Boot trouble
Moderátor: Moderátori
Re: Boot trouble
Ze nechces rozputat polemiku... RPM povodne pochadza z Red Hat distribucie (Redhat Package Manager) a vyuziva ho okrem toho vela distribucii ako primarny system balikov... ale front-end aplikacie su rozne. Takze ak sa ma nejaka distribucia hrdit RPM, je to RedHat/Fedora...
Ja osobne nemam graficke a vobec high-level front-endy na spravcu balikov velmi v laske, lebo castokrat navolia aj instalaciu takych balikov, ktore clovek nepotrebuje a vlastne ani nechce - potom je to ako Windoze. Prikazovy riadok ma este aj vyhodu, ze na fore sa docitas nieco ako "napis 'sudo apt-get install boinc-client boinc-manager' a BOINC mas nainstalovany", vsjo jasno a clovece, ono to fakt funguje. Rozhodne lepsi navod, ako "V menu chod do System, vyber Adept Manager, otvori sa ti okno, tam klikni na hentaku ikonku, potom tlacitkom rozbal ten zoznam dole, tam preroluj asi do polovice a vyber tamto..." a podobne haluziny.
No ale ine som chcel: skoda, ze tento obrazok uz nebol dlhsie updatnuty... Zaujimavejsie ako textovy zoznam distribucii - z obrazku je vidiet, ktore distribucie su z ktorych odvodene a ake su stare, ktore uz medzicasom zanikli a pod. Inak nazov DILINUX je celkom mily, nie?
Ja osobne nemam graficke a vobec high-level front-endy na spravcu balikov velmi v laske, lebo castokrat navolia aj instalaciu takych balikov, ktore clovek nepotrebuje a vlastne ani nechce - potom je to ako Windoze. Prikazovy riadok ma este aj vyhodu, ze na fore sa docitas nieco ako "napis 'sudo apt-get install boinc-client boinc-manager' a BOINC mas nainstalovany", vsjo jasno a clovece, ono to fakt funguje. Rozhodne lepsi navod, ako "V menu chod do System, vyber Adept Manager, otvori sa ti okno, tam klikni na hentaku ikonku, potom tlacitkom rozbal ten zoznam dole, tam preroluj asi do polovice a vyber tamto..." a podobne haluziny.
No ale ine som chcel: skoda, ze tento obrazok uz nebol dlhsie updatnuty... Zaujimavejsie ako textovy zoznam distribucii - z obrazku je vidiet, ktore distribucie su z ktorych odvodene a ake su stare, ktore uz medzicasom zanikli a pod. Inak nazov DILINUX je celkom mily, nie?
no napríklad teraz sa strašne šíria take trojany pozostavajúce z inf.súboru ktorý spúšťa ctfmon.exe, ktorý je v recyclebin..Kiwi napísal:No ja nemam od r.2006 ziadny virus ani spam, kamarat je na Ubuntu od 2004
a tiez este ziadny nemal, staci ak mas firewall v routri a mas pokoj.![]()
Ziadne antiviraky a podobne spomalovace systemu.
--3/5 USB flashiek čo som v poslednom čase hodil do pc, ho mali...(holy Avira)
vlastne ten inf. sa automaticky v linuxe nespustí?
a čo sa týka toho firewallu..nájdem nejaký seriózny firewall pre linux?

Kazda dnesna distribucia uz ma "firewall", takze v pohodematob napísal:a čo sa týka toho firewallu..nájdem nejaký seriózny firewall pre linux?
Windosascke subory sa Ti na Linuxe len tak sami odseba nespustia
ToPalo M:
ved ja viem, aj ja najcastejsie pouzivam prikazovy riadok, cim dlhsie robim s Linuxom tym viac... Chcel som len povedat, pre pre zaciatocnika
je Yast velmi dobra vec aby sa zbytocne pri prvych krokoch nestratil v konfigurakoch - vela ludi to udradi ked maju vytukavat v Shelly nezname prikazy. Neskor kazdy (vacsina) skor ci neskor prejde na prikazovy riadok.
Netvrdim ani ze SuSE vymyslelo rpm
Uz davno to nie je pravda, aj ked niekedy vedia dobre s clovekom zmavat dependencie, hlavne ked instaluje kadeco odvselikadial.
HOWG!
- Kiwi
- Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
- Kontaktovať používateľa:
Hefto alebo PaloM, nemate nahodou skript, ktory prekoduje vsetky subory v adresari z MPEG4
do x264 ? Lebo mencoder do x264 nevie, pre avidemux neviem zosmolit riadok, ani v tych
parametroch ffmpeg sa mi nedari nieco rozumne napisat. Mam 120 GB suborov a rucne
sa mi to robit nechce.
do x264 ? Lebo mencoder do x264 nevie, pre avidemux neviem zosmolit riadok, ani v tych
parametroch ffmpeg sa mi nedari nieco rozumne napisat. Mam 120 GB suborov a rucne
sa mi to robit nechce.
no tak to je super...musí to byť o dosť rýchlejšie bez antivirov antispywareov.. atd
idem o tom ešte dačo prečítať..ale ešte som sa chcel spýtať že ako sa líš enviroment pri jednotlivých distribúciách..
teda pochopil som to tak že je tam nejake grafické rozhranie, ktoré pomáha najmä takým ako som ja
čo prechádzajú z win.. a neskôr sa dá prejsť na daky command line.
a teda ktorú distribúciu stiahnuť? líšia sa nejako že každý je lepší na niečo iné?
PS:
idem o tom ešte dačo prečítať..ale ešte som sa chcel spýtať že ako sa líš enviroment pri jednotlivých distribúciách..
teda pochopil som to tak že je tam nejake grafické rozhranie, ktoré pomáha najmä takým ako som ja
a teda ktorú distribúciu stiahnuť? líšia sa nejako že každý je lepší na niečo iné?
PS:

- Kiwi
Ty si napr. z CD resp. DVD das napr. Ubuntu, ktore ma standardne prostredie Gnome.
Ked sa ti nebude pacit, tak si cez Synaptic manager stiahnes Kubuntu a mas prostredie KDE.
Ak sa ti ani to nebude pacit, tak si das Xubuntu, atd. V kazdom prostredi mas tolko moznosti
menit vzhlad = appearance, ze sa s tym mozes hrat pol roka. Ubuntu je zalozene na Debiane,
takze tam je obrovske mnozstvo programov, spustis Synaptic alebo napises
apt-get install balicek a nemusis sa o nic starat, samo sa ti vsetko stiahne a nastavia
zavislosti na knizniciach, aj sa ti naistaluju tie, ktore nemas. Nastavis si zdroje softveru,
pravidelne aktualizacie a mas kazdy den aktualny bezpecny system. Podobny system
maju aj ine distribucie napr. rmp. Lenze predsa Ubuntu ma asi najvacsiu podporu a je
aj rozsireny, takze mas pren vela for, kde sa riesia veci ohladne hardveru, softu, konfiguracie,
programovania, organizuju sa prednasky a pod. Dalej si mozes doinstalovat Medibuntu
alebo Ubuntu Studio, kde mas komplet podporu pre audio a video tvorbu a ine veci.
Ked sa ti nebude pacit, tak si cez Synaptic manager stiahnes Kubuntu a mas prostredie KDE.
Ak sa ti ani to nebude pacit, tak si das Xubuntu, atd. V kazdom prostredi mas tolko moznosti
menit vzhlad = appearance, ze sa s tym mozes hrat pol roka. Ubuntu je zalozene na Debiane,
takze tam je obrovske mnozstvo programov, spustis Synaptic alebo napises
apt-get install balicek a nemusis sa o nic starat, samo sa ti vsetko stiahne a nastavia
zavislosti na knizniciach, aj sa ti naistaluju tie, ktore nemas. Nastavis si zdroje softveru,
pravidelne aktualizacie a mas kazdy den aktualny bezpecny system. Podobny system
maju aj ine distribucie napr. rmp. Lenze predsa Ubuntu ma asi najvacsiu podporu a je
aj rozsireny, takze mas pren vela for, kde sa riesia veci ohladne hardveru, softu, konfiguracie,
programovania, organizuju sa prednasky a pod. Dalej si mozes doinstalovat Medibuntu
alebo Ubuntu Studio, kde mas komplet podporu pre audio a video tvorbu a ine veci.
to znie celkom rozumne..
ale ako je to s drivermi...? napr HD audio driver alebo Wlan, bluetooth, webka, touchpad...atd
ale ako je to s drivermi...? napr HD audio driver alebo Wlan, bluetooth, webka, touchpad...atd

- Kiwi
Vacsinou vsetko ide, ak mas najnovsie RealTek ALC889, tak by som pockal na nove Ubuntu,
uz len 6 dni. Ak nieco nepojde, poriesime, to by si musel mat nejaky zvlastny hardver,
ze by to nezdetegovalo korektne, potom treba napisat FFFF:FFFF, nieco podobne, len
pre konkretne zariadenie do googla ci yahoo a vyhodi ti par stranok, vacsinou z wiki,
kde to uz niekto riesil.
uz len 6 dni. Ak nieco nepojde, poriesime, to by si musel mat nejaky zvlastny hardver,
ze by to nezdetegovalo korektne, potom treba napisat FFFF:FFFF, nieco podobne, len
pre konkretne zariadenie do googla ci yahoo a vyhodi ti par stranok, vacsinou z wiki,
kde to uz niekto riesil.
no mam tu ALC660.. takže by s tým nemal byť problém? ..teda ak to dobre chápem.. on detekne hardvér a sám vyhľadá drivre?
a ešte niečo: čo také wordovské alebo excellovské súbory, .pdf, .rar, etc.. hlavne tie officovské súbory budem potrebovať otvoriť..
open officom by to malo ísť, ale aj tak budem potrebovať excell nejako dostať do systému, je to možné? (nie preto že by som chcel, ale keďže z excellu musím ešte spraviť skúšku, potrebujem niekde trénovať..)
a ešte niečo: čo také wordovské alebo excellovské súbory, .pdf, .rar, etc.. hlavne tie officovské súbory budem potrebovať otvoriť..
open officom by to malo ísť, ale aj tak budem potrebovať excell nejako dostať do systému, je to možné? (nie preto že by som chcel, ale keďže z excellu musím ešte spraviť skúšku, potrebujem niekde trénovať..)

- Kiwi
Tam asi bude problem s kompatibilitou, skusis to otvorit Tabulkou OpenOffice, mozno to bude
vsetko ok, mozno nieco nacita inac. Je tu aj moznost nainstalovat Wine a pomocou toho
spustit Excell, ked sa bude dat nainstalovat. Pdf idu precitat. Rar aj 7zip normalne nainstalujes.
Podobne aj ine komprimacne pripony vie spravca archivov rozbalit.
vsetko ok, mozno nieco nacita inac. Je tu aj moznost nainstalovat Wine a pomocou toho
spustit Excell, ked sa bude dat nainstalovat. Pdf idu precitat. Rar aj 7zip normalne nainstalujes.
Podobne aj ine komprimacne pripony vie spravca archivov rozbalit.
Eee.. bohuzial ja sa nebabrem s videom, takze nemamKiwi napísal:Hefto alebo PaloM, nemate nahodou skript, ktory prekoduje vsetky subory v adresari z MPEG4
do x264 ?
Ja sa sice obcas babrem, ale nie v Linuxe...Hefto99 napísal:Eee.. bohuzial ja sa nebabrem s videom, takze nemamKiwi napísal:Hefto alebo PaloM, nemate nahodou skript, ktory prekoduje vsetky subory v adresari z MPEG4
do x264 ?
Ono je to tak, ze kazda distribucia si "adaptovala" nejaky zakladny desktop a takisto mu dodala nejaky svoj vzhlad. Ubuntu ma napriklad desktop Gnome a vzhlad do oranzova, Kubuntu ma desktop KDE a vzhlad do modra. To je to, co sa ti nainstaluje hned pri instalacii systemu a je to default graficke rozhranie a prihlasovacie okno. KDE i Gnome su ale samostatne projekty, ktore mozu byt nainstalovane na lubovolnu distribuciu.matob napísal:... ale ešte som sa chcel spýtať že ako sa líš enviroment pri jednotlivých distribúciách..
A nic ti nebrani priinstalovat si dalsi, nejaky uplne iny desktop. A jeden user moze pouzivat ten defaultny a iny user pouzivat ten iny desktop... a niekto nepouziva ziaden advanced desktop, ale iba velmi jednoduchy window manager - podla toho kto co preferuje a ako sa mu to hodi v jeho podmienkach... Ked pohladas na nete nejake screenshoty, budes sa divit co vsekto ludia maju...
Distribucie sa ale hlavne lisia systemom administracie: sprava balikov, system ulozenia udajov v suborovej strukture, ake nastroje su k dispozicii na administraciu systemu, kolko balikov je k dispozicii pre danu distribuciu, nakolko su updatovane a stabilne, ci sa da lahko ziskat na nete help k pripadnym problemom a pod...
Je ale pravda, ze defaultny desktop je to, co clovek vidi prve, ked skusa danu distribuciu. A takisto ten defaultny desktop je pre vacsinu ludi to, co potom vacsinu casu vidi aj nadalej a len si to mierne upravi nejakymi gadgetmi... takze desktop nie je nepodstatna vec.
A na command-line sa neprechadza, command-line sa skratka len pouziva
hehe, dnes som nadabil na dobru hlasku:
"Ubuntu" je stare africke slovo, ktore znaci -> "neviem nakonfigurovat Debian"
To je fakt dost dobry kamenak, dobre som sa zasmial... By ma zaujimalo, kto vymysla taketo vtipy.Hefto99 napísal:hehe, dnes som nadabil na dobru hlasku: