Manzelka uz ma Windoze iba vo VirtualBox-e, je tam len minimum tych cinskych chobotin, ktore inak nejdu. Inak ide na OS-X, takze chobotiny neodrovnaju komplet notebook, iba Windoze. Bohuzial, tak ako je tu bordel vsade na ulici, taky je aj v softveri, hnusne prasaciny, neodinstalovatelne softvery, vselijake hackovacie praktiky bezne pouzivane, clovek nevie co je z toho diletantstvo, co zamerna akcia vlady na spehovanie a co malware. Dal som tam Comodo (antivirak aj firewall) a ten hlasi take veci, ze sa za hlavu chytam (zapisy do systemovych registrov a adresarov pri nejakej uplnej somarine, ktoru si ma program zapisovat do svojej oblasti). A to s kazdou verziou robi iny chaos, takze ked si aj povies ze tuto akciu si ma zapamatat a nabuduce neotravovat, tak nabuduce otravuje s niecim inym. Da sa to vypnut aj globalne pre cely soft, ale to potom mozem vypnut cely antivirak... A velakrat sa stava aj to, ze taku pofidernu operaciu skratka nepovolim, a ono ten cinsky soft nejako funguje aj tak... takze je to ako som napisal - clovek sa narobi ako kon kvoli takej somarine. Fakt uvazujem o tom antivirak tam uplne zrusit a riesit vec inym sposobom.
Neviem si predstavit, ako by som mohol na rozumnom systeme chytit virus, ked niekto nabura sme.sk (browsovanie cez IE ktory je zakopany v systeme a ma tak pristup do vselicoho a k tomu aj dost neopravovanych chyb, tak to nepovazujem za rozumny system). Viem si predstavit, ze zaskodnicky flash by sa snazil cez UPnP zvnutra otvorit port na routeri a to potom vyuzit na prienik do siete (a preto som UPnP na routeri zakazal). Nejaky javascript sa tiez moze snazit o phishingovy utok a podstrcit mi falosnu stranku aby som tam natukal heslo... Ale to je zase zalezitost prehliadaca a da sa to osetrit lepsie ako nejakym antivirakom. Alebo si viem predstavit utok denial-of-service, ze mi nejaky bug v prehliadaci zozerie vsetky prostriedky ku ktorym sa prehliadac dostane...
To, ze niekto nabura stranku so softverom sa sice moze stat, ale to je problem len ked je softver vyrobeny a nabalickovany "lacno" (rozumej nekvalitne). MD5/SHA1/SHA256, GPG... mame mechanizmy, ako takym pokusom o falsovanie zabranit.
Takze v drvivej vacsine pripadov, kde je "uspesne nasadzovany" antivirak, sa da problemu zabranit aj bez antiviraka... a sme opat pri tom, co hovoril shafa.