(Mierne som to zeditoval po tom, co som precital Shafov prispevok)
Nuz, podla mojho nazoru je v tom clanku kus pravdy, ale aj trosku sa prehana. Opat zalezi v akom state clovek zije. Chudobnejsie staty maju menej podpory, ako bohatsie. Z vlastnej skusenosti viem povedat, ze na poistovni sa da pekne popalit. Ja napriklad dlhujem nemocnici $ 5000 na tom istom, ako spominana zena pisala: deductible. Zavolal som im, ze im mozem poslat tak 500$ mesacne a dali sme si splatkovy kalendar - na federalnu pomoc sa nekvalifikujem. Zase ale deductible sa berie za urcite vykony v nemocnici a nie za beznu liecbu. Kazda poistka je ina a je iba preto dolezite zistit si o com to je predtym, ako sa podpise. Ak je jedna poistka nedobra, da sa usit ina na mieru - zalezi na tom ako dlho hladate a co presne chcete mat pokryte. Ja som mal ako student skolsku poistku za 20$ tyzdenne (40 pre 2 osoby), ktora ale pokryvala len nutne minimum, co mi muselo stacit. V prvej praci som mal uz tu spominanu 5000$ deductible a 85$ tyzdenne poplatok za 2 osoby, mal som zase ale len 20$ za navstevu lekara a lieky som neplatil nic. Pokial by som bol viac chory, tak po tych 5000 by uz vsetko bolo hradene poistovnou. Moja nova poistka nebude mat deductible, ale copay - budem hradit iste percento z kazdej liecby v nemocnici, navstevy u lekara ma budu stat 35$. Zase ale budem platit len 18$ tyzdenne pre 2 osoby, takze sa to vyrovna. Americky system je dobry, len bolo treba zrusit tie nezmyselne pravidla o neposkytnuti poistenia na uz existujuce choroby. Ked sa to tak vezme, poistka je komercny biznis a pri zvysenom riziku aj u nas (napriklad kradez auta, ci poziar domu) vam poistku na danu vec daju ukrutne drahu, alebo odmietnu poistit vobec. To iste je aj u zdravotnej poistovni, ktora je v USA v sucasnosti cisto zamerana na profit.
V com suhlasim s clankom je to, ze lekari si uctuju za ukony neskutocne peniaze. Tuto ale zlyhava stat, pretoze ceny za ukony sa urcuju podla cennika statnej Medicare poistovne - ostatne poistovne preberaju cennik ukonov od Medicare. Je vskutku nehorazne, aby napriklad za taku endoskopiu, ktoru som mal spravenu, si vyuctovala nemocnica cez 3500$, pricom je to 15 minutovy zakrok a za omnoho komplikovanejsiu a dlhsiu kolonoskopiu, si uctuju 3800$. Pokial sa nespravi nieco s cennikom, Obamova reforma len nanuti poistku kazdemu, aj tomu, kto ju nechce. Samozrejme, ze zamestnanci to pocitia na vyske mzdy - zrazky budu viditelne a uz teraz som zvedavy na to, co to spravi s house marketom, lebo ludia si nebudu moct dovolit platit take vysoke najmy, ked zarobia v cistom menej.
Takze - clanok je dobry, zial autorka mala smolu v tom, ze si neplatila ziadnu poistku. Nechcem rozoberat dovody preco sa tak rozhodli.... ja som si ako student dokazal na tu moju zakladnu poistku zarobit a popri tom este platit aj prenajom, auto a hlavne skolu (ta bola draha velmi..... zhruba 10.000 rocne) a pracoval som len za nieco viac ako minimalnu mzdu. Proste zalezi na prioritach: mojou bolo mat poistku pre pripad choroby, niekoho ineho zasa je prioritou ist na veceru kazdy vikend do francuzskej restauracie. Netvrdim, ze je to spatne, len je to otazka rozhodnutia a clovek ktory nie je zodpovedny sa dostane do financnych tazkosti velmi lahko. Vidim totiz velmi casto, ze ludia, ktori dostavaju federalnu pomoc si ju vobec nevazia a stale sa stazuju ako im je zle. Ked si porovnam ako a kolko som ja musel pracovat a porovnam to s niektorymi mojimi spoluziakmi, tak nechapem, na co sa oni stazovali. Stat im preplacal v plnej vyske skolu, jedlo, cestovne, knihy a oni vzdy len bedakali ako sa maju zle a ako si nemozu dovolit zdravotne poistenie a ako sa mam ja dobre, ze si to mozem dovolit a ci im nepoziciam par dolarov, ked uz som taky snob so zdravotnou poistkou....
K cestovnemu poisteniu:
Ako pise Shafa: pri cestovnom poisteni je to tiez problematicke, ale je to opat len poistovaci biznis a poistovna chce zarobit co najviac. Moji rodicia sa stale poistovali pri ceste do USA a problemy s osetrenim nemali, no problem nastal, ked zacala nemocnica vymahat platbu od nasej poistovne, ktora toto poistenie nasim ponukla a pri podpise zmluvy slubovali hory/doly. Natahovali sme sa s Kooperativou vyse roka a pol, kym konecne uhradili pohladavky a nam prestali chodit vyzvy od nemocnice na uhradu. A s neprijemnym jednanim sme sa stretli nie v americkej nemocnici, ale naopak na Slovensku, ked sme chceli, aby preplatili to, co slubovali. Takze nie je vsetko take ruzove ani u nas, pokial by som si mal vybrat chirurgicky zakrok na Slovensku a v USA, jednoznacne volim druhu alternativu, aj ked by bola velmi draha. Poznam totiz nase nemocnice az prilis dobre na to, aby som sa tam nechal hospitalizovat. Mozno bezne ochorenia su u nas liecene dobre, ale hospitalizacie a uroven liecby na lozkovych oddeleniach je (mozno okrem Bratislavy) katastrofalna.