gabberattack napísal:Svetova politika zaujima beznych ludi v USA asi tak, ako nas na Slovensku problemy pri stanovovani hranice medzi Etiopiou a Eritreou.
Aj ked mas uplnu pravdu, ze treba rozlisovat medzi politikou a zivotom beznych ludi, nie je to az take nezavisle aby to neznamenalo, ze to nie je podstatne. Pretoze nikto iny ako ti ludia umoznuju krajine/politikom ovplyvnovat zivoty mnohych inych ludi v inych castiach sveta. A to vonkoncom nie je zanedbatelne. Ak desiatky tisic deti teraz v Iraku nedostalo moznost vzdelat sa a tym padom maju vyrazne skomplikovany cely dalsi zivot, myslim, ze toto nie je ospravdlnitelne tym, ze bezni US obcania sa nezaujimaju o politiku. Mali by sa. Pretoze potom to ma za nasledok to, ze pridu teroristi a sposobia im skody.
gabberattack napísal:
Niekde som cital, ze kapitalizmus sa odlisuje od komunizmu tym, ze v kapitalizme su ludia nerovnako bohati, zatial co v komunizme su vsetci rovnako chudobni. Velky rozdiel je tu v motivacii nieco robit a dosiahnut. Tymto navazujem na Kiwiho diskusiu o problemoch sveta. Ktora spolocnost viac motivuje ludi k niecomu novemu? Vie mi niekto povedat ake vyznamne objavy boli uskutocnene pocas cervenej pliagy u nas a v celom vychodnom bloku za 60 rokov ?
Aj ked je faktom (ktory je jednym z veci na pomyselnych "vahach" medzi jednotlivymi systemami), ze komunizmus nedostatocne motivoval ludi na kreativnu a inovativnu pracu, priklad, ktory si uviedol, je nespravny.
Za komunizmu sa dosiahol pokrok vo vede porovnatelny - ak nie presahujuci - ako v kapitalistickej casti sveta. Po inzinierskej stranke (skvosty techniky ako napr. stihacka Mig 39, Antonov 225, jadrove ponorky/lode, spickova kozmicka technika, priehrady, jadrove elektrarne a mnzostvo inych obduvhodnych vysledkov), aj po vedeckej srtranke (prevratne objavy sovietskych vedcov v oblasti teoretickej fyziky, kozmologie, astronomie, ale aj inych oblastiach vedy). Sovietska veda a technika a techno;logicky pokrok bol spickovy, v mnohom predciaci kapitalisticky svet. Za tym vsetkym boli ludia, nie system, ludia, ktori boli nadseni a dostali moznost realizovat sa. Ano, obcas to bolo v zaujme politiky (vojenska technika), ale mnoztvo objavov bolo jednoducho podporenych tym, ze komunizmus podporoval vedecky nazor na svet (z ideologickych dovodov), a tym padom bol uz z principu predurceny na pokrok.
gabberattack napísal:
Ja som zazil koniec tohoto obdobia ako dieta, uplne mi to stacilo. Moji rodicia si pamataju aj skorsie obdobia - a vela dobreho tam nebolo.
Toto je uz velmi subjektivne. Ak mam byt uprimny, ja som tiez zacil koniec tohto obdobia a mal som (a mam) z toho pozitivny dojem. Ale to nie je dovod na to, aby som hodnotil tak ako hodnotim - preto chcem vediet fakty (ekomonicke), nie dojmy.
gabberattack napísal:
Clovek sa musi divat na system z pohladu toho, co poskytuje jednotlivcovi a nie ako sa stara o vsetkych. Lebo obecne blaho je sice pekna vec, no v socializme sa to zvrhlo na nicnerobenie a prezivanie zo dna na den -ved nejako bude, patrocnicu dodrzime a navyse aj prekrocime. Co z toho, ze sa plany plnili, ked ludia cakali v radoch na tehly ? Moji rodicia cakali 3 dnia noci v rade, aby si mohli kupit auto.
Ano, prave aspekt co spominas (nedostatok niektorych komodit a naopak, prebytok inych) bol vysledkom coraz komplexnejsieho hospodartsva, kde cisto centralne planovanie prestalo byt najefektivnejsou formou. Prave toto ma velmi zaujima - totizto tento fakt vobec nie je neriesitelny, a ekonomicke reformy (napr. decentralizacia planovania a ponechanie istej autonomie pre statne podniky) su schopne tento problem riesit. Niekolko experimentov sa aj robilo (v CCCP v sestdesiatych rokoch), avsak nie v dostatocnej miere, alebo naopak (80te roky) v prilis prudkej miere. Autonomia pre podniky zaroven znamena aj zvysenie motivacie pre ludi - to je tiez riesitelny aspekt. Nie som odbornik, ale jednoducho z informacii co mam (robil som napr. isty cas aj na ekonomickom ustave SAV) viem, ani sami ekonomovia nemaju jasno v tom, ktory system je v globalnom meritku efektivnejsi ci zivotaschopnejsi.
gabberattack napísal:
Na nove auto nemusi clovek pracovat 3 roky a odoberat si od ust ako za socializmu, ale kupi si ho za 6 mesacnu vyplatu popri tom, ako este plati aj ucty za zivobytie.
Tu treba brat do uvahy aj obdobie - ani v USA si kedysi nemohli ludia kupit auto za sest vyplat.
Ale predovsetkym, tuto vec by som prilis nevyzdvihoval. Aj ked oba systemy su do istej miery zavisle na konzume, tak je faktom, ze kapitalisticky system je na konzume zavysly viac, je to jeden z jeho zakladnych aspektov - podporovat spotrebu domacnosti. Prave toto je vsak zaroven aj pricinou chudoby v inych castiach sveta (nechcem byt klisovity, ale je to tak), takze ci je toto zrovna ten aspekt ktorym treba system chvalit by som si nebol taky isty.
Ked spominas co dava spolocnost pre beznych obcanov, tak urcite by som bral do uvahy aj pocet vrazd, bezpecnost bezneho cloveka vo svojom zivote (najma v mnohych stvrtiach a spolocenskych vrstvach to je urcite znacne biedne), aj fakt, ze podla dstupnych info ma US najvacsie percento obcanov vo vazniciach, a - prekvapujuco - to bolo tak uz aj v osemdesiaych rokoch, ked US predbehli v pocte uvaznenych ludi aj CCCP, napriek mnozstvu politickych vaznov u sovietov. Napr. v roku 2007 bolo vo vazniciach
2 300 000 ludi.
Na druhej strane, nechcem neobjektivne kritizovat - toto totiz pravdepodobne nie je dosledkom samotneho kapitalistickeho systemu, pretoze napr. Japonsko je zname velmi nizkou urovnou kriminality.
gabberattack napísal:
Pamata sa niekto na uroven nemocnic za socializmu ? Ja ano, obaja moji rodicia v jednej pracovali. Pamata si niekto na starostlivost o starych a nevladnych ? Moji stari rodicia utiekli z jedneho takeho ustavu a radsej zili sami v dome na kopaniciach, ako by mali ostat v starobinci. Pracujem tu v jednej nemocnici, ktora je neziskovou organizaciou. Musim povedat, nepocul som o tom, zeby odmietli niekoho osetrit, kto nema zdravotne poistenie. Na nasom oddeleni su vzdy 2-3 pacienti bez zdravotnej poistky, ktori dostanu rovnako dobre osetrenie ako ti, ktori si to platia. Je to spravodlive voci tym platiacim ? Asi nie, ale akceptuje sa to. Bol som v niekolkych hospicoch a ustavoch pre starostlivost o starych ludi tu v Connecticute a musim povedat, ze tam by sa mi pacilo az raz zostarnem. Hlavny rozdiel vidim v ucte k cloveku ako osobnosti, vo vnimani problemov jednotlivca. Bol som na roznych nemocniciach stazovat u nas doma vratane Kosickej a Prazskej fakutnej nemocnice ako student a poznam ubohy stav v akom su a videl som pacientov ako sa s nimi naraba ako so zivym masom. Toto ale uz nie je o ekonomike, ale skor o urovni spolocnosti a kam nas nas system zaviedol.
Aj ked mas urcite hlbsi vhlad o tychto veciach ako ja, nieco mi v tej uvahe chyba. Napr. neberies do uvahy vseobecny rast zivotnej urovne behom obdobi - komunizmus padol pred dvadsiatimi rokmi, a nevies aka bola situacia v zdravotnictve v US v sedemdesaitych a osemdesiatych rokoch.
Druha vec - si si isty ze nepoisteni ludia dostanu rovnaku zdravotnu starostlivost aj vseobecne v celych US, a aj v pripadoch, ze nejde o akutne ohrozenie zivota (teda nieco ine ako len zakladne osetrenie)? Podla info ktore mam (ktore nemusia byt ale objektivne) bola zdravotna starostlivost v US pre jedlotlivca podstatne nakladnejsia ako bola vo vychodnom bloku - inymi slovami, ak nemas dostatok financii, tak sice mozno najdes zariadenie kde ti poskytnu zakladne osetrenie, ale z dohodobeho hladisa clovek skonci chory a zniceny, vyradeny zo spolocnosti.
Takisto - verim, ze v US existuju kvalitne hospice - ale ake percento ludi je schopne si taketo hospice zaplatit? (to je otazka - odpoved nepoznam - mozno ze vela).
Dalsia vec je, ze hodnotis uroven zdravotnictva na slovensku po rozpade systemu - ked samozrejme nedostatok financii brutalne znizil jeho uroven, a navyse maximalne demotivoval jeho pracovnikov (za tu placu sa bude snazit len male percento ludi). Pokial viem, za totaca bola zdravotna starostlivost na velmi dobrej urovni v porovnani s kapitalistickym svetom, ak nie na lepsej. A to aj po technickej stranke - jedny z prvych uspesnych transplantacii srdca na svete, atd.
gabberattack napísal:
Ako bolo spomenute - v socializme sa nevidi osoba, ale obetuju sa jednotlivci za "dobro" spolocnosti. Tato idea je pre mna neakceptovatelna.
Ano, socializmus je o spolocnosti, nie o jednotlivcovi. Hodnotit toto ako poizitivum alebo negativum je vsak viac subjektivna vec, ako objektivna. Napr. ja na tom nevidim nic zleho. Socializmus/komunizmus obetoval ludi, ktori boli ideologicki nepohodlni (cize sa burili proti systemu), tych ostatnych spriemeroval a takto sa napredovalo dalej. Kapitalizmus zas lahsie odpisuje ludi, ktori maju (z roznych pricin) problem so zabezpecenim zivobytia. Startovaciu poziciu v kapitalizme si vyberiem ovela menej slobodne (napr. som chory, mam chudobnych rodicov...), ako startovaciu poziciu v socializme (to, ci budem robit politicke problemy, si naozaj vyberiem ja sam). [tu hovorim o 70tych a 80tych rokoch, teda v rozvinutejsom obdobi, ked uz cloveka neodpisali kvoli tomu, ze jeho pribuzni boli disidenti ci mali nevhodny burzoazny povod)
Este chcem podotknut, ze aj ked som sa nejako vo tomto treade dostal do pozicie "obhajcu komunizmu", nie je to tak, a len sa snazim poukazat na pozitivne aspekty komunizmu a negativne aspekty kapitalizmu. Ktory system je suma sumarum lepsi, neviem, pretoze na to nemam zatial dostatok informacii - aj preto som zalozil tento tread pretoze ma zaujimaju perdovsetkym ekonomicke info o komunizme/planovanom hospodarstve.
Este kratko k poznamke Kiwiho - urcite komunizmus ma na rovasi vrazdy, genocidy, udania, prenasledovania, a mnoho inych negativ. Treba vsak rozlisovat medzi prvotnym obdobim s anomaliou psychicky pofiderneho diktatora Stalina, a medzi podstatne zdravsim a rozumnejsim socializmom z obdobia posstalinovskej ery. Spolocnost sa vyvija, a tak ako v amerike vrazdili indianov a dnes sa to uz proste nedeje, tak aj socializmus sa vyvijal a posledne desatrocia boli omnoho kulturnejsie a humannejsie ako prvotne burlive casy s milionami obeti. Z tohto pohladu je dokonca mozne sa na to pozerat aj tak, ze je skoda, ze komunizmus padol, pretoze to prve narocne a nestabilne obdobie plne obeti (diktatura proletariatu a bohuzial potom diktatura psychicky deviantneho vodcu) bolo prekonane a ked sa konecne podarilo situaciu relativne zhumanizovat a stabilizovat, tak prisiel Gorbacov s jeho nezvladnutou ekonomickou a prehnanou politickou reformou.