Hned som si spomenul, ze ved predsa pred nieco vyse tyzdnom startoval raketoplan, a hned som dostal podozrenie, ze sa nan pozeram pocas odpajacieho maneveru od ISS !
Teraz vecer som si to checkol na heavens above - a nemylil som sa - bol to naozaj raketoplan pri jedinom (samostanom) prelete nad Slovenskom pri ktorom bol vidiet.
Je to teraz uz pomerne vzacna vec, pretoze musia byt splnene viacere podmienky:
- ISS musi letiet za tmy blizko nad/pri Slovensku
- ISS musi byt osvetlena slnkom
- raketoplan musi prave k nej prilietat alebo odpajat sa
- nesmie byt zamracene

Vzhladom na frekvenciu letov raketoplanov (max parkrat do roka), vzhladom na to, ze prilet a odlet od ISS trva len par hodin, a vzhladom na to, ze zdaleka nie kazdy prelet ISS nad slovenskom vidno, to bola celkom nahoda. A kedze som o tom dopredu nevedel, tak som si pripadal ako ked slepe kurca k zrnu pride..

Kazdopadne, bolo to dost posobive, a celou cestou domov som premyslal nad tym, ako sa tu my pachtime na Zemi svojimi pozemskymi cervicimi problemami a pritom tam hore takmer vo vakuu letia celkom odvazni chlapici v extremne inych podmienkach ako my tu dole na Zemi... a pritom su zaroven k nam da sa povedat na skok par sto kilometrov od nas (blizsie ako Kosice od Bratislavy).. klasicka stara uvaha, ale pri tom pohlade bola aj tak velmi hmatatelna .. vidiet tu dvojicu ako si to sinie po obeznej drahe...