Krasny obrazok galaxie

Diskusné fórum o novinkách v objavovaní Vesmíru a pokrokoch vo vede a technike.

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Galaxie su jedna z najlepsich moznosti ako si uvedomit, aky rozlahly je nas vesmir a ako relativne su vzdialenosti v nom. Ako malym detom nam kedysi imponovala velkost nasho mesta ci dediny, v ktorej sme byvali - pamate si, ake dobrodruzstvo to bolo, ked ste sa vydali na "vypravu" na koniec mesta? Ked som mal devat rokov, tak som si zalozil mapu nasho mesta, ktoru som kreslil do maleho zosita (inspirovany autoatlasom). Mapoval som ulice, vyznacne body (napr. miesto kde sme s kamaratom postavili nas "raketoplan" postaveny z krabice, do ktoreho sme vlozili sifonovu bombicku napustenu CO2, ktore sa pouzivali do sodovych flias - potom sme to zapalili (lebo ved raketoplan moze horiet a vybuchnut predsa - to bolo este pred vybuchom Challengeru)) :) Vzdy som mal zimomriavky, ked som do tejto mapy zakresloval nezname vzdialene casti mesta. Bol to pocit ojavovania niecoho noveho, neznameho...
No a postupom casu sa cloveku hranice sveta relativizuju a svet sa mu zvacsuje - ked idete na strednu skolu, hranica "dobrodruzneho" sa posuva - uz nie je na konci mesta, ale na konci republiky, ci aspon kraja (zalezi od toho aky domased ste). Na vysokej skole sa hranica dobrodruzneho posuva mimo republiku, mozno uz aj mimo kontinent.

A pritom - vsetko to zostava mizive a smiesne oproti vesmirnym vzdialenostiam. 150 milionov km, ktore nas delia od Slnka, sa zdaju byt extremne. Ziaden clovek tak daleko od Zeme este nikdy nebol... Ale pritom je to stokrat menej ako je vzdialena trpaslicia planeta Sedna od Slnka. A tisickrat menej ako Oortov oblak, kde si pokludne kruzia svoje desiatky tisic rokov trvajuce obezne drahy zmrznute zarodky komet. A to je zas malicko oproti najblizsej hviezde, ktora si to sinie popri nas momentalne v dvestopatdesiattisic krat vacsej vzdialenosti ako deli Zem od Slnka - ak by sme urobili zmenseny model, kde Zem by bola 1 centimeter od Slnka, tak najblizia hviezda od Slnka by si plavala vo vzdialenosti 2,5 kilometra. Slusna medzera.
A pritom - je to stale 25 tisic krat menej ako je priemer nasej Galaxie - cize ak by sme celu nasu Galaxiu "zmensili" napr. na velkost Zeme, tak potom Slnko od najblizsej hviezdy by sa vznasalo len cca v polmetrovej vzdialenosti. Naozaj susedia.
A mozme pokracovat - najblizsia nezavisla velka galaxia od nasej Mliecnej drahy je Velka hmlovina v Andromede (M31). Ak by sme urobili model nasej Galaxie, ktory by mal jeden meter, tak galaxia v Andromede by plavala cca 2,5 kilometra daleko.

A preco to cele pisem? Pretoze ma zaujala neuveritelne podrobna snimka galaxie, ktoru som nikdy predtym tak podrobne nevidel. Ide o galaxiu NGC 253, ktora leti vo vdialenosti cca patkrat vacsej ako galaxia v Andromede. Je to stale nasa susedka, pretoze to je miziva jedna miliardtina celeho rozmeru pozorovatelneho vesmiru (pripominam, ze skutocny rozmer vesmiru moze byt este mnoho, ale naozaj mnohonasone vacsi, to nemozeme v sucasnosti ale este zistit - ale tymto smerom teraz tuto uvahu nechcem rozoberat).

Napriek tomu, ked sa pozriete na fotografiu tejto galaxie, na ktorej dokonca v okrajovych castiach je vidiet hviezdy (!), tak to cloveka naplni hlbokym pocitom obrovskej pestrosti vesmiru a sveta - je to galaxia, ktoru ludstvo nikdy predtym takto podrobne nevidelo. Je plna svetov, stamiliard hviezd a ich planet, ktovie na kolkych z nich je inteligentny zivot...
Kruh sa uzatvara, tak ako sme sa vzdalovali od nasej malej Zeme, a presli v meritkach az ku galaxii NGC253, tak sa v nej mozme opat ponorit naspat do hlbky detailov - a to je prave to, na co som chcel pri tej podrobnej fotografii upozornit, pretoze prave vdaka nej je to ovela realistickejsie umoznene...
Vyberte si nejaku hviedzu na okraji a predstavte si, ze ma planety, vlastne svety (co je z vedeckeho hladiska vysoko pravdepodobne). My v slnecnej sustave sme fascinovani vysledkami zo sond, ktore sa pozreli na Mars, pripadne na mesiace velkych planet (Europa s moznym oceanom, Titan z vlastnou atmosferou a riekami a metanovymi moriami...) - a to vsetko moze byt v este exotickejsich a fascinujcejsich podobach pri jednej jedinej tej bodke/hviezdicke na fotografii niecoho tak vzdialeneho, ako NGC 253 urcite je.

Ale dost bolo reci - ponorte sa ak chcete do toho vzdialeneho sveta, ktory zatial nikto tak podrobne ako je to na tejto fotografii nevidel...
Je to novy, neznamy svet
, doteraz s takouto podrobnostou sme poznali len galaxiu v Andromede - toto je vsak svet novy...

http://apod.gsfc.nasa.gov/apod/image/08 ... de_hst.jpg
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa Kiwi »

Ja len rozmyslam, ze preco su civilizacie v jednotlivych galaxiách od seba tak daleko vzhladom na rychlost svetla,
lebo to prakticky uplne znemoznuje nie len stretnutia, ale dokonca aj akukolvek komunikaciu. Ak je zivot dosledkom
nejakych zakonitosti, tak potom by mal vzniknut vsade, kde to tie zakonitosti umoznuju. Dalej vdaka inym zakonom
je ten zivot chraneny pred kataklizmami rozneho druhu, ktore musia byt vyrazne nepravdepodobnejsie, ako udalosti
veduce k vzniku zivota, lebo ak by to bolo opacne, tak by sice zivot potencialne vznikol, ale trval by velmi kratko, co
by vlastne popieralo tu zakonitost veducu k jeho vzniku. Cize ak je nejaka zakonitost, ktora v urcitych castiach zvysuje
organizovanost hmoty az na uroven nasho zivota a pre nas zivot je typicka komunikacia, preco ta komunikacia nie je
typicka aj medzi jednotlivymi ostrovmi zivota v galaxiach. Keby bola mozna, tak bud by to bolo pozitivne, ak by tie
formy zivota pochopili, ze zivot je nutne chranit, alebo by to bolo zle, v pripade, ze su taki, ako my, ktori si zivot
nevazime. Potom su vlastne tieto extremne vzdialenosti vyhodou, ktora je podobna tej zakonitosti, ktora chrani zivot
pred kataklizmani, ergo nas to vlastne chrani pred inymi formami podobneho zivota na nasej urovni. Vynara sa vsak
otazka, ak budeme na vyssej forme existencie a nebudeme ohrozovat ani seba, ani ine formy zivota, otvoria sa nam
nejake nove moznosti komunikacie s inymi formami vyssie organizovaneho zivota, ako sme my teraz ?
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 7:49 am
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa forest »

Ta vzdálenost může být značně zavádějící, jelikož naše měřítka mohou být úplně jiná, než měřítka jiného inteligentního života ve vesmíru. Mohou mít úplně jiné technologie, jiné vědomosti a cestování zkrz vesmír pro ně může být sranda.
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa Kiwi »

No ked to tak je, tak preco sa tu neobjavia ?
Honza
Príspevky: 953
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm
Bydlisko: Praha

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa Honza »

Protože jsme pro ně nezajímavý? :)
Protože se na SETI přelouskala pouze miliarda WUs?

Radši se koukám na takovou oblohu (třeba jako v Beskydech, kde byl nádherný výhled) a neřeším, proč se neobjevili a jestli to pro ně je nebo není daleko.
Já být na jejich místě, tak si počkám, až/jestli budeme schopni s takto vyspělou civizilací na úrovni komunikovat...aniž bychom si udělali ihned ostudu, jakmile náši přelidněnou planetu, kterou si ničíme, navštíví.
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 7:49 am
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa forest »

To nemůžeme vědět zda tu už nejsou, nebyli, nobo nás dokonce nesledují. Pokud by taková civilizace existovala a byla na tak vyspělé úrovni, pravděpodobně by nebyl pro ně problém nás sledovat, aniž by jsme o tom vůbec nevěděli.
Používateľov profilový obrázok
Kiwi
Príspevky: 2072
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Bydlisko: Sobrance
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa Kiwi »

Len neviem najst jediny dovod, preco by to robili.
forest
Príspevky: 294
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 7:49 am
Kontaktovať používateľa:

Re: Krasny obrazok galaxie

Príspevok od používateľa forest »

Proč třeba zkoumáme živočichy v přírodě, rostliny atd. je to prostě výzkum a takhle pod mikroskopem můžeme být i miliardy let a kdo ví, zda vlastně nejsme jeden velký experiment :)
Napísať odpoveď