Neviem teda, v poslednych rokoch som ten sneh velmi nevidiet ako u nas, tak ani tuto. Aby ste ale pochopili preco je sneh v tychto dnoch v niektorych oblastiach USA problem, museli by ste trosku poznat situaciu.
1. Ludia cestuju za pracou daleko, zvycajne v radoch desiatok kilometrov. Akekolvek oneskorenie na ceste ma za nasledok problemy. U nas sa zvycajne praca nachadza v mieste bydliska, maximalne sa cestuje z dediny do okresneho mesta. Taka babka na Orave nema problem, pretoze vyhadze sneh ku kurniku a ku kravam a je vystarane. Do okresneho mesta ju pripadne vezme autobus, ponahlat sa nemusi, cesta trva tak pol hodinky. American musi stravit bezne kazdy den asi hodinku cestovanim, v pripade kalamity aj niekolko hodin v aute. Tuto neexistuje take nieco ako zavretie prace kvoli kalamite - ak nepridete do prace, nedostanete zaplatene a je uplne jedno kvoli comu.
2. Skoly su v pripade snehu zatvorene. Niezeby sa deti nemohli do skoly dostat, ale problemom su skolske autobusy, ktore deti zvazaju. V pripade, ze ma autobus akukolvek nehodu kvoli zivelnej pohrome, skola by bola sudena niektorymi ziskuchtivymi ludmi, ktori by na tom chceli vyryzovat. Preto skoly radsej volia zrusenie vyuky a deti ostavaju doma (ak ma s nimi kto ostat), pripadne idu s rodicmi do prace (ak s nimi nema kto ostat). Ja ked som mal 8-9rokov, bezne som ostaval doma sam a vsetko bolo fajn. Tu je zial ina legislativa a v pripade, ak rodic necha dieta doma a niekto ho nahlasi, hrozi mu za to vazenie/pokuta pre mozne ohrozenie zivota dietata. Aj preto su tu babysitterky tak velmi ziadanou profesiou.
3. Sneh sa v tychto zemepisnych sirkach velmi nevyskytuje. Som tu uz siesty rok a takyto sneh vidim prvy krat, vacsinou to bol len biely poprasok, ktory sa rozpustil za par hodin. Ja mam zvyk zo Slovenska menit pneumatiky za zimne, tu som ich vsak v obchodoch nenasiel, v servise mi ich museli objednat, lebo je proste tak slaby odbyt, ze ich bezne nedrzia na sklade. Ludia, ktori ziju este dalej na juhu, napriklad v oblasti Washingtonu, alebo Juznej Karoline, nevidia sneh aj cely zivot. Je to nieco ako keby zrazu napadol meter snehu v Tunisku, alebo Egypte. Proste mesta nemaju nakupene snezne pluhy, v obchodoch nedrzia lopaty na sneh, ani posypovy material, lebo sneh sa tam nevyskytuje okrem par vynimiek, ako je to tento rok. Co sa tyka oblasti Velkych Jazier, tak v okoli Chicaga napadlo za tu jednu noc tolko snehu, ze v kombinacii so silnym vetrom to vytvorilo vyse 20 feetove snehove zaveje (6-7 metrov) na dialniciach. Takuto snehovu kalamitu si pamatam u nas na Slovensku, ked som mal asi 10 rokov: pamatam si autobus zasypany az po strechu, snehom zasypany odhrnovac, ktory sa zasekol na zakrute a bolo vidiet akurat tu vidlicu, co zdvihol nahor, aby ho neskor nasli. Bol sme doslova zavreti v dome s rodicmi asi 3 dni a aj potom sme chodili do skoly a prace peso, lebo sa proste nedalo nikam dostat. A predstav si v takychto podmienkach cestovat napriklad z Tvojej dediny do Kosic - slo by to?
Aby som pouzil Tvoje prirovnanie Kiwi, je to podobne, akoby u nas na Slovensku v lete boli 45 stupnove horucavy a riesili by to v americkej televizii - taky Texasan by sa zasmial, utrel si piesok z cela, odplul si medzi kaktusove kriky a dalej busil do masiny na tazbu ropy.