Seti@Home - aky máte naň názor

Hľadanie mimozemských civilizácií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa matob »

nazdar,
chcel by som spustit mensiu diskusiu na temu seti@home. Kedysi davno som sa o tomto projekte dozvedel z nejakeho dokumentu a velmi ma to fascinovalo ze sa do niecoho takeho mozem zapojit. neskor, ked zrusili samostatny projekt vygooglil som ze existuje nejaky boinc... a uz to islo. seti bol u mna prioritny projekt, az kym som nezacal rozmyslat o zmysle projektu. myslim tym, ze aka je pravdepodobnost zachytenia nejakeho signalu, vzhladom na rozpinavost vesmiru a vobec vsetky aspekty, nehovoriac o tom ze mimozemske civilizacie mozno vysielaju na frekvenciach ktore nam vobec nemusia byt zname a ktore ani nemozeme detekovat. tak mi napadlo ze by som mal svoj pc vyuzivat na projekty, ktore maju realnejsiu moznost na uspech... myslim ze seti@home bezi vyse 10 rokov ak sa nemylim...a nic, teda az na par planych poplachov a nejakeho hoaxu co sa prednedavnom objavil...

teraz pocitam rosettu a WCG... rad by som pocul nejaky nazor, aby som znovuobjavil chut pre seti...
diki moc... tesim sa na pripadne reakcie
Obrázok
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Seti@Home

Príspevok od používateľa Honza »

Zdar,

predem predesilam, ze nejsem priznivec SETI, ale spise kritik.
Moje kritika obecne smeruje v naprosty nepomer poctaru SETI (jedna se o jeden z nejvetsihc projektu) a zcela minimalni znalost toho, co projekt vlastne dela (ztezi se najdou lide, se kterymi se da bavit o metodach nebo dokonce vysledcich projektu). Narozdil treba od ClimatePrediction.
Mimochodem, analyza signalu tohoto druhu uz se provadi mnohem dele - nedavny PR clanek uvadi 30 let (od r. 1978)... a nic se nenaslo. Zde kritika smeruje v nepomer vynalozenych prostredku (stotisice dolaru na projekt i miliony za chod desitek tisic pocitacu) a relativni nedostatek vysledku.
Dalsi kritiku jsem smeroval v tom smeru, ze je (byl) minimalni kontakt lidi stojicich za projektem a ucastniky projektu - narozdil treba od Rosetty.

To vse rikam po 8 letech sledovani SETI a osobni znalosti vedouciho SETI (David Anderson), ktereho jsem osobne poznal a mel prilezitost s nim hovorit.

Ale abych pouze nekritizoval.
Onen PR clanek muze znovuobjevit chut pocitat.
Tema pravdepodobnosti uspechu "resi" Drakeva rovnice - to je asi nectitovanejsi zdroj stary uz ze 60. let.
SETI nemusi slouzit pouze na hledani signalu, ale obecne mapovat oblohu z ruznem spektu - dat/sumu je hodne.

Jinak je podle mnohych efektivnejsi pocitat projekty, ktere maji nejake vysledky, resp. patri do zakladniho ci metodologickeho vyzkumu.
Ale vyber projektu je to vec osobni volby - takze klidne lze pocitat pro radost BURP (renderovani obrazku) a podobne.
Projektu na vyber je dost.
Používateľov profilový obrázok
slavko.sk
Príspevky: 1603
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
Bydlisko: Bratislava, Slovensko
Kontaktovať používateľa:

Re: Seti@Home

Príspevok od používateľa slavko.sk »

Ja takto: SETI@home je podla mna skor citova a dobrodruzna zalezitost, tym to nechcem kritizovat, kazdy nech si vyberie co chce. Osobne som mu tiez dost venoval, 300.000+ kreditov pod BOINC a 3926 starych WU zratnych. Inak rataju sa tam v zasade nejake furierove rady a analyzuju sa realne signaly prijate z vesmiru a hlada sa v nich signal ktory nei je sum, ani odrza zo Zeme ani signal z druzice.
Vysledkov je malo, osobne asi ziadne, ale az tak to nesledujem na na druhej strane a kvoli tomu sa ten projekt podla mna oplati ratat (ked nie su jednotky na SIMAP tak mi 2 masiny rataju SETI dodnes) - uplne postaci jeden jediny vysledok z tohoto projektu. Verim ze kazdy chape o com pisem.
Honza to vzal odborne, patri mu vdak, ja som sa zas snazil to vziat zo strany fanusika. Asi sme ti nepomohli, ale taky je zivot a krasa BOINC ze spekulujes na ktory projekt das zdroje, raz na jeden, potom na druhy a sem tam aj na to mnohymi zatracovane SETI.
S
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Seti@Home

Príspevok od používateľa Palo M. »

Moj pohlad je takyto:

1. Je pravda, ze Seti@Home je pomerne "nevedecky" (v zmysle ze zavisi len od radiovych signalov a nie je vobec iste, ze tato metoda prinesie vysledok) a neoptimalny (v zmysle vynalozenej energie k vysledkom, ked jednu WU pocitaju 2 az 3 pocitace a bolo to aj horsie). Ale ako slavko.sk povedal, staci jediny pozitivny vysledok a celkom to zmeni nase rozmyslanie. A ked sa nepripojime dobrovolne (zadarmo), kto kedy da ekvivaletne peniaze do projektu s takou malou sancou na uspech? Asi nikto. Takze ja ratam Seti@Home aj preto.

2. Taktiez by som spomenul historicku ulohu Seti@Home, pretoze klasicky Seti@Home projekt sa stal vlastne "otcom BOINC-u". Dovtedy (a aj potom) bolo vela roznych samostatnych distribuovanych vypoctovych projektov (vacsinou kryptograficke alebo s kryptografiou suvisiace), o ktorych ale malokto vedel a kazdy bezal za vlastnym ucelom (casto kvoli odmene).

Ale klasicky SETI sa rozsiril medzi masu beznych ludi prave kvoli svojej oblasti zamerania, lebo "hladanie mimozemstanov" je skratka popularne pre velmi vela ludi, aj ked celkom nerozumeju metode. (Aj Daniken je medzi beznymi ludmi velmi popularny, aj ked vela vedcov ho zatracuje.)
No a z povodneho monolitickeho SETI classic sa vyvinula univerzalna (a open-source) BOINC platforma a postupne vznikali a vznikaju nove projekty, ktore BOINC vyuzivaju.

Takze ista nostalgia ku klasickemu SETI je tiez motivacia.

3. Seti@Home je stale najvacsim projektom. Takze sa na nom obcas vyskytuju problemy suvisiace s objemom prace a ucastnikov. Vtedy sice nadavame, ale na druhej strane sa taketo veci zanalyzuju a vyriesia, co nepriamo pomaha aj ostatnym projektom, ktore sa niektorym problemom celkom vyhnu.
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Honza »

S tim druhym bodem by se dalo polemizovat. Souvislost je zde sice prostorova a personalni, ale jinak bych to tak nebral.

Stejne dobre to lze vzit tak, ze Davida Andersona pri cestach na kole po horach prestal bavit SETI (podvadeni ucastniku ve velkem, neustale problemy technickeho razu, neskutecne neefektivni a zastarala aplikace atd. atp.) a zacal zamerovat sve usili jinam. BOINC je jinak financovany (placeny z vedeckych grantu), vyvoji se venuji ruzni lide a nejen z UCB, BOINC vyviji vedeckou publikacni cinnost (narozdil od SETI) atd. Nevidim to tak, ze kvuli problemum stareho SETI se udelal BOINC a pak se pridali dalsi projekty. Jeste nez se SETI odlepilo ze zeme bylo rozjeto vice projektu, ktere podavaly vysledky (GIMPs, Distributed.net...)
Uz drive si nekteri vyvojari uvedomili nevhodnost vyvoje BOINCu z perspektivy SETI. Predevsim u BOINC 4.x verzi se to projevilo a v te dobe byl CPDN vudcim momentem vyvoje BOINCu (treba kvuli komunikaci hostu se serverem behem vypoctu WU). A pak to byl zase treba BURP diky mirrorum, pak zase jiny projekt diky vylepsovani BOINC fora atd. Dnes se treba na SETI Beta testuje novy koncept pousteni GUI v extra threadu - takze kdyz spadne grafika, nemusi spadnout vykonna aplikace. Jenze treba CPDN by vyuzilo moznost multithreaded aplikaci - SETI to tolik neboli (staci pustit vic aplikaci paralelne), ale tento pohled je pro CPDN dosti nevhodny a stale pretrvava z dob SETI zombie. Pritom jine projekty uz multithreaded jsou...nebrzdi to SETI?

Otcem BOINC s meho pohledu neni SETI zombie, ale David Anderson a podobni lide, kteri to spojuji.
Proc Daviduv notebook pocital spise CPDN nez SETI, kdyz jsem s nim mluvil?
Lide si SETI a BOINC spojuji, protozes to hnizdi na stejne Uni a stejne domene. Ja bych to tak moc nespojoval, ackoli to ma zrejme vyhody.
UCB muze zastrasovat BOINC, protoze ma mezi poctari urcite renome. (zkusenosti maji i jini, takze by bylo otazkou casu, nez by treba na Foldingu nebo UD vznikl podobny koncept).
Z tohoto pohledu muzeme byt radi, ze se BOINC prosadil - i se svymi nedostatky.

Na SETI se dalo leccos testovat a dela se to jiste lepe, kdyz jsou servery v jedne budove. Ale mnoho se na SETI testovat nedalo, v necem je SETI nevhodne na vyvoj BOINCu.
SETI spolu s Predictorem, CPDN a LHC byly prvni projekty pod BOINC. Stejne jako SETI presel pod BOINC, presel treba i CPDN.
SETI je pouze vetsi a dnes je pouze jeden z nekolika desitek dalsich. Mnoho lidi na SETI vzpomina, protoze na nem zacinali. Jini vzpominaji na stare dobre casy a projekty pred vznikem SETI, pred dobou nesmyslneho znehodnocovani projektu podvadenim kvuli nesmyslnym statistikam. Ze je pro nekoho dulezitejsi statistika nez vedecke vysledky nebo metoda nutne srazi kvalitu celeho projektu a dava pochyby celemu usili.

Kazdopadne, BOINC dava vypoctum novy rozmer: vyber z mnoha projektu ci dokonce jejich soubezne pocitani. Pocin jiste chvalihodny...
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Palo M. »

To Honza:
Tak to si viac polemizoval s tretim bodom :-)

Ten druhy bod som myslel tak, ze vdaka zameraniu "hladanie mimozemstanov" sa zapojilo strasne vela ludi, aj takych, co tomu nerozumeli. Aj kvoli tym nestastnym statistikam, kvoli ktorym sa podvadzalo... Ale casom sa ludia (uz v ramci BOINC) rozhladeli a zacali pocitat aj ine projekty. Lenze keby nebolo SETI, tak by ti ludia pravdepodobne nepocitali vobec nic (a niektore projekty by tak vobec nevznikli).
Obrázok
---
Obrázok
"Ostatně, kdybych si měl vybrat pořadí Mac OS X, Windows, Linux, tak to bude: Linux, Mac OS X, sebevražda, Windows." (úryvok z internetovej diskusie)
Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa matob »

Palo M. napísal: Ten druhy bod som myslel tak, ze vdaka zameraniu "hladanie mimozemstanov" sa zapojilo strasne vela ludi, aj takych, co tomu nerozumeli. Aj kvoli tym nestastnym statistikam, kvoli ktorym sa podvadzalo... Ale casom sa ludia (uz v ramci BOINC) rozhladeli a zacali pocitat aj ine projekty. Lenze keby nebolo SETI, tak by ti ludia pravdepodobne nepocitali vobec nic (a niektore projekty by tak vobec nevznikli).

toto je presne aj môj pripad... :D
Obrázok
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Kiwi »

Videli ste toto ? :)
Pozreli ste si pomer Linuxu a Win ?

http://dsl.sk/article.php?article=5067
http://dsl.sk/article.php?article=5065
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Honza »

Palo M. napísal:To Honza:
Tak to si viac polemizoval s tretim bodom :-)
:D
SETI je opravdu velky, o tom nepolemizuji.

A ze kdyby nebyl SETI, tak by lide nepocitali nic?
No moje polemika byla prave o tom, ze lide pocitali (uspesne!) i pred tim, nez nejaky SETI byl a pocitali by jiste i pote...jestli ve stejne, mensi nebo dokonce vetsi mire - to se dovime.
Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa matob »

no mnoho ludi pocitalo, lenze nezainteresovaní, ako ja... tiez som sa dozvedel o inych projektoch az ked som patral, preco mi nejde stary seti... inak by som o tom nemal ani sajnu.. 8-[
Obrázok
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Honza »

Nasel jsem jeden zajimavy link - Don’t call the aliens,they might not be friendly
Clanek se dotyka tematu aktivniho SETI - tedy ne analyzy sumu/signalu, ale aktivniho vysilani signalu.

It is the steady shift from listening to transmitting that has divided the Seti community and raised awkward questions that no one has yet been able to answer.
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Palo M. »

Honza napísal:Nasel jsem jeden zajimavy link - Don’t call the aliens,they might not be friendly
Clanek se dotyka tematu aktivniho SETI - tedy ne analyzy sumu/signalu, ale aktivniho vysilani signalu.

It is the steady shift from listening to transmitting that has divided the Seti community and raised awkward questions that no one has yet been able to answer.
Zaujimave su hlavne reakcie citatelov.

Inak tuto temu rozpracovaval Ondrej Neff a usudil, ze stret dvoch civilizacii nutne skonci konfliktom. Ale mam taky pocit, ze naschval zavadzal - aby sa dostal k tomu, o com chcel hovorit (pisat) - o jednotlivych moznostiach ako sa bude konflikt vyvijat...

Ja si osobne nemyslim, ze vysielanie signalov nam priamo uskodi - maximalne moze moze potesit nejakych podobnych exotov ako sme my, co niekde daleko budu o par storoci pocitat svoje SETI@Home 8)
ikvar
Príspevky: 178
Dátum registrácie: Št Feb 08, 2007 10:21 am

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa ikvar »

Ako vacsina, aj ja som zacas prave s projektom SETI@HOME... postupne ako vznikali pod boinc nove projekty som SETI nahradil inymi.

Ked sa zbavime nostalgie a snov... realita je taka ze seti je jeden z najneuzitocnejsich projektov, ktory ma najmensie sance na nejaky uspech. Keby ho vsetci nahradili inymi projektami... wow, viete si predstavit vysledky? :roll:
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa Kiwi »

Ale vysvetli to inym :)
Používateľov profilový obrázok
marpes
Príspevky: 455
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:18 pm
Bydlisko: Bratislava
Kontaktovať používateľa:

Re: Seti@Home - aky máte naň názor

Príspevok od používateľa marpes »

Vies ake by to bolo nudne, keby sme vsetci rozmyslali rovnako?
Napísať odpoveď