Rolu nezohrava len samotny prvok (olovo v autoakumulatoroch je skareda vec, ja sa snazim minimalizovat dopad aspon tym, ze mam najslabsi dostupny trojvalcovy motor s malou bateriou, a kvalitnou, ktoru treba menit iba raz za sedem rokov (empiricka skusenost - a to pritom aj pri 'mestskom/commuting' rezime startovania ), ale i energeticka narocnost jeho vyroby ci recyklacie do pozadovaneho stavu (preto kremikove clanky maju problem, aj ked paradoxne ide o jeden z najbeznejsich prvkov v zemskej kore - podobne je na tom ale aj hlinik, ktoreho extrakcia z bauxitu je narocnejsia na energiu nez pri zeleze a inych kovoch).
A ked si spomenul blackouty a velkokapacitnu vyrobu energie - tam je moj nazor dlhodobo rovnaky a popisany (v clanku ekologicka jadrova energia). Veternu energiu povazujem za najlepsiu volbu pre rodinne domy, ale pre stat a stabilny rozvoj civilizacie niet nad fuzne reaktory.

A - nechcem sa opakovat a ani nechcem, aby to znelo nepatricne patrioticky, kedze som kozmopolitna povaha - som rad, ze zijem v krajine s jednym z najvyssich podielov vyroby jadrovej energie, hoci zatial iba primitivnejsej stiepnej. Ked idem okolo Mochoviec ci Bohunic, hreje ma to na hrudi (a nie je to radiacia