Linux
Moderátor: Moderátori
Re: Linux
čo používaš ako prehliadac obrázkov?
predtym som mal GPic viewer, teraz F-spot a Eye of gnome..
ale problem je v tom, že ak sa pamätáš, raz som tu dal link na HD foto
z Hubbla, a všetky prehliadače mali s 40MB foto dosť veľký problém:
-využitie ram šlo na 100%
-strašné dlhá doba odozvy
pri XP som s tým nemal problém(ACDSee 6.0)
predtym som mal GPic viewer, teraz F-spot a Eye of gnome..
ale problem je v tom, že ak sa pamätáš, raz som tu dal link na HD foto
z Hubbla, a všetky prehliadače mali s 40MB foto dosť veľký problém:
-využitie ram šlo na 100%
-strašné dlhá doba odozvy
pri XP som s tým nemal problém(ACDSee 6.0)

Chlapi, JPEG je stratova kompresia analogovych dat. Ked ma JPG subor 45 MB, surove obrazove data maju omnoho viac. Porovnajte velkost nejakej fotografie ako BMP (neskomprimovane pixely) a toho isteho v JPG. Ze je subor mensi, je jedna vec, ale na zobrazenie treba tie data "rozbalit". Tu moze byt problem v softe, ak je foto v prilis velkom rozliseni a soft ho najprv cely v pamati rozkomprimuje do plneho rozlisenia (co zozerie pamat aj cas) a potom "zoomne" na velkost obrazovky (co zerie dalsi cas a dalsiu pamat)... Softu s jednoduchym algoritmom to moze fakt zabrat vecnost.
- Kiwi
- Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
- Kontaktovať používateľa:
Neviem o akych fajloch z HST si hovoril, ale ja som hovoril o tych z top 100, konkretne o jednom ktory ma 48 MB ako tif,
44 MB ako bmp a 5.4 MB ako jpg. Meral som to, takze tif otvara Eye za 3.2 sec, GIMP za 3.3 a F-spot za 3 sec.
Ked ho vsak otvaram ako jpg alebo bmp, tak sa casy menia od 1.4 do 1.7 sec. GIMP zabera v pamati s tymto
obrazkom 280 MB, eog 107 MB, F-spot 104 MB. SKus si vybrat tu: http://www.linuxos.sk/multimedia/index.html,
alebo si daj v Synaptiku metabalicky a najdi tam graphics, alebo si daj programy na pracu s grafikou a skus
nejaky viewer.
44 MB ako bmp a 5.4 MB ako jpg. Meral som to, takze tif otvara Eye za 3.2 sec, GIMP za 3.3 a F-spot za 3 sec.
Ked ho vsak otvaram ako jpg alebo bmp, tak sa casy menia od 1.4 do 1.7 sec. GIMP zabera v pamati s tymto
obrazkom 280 MB, eog 107 MB, F-spot 104 MB. SKus si vybrat tu: http://www.linuxos.sk/multimedia/index.html,
alebo si daj v Synaptiku metabalicky a najdi tam graphics, alebo si daj programy na pracu s grafikou a skus
nejaky viewer.
ja to nechápem, musím mať niečo zle nastavené
otvorím súbor(58,7 MB JPEG image), využitie RAM stúpa z 20% až na 95%, prestáva pracovať boinc,
mrzne celý systém.
to isté eye, f-spot; pri GIMP-e som to pri 2 minútach diskovej aktivity vypol(95%RAM)
otvorím súbor(58,7 MB JPEG image), využitie RAM stúpa z 20% až na 95%, prestáva pracovať boinc,
mrzne celý systém.
to isté eye, f-spot; pri GIMP-e som to pri 2 minútach diskovej aktivity vypol(95%RAM)

- Kiwi
No neviem aky je kompresny pomer toho jpeg, a tiez neviem aky mas swap, je mozne, ze ten jpeg ma
napr. 10000x10000 bodov, pri 24 bit farebnej hlbke je to 300 MB + 100 pre program, takze ak mas
malo pamate, tak to swapuje na disk. SKus dat swap 0.
napr. 10000x10000 bodov, pri 24 bit farebnej hlbke je to 300 MB + 100 pre program, takze ak mas
malo pamate, tak to swapuje na disk. SKus dat swap 0.
- Kiwi
Ja mam 2 GB RAM a keby mi robilo problem, tak dam 4 GB, preto ked som instaloval Ubuntu, tak som dal swap 0.
No ak mas menej ako 2 GB, tak to je malo, ak tam mas vela programov + boinc, tak ked das 0 swap, tak to nebude
swapovat na disk, ale nebudes moct mat vela aplikacii ktore zeru ram naraz.
No ak mas menej ako 2 GB, tak to je malo, ak tam mas vela programov + boinc, tak ked das 0 swap, tak to nebude
swapovat na disk, ale nebudes moct mat vela aplikacii ktore zeru ram naraz.
uz vazne rozmyslam nad dokupenim ram...
ale aj tak neviem.. ved ked na xp nebol problem, to navyse "zerie" viac syst.
prostriedkov
.
.
.
zlatý klinec: práve som to nahodil do druhého pc, winXPpro, 512MB RAM,
načítané za 8sec, prehliadač zaberá 20 MB!! ram...
fakt mi to robí niečo čo nemá..
nebude to niečo s tým, čo palo spomínal, že rozbalí JPEG do ramky...
bez toho to nejde? lebo vyzerá to tak ze na xp akoby to nerobilo..

ale aj tak neviem.. ved ked na xp nebol problem, to navyse "zerie" viac syst.
prostriedkov
.
.
.
zlatý klinec: práve som to nahodil do druhého pc, winXPpro, 512MB RAM,
načítané za 8sec, prehliadač zaberá 20 MB!! ram...
fakt mi to robí niečo čo nemá..
nebude to niečo s tým, čo palo spomínal, že rozbalí JPEG do ramky...
bez toho to nejde? lebo vyzerá to tak ze na xp akoby to nerobilo..