Linux
Moderátor: Moderátori
- Kiwi
- Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
- Kontaktovať používateľa:
Re: Linux
No ked je vsetko ok ohladom driverov, tak skus inu verziu BM, mozno pomoze.
Inak ja vypinam vsetky procesy, ktore nepotrebujem, cize aj screen saver
v Ubuntu mam vypnuty, tak neviem preco chces, aby to nieco zbytocne
zralo CPU cas, ako aj pridavalo dalsie watty na spotrebe.
Inak ja vypinam vsetky procesy, ktore nepotrebujem, cize aj screen saver
v Ubuntu mam vypnuty, tak neviem preco chces, aby to nieco zbytocne
zralo CPU cas, ako aj pridavalo dalsie watty na spotrebe.
nejde o to že by som to mal vkuse zapnuté to je zbytočnosť, tak ale napr. som chcel pozret ako vyzera screen
Astropulse, lenze smola.
nechcem sa hrat s inymi verziami v ubuntu lebo určite niečo pokazím, hádam v blízkej dobe daju novy BM do repozitárov.
Nevies o tom nieco?
Astropulse, lenze smola.
nechcem sa hrat s inymi verziami v ubuntu lebo určite niečo pokazím, hádam v blízkej dobe daju novy BM do repozitárov.
Nevies o tom nieco?

Ak sa spusta boinc automaticky z /etc/init.d, tak pri defaultnom nastaveni nevie, na ktory X-display zobrazovat. Ja som to vyriesil tak, ze do startovacieho skriptu som pridal export DISPLAY=... Finta je v tom, ze display som nastavil na desktopovu masinu, takze aplikacia beziaca na serveri mi zobrazuje na desktope (toto sa na Windoze vobec neda). Normalne to nepouzivam, ale pri CPDN je to uzitocne (obzvlast pri CPDNbeta, kde bol v HADSM 6.02 problem v indikatore progresu, kedy sa pri prechode z fazy 1 do fazy 2 na 33% v manageri resetol progres a isiel od 0%, ale graficka aplikacia spravne ukazovala 2. fazu aj timesteps - problem bol iba v oznamovani progresu z aplikacie do manazera; v HADSM 6.04 uz to bolo opravene). Cize aj ked je screensaver povacsine zrac systemovych prostriedkov, moze mat isty vyznam. Takisto zaujimava tema moze byt vizualizacia vysledkov - toto moze sluzit ako lapac na newcomerov, ked zaujimavy screensaver prebudi zaujem o nove veci.
Pri pouziti jedinej masiny ako desktopu (cize display je na tom istom stroji ako bezi aplikacia) je to jednoduche: do init-skriptu treba pridat pred samotne spustenie BOINC-klienta dat:Samozrejme, ak je init skript sh alebo bash (csh ma inu syntax).
S grafikou je ale teraz problem kvoli v6 API. Chlapici to pojebabrali. Vo v6 niekto dostal genitalny napad ze manazer bude priamo spustat grafiku (nie cez BOINC-klienta ako vo v5 a predtym). Co funguje v pohode na jedinej masine (mozno dokonca ani netreba nastavovat ten display, lebo manazer ho pozna, ved tam sam zbrazuje), ale vobec nefunguje v mojom pripade remote masiny. Je na to uz otvoreny aj bug-ticket, ale neviem, ci to nejako rozumne vyriesia.
Sranda je, ze v pripade v5 aplikacie a v6 managera sa pouziva stare API a funguje to aj na vzdialeny display, ale v pripade novej aplikacie nie - "vyhoda" upgrade na v6.
Celkovo ale v6 nie je az taky zly pocin z toho dovodu, ze graficka cast je uplne oddelena a teda nerusi samotny vypocet - pad grafiky nezhodi aplikaciu, grafika potajomky nekradne cast vykonu a pod.
Pri pouziti jedinej masiny ako desktopu (cize display je na tom istom stroji ako bezi aplikacia) je to jednoduche: do init-skriptu treba pridat pred samotne spustenie BOINC-klienta dat:
Kód: Vybrať všetko
DISPLAY=:0.0
export DISPLAY
S grafikou je ale teraz problem kvoli v6 API. Chlapici to pojebabrali. Vo v6 niekto dostal genitalny napad ze manazer bude priamo spustat grafiku (nie cez BOINC-klienta ako vo v5 a predtym). Co funguje v pohode na jedinej masine (mozno dokonca ani netreba nastavovat ten display, lebo manazer ho pozna, ved tam sam zbrazuje), ale vobec nefunguje v mojom pripade remote masiny. Je na to uz otvoreny aj bug-ticket, ale neviem, ci to nejako rozumne vyriesia.
Sranda je, ze v pripade v5 aplikacie a v6 managera sa pouziva stare API a funguje to aj na vzdialeny display, ale v pripade novej aplikacie nie - "vyhoda" upgrade na v6.
Celkovo ale v6 nie je az taky zly pocin z toho dovodu, ze graficka cast je uplne oddelena a teda nerusi samotny vypocet - pad grafiky nezhodi aplikaciu, grafika potajomky nekradne cast vykonu a pod.
To nik netvrdíslavko.sk napísal:Nechcem stale rypat ale fakt vam to nepripada zlozite?

Palo M. napísal:Pri pouziti jedinej masiny ako desktopu (cize display je na tom istom stroji ako bezi aplikacia) je to jednoduche: do init-skriptu treba pridat pred samotne spustenie BOINC-klienta dat:Samozrejme, ak je init skript sh alebo bash (csh ma inu syntax).Kód: Vybrať všetko
DISPLAY=:0.0 export DISPLAY

vdaka

Neda sa nic robit, bude mensia prednaska.matob napísal:sory ale nechytám sa..mohol by si mi napisat step-by-step ako na to ?
vdaka
Graficke rozhranie Linuxu je zrealizovane pomocou X-Windows (niekedy nazyvane X, X11 a pod.). Architektura X-windows je nasledujuca: X-server bezi spravidla na stroji, ktory ma graficky displej a pouziva sa na zobrazovanie grafiky. X-klient bezi na lubovolnom stroji (moze to byt ten isty, kde bezi X-server, ale nemusi). Pozor - toto trochu narusa tradicnu (nie celkom spravnu) predstavu, ze server je nieco velke, silne a daleko a klient je nieco male u mna. Z hladiska architektury klient je ten, co posiela poziadavky a server je ten, co poziadavky obsluhuje. X-klient posiela poziadavky na zobrazenie grafiky a X-server grafiku zobrazuje.
Fakt, ze X-klient nemusi bezat na tom istom stroji ako X-server je velmi silna zalezitost. Na svojej desktopovej (povedzme jednojadrovej) masine si spustim X-server. A na velkej silnej dalekej 8-jadrovej opache (vo vychladenej serverovni) spustim aplikaciu, ktora bezi cela tam na mohutnej opache, ale pretoze je zaroven X-klient (ktoremu som "povedal" aby zobrazoval na mojom X-serveri), vsetko graficke sa zobrazuje u mna na desktope.
Pri desktopovom Linuxe (ako napriklad Ubuntu

Vsetky aplikacie, ktore zobrazuju nejake okno, su X-klienti. Spravidla pri starte X-klienta sa X-klient nejako musi dozvediet, kde je X-server na ktory sa bude zobrazovat. Je viac sposobov, ako sa to da dosiahnut. Niekedy parametrom --display, ale takmer vzdy funguje premenna DISPLAY. "Adresa" X-servera je vo formate menostroja:cislodispleja.cisloobrazovky. Namiesto mena stroja moze byt aj IP-adresa. Ak sa meno stroja neuvedie, znamena to ten isty stroj, kde je spustany klient. Prvy displej ma cislo 0 a vacsinou je iba jeden screen, takze najjednoduchsia (a asi najcastejsie pouzivana) specifikacia je ":0" (bez uvodzoviek).
Koniec prednasky (veci ako pristupove prava teraz ponechame stranou

Ak vsak spustas BOINC-klienta (core, nie manazera) automaticky po starte systemu, spusta sa pomocou specialneho startovacieho skriptu, ktory sa nespusta z grafickeho prostredia. Tym padom sam o sebe nevie, kam zobrazovat. Ked sa potom neskor spusti BOINC-manazer, ten sa uz spusti z grafickeho rozhrania, takze ten sa ti zobrazi, potom sa pripoji na uz beziaci BOINC-klient. Ale ked treba zobrazit graficku aplikaciu, vo v5 API da manazer poziadavku na BOINC-klienta a ten spusta grafiku. Ked nevie display BOINC-core, nevie ho ani aplikacia.
Riesenie: Treba BOINC-klientovi povedat, kde sa bude zobrazovat. A to sa robi pomocou premennej DISPLAY a robi sa to tam, kde sa startuje BOINC-klient. U mna je to skript /etc/init.d/boinc-client...
co sa týka display-a, mám tam iba toto:
# Display $BOINC_USER's cpu_share:
uid=`id -u $BOINC_USER`
cpu_share_file="/sys/kernel/uids/$uid/cpu_share"
if [ -f "$cpu_share_file" ]; then
log_success_msg "cpu_share: `cat "$cpu_share_file"`"
fi
else
log_success_msg "$STATUS stopped."
uid=`id -u $BOINC_USER`
fi
else

matob: To, co si napisal, vobec nevyzera na startovaci skript BOINC-klienta.
Kiwi: Mne to v ramci jednej masiny funguje (s mojimi nastaveniami). Napriklad Einstein, ten ma v6 API. Spustim BOINC-manazera na Linuxe, kliknem "Show graphics" a otvori sa dalsie okno s EAH screensaverom... Dokonca aj ked som zapoznamkoval v init skripte nastavenie displeja.
Spustit najprv manazera aby ten spustil klienta, to mi v mojom "ostrom" nastaveni nejde: boinc mi totiz bezi pod specialnym uzivatelom, ktory nema shell a neda sa pod nim ani prihlasit. Pod obycajnym userom, ked vytvorim uplne novy adresar, nakopcim tam boinc binarky a spustim, tam to ide, ze spustim managera a ten spusti klienta - ale na takejto testovacej konfiguracii zase nie som prihlaseny na ziaden projekt a laborovat s ozajstnymi subormi radsej nebudem... Ale ked mi to ide, ked klient startuje prvy (bez displeja) a manazer az potom a aplikacia zobrazuje grafiku, tak nevidim dovod, preco by to nemalo ist aj ked je manazer prvy... Mam 6.2.15. Ak mas Einsteina, skus zobrazit toho. Mozno s inymi projektami je problem v aplikaciach...
Kiwi: Mne to v ramci jednej masiny funguje (s mojimi nastaveniami). Napriklad Einstein, ten ma v6 API. Spustim BOINC-manazera na Linuxe, kliknem "Show graphics" a otvori sa dalsie okno s EAH screensaverom... Dokonca aj ked som zapoznamkoval v init skripte nastavenie displeja.
Spustit najprv manazera aby ten spustil klienta, to mi v mojom "ostrom" nastaveni nejde: boinc mi totiz bezi pod specialnym uzivatelom, ktory nema shell a neda sa pod nim ani prihlasit. Pod obycajnym userom, ked vytvorim uplne novy adresar, nakopcim tam boinc binarky a spustim, tam to ide, ze spustim managera a ten spusti klienta - ale na takejto testovacej konfiguracii zase nie som prihlaseny na ziaden projekt a laborovat s ozajstnymi subormi radsej nebudem... Ale ked mi to ide, ked klient startuje prvy (bez displeja) a manazer az potom a aplikacia zobrazuje grafiku, tak nevidim dovod, preco by to nemalo ist aj ked je manazer prvy... Mam 6.2.15. Ak mas Einsteina, skus zobrazit toho. Mozno s inymi projektami je problem v aplikaciach...
matob napísal:co sa týka display-a, mám tam iba toto:
uid=`id -u $BOINC_USER`
fi
else
Ja neviem našiel som to tam kde si vravel : etc/init.d/boinc-clientPalo M. napísal:matob: To, co si napisal, vobec nevyzera na startovaci skript BOINC-klienta.
no neviem jedina uzitocna informacia ma napada ze po instalacii z repozitara, som si boinc nastavil
ako startup proces v sessions.

Mrkol som na ubuntacky balik a vyzera velmi podobne ako Debianovsky.matob napísal:Ja neviem našiel som to tam kde si vravel : etc/init.d/boinc-client
no neviem jedina uzitocna informacia ma napada ze po instalacii z repozitara, som si boinc nastavil
ako startup proces v sessions.
V /etc/init.d/boinc-client je toho omnoho viac, ako ty pises (a prave to v mojom subore vobec nie je), to ma trochu zmiatlo, ale uz som sa zorientoval. Inak je to tak famozne urobene, ze tento skript konkretne netreba vobec menit, ale je k nemu konfigurak /etc/default/boinc-client, ktory jediny staci editovat (napriklad sa da zmenit cesta na binarku, ak mas niekde nakopirovanu novsiu verziu, ako je ta z distribucie).
Ked si pozries ten /etc/default/boinc-client, malo by tam byt (ak si nieco neupravil):
# This file is /etc/default/boinc-client, it is a configuration file for the
# /etc/init.d/boinc-client init script.
# Set this to 1 to enable and to 0 to disable the init script.
ENABLED="1"
# Set this to 1 to enable advanced scheduling of the BOINC client and all its
# sub-processes (reduces the impact of BOINC on the system's performance).
SCHEDULE="1"
# The BOINC core client will be started with the permissions of this user.
BOINC_USER="boinc"
# This is the data directory of the BOINC core client.
BOINC_DIR="/var/lib/boinc-client"
# This is the location of the BOINC core client, that the init script uses.
# If you do not want to use the client program provided by the boinc-client
# package, you can specify here an alternative client program.
#BOINC_CLIENT="/usr/local/bin/boinc_4.25"
BOINC_CLIENT="/usr/bin/boinc_client"
# Here you can specify additional options to pass to the BOINC core client.
# Type 'boinc --help' or 'man boinc' for a full summary of allowed options.
#BOINC_OPTS="--allow_remote_gui_rpc"
BOINC_OPTS=""
# Set display for graphical applications:
DISPLAY=:0
export DISPLAY
Po restarte boincu by mal displej platit. Kontrolna otazka: Ako restartujes boinc?
- Kiwi
- Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
- Kontaktovať používateľa:
Tak hodil som tam E@H, spustil som klienta cez BM, a screen saver isiel. Tak som to killnul.
Spustil som boinc cez TTY1, normalne ./boinc, pod normalnym userom. Skocil som
do gnome CTRL-ALT-F7, spustil BM a screen saver takisto ide. Pri CPDN ani Milky nejde.
Mam verziu 6.2.15.
do gnome CTRL-ALT-F7, spustil BM a screen saver takisto ide. Pri CPDN ani Milky nejde.
Mam verziu 6.2.15.
CPDN niektore aplikacie nemaju graficku cast (u mna je aj button disablovany, takze sa ani neda "stlacit"). MilkyWay myslim tiez nema graficku cast - celkovo ked som pozrel do kodu a zistil par detailov o MilkyWay, posobi to na mna vysoko amatersky a dost demotivujuco (podla mna je aplikacia na urovni alfa fazy).Kiwi napísal:Tak hodil som tam E@H, spustil som klienta cez BM, a screen saver isiel. Tak som to killnul.