludi volila Trumpa, je umrtnost na koronu niekolkonasobne nizsia ako v statoch, kde volili prevazne demokratov).
Anyway, tie nepokoje i tak zjavne maju hlbsiu pricinu, a hovoria o dedicnom probleme americkej spolocnosti, ktory je vypuklejsi nez v EU. Pretoze faktom je, ze v EU jednoducho nepokoje US typu nevidiet (hoci ktovie, mozno iba docasne... take Francuzsko by malo niektore predpoklady, a mimo EU taka Britania ci Norsko tiez...).
Ale asi je to do velkej miery spolocna vlastnost ludstva, nielen US - najst si nejaky atribut inakosti, a z neho spravit ustrednu ci aspon dolezitu temu. Socialna inakost (komunisti), nabozenska inakost (taliban & spol), pigmentova inakost (US), ideologicka inakost (Cina)... a uz maju ludkovia dovody na pocit bezpecia, ked su so svojimi, a zial aj z toho automaticky plynuci pocit ohrozenia od 'tych inych', ako aj pocit zmyslu poloprazdneho zivota, ked podporuju (ci bojuju) 'za svojich' proti 'tym inym'... Snad evolucia druhu Homo sapiens raz pride do stadia, ked naozaj konecne budu ti 'nasi' vsetci jedinci na planete... Len sa obavam, ze to nastane az vtedy, ked budu objaveni mimozemstania, a idealne, ak budu nielen objaveni, ale aj pridu sem na Zem, a aj to asi iba vtedy, ak budu trochu nepriatelski... a aj to iba docasne, kym bude potreba bojovat proti 'tym inym'. Dovtedy si tu budeme spinit do vlastneho hniezda...

Asi som sa narodil o par desattisicroci priskoro...