Nový web - pilot

V tomto fóre sa preberajú aktuálne témy ohľadom tímu, samotného webu, propagácie a ďaľšieho rozširovania tímu
Používateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa miloso »

Duro Kotulic Bunta napísal: miloso, o tom tvojom clanku viem ale este som ho necital, len rychlo preletel.
Anyway, ak sa v nom vyskytuje ten preklad quick guide tak asi by bolo dobre dat ho aj do osobitneho clanku,lebo tvoj clanok obsahuje vela odbornych slov (aspon ten zaciatokco som prebehol), ktore nie su pre tych beznych ludi ktori iba strucne chcu vediet co vidia na screensaveri...
tot moj skromny nazor..
ale nie je problem, presny preklad quick guide mozemdat niekedy na web aj ja...
ani som si nevšimol tvoj príspevok #-o jasne, tie keci na začiatku som dal len na blog, na web som zatiaľ dal len to čo je dôležité pre BOINC a Rosettu ako také, čiže prakticky len preklad + niečo málo navyše (niektore veci som nedal, lebo to bolo prakticky v prvom článku)
---
apropo, fakt posledná vec a dám si na chvýľu pohov, linkovanie, napr. v prvom článku "Tajomstvá...", je poreba prelinkovať s popisom projektu Rosetta? nejaké slova napríklad s wiki (aj keď nie je všemohúca)? aby som vedel, čo linkovať v článku čo je zatiaľ v drafte.
Obrázok Obrázok
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

  • S tými troma bodkami su mierne problemy... totiž URL-alias generuje automaticky URL podľa názvu článku. Znak bodka sa vyhadzuje, znak medzera sa nahrádza pomlčkou (keď je medzier viac, je len jedna pomlčka), diakritické znaky sa skonvertujú na znaky bez diakritiky a podobne. Teraz je URL-alias http://boinc.jadro.org/article/rosetta- ... -bielkovin. Čiže máme štyri kľúčové slová oddelené pomlčkami - famózna vec na to, aby bol tento článok nájdený vyhľadávačmi (samozrejme, najprv to musí Google zaindexovať - keď nám googlebot prelezie web...).
    Keď boli v názve tri bodky, URL-alias bol http://boinc.jadro.org/article/rosetta- ... -bielkovin. Neviem prečo... Asi tým, že boli tri bodky za sebou a za nimi medzera, nedalo tam vôbec nič, ani pomlčku. Tým sa znižuje šanca na nájdenie nášho (tvojho) článku vo vyhľadávačoch... Je to zjavne bug modulu URL_alias, tak som to zatiaľ "poriešil" takto. To som robil u seba pred nahodením pilotnej prevádzky a už som na to medzičasom zabudol. Ale dobre, pozriem sa na to, či sa nedá s tým niečo robiť, aby tam hodilo jednu pomlčku aj v prípade troch bodiek. Píšem si to do zoznamu.
  • Čo sa týka slovníkov taxonómie, tam je to tak, že niektoré pojmy sú "zdvojené" - a to v prípade vedeckých disciplín a zamerania projektu. Dôvod je ten, že sú v samostatných slovníkoch, pretože sa úplne nekryjú. Napríklad "Biológia" je aj veda aj zameranie projektu a preto sa vyskytuje v obidvoch slovníkoch... ale "Testovací projekt" je len zameranie projektu a nie vedecká disciplína. Zameranie projektu je pritom aplikované len na Popis projektu a vedecké disciplíny sú zase len v téme iných typov obsahov (a nie sú v popise projektu). Špeciálny slovník "Zameranie projektu" je totiž nutný na filtre v http://boinc.jadro.org/projects/category (aby sa tam nemiešali iné pojmy, keďže ide len o kategorizáciu projektov). Riešenie som naznačil tuto: http://boinc.jadro.org/taxonomy/term/98 - je to o vedeckej disciplíne Biológia, ktorá ale hore odkazuje aj na projekty so zameraním Biológia. Len ešte pridám aj "na druhú stranu" linku zo zamerania projektu na vedeckú disciplínu.
  • S tou taxonómiou je to celé zamotané, ale je to veľmi dobrá vec, len sa treba naučiť to používať. Napríklad do popisu projektu Rosetta si dal linky na svoje články - je to síce pravda, ale zase na druhej strane, kto to bude stále aktualizovať, krížom-krážom všetky články?
    Lepšie je nechať to na taxonómiu: Niekto sa zaujíma o všetko čo súvisí s Rosettou - tak na stránke informácií o projekte (alebo aj na hocijakej inej stránke, čiže aj na stránke Tajomstvo bielkovín), klikne hore na "Projekt: Rosetta@home" a hodí mu zoznam všetkého obsahu, ktorý súvisí s projektom.
  • Vedecké disciplíny majú ešte jednu výbornú fičúrku - keď čítaš článok Tajomstvo bielkovín a klikneš na "Biológia", hodí ti všetky vedecké články so zameraním na biológiu v prehľade. Tam hore máš tzv. "Breadcrumb": Domov >> Veda. To preto, že pojem Biológia (vedecká disciplína) patrí v slovníku pod pojem Veda. Keď potom klikneš na ten pojem Veda, dostaneš sa do iného prehľadu. Tu je zoznam článkov, ktoré majú priamo uvedený pojem Veda (napríklad Ďurov článok o rádioaktivite)... Ale!!! Sú tu aj články, ktoré nemajú uvedený priamo tento pojem, ale len nejakú vedeckú disciplínu (napríklad Tajomstvo bielkovín má uvedené Biológia). Takže vo výsledku to znamená, že pri písaní článkov nemusíš dávať aj pojem Veda aj jeho pod-pojem Biológia, stačí len Biológia a pri listovaní pojmu Veda sa ti to v prehľade tiež zobrazí. Teraz je to síce taká zvláštna navigácia, keď o tom človek nevie, tak je to dosť zamaskované... ale mám v pláne pridať nový tab v sekcii Články - okrem "Aktuálne", "Najlepšie" atď tam bude aj ďalší tab "Vedecké", kde bude práve táto prehľadovka (pojem Veda a všetky jeho pod-pojmy)
  • Linka na naše fórum v Popise projektu je dobrý nápad. Môže to totiž byť ako nepovinná položka - ak k projektu fórum nemáme vytvorené, nezobrazí sa skrátka nič. Tiez si to pridavam do zoznamu taskov.
  • Pri tvojich žiadostiach o aktualizáciu staršieho článku ma napadla ďalšia vec - bolo by dobré nájsť spôsob, ako autor článku môže priamo v článku "požiadať" redaktorov o aktualizáciu (resp. o zmenu stavu na Updating, aby to autor zmenil sám). Pravdepodobne si si všimol, že momentálne fungujú maily na zmenu stavu. Ak dáš uzol z Draft do Review, všetkým redaktorom príde o tom mail. Ak niekto z redaktorov zmení stav na Released (či naspäť na Draft), príde mail opäť všetkým redaktorom a aj autorovi. Takže sú všetci zúčastnení automaticky informovaní, keď sa od nich niečo očakáva a keď je všetko ukončené. Hľadám spôsob, aby systém pri dokumente v stave Released poslal mail všetkým redaktorom, ak autor klikne na špeciálny link/tlačidlo. Asi to zrealizujem pridaním nového stavu "Released, Update Requested", ale to chce viac zásahov (aby sa dokument v tomto stave zobrazoval rovnako, ako v stave Released, aby mali redaktori vo svojom redaktorskom kútiku prehľad takýchto requestov a podobne).
    Bude to predsa len lepšie vybaviť v rámci CMS, než posielať žiadosti o update cez fórum...
Používateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa miloso »

1. ako mne to nevadí, že nemôžem mať bodky, to je len taký môj úlet a nemusím to používať, aj tak sa to nehodí. nie je to podstatné.
2. teraz to beriem na vedomie, a nebudem davať "Veda" nevedel som o tom, ale na druhej strane si to dobre vymyslel, prakticky. Čo sa týka tých odkazov v článku, no fakt, písal som to večer a akosi mi nemyslelo, tak som na to zabudol, že sa dá triediť aj podľa projektov :) nabudúce budem musieť písať niekedy na obed :) ale ak predpokladám, že budeme písať viac článkov (ja nezaručujem) bolo by vhodné nejako vyzdvyhnuť niektoré články, kde sú podstatné (obšírnejšie) informácie o chode projektu. ostatné články by sa našli v prehľade. a fórum v popise som okukal od CNT :oops:
3. s tým požiadaním aktualizácie v článku by to bolo super :wink:
---
cením si tvoju prácu a čas, ktorý tomu venuješ =D>
Obrázok Obrázok
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

Tuším som mal valentínsku pracovnú sobotu. No ale aspoň nejaké výsledky sú:
  • Pridal som nový stav "Update Request". Ak je dokument "Released", autor môže zmeniť stav na "Update Request", čím systém pošle mail všetkým redaktorom. Tí potom môžu zmeniť stav na "Updating"... Autor tiež môže "stiahnuť" svoju požiadavku - zmeniť stav z "Update Request" naspäť na "Released".
  • Vytvoril som odkazy medzi pojmami zamerania projektu a vedeckých disciplín. Taxonómia sa asi bude priebežne dopĺňať redaktormi podľa potrieb, ale aspoň máme aj vzor...
  • Pridal som pole na linku na naše fórum k projektu. Ďakujeme CNT za inšpiráciu :evil:. Rosettu som už tiež upravil, lebo tam boli potrebné ešte ďalšie 2 veci (1. Popis projektu nebol zaradený v menu - to môže urobiť len redaktor; 2. Na začiatku textu bol jeden prázdny odsek, čo spôsobilo úplnú absenciu textu v teaseri na hlavnej stránke).
  • Ešte som prihodil jeden modul - Quicktabs. "Counter" a "Kto je online" tým pádom zaberajú len jeden blok - každý má svoj tab a zmestilo sa aj "Kto je nový". Musel som kvôli tomu znova aktualizovať tému - niekomu možno bude hádzať ten blok čudné efekty, ak má starý obsah v cache. Treba len reloadnúť stránku a bude to zobrazovať OK.
    Od Hefta padol návrh, že aj blok "Najnovšie" by mohol byť podobne "zbalený" (najnovšie články, najnovšie blogy, najnovšie info o projekte atď), ale pri takom úzkom bloku sa tam nezmestí toľko tabov, takže toto zatiaľ nechávam tak...
A tak si frčíme ďalej...
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

Keď už robíme na tej stránke; je tu jedna oblasť, ktorú som už predtým spomínal a teraz je už fakt aktuálna. A to je preklad rozhrania modulov, ktoré sú zatiaľ len v angličtine.

Funguje to asi tak, že ku každému modulu je template - .pot súbor obsahujúci originálne (anglické) reťazce textov. (Ak template nebol k modulu priložený, môžem ho vygenerovať, na to mám skriptík.)
Kto sa chce zapojiť do prekladu, tomu pošlem template k jednému modulu, stiahne/nainštaluje si špičkový tool Poedit (IMHO veľmi intuitívny) a preloží reťazce, do súboru sk.po, ktorý mi pošle naspäť. Prípadne to môže niekto po ňom skontrolovať (alebo dvaja budú robiť preklad jedného modulu - jeden preloží prvú polovicu, pošle druhému, ten prvú polovicu skontroluje a preloží druhú polovicu, pošle naspäť prvému a ten skontroluje tú druhú polovicu). No a ja to otestujem lokálne na vývojovej verzii stránky a potom to hodím na ostrú verziu. A bude poslovenčený celý web...

Nemusí to byť hneď zajtra a pokiaľ som skúšal, ani to nezaberie veľa času (do hodiny som aj s inštaláciou Poedit-u a generovaním template preložil polovicu modulu Paging, ktorý má 97 reťazcov).
Dá sa to robiť aj po častiach, aj malé prispenie od každého pomôže.

Tak kto sa hlási na preklady?
Používateľov profilový obrázok
matob
Príspevky: 934
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm
Bydlisko: Pezinok

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa matob »

I´m in.......... :D
Obrázok
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa gabberattack »

Ja tiez.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa miloso »

ja sa na preklad necítim, ale mám tu nejaké podklady:
QMC.jpeg
QMC.jpeg (14.38 KiB) 11144 zobrazení
spinhenge2.jpg
spinhenge2.jpg (14.89 KiB) 11147 zobrazení
myslím, že lepšie logá ako tie čo sú tam

rosetta.jpeg
rosetta.jpeg (15.83 KiB) 11149 zobrazení
rosetta neviem, orezané aby sa nemuselo deformovať, vyskušaj a porovnaj s terajším, daj čo bude vyzerať lepšie
Obrázok Obrázok
tahanko
Príspevky: 133
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:00 pm
Bydlisko: Košice
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa tahanko »

v tom Rosetta logu treba vymazat ciarku za Design alebo zrusit to and - len maly postreh
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

Postreh je to správny, ale logo je takéto už z projektu (pozri na stránke projektu).
Robiť korektúru projektového loga? To asi nie...

A dal som na stránku QMC i Spinhenge, ale Rosettu nie. Totiž originálne logo je gif 297x100, 7,45KB. Tu priložený jpeg je 250x75, ale má 15,8KB... a na mojom browseri sa mi zmenšený gif zobrazuje subjektívne krajšie, ako nezmenšená verzia tohto jpg (jpg je na ostré hrany a písmo sviňa; ja keď potrebujem screenshot z desktopu, tak robím vždy do gif, lebo jpeg je menej ostrý a súbor má pritom väčší).
Používateľov profilový obrázok
miloso
Príspevky: 197
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa miloso »

simap.gif
simap.gif (5.61 KiB) 11097 zobrazení
docking2.gif
docking2.gif (6.31 KiB) 11095 zobrazení
MindModeling má hnusné "logo" ale dovolil som si ho doplniť
MindModeling má hnusné "logo" ale dovolil som si ho doplniť
MindModeling.gif (16.58 KiB) 11099 zobrazení
tieto projekty si "rezervujem" + hdrogen a uFluids...ak niekto už niečo má, tak OK
Obrázok Obrázok
gabberattack
Príspevky: 1315
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Bydlisko: Mooresville, NC
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa gabberattack »

tahanko napísal:v tom Rosetta logu treba vymazat ciarku za Design alebo zrusit to and - len maly postreh
Nie, v tomto pripade je tam ciarka spravne. Pre oddelovanie 3 a viacerych elementov vo vete sa v britskej anglictine ciarka pouziva ('Oxford comma'). Navyse v tomto pripade je to nutne, lebo sa popisuju tri uplne odlisne cinnosti. Ak by tam ciarka nebola, mohli by sa tie posledne dve slova brat ako jedna vec. Uvediem priklad: fish and chips, maccaroni and cheese su vyrazy, kde sa ciarka nikdy nedava, lebo pomenuvaju jedno ucelene jedlo. V pripade Rosetty by tak vyraz Design and Docking vyjadroval jednu cinnost, co nie je pravda, su to dve odlisne veci.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

Logá sú tam. A ktoré MindModeling logo je hnusné? Toto? Mne sa celkom páči... aj keď zase neviem, ako dlho by som sa na to vydržal pozerať.

A s tou čiarkou v angličtine som to nevedel... zase som sa niečo nové naučil :mrgreen:.
Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Príspevky: 1906
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Bydlisko: Stupava
Kontaktovať používateľa:

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

gabberattack napísal: Nie, v tomto pripade je tam ciarka spravne. Pre oddelovanie 3 a viacerych elementov vo vete sa v britskej anglictine ciarka pouziva ('Oxford comma'). Navyse v tomto pripade je to nutne, lebo sa popisuju tri uplne odlisne cinnosti. Ak by tam ciarka nebola, mohli by sa tie posledne dve slova brat ako jedna vec. Uvediem priklad: fish and chips, maccaroni and cheese su vyrazy, kde sa ciarka nikdy nedava, lebo pomenuvaju jedno ucelene jedlo. V pripade Rosetty by tak vyraz Design and Docking vyjadroval jednu cinnost, co nie je pravda, su to dve odlisne veci.
Mam rad ludi, ktori idu do detailu veci a vedia si nazory odargumentovat... :-)
S touto ciarkou pred and vo viacerych polozkach som to zhodou okolnosti kedysi tiez riesil.. :)

Vsimol som si ze sa tu riesi nieco ohladom prekladov - ak mate nieco na preklad, a nie je to task na viac ako cca 15 minut, tak mozem pomoct...
Gimme gimme sthg ! :)
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Používateľov profilový obrázok
Palo M.
Príspevky: 1200
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am
Bydlisko: Shanghai, China

Re: Nový web - pilot

Príspevok od používateľa Palo M. »

Ďuro, rozhodne by som si nedovolil ťa nejako "menežovať", ale nemohol by si tých 15 minút radšej zainvestovať do písania nejakého (nového) článku? Ten preklad neponáhľa, asi je to dosť nezáživné, ale hlavne je pomerne veľa ľudí, ktorí ten preklad postupom času urobia.
Ale dobrý článok nenapíše hocikto... Ak by bolo treba, môžem pomôcť aj s nejakou redakčnou prácou, ak by ti to ušetrilo nejaký čas (napríklad keď som včera prekopíroval tvoj starší článok o hľadaní planét pozemského typu, trocha som preformátoval obrázky a nejaké odstavce a myslím, že takto to vyzerá trocha lepšie).
Napísať odpoveď