V dnesnom svete coraz viac sa presadzujucej lacnej nekvality (ktora dusi kvalitne vyrobky a vyrobcov ako burina) je Apple firmou, ktora ukazala, ze aj s kvalitou sa da dosiahnut velky komercny uspech. A to prave vdaka Stevovi, ktory povedal, ze naco vyrabat 86 roznych modelov pocitacov, stacia 4 zakladne, ale musia byt poriadne. A ono to fakt funguje. (V robote som nafasoval HP ProBook a je to teda riadny vrak, ked to porovnam s MacBookPro, co som kupil manzelke.)
Podobne v mobilnych telefonoch - vieme, aka bola situacia pred prichodom iPhone: tlacidlove tehlicky s pididisplejom pre vacsinu ludi a potom "divne" telefony s velkymi "dotykovymi" displejmi (kde sa tukalo s "palickou") - tie boli navyse prilis drahe pre beznych ludi a oplyvali takymi pre ludi "uzitocnymi" technologiami, ako synchronizacia s MS Outlook... skratka kravina pre tiezpodnikatelov, aby sa ukazali "aha ze aky telefon ja mam". Browsovat net na fone bolo pre bezneho cloveka nezmyselne, a celkovo to boli stale len tie iste tehlicky ako prve mobily, len mali farebnejsie displeje par nesurodych "aplikacii" (kazdy telefon ine).
A "odbornici" vtedy krutili hlavami, ze Apple, ktory do mobilov predtym nikdy nic nerobil, sa hrabe na trh, ktory uz maju obsadeny velki hraci ako Nokia, Motorola a Sony Ericsson (tradicne firmy specializovane na telekomunikacie), pricom aj ti mali problemy s tym, ze boli postupne vytlacani lacakovymi azijskymi vyrobcami... No a Apple sa presadil aj napriek vyssej cene - lebo ponukol to, co ludia chceli. A bolo aj velmi vela ludi, ktorym sa iPhone sice zdal pridrahy, ale tento typ telefonu sa im pacil - prave to bolo impulzom pre tych lacnejsich vyrobcov, aby dodali na trh nieco podobne, ale lacnejsie... teda dnes tu mame taky trh so smartfonmi vdaka Apple a Stevovi Jobsovi - to musi uznat aj taky antiajfonista, ako som ja.
Takisto iPad je ukazkou, ako Apple vytvoril novy trh. Koncepty tabletov existovali aj predtym, len to akosi nefungovalo... pouzivala to len mala skupinka nadsencov a vacsinu ludi to nebralo. Stevo predstavil iPad a zrazu vsetci saleju za tabletmi (opat nielen za tymi od Apple, zasa vznikaju lacnejsie varianty).
Ako to s Apple bude vyzerat teraz bez Steva, to je nejasne. Apple totiz rozputal patentovu total war - svojim stylom nechcem ziadne "drobne" za licencne poplatky, chcem absolutny zakaz predaja konkurencneho vyrobku - toto je ale likvidacne, takze velke firmy ako Samsung alebo Google to nemozu nechat len tak a zacali to oplacat Applu rovnako cez ziadosti o zakaz predaja. Ako to dopadne je nejasne, ale Apple si zacal a teraz hra sam proti vsetkym.
Ale mam taky pocit, ze v tomto uz Stevo nefrcal, zacalo to v case, ked uz sa na riadeni tak silne nepodielal...
Takze ja Steva vnimam pozitivne a pre jeho fanusikov pripajam CubeCraft:

- Toto je len nahlad
- CubeCraft_SteveJobs_nahlad.jpg (29.17 KiB) 21924 zobrazení