New Age?
Moderátor: Moderátori
- slavko.sk
- Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
- Kontaktovať používateľa:
Re: New Age?
Ako je to s nabijanim? Asi zo zasuvky obycajnej to nenabije za 3,5 hodiny, ci 45 minut ako pisu?
Mne sa tato konceptcia velmi paci, raz by som do toho isiel len neviem kde to potom nabit ked budem mimo domu.
Mne sa tato konceptcia velmi paci, raz by som do toho isiel len neviem kde to potom nabit ked budem mimo domu.
- Kiwi
- Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Budu elektropumpy.
Alebo ked spustime fuziu, tak budu zasuvky kazdych 5 km
a el. bude uplne zadarmo, tak ako O2 a za O2 budeme platit, ak budeme dalej nicit enviro.

a el. bude uplne zadarmo, tak ako O2 a za O2 budeme platit, ak budeme dalej nicit enviro.
Tá prípojka na napájanie mi pripadá ako klasický 380V konektor na cirkulár 
A myslím že prerobenie čerpacích staníc na elektrické by nemal byť až taký problém. (možno pre slovnaft
)
Čiže ja čakám na akciu: Dajte zošrotovať svoje staré auto a dostanete krásne nové elektrické
za bezkonkurečnú cenu.

A myslím že prerobenie čerpacích staníc na elektrické by nemal byť až taký problém. (možno pre slovnaft

Čiže ja čakám na akciu: Dajte zošrotovať svoje staré auto a dostanete krásne nové elektrické
za bezkonkurečnú cenu.

- Kiwi
No ked prejde 100 mil co je 160 km za 2 hod pri 50 kW a 0.92 % ucinnosti, tak
potrebuje mat v bateriach cca. 110 kWh, 110 / 3.5 = 31.5 kW, cize musi to nabijat
takym vykonom. Kedze mame 3 fazy, medzi kazdymi dvoma je 380 V,
tak 31500 / 380 = 83, 83 / 3 = 27.66 A, cize potrebujeme min. 32 A / 380 V zasuvku
a vidlicu.
potrebuje mat v bateriach cca. 110 kWh, 110 / 3.5 = 31.5 kW, cize musi to nabijat
takym vykonom. Kedze mame 3 fazy, medzi kazdymi dvoma je 380 V,
tak 31500 / 380 = 83, 83 / 3 = 27.66 A, cize potrebujeme min. 32 A / 380 V zasuvku
a vidlicu.
So 70amp domacou meniacou stanicou by to malo kompletne vybitu bateriu dobit za 3,5 hod. Ak by si to dobijal kazdy vecer, pričom si jazdil iba po meste cca 20km tak by to mohlo byt dobite do hodiny. A tie najlepšie modely majú dojazd až 400km, tak to je už čo povedať. Len tá cena je zatiaľ asi nedostupná.

- Kiwi
Mne by sa taky 2 kW motor a jedna 16 kWh Li-Ion baterka zisla na bike. 

- slavko.sk
Tam sa aj pise o nejakej extra vybave ze 380v/32a na nabijanie, to by sedelo.
Skoda tej ceny ale paci sa mi to, po 270km by som to u rodicou dobil v garazi za 3,5 hodinky, na druhy den ku svokrovcom do KE dalsich 128km potom cestou naspat do RS zas na par hodin pauzicka na obed, tam by som to dobil a mal by som otocenu BA-KE zadarmo, rodicia by boli radi ze mi prispeju par desiatok kW za rok
Skoda ze to stoji od 80.000€ vyššie. Ale casom verim ze to pojde dole.
Skoda tej ceny ale paci sa mi to, po 270km by som to u rodicou dobil v garazi za 3,5 hodinky, na druhy den ku svokrovcom do KE dalsich 128km potom cestou naspat do RS zas na par hodin pauzicka na obed, tam by som to dobil a mal by som otocenu BA-KE zadarmo, rodicia by boli radi ze mi prispeju par desiatok kW za rok

Skoda ze to stoji od 80.000€ vyššie. Ale casom verim ze to pojde dole.
Momentalne je to pre filmove hviezdy a politikov, keďže sa to dá nabíjať iba doma. S takým autom na dovolenku asi ťažko ísť. Iba keď sa začnú stavať elektrické pumpy a budú takéto auta vyrábať konkurenční výrobcovia, potom to bude reálne aj pre nás
... verme že čoskoro

Masy to uz pouzivaju... a nezelam nikomu z vas zazit take masy na vlastnej kozi (resp. pocut to na vlastne usi

Inak to Tesla-car mi nepripada nejako prelomove - ma to skratka miesto kufra brutalnu baterku (asi aj preto roadster) a customizovany elektromotor (z elektricky :p). Ziadnu prelomovu technologiu som tam nezbadal. Takze mi to pripada len ako predrazene vozidlo, vyroba a udrzba tych bateriek asi bohvieako ekologicka nie je, nevieme kolko vydrzia (klasicka autobaterka 12V vydrzi pomerne dlho, ale tu tolko necucame) a kolko stoja nove "baterky"... hmm, zatial len take PR demo.
Ak by sme mali lacnu energiu (a to nie len financne, ale hlavne s ohladom na zivotne prostredie), mozno by sa dalo o takom niecom uvazovat (a to hlavne pre nakladnu a hromadnu dopravu - to su totiz najvacsi zraci fosilnych paliv a najvacsi znecistovatelia - a navyse cena dopravy sa premieta do koncovej ceny vyrobku).
- slavko.sk
Vydrzia udajne 7 rokov a novy battery pack ta bude stat 10.000€.Palo M. napísal:nevieme kolko vydrzia (klasicka autobaterka 12V vydrzi pomerne dlho, ale tu tolko necucame) a kolko stoja nove "baterky"... hmm, zatial len take PR demo.
Ake tazke moze byt doma v garazi pospajat zopar tis. li-ion clankov, ktore vlastne tvoria ten battery pack. 

Aj "setrive ziarovky" (to su tie take fetosske, ze o par rokov sa ine v EU nebudu dat ani kupit) vydrzia udajne velmi dlho. Udajne = podla udajov promoterov. Realita je ovsem ina... (a to potvrdzujem z vlastnej skusenosti - niektore vydrzia menej ako klasicke edisonky - a mozem to povedat dost zodpovedne, lebo pred 3-ma rokmi som zariadoval cely bejvak a isli tam vsetko funglovky - a niekolko tych "setrivych" odislo do roka, takze si na seba vobec nezarobili, plus zataz na zivotne prostredie je dalsi fakt. A boli to Philips, nie nejake pofiderne sikmooke.)slavko.sk napísal:Vydrzia udajne 7 rokov a novy battery pack ta bude stat 10.000€.Palo M. napísal:nevieme kolko vydrzia (klasicka autobaterka 12V vydrzi pomerne dlho, ale tu tolko necucame) a kolko stoja nove "baterky"... hmm, zatial len take PR demo.
Cele je to otazka masoveho rozsirenia - ked to bude vseobecne dostupne, bude si moct kazdy najst podla svojho gusta pomer cena/vykon. Aj tie elektrobajky tu su pomerne dobry napad - rozhodne lepsi ako smrdiace dvojtakty - lenze zatial je to tu samy lowend, takze kvalita je cinska, brzdy priserne kvilia, do toho cinsky zmysel pre dopravny chaos... Ale ako na individualnu osobnu dopravu je to fajn. Je sice pravda, ze "analogovy" bicykel je lepsi na prevetranie, ked clovek cely den v ofise prdi do stolicky, ale zase sa to nie vzdy hodi (keby mal clovek vedla kancla sprchu, ze by sa po prichode do roboty mohol scivilizovat a prezliect, bolo by to lepsie...).