Zerkof12 napísal:si mi dal teda teraz... som myslel, ze vec je uz vyriesena... a teraz este nejake moly ci co je to za plynny hmyz... som proste z toho na drobno uplne asi...
a nieco na zaver : objem vdychnuteho a vydychnuteho vzduchu
JE priblizne rovnaky.
mozme to nazvat Zerkofovou axiomou

Ano, Tidal volume je rovnaky, ale len v dlhsej casovej periode. Kratkodobo moze byt zdanie vacsieho jedneho, alebo druheho objemu. Nechcem to rozoberat dopodrobna, preto len v skratke:
Ked uvazujeme, ze objem inych plynov ako kyslika sa vo vdych./vydych. vzduchu nemeni, potom mame na porovnanie akurat pomer O2, CO2 a H2O vo vdych/vydych. vzduchu. Shrobi mozno spravne rozmyslal tym smerom, ze za kazdu molekulu O2 vydychame molekulu CO2 (ucia to v skolach, zial nie je to tak). To nam dava teoreticky nepomer v pocte atomov - teda uhlik vydychavame z organickych latok akosi NAVYSE. Tu sa vsak Shrobi nepytal na pocet atomov, ale na objem a objem je vzdy rovnaky (mensia velkost molekul kyslika je kompenzovana vyssou spotrebou oproti vydanemu oxidu uhlicitemu. Teda plati, ze pocet atomov je rozdielny, ale objem je rovnaky. Oxid uhlicity zabera v priestore viac miesta ako kyslik, preto je vyssia spotreba kyslika takto vykompenzovana. Tlak kyslika klesa vo vydychovanom vzduchu o 55 mm ortute, pricom tlak oxidu uhliciteho stupa o 40 mm ortute. Nepomer tlakov sa vyrovnava vodou. Nesmieme zabudat na to, ze pluca su len jednou zlozkou vylucovacieho systemu, ktoreho vydaj musi byt v rovnovahe s prijmom. Treba vziat do uvahy hlavne mocovy system ako hlavny likvidator vodika, ktory v pripade problemov s dychanim prebera hlavnu tarchu vyrovnavania kyslosti krvi /dychanie teda nie je nic ine len zbavovanie sa prebytocneho vodika z potravy

/. Asi tolko z mojej strany. Ak bude zaujem, mozem to dalej rozviest, ale nemyslim, ze to ma nejaky prakticky vyznam.