Ubuntu Support

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
miloso
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Re: Ubuntu Support

Príspevok od používateľa miloso »

ešte k palovi: pekne si to napísal, niečo sa naučím :) a tou wifi to nebolo lebo som ju mal vypnutú a zo zoznamu sa odstránila až po reštarte, keď som robil screeny tak vtedy nevedel systém najsť sieťouku eth0, čo sa nejako zmenilo a mohol som sa v pohode pripojiť, potom to znovu padlo a nedalo sa pripojiť (ale wired connection tam bolo ukazané, pravdepodobne zase nenašlo sieťovku) a po reštarte ani neukazalo wired connection ani eth0, uvidím doma čo na to verzia 8.10
Obrázok Obrázok
miloso

a fakt posledná otázka, prečo mi rosetta neukazuje grafiku? niečo treba asi nastaviť, ale čo? nič ma nenapadá.
Obrázok Obrázok
gabberattack
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gabberattack »

Miloso, super, ze Ti to funguje - tym, ze mas novu verziu Ubuntu, mala by byt lepsia podpora hardwaru. Takze updatovat sa oplati - lenze ktore updaty instalovat? Ja davam vsetky raz tyzdenne, aby som studoval stovku aplikacii, ktore mi ponuknu update - na to ja nemam cas.
Kiwi, Palo - je jasne, ze prikazovy riadok je rychlejsi a pokial clovek ovlada prikazy, tak nie je o com sa bavit, no k nemu sa clovek dostane az po istom case, ked sa citi viac isty s ovladanim mysou, alebo pripadne sa nedostane vobec, pokial mu graficke rozhranie vyhovuje. Tu sa ja riadim jednou vecou - ak to dokaze spravit moja mlada, tak je to jednoznacne dost jednoduche, aby to spravil ktokolvek. Akonahle by som jej nakazal
"
napis: sh bm.sh
"
alebo
"
zedituj /etc/modules.conf a dopis tam na tri riadky toto:
i2c
it87
coretemp
"
ci
zadaj
"sudo /etc/init.d/boinc-client start
"
tak na mna bude pozerat ako mucha Puk. Novacikovia v Linuxe nechcu nic pisat, nic editovat, nic spustat cez prikaz - chcu proste klikat. Tak im treba ukazat cestu ako klikat a nie ich presviedcat, aby sa naucili prikazy. Ludia sa prikazy ucit nechcu a na tento pripad existuje velmi pekne graficke ovladanie v OSX, v ktorom sa aj moja mlada orientuje velmi dobre. Akonahle ju ale posadim za Ubuntu, alebo Windows, zacnu problemy.

Juvs - vacsina veci, ktore tu chalani popisali s pouzitim prikazov sa da odklikat. Myslim, ze moj postup na instalaciu BOINC na RC1 verzii nasho webu je dostatocne jednoduchy, kedze to dokazala krok po kroku nasledovat aj moja mlada (je moj tester na jednoduchost navodu :D ). Pokial bude zaujem, mozem vytvorit dalsie "odklikavacie" navody na rozne ine problemy, no instalacia BOINC podla toho navodu nemoze byt tazka. Pre zacinajucich ludi sa vysoko odporuca pouzivat iba synaptic manazer, kedze si sam postrazi pripadne viazanie dalsich potrebnych veci. Instalacia Ubuntu je dostatocne jednoducha, aby to zvladol ktokolvek a je popisana na desiatkach webov. Pokial po citani predchadzajucich prispevkov si sa rozhodol pockat s Linuxom dalsich par rokov, tak je to sice pochopitelne, ale nie odovodnene. Pokial si chces len osahat linux, staci si nastavit v BIOSe bootovanie z CD ako primarne a vlozit CD s Ubuntu 8.10 a ono sa to spusti v Live verzii. Tam si to mozes vyskusat, ako to funguje, ci ma system nejake problemy s ovladacmi a ci je graficke prostredie dostatocne jednoduche, aby si sa v nom vyznal. Po vybrati CD a restarte Ti opat nabehne Windows, takze nic za vyskusanie nedas, o nic neprides. Aspon takto som zacinal aj ja pred niekolkymi rokmi s Mandrake Linuxom. :-) Dnes uz Windowsy mam skutocne len na hranie tych zopar "srdcovych hier", ktore nespustim pod OSX, alebo Ubuntu.
Naposledy upravil/-a gabberattack v St Feb 04, 2009 9:52 pm, upravené celkom 2 krát.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
gabberattack
Kontaktovať používateľa:

miloso napísal:a fakt posledná otázka, prečo mi rosetta neukazuje grafiku? niečo treba asi nastaviť, ale čo? nič ma nenapadá.
Nemas moznost ukazat grafiku v BM, alebo ked sa spusti okno grafiky, tak nic nevidis?
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
miloso

vlastne na jednej jednotke nič nevidím, žiadne obrázky a druhá je akosi bez rámčekov (vizerá oproti Ww divne). Ešte k tej teplote computertemp mi ukazuje 54*C (neviem akeho zariadenia, niečo THRM) mám tomu veriť, lebo bežne u mňa ja 70*C
Obrázok Obrázok
gabberattack
Kontaktovať používateľa:

miloso napísal:vlastne na jednej jednotke nič nevidím, žiadne obrázky a druhá je akosi bez rámčekov (vizerá oproti Ww divne). Ešte k tej teplote computertemp mi ukazuje 54*C (neviem akeho zariadenia, niečo THRM) mám tomu veriť, lebo bežne u mňa ja 70*C
To moze byt grafickymi ovladacmi Tvojej karty. Skus nainstalovat proprietarny ovladac od vyrobcu - malo by to byt dostupne cez Restricted Drivers Managera v nastaveniach systemu. K teplote sa nevyjadrim, mne to bezalo v Kubuntu cez nejaky KDE temperature meter, v Ubuntu som sa k tomu nejako nedopracoval - Kiwi bude vediet viac urcite.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
miloso

neviem kde, ale mam len "ovládače hardvéru" a to je prázdne a nič sa tam nedá stlačiť
Obrázok Obrázok
gabberattack
Kontaktovať používateľa:

Aky je Tvoj typ notebooku? Co to ma za grafiku? Myslim, ze som tu informaciu niekde cital, no mozno to bol book niekoho ineho... uz neviem.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Kiwi
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kiwi »

Neviem aku mas grafiku, ale ked nVidia, tak pojdes sem: http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us
vyberies kartu a OS ktore ma a stiahnes, napr. NVIDIA-Linux-x86_64-180.22-pkg2.run
premenujes klikatkom Premenovat na NV.run
stlacis Ctrl+Alt-F1, cim sa dostanes do terminalu,
prihlasis sa tvojim loginom,
stopnes graficke prostredie prikazom: sudo /etc/init.d/gdm stop
napises: sudo sh NV.run
doklikas potrebne veci, cim prekompilujes kernel modul pre nvidiu
spustis prostredie: sudo /etc/init.d/gdm start
normalne sa lognes a takto pracujes dovtedy, dokedy nevyjde novy kernel
alebo sa rozhodnes pre novsi driver nVidie. Vtedy treba tieto kroky zopakovat.
Da sa to aj inac, ale takto je to za par sekund.
Keby to neslo, tak nemas balik build-essential, ktory treba nainstalovat cez klikatko Synaptic,
alebo cez apt-get, inac modul pre nVidiu neskompilujes.
Ak mas ATI, tak citaj tu: ATI_HOWTO
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Viac o instalacii Ubuntu je mozne najst tu: http://linuxos.sk/clanok/254/index.html
gabberattack
Kontaktovať používateľa:

Super navod, Kiwi. Inak pokial mas Miloso chipset s Intel GMA grafikou (dost casta na notebookoch), cital som o nejakych potiazach s grafickym vykonom, akonahle sa spusti 3D. Nedostal som sa ku koncu fora este, potiaze su ale rozneho charakteru pri rozdielnych programoch - ale to suvisi s trosicku odlisnymi chipsetmi, ktore dani ludia mali. Nasiel som aj link na youtube video zobrazujuce symptomy:
http://www.youtube.com/watch?v=UT8x_PGRolU
Aku mas grafiku teda?

EDIT
Takze som sa docital, ze ide o potiaz s pouzitim EXA akceleracie, editaciou xorg.conf a pridanim infa s XAA ciastocne riesi problem. Pokial mas GMA grafiku mohlo by to byt ono.
EDIT 2:
Problem je s driverom od Intelu, zatial na to nie je 100% oprava, ludia reportuju rozne uspechy s roznymi postupmi. Hadam do vydania 9.04 sa to poriesi.
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Palo M.
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am

Príspevok od používateľa Palo M. »

Wow! V tejto teme to zije...

Este by som dal trocha dodatok k tomu prikazovemu riadku: Vo Windoze prikazovy riadok nie je plnohodnotny, takze vsetky nastavenia sa nedaju urobit cez prikazovy riadok a tak ci tak nieco treba klikat. Takze prepinanie medzi klikanim a prikazovym riadkom je tam fakt od veci. V Linuxe sa daju vsetky systemove nastavenia urobit z prikazoveho riadku a to je velky rozdiel.

Windoze vyzeraju vzdy rovnako, preto je jednoduche urobit navod stylom "Otvor hento, potom klikni tam a vyber tamto". V Linuxe moze desktop vyzerat u kazdeho uplne inac a takyto klikaci navod sa potom komplikuje (aj v tejto diskusii uz zaznelo "ale ja mam listu dole"). A navod cez prikazovy riadok plati vzdy.

Pre mna je ale variabilita desktopu v Linuxe obrovske plus. Preco by sme mali vsetci chodit v jednotnych "maovskych" monterkach ako Cinania za kulturnej revolucie? Bolo by to sice "vyhodne" (rovnaka latka, rovnake zaplaty, rovnake gombiky, jednoduchy a vsade dostupny "servis"), ale ja to nechcem. Ja si viem (a chcem) nastavit veci podla seba. Mna zaujima ako system funguje (nielen aku tvar ukazuje uzivatelovi) a po pochopeni detailov robi presne to co chcem, nic viac a nic menej. A mam taky nazor, ze ked niekto systemu nerozumie a nechce rozumiet (napriklad moja mama), tak ten by ho nemal ani konfigurovat, len pouzivat to, co uz niekto zodpovedny nakonfiguroval.
Lebo prave "easy to configure" pristup vyraba brutalne problemy - a ked sa Linux prilis rozsiri medzi totalne neznalych ludi, ktori si to budu aj sami administrovat, tak je uplne prirodzene, ze budu omnoho viac rozsirene virusy aj na Linux.

Ja sa pozeram na veci takto (a myslim, ze tak by sa mal na to pozerat kazdy neznaly a aj firmy): Vyhradim si peniaze na OS a mozem s nimi urobit 2 veci:
1. Kupim si Windoze a potom sa sam trapim s ich administrovanim, pouzivam internet a hotline MS (mozno dalsie naklady za telefon, to si nie som isty) a pokusam sa dosiahnut idealny stav, aby sa pocitac spraval tak ako potrebujem. (Firmy na to musia zamestnat extra pracovne sily, ktore sa staraju o OS.)
2. Rozhodnem sa pre OS zadarmo, napriklad Linux, a za peniaze si zaplatim cloveka (firmu), ktory mi system nainstaluje a bude ho spravovat tak, aby sa pocitac spraval tak, ako potrebujem.
V konecnom dosledku ma to stoji priblizne rovnako (cize Linux nie je lacnejsi a ani nie je zadarmo), ale v pripade Linuxu som bez roboty, ktora ma nebavi a nezaujima. Tolko z uzivatelskeho hladiska (z pozadia je tu este ten faktor, ze Linux sa da nastavit omnoho detailnejsie a vyslovene usit na mieru, co sa s Windoze uplne neda).
Ja osobne sa navyse v Linuxe vyznam, takze si toho manika nemusim platit a system si spravujem sam. Platim za to ale casom a vlastnou pracou (ucenim sa) - cas su peniaze. Mysliet si, ze OS je uplne zadarmo je trocha zavadzajuce. Zadarmo nie je, ale clovek si moze vybrat, za co a ako zaplati.
(Existuje este 3. moznost, ktora je nelegalna - ujekradnem niekde Windoze a bastlim to sam bez podpory - narobim sa pri tom, ale nic neplatim - ovsem tato moznost sa pre cloveka ktory sa v tom nevyzna prilis nehodi.)

A teraz sa zamyslite, ako by to vyzeralo, keby to, co som povedal o OS, platilo povedzme o autach... Zaplatim za auto a sam musim robit servis (aj ked mam telefonicky saprt, kde ma detailne naviguju ako vymenit olej), alebo mam auto zadarmo a platim len za servis a nerobim nic sam. Dobre, nie?
miloso

mám GMA X3100 (ASUS F3E) a čo ja viem, nič také som nespozoroval, ani neviem, kde to mám pozorovať. Ja som zase čítal, že sú časté problémy zo sieťou, stále nejaké problémy :) a teraz články na stránkach sú v pohode len na Blog.sme je úplne na hovno zobrazenie, a hnusné písmo.
"xorg.conf a pridanim infa s XAA ciastocne riesi problem" ako si to myslel? kde nájdem ten súbor, vyskúšam.
---
ako ukážem BM aby som ho nemusel duplicitne spúšťať z aplikácii, ako ukázať trvalo spustené programi - chápete vo ww som klikol na ikonku a ukázal sa BM
---
v priečinku /etc/init.d... sú spúšťacie odkazy programov? viac krát tu zaznela taká cesta
Obrázok Obrázok
miloso

test s kolečkami ukázal

Kód: Vybrať všetko

3107 frames in 5.0 seconds = 621.276 FPS
3269 frames in 5.0 seconds = 653.736 FPS
3365 frames in 5.0 seconds = 671.844 FPS
3269 frames in 5.0 seconds = 653.671 FPS
3302 frames in 5.0 seconds = 660.288 FPS
2235 frames in 5.0 seconds = 446.854 FPS
1960 frames in 5.0 seconds = 391.894 FPS
2057 frames in 5.0 seconds = 410.985 FPS
2306 frames in 5.0 seconds = 460.717 FPS
2123 frames in 5.0 seconds = 424.561 FPS
od 446 FPS je keď som s tým oknom hýbal, na stránke píšu, že minimálne má byť 500 ale pri starých a môje nie je stará. Hľadal som aj na stránkach intelu a nenašiel som konkrétne GMA X3100 ale stiahol som niečo takéto xf86-video-intel-2.6.0.tar.bz2
---
teplota vyriešená, do panelu som dal "Sledovať škálovania frekvencie procesora" a nastaviť 2GHz alebo Performance, take debiliny #-o :D a jaže prečo rosetta dala 25 kreditov :roll:
---
ahoj.jpeg
ahoj.jpeg (45.57 KiB) 10309 zobrazení
takýto výstup, nie je to nič hrozné, len chýbaju rámčeky
---
EDIT: to zlé zobrazenie niektorých článkov (na Blog.sme, boinc.jadro, CNT) je operou, ako to vyriešiť?
Obrázok Obrázok
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Pismo v systeme a vzhlad plochy nastavis /Menu/System/Predvolby/Vzhlad
Tam si mozes nastavit, tie srandicky, ako je vo Viste Aero a podobne blbosti.
Ak nieco nevies, mas tam help, tam sa docitas co je co. Kedze mas intel grafiku,
tak uz mas automaticky nastavene vsetko v xorg.conf. xorg.conf je v /etc/X11/xorg.conf
Ak chces vediet viac o parametroch xorg.conf, chod napr. na stranky Intelu alebo nVidie
a tam si stiahni dokumenty, su to vsak obrovske dokumenty, takze precitanie ti zaberie
aj tyzden, keby si si chcel detailne nastavit GPU, tak aby fungovala optimalne,
napr. ked chces viac monitorov, viac ploch, ci plochu rozdelit na viac monitorov,
alebo mat moznost pripojit TV atd.
Pismo v app nastavis v konktrenej app, napr. v prehliadaci, ktory pouzivas.
Napísať odpoveď