Milniky

Diskusia k štatistikám, výkonnosti jednotlivých členov alebo miniteamov, podpisom (signatúram) atď.

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
Duro Kotulic Bunta
Dátum registrácie: St Feb 07, 2007 3:00 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Milniky

Príspevok od používateľa Duro Kotulic Bunta »

Dik Palo aj Honzo sa zhrnutie nazorov a popisu udalosti. Myslim, ze MilkyWay by som uplne nezavrhoval, predsa len je tam vedecky background ktory nie je nekvalitny a ma zmysel a vystup. Negativ ami pripadaju skor ako otazka toho, ze je to projekt len niekolkych ludi/vyslumnikov, a teda je to zakonite viac nachylne na osobnostne ci komunikacne nedostatky jednotlivcov.
Nepripadaju mi ale zasadne tak ako napr. kedysi pri Predictore. Aspon z toho zhrnutia co ste podali...

Kazdopadne myslim, ze moje momentalne rozdelenie vykonu (99% E@H, 1% MW) aspon z mojho pohladu zodpoveda dolezitosti a kvalite projektov..
Mozno casom pridam nieco biologicke, zacinam mat totiz pocit ze tie dva roky zivota co som venoval biochemii pomaly faduje a mohol by som opat trosku prispiet, tentoraz aspon cez boinc, k vyskumu liekov a chorob. Vidim to na Rosettu alebo WCG casom...
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
A man who knows how to be alone is never lonely. [Osho]
Duro Kotulic Bunta
Kontaktovať používateľa:

Kiwi napísal:Mna zas zatial nepresvedcil Einstein, lebo sa mi nezda, ze ja sa niekedy dozijem toho,
ze sa dostaneme na taku uroven presnosti, aby sme tie gravitony nejako "videli" cez
nejake pozorovania a analyzu tychto napozorovanych dat. Mozno si musim viac o tom
precitat. :)
Kiwi neberiem ti tvoj nazor, ale uprimne ti poviem, ze s takymto nazorom by sme veru nemali ani koleso. Kde je trochu zvedavosti, tuzby poznat nepoznane, vzrusenia z objavovania? Myslis ze Kolumbus by objavil Ameriku keby nemal objavneho ducha? Myslis zeby sme vedeli co vieme keby sa ludia vzdavali a nepresvedcivo postavali na mieste len preto, ze nev(e)dia dalej?

Nikdy sme zatial neboli tak blizko teoreticky vypocitaneho limitu pre objavenie gravitacnych vln, pricom ten objav nebude len tak jeden z dalsich objavov, ale bude to velmi vyznamne potvrdenie spravnosti modelu gravitacie a struktury sveta, a navyse velky krok vpred pri pozorovani vesmiru coraz blizsie k big bangu (kedze sme bloknuti na cca 380 tisic rokoch po big bangu a ina cesta ako sa cez tuto casovu barieru dostat okrem neutrin alebo gravitacnych vln neexistuje).
Pytal si sa v niektorom threade kde patri graviton v tabulke - niet lepsieho dokazu ze graviton existuje ako objav gravitacnych vln, pretoze graviton mame zatial len na papieri, aj ked presvedcivo matematicky odovodneny.

Ak chceme dostat fyziku dalej, a to vyznamne, tak najdenie gravitacnych vln je ohromnou prilezitostou urobit vyznamny boost, ktoremu moze konkurovat z hladiska prevratnosti pre zakladnu vedu asi len spustenie a objavy v LHC. Zatial co pri LHC vsak musime len pasivne pozorovat co sa tam v CERNe deje, pri gravitacnych vlnach mame moznost sa toho priamo zucastnit a to najdolezitejsej a najpodstatnejsej casti - analyzy samotnych dat!

Cize sme na prahu, mozno je objav uz za humnom, a jednoducho vyplnit toto dolezite biele miesto na mape poznania ludstva je natolko vyznamne, ze aj keby sme este bolilen v poloviciplavby do Noveho sveta tak apaticky sa obratit ci vzdat by bola velka skoda.
Nikdy nevies, kedy sa objavi zem - ci dnes, ci o tyzden, a ci vobec. V roku 1931 este nikto ani netusil ze/ci existuje nejaky neutron, a o 14 rokov neskor sa uz veselo stiepili v Los Alamos a Hiroshime... Veda nie je itinerar medzikontinentalneho letu, veda je plna prekvapeni.. a aj sklamani..

Tym samozrejme nechcem povedat, ze mas ratat Einstein@home a ze gravitacne vlny najdeme uz v ramci tohto projektu, ale ak clovek ma rad fyziku a astrofyziku tak einstein je jeden z najkvalitnejsich a najdolezitejsich projektov, a nemyslim zdaleka len v ramci Boinc, ale aj v ramci celkovej vedy - je to naozaj vyskum na hranici ludskych vedomosti a technickych schopnosti, a prave preto je potrebny entuziasmus, nadsenie, racionalne popustenie uzdy vedeckej fantazii a chuti objavovat nove a nepoznane.
Bez toho sa veda robit neda, a bez toho by sme zdaleka neboli tam kde sme...
It is by logic that we prove, but by intuition that we discover. [J.H. Poincaré, mathematician]
Palo M.
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am

Príspevok od používateľa Palo M. »

Myslim, ze tato tema bola povodne zalozena kvoli milnikom kreditovym... a my sme sa dostali k milnikom inym. No nevadi, tieto su pre mna aj tak zaujimavejsie 8).

Duro, vsetko co si napisal, je pravda. Ale Kiwi tiez netvrdil, ze EAH je nieco zle... Lenze ty tam vidis svetlo na konci tunela ("sme na prahu, mozno je objav uz za humnom"), kym Kiwi nie ("lebo sa mi nezda, ze ja sa niekedy dozijem toho,...").

Ja by som to zobral trocha z inej strany: Ako pomoze objav gravitacnych vln cloveku, ktory medzicasom zomrie na svalovu dystrofiu? Tym nechcem povedat, ze mame zahodit vsetok vyskum a zahrabat sa v nekonecnom rieseni svojich momentalnych problemov... ale treba nejaky balans. Ty si vedec, ja som inzinier. Teba zaujima objav noveho principu, mna zaujima ako z niecoho uz objaveneho vyrobit nieco pouzitelne pre ludi. A to vacsinu ludi zaujima omnoho viac. Im nepomozu nove objavy, ktore same o sebe vedca uspokoja. Objavy radiovych vln, polovodicov, kodovania a podobnych principov, boli pre obycajnych ludi prakticky na nic. Ale ked sa vsetko dalo dohromady a vznikli mobilne telefony, zivot aj tych obycajnych ludi sa tym podstatne zmenil. Samozrejme, bez tych zakladnych objavov by ten mobil nikdy nebol, takze aj tie treba, ale zase - balans! Keby sme teraz hrali strategicku pocitacovu hru (neviem ci si niekedy hral Masters of Orion), riadis Zem, mas nejake resourcy a mozes ich dat do vyvoja novych veci - dal by si to na vesmirny vytah, alebo na dokaz existencie gravitacnych vln? Ja jednoznacne do vytahu. Preco by ludia sa ludia vzajomne mali zabijat na Zemi v boji o obmedzene prostriedky, ked by sa mohli rozletiet kolonizovat vesmir? Kolonizacia severnej Ameriky ludstvo v konecnom dosledku posunula velmi vela aj z hladiska zakladnych objavov, aj z hladiska technologii pre vsetkych...
gabberattack
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gabberattack »

Otazka je, ci nas dalej posunie vesmirny vytah, alebo gravitacne vlny. :-) Vesmirny vytah je posun kratkodoby, gravitacne vlny zase dlhodoby. Vyber si - podla toho, ci preferujes objavy pocas Tvojho zivota, alebo objavy do buducna.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Palo M.

Vytah nie je objav, je to technologia. Ina kategoria. A v tom je ta dilema. Ked nebudu objavy, nebudu nove technologie. Zas ked nebudu rozvinute technologie, nebudu ani dalsie objavy. Lenze ked boli objavy zo zaciatku 20. storocia prilis daleko pred technologiou (a hlavne moralkou), tak to nedopadlo dobre...
Duro Kotulic Bunta
Kontaktovať používateľa:

Suhlasim s tym, ze treba udrzat balans. Technologia a zakladny vyskum sa samozrejme doplnaju. Napr. teraz vsetci priaznivci gravitacnych vln dufame, ze sa rozbehne projekt LISA (interferometer vo vesmire), ale je jasne, ze ak by existoval uz vytah (a teda lacne vynasanie materialov do vesmiru), tak vsetky vesmirne projekty (vratane zakladneho vyskumu) by sa extremne zlacnili a teda lahsie zrealizovali.

Takze ja som nechcel svojim prispevkom povedat, ze Kiwiho pohlad je nespravny, alebo ze treba robit zakladny vyskum na ukor aplikovaneho, ale skor som reagoval na konkretny Kiwiho nazor preto, lebo z toho co pise na forum si myslim, ze v nom ta iskra objavitela je, a trochu ma prekvapilo, ze projekt Einstein@home ho napriek tomu nepresvedcil/nezaujal. A tak som chcel povzbudit tu iskru subjektivnym vykreslenim toho, co tu iskru zivi vo mne, podlozene zopar objektivnymi suvislostami.
Nothing more :)

Pretoze vo vseobecnosti samozrejme keby nebolo biologickeho pokroku tak nam polovica nositelov nobelovych cien pomrie skor nez dokoncia svoj zakladny vyskum, keby nebolo technologickeho pokroku tak doteraz robime pozorovania oblohy teleskopmi cez nasu mihotajucu sa atmosferu pohlcujucu polku frekvencii ziarenia co na nu narazi, atd atd.

Vsjo jasno, vsjo ponjato.

Ale na vzruseni a potrebe zakladneho vyskumu to nic nemeni...
Duro Kotulic Bunta
Kontaktovať používateľa:

Kiwi napísal:Mna zas zatial nepresvedcil Einstein, lebo sa mi nezda, ze ja sa niekedy dozijem toho,
ze sa dostaneme na taku uroven presnosti, aby sme tie gravitony nejako "videli" cez
nejake pozorovania a analyzu tychto napozorovanych dat. Mozno si musim viac o tom
precitat. :)
Kiwi, toto by ta malo presvedcit ze nehladame nejake vzdusne zamky ale ze uz TERAJSIA citlivost interferometrov je dostatocna na objav gravitacnych vln z niektorych zdrojov. Kedze nechcem pokracovat v off topicu, zalozil som novy thread.
http://forum.boinc.sk/viewtopic.php?f=6&t=748
Kiwi
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kiwi »

Jaaa suuuuuu milionář! Jaa suu milionář! :D
No az taku velku radost nemam ako pri prvom melone, ale aj 10 potesi.
O par dni mam tolko ako Honza teraz. :D
Duro Kotulic Bunta
Kontaktovať používateľa:

Gratulujem.. :)
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Coskoro budeme mat styri 100 melonove projekty. Najprv to bude MW, potom SETI,
neskor Collatz a nakoniec Einstein.
Ale este predtym dosiahneme pol miliardy dokopy vo vsetkych.
Tiez sa k 100-ke blizi pocet clenov, ktori maju RAC nad 1000.
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Tak a je to tu. Mame prvy 100 000 000 ( slovom stomelonovy ) projekt. =D> =D> =D> Polku urobil Honza. :)
http://boinc.sk/statistiky
MW predsa.
Naposledy upravil/-a Kiwi v Ut Feb 09, 2010 11:13 pm, upravené celkom 1 krát.
Honza
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 7:20 pm

Príspevok od používateľa Honza »

PrimeGrid?
Tam jsme 10. podle týmů (v MW až 40.), podle kreditu za poslední měsíc jsme na PG 5. a podle kreditu a poslední týden či den dokonce 3.

MW dokonce o kousek predehnal SETI. Vsak Einstein si take vede dobre...
Palo M.

Hlavne sme 1. februara uderili 500 melonov celkovo a ani sme si to nevsimli...
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Po troch rokoch roboty, som konecne v prvej 1000-ke. :D
mbs
Dátum registrácie: Po Jún 23, 2008 11:15 am

Príspevok od používateľa mbs »

A ja su taky milionar! AQUA - Moj prvy projekt s melonom...
No nic, idem dalej trapit malariu ;-)
Napísať odpoveď