Kiwi, ako pise Honza, ja som nehovoril o tom, ktory prjekt je lepsi, ale o tom, ze liek na svalovu dystrofiu sa najde aj bez boincu, ibaze neskor (rovnako to plati aj pre gravitacne vlny).
Palo, OK, po tvojom upresneni chapem, a myslim, ze suhlasim. Pri par vyrokoch by som ale rad povedal svoj nazor:
Palo M. napísal:Lenze tie financie na svalovu dystrofiu nie su take sustredene na jedno miesto, ako konkretne LIGO co si vypichol. To potom zdaleka tie financie nie su vynalozene efektivne, ked je to rozptylene...To sa podla mna tak nemoze porovnavat, to je o jablkach a hruskach.
No, rozdiel je v tom, ze gravitacne vlny si vyzadujujeden obrovsky stroj (interferometer), takze tam je problem s nejakym prerozdelenim. Naopak, biovyskum (napr. MD) nepotrebuje sustredenie, resp. sustredenie nie je take efektivne ako by si si mozno myslel. Dolezite nie je sustredeniek ale koordinacia a spolupraca. A ta s uskutocnuje prostrednictvom vedeckych casopisov a konferenciami. Sustrednie by malo nejaky efekt, ale nie vyrazny. Podobne sme fungovali aj my - bolisme team par ludi pracujucich na simulaciach rakoviny, a cez casopisy a konfercnei sme koordinoali svoje usilie s dalsimi vedcami z celeho sveta. nemuseli sme byt zavreti v jednej budove ci jednej prefekture, to by malo minimalny efekt. Cize rozdelenie financii medzi X vedeckych minitimov ktore spolupracuju, je lepsie alebo minimalne porovnatelne ako sustredenie financii a ludi do jedneho obrvoskeho ustavu - aspon myslim ze takto si to myslel.
Palo M. napísal:
Navyse, preco vobec mame porovnavat vysku financii? Ved sa neda spolahlivo urcit, kolko financii treba na zasadny objav v oblasti svalovej dystrofie. Tak ako vobec mame podla financii porovnavat, kto ma vacsiu sancu na uspech?
Uplne suhlasim. Reagoval som na tvoj vyrok, ze keby ludia prestali ratat HCMD tak by sa liek na MD nikdy nebol objaveny.
Palo M. napísal:
Tvrdenie "co by bolo keby" sa nikdy neda uplne podlozit faktami. A teda ani tvoje protitvrdenie.
Moje protitvrdenie bolo, ze existuju desiatky a stovky milionov dolarov investovanych do hladania liekov proti MD. Aj ked istota nikdy nie je, myslim, ze je to dost solidny zaklad na to, aby sa dalo tvrdit, ze liek objaveny skor ci neskor bude, a to aj bez BOINC (ano - bez BOINC bude neskor, to je urcite pravda).
Palo M. napísal:
Ide o to, ze liek na svalovu dystrofiu potrebuju ludia co najskor, zatialco objav gravitacnych vln moze chvilu pockat.
V prvom priblizeni suhlasim. V druhom priblizeni - a vopred sa ospravedlnuje za moj evolucny cynizmus - ludstvo trpi chorobami od svojho vzniku, cize miliony rokov (a predtym nasi predkovia). Co zalezi na par desatrociach ci storociach? Nie je vobec iste, ze ludstvo nevyhynie skor kvoli tomu, ze sa zadusi na nasej malej planete, ze vdaka svojej virusovej povahe vycerpa zdroje skor ako bude schopne oslidlit ine nebeske telesa a ovladat dostatocne technologie potrebne na masove cestovanie vesmirom. Darmo potom budeme vediet liecit AIDS a MD a rakovinu a ine choroby, ked sa medzitym vojnami sposobenymio obmedzenymi zdrojmi znicime (co myslite, kolko desatroci potrva kym na blizkom vychode vzniknu vojny o vodu, mozno s pouzitim jadrovych zbrani, napr. Izrael versus Iran ci po teoreticky moznom prevrate islamsky Pakistan?).
Takze to, co ludstvo potrbuje skor, je z globalneho nadhladu otazne.
Palo M. napísal:
Ked uz si ale zacal o financiach, tak keby som sa rozhodoval o tom, kam dat priamo peniaze... tak je vysoko pravdepodobne, ze by som sa rozhodol inak. Prave kopec roznych nadacii a fondov skor zavana tunelmi a prackami a teda moje peniaze by mohli vyjst navnivoc - v tomto pripade jeden prehladny projekt, kde je vysledok predpokladany v kratsom casovom horizonte, zvysuje sancu na dobre zuzitkovanie penazi. Ale v pripade BOINC vykonu - tam nikto nema motivaciu "strcit si ho do vlastneho vrecka" (aspon pokial porovnavame WCG a EAH), tam priamo pracujem na konkretnej veci.
Velmi spravna poznamka, s ktorou uplne suhlasim a ktora je velkym poizitivom BOINC - za to, co investujete chodom stroja pre projekt, sa nikto nebude vyvazat v ramci nadacie prvou leteckou triedou ani byvat v 5* hoteloch...
Palo M. napísal:
BTW, tych 915 milionov je cela populacia, ak sa nemylim. Takze muzov je len cca polovica, tak potom by to malo byt dokonca "len" 65000...
Palo, neboj, moje numericke schopnosti este zatial funguju, to ze sa jedna len o muzov som zaratal:
915 M / 2 / 3500 = 130 k
Palo M. napísal:
Vlady na to skratka kaslu. Ano, mozno nejaki vedci nieco vysomruju aj do tychto oblasti, ale vladna priorita to nie je. A podstatna je vola (ehm kde je vola, tam je cesta), nielen nejake cisielka o financiach... Ked Severna Korea chcela atomku, tak do toho dali vsetko a nakoniec ju maju (no mozno ani nie, ale zatial je vysledok taky, akoby ju mali) - ti idu (v tomto pripade bohuzial doslovne) cez mrtvoly. A ja stale tvrdim, ze vlady zdravie ludi absolutne nezaujima, pokial nejde o vysoke percenta ludi v produktivnom veku (vid panika s novou chripkou).
Suhlasim. A vladam sa necudujem. Ak berieme ludstvo ako organizmus, preco by malo venovat priovela zdrojov absolutnemu vyrieseniu svojich problemov, ak neohrozuju cely organizmus alebo jeho cast ktorej znefunkcnenie by sposobilone vyrazny problem? To nerobi ani nase telo, mame obrovske mnozstvo buniek, ktore riesia len to, co naozaj treba, inak je to neefektivne.
A - budem opat evolucne cynicky - nezabudajme, ze efektivne fungujuci organizmus likviduje svoje nefuknkcne bunky, nazyva sa to apoptoza (bunkova samovrazda). To je presne to, co robi severna korea a ine totality. Efektivne, rychle, ucinne. (samozrejme organizmus je z hladiska evolucie podstatne lepsie overeny koncept ako nejaka totalitna severna experimentaln korea, takze nehovorim, ze korea je dobra, aby ste ma nepochopili zle).
No, snad ma nezjete za moje nazory, proste je to moj nazor.
Prosim, najma pre Kiwiho - pri pripadnom protiargumentovani nepouzivajte konstrukcie typu "a co keby tvoje dieta malo tu chorobu, aj tak by si mal takyto cynicky nazor?". Moja odpoved je, ze rozdelujem svoje emocie od racionalneho uvazovania a konania. Ak by som mal za ulohu riesit problemy a prezitie ludstva, tak by som sa emociami neriadil, riadil by som sa racionalnymi nazormi. A asi by som chcel byt efektivny, racionalny a matematicky presny. Minimalizacia nakladov a maximalizacia progressu za akceptovatelne vysokych strat.
Je to podobny darwinizmus ako kapitalizmus - jeden z jeho pilierov je produkcia tovaru s najnizsou este akceptovatelnou kvalitou za co najnizsiu cenu. Kudstvo a priroda vzdy tak fungovali a bolo to lepsie ako balansovanie na hranici sebaznicenia ako napr., v studenej vojne (mapr. karibska kriza, ktora nebyt Kennedyho a snad aj sovietskej duchapritomnosti by asi rozputala jadrovu vojnu).
Ale to som uz usiel off topic, sorry.