Boot trouble

Diskusia nezaraditeľná ani do jednej z kategórií

Moderátor: Moderátori

Používateľov profilový obrázok
MeX
Site Admin
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 2:13 pm
Kontaktovať používateľa:

Re: Boot trouble

Príspevok od používateľa MeX »

Hefto99 napísal:hehe, dnes som nadabil na dobru hlasku:
"Ubuntu" je stare africke slovo, ktore znaci -> "neviem nakonfigurovat Debian" :)
LOL, tak toto je fakt dobre :))))
slavko.sk
Dátum registrácie: Po Feb 05, 2007 3:42 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa slavko.sk »

MeX napísal:
Hefto99 napísal:hehe, dnes som nadabil na dobru hlasku:
"Ubuntu" je stare africke slovo, ktore znaci -> "neviem nakonfigurovat Debian" :)
LOL, tak toto je fakt dobre :))))
Neviem z akeho jazyka je Windows ale asi to tiez nieco podobne znamena :mrgreen:
"Neviem ani odkial je to slovo a ani neviem co znamena ale pocul som ze najvacsi virus a spomalovac hardveru"
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
miloso
Dátum registrácie: Pi Jún 01, 2007 9:21 pm

Príspevok od používateľa miloso »

ruky preč od okien !!! :evil: , neviem čo by som bez nich robil, aj keď myslím že vista je strašne náročna na HW, ešte že ju nemám
Obrázok Obrázok
matob
Dátum registrácie: Št Dec 13, 2007 11:16 pm

Príspevok od používateľa matob »

miloso napísal:... aj keď myslím že vista je strašne náročna na HW, ešte že ju nemám
originál vista od kúpy notebooku mi v pc vydržala asi mesiac :wink:
Obrázok
matob

práve som si čítal introduction k novému Ubuntu..
čo presne znamená: "With the news concerning the release of the KDE 4 desktop, it was decided by Canonical that Kubuntu 8.04 would not be a Long Term Support (LTS) release." ? :?
Obrázok
Palo M.
Dátum registrácie: Po Feb 12, 2007 2:53 am

Príspevok od používateľa Palo M. »

matob napísal:práve som si čítal introduction k novému Ubuntu..
čo presne znamená: "With the news concerning the release of the KDE 4 desktop, it was decided by Canonical that Kubuntu 8.04 would not be a Long Term Support (LTS) release." ? :?
Ubuntu az tak nesledujem, ale pokial viem, tak niektore verzie maju dlhsiu zivotnost (tj su dlhsie podporovane zo strany projektu - vydavanie updatnutych balikov) ako ine verzie. Napriklad verzia 6.06 (z juna 2006) ma zivotnost dlhsiu ako verzia 7.04 (z aprila 2007). Ubuntu vydava novy release priblizne kazdeho pol roka a skratka nie je unosne podporovat uplne vsetky verzie velmi dlho. Myslim, ze ta 6.06 je prave LTS, cize bude podporovana este dost dlho... LTS je tusim zivotnost 3 roky na desktop a 5 rokov na server. Vyzera to, ze do 8.04 nemozu este zahrnut stabilny KDE4 a nechcu vyhlasit dlhy support ked by tam mal byt "postarsi" KDE3, tak si povedali ze LTS vyhlasia az ked bude KDE4 stabilne.

Ak mas desktopovu masinu na domace pouzitie, tak pravdepodobne aj tak vzdy updatnes na najnovsi release hned ako bude dostupny (alebo povedzme cca do mesiaca). Takze tento fakt ta nemusi nejako znepokojovat. Je to skor pre firmy alebo tych, co chcu dat Ubuntu na nejaky server, kde maju vlastne veci - skripty, databazy, specialne nastavenia a pod. Ja uz som updatoval server z jednej verzie na novsiu a poviem ti, sranda to nie je. A rozhupal som sa k tomu az mesiac pred tym, ako mal skoncit support tej verzie co som mal (druha vec je, ze pocas updatu mi odisiel HW, takze este som musel riesit problemy s "prilis novym" HW, no ale aspon mam teraz Q6600). Este stale som nedostal server uplne do povodneho stavu (aj ked uz su to len male veci a nie je to kriticke) - pretoze nove verzie Apache, MySQL a PHP spolu s prekopanim balikov (niektore v novej verzii nie su z licencnych dovodov, dalsie tam nie su z inych dovodov, smola ze ja som ich vyuzival) urobia svoje - a pritom nic z toho by som nemusel riesit pri upgrade desktopu.

Este ma mozno doplni Kiwi, ktory Ubuntu pouziva denne... ale ja by som na tvojom mieste nahodil najnovsiu verziu a priebezne updatoval.
Kiwi
Dátum registrácie: Ut Feb 13, 2007 4:18 pm
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Kiwi »

Tu mas viac o Ubuntu, uplne dole je prehlad uvolnenych verzii aj dlzka supportu.
Ten ta vsak pri desktope urcite nebude zaujimat, lebo pravdepodobne nebudes
v aprili resp. v oktobri dalej pouzivat staru verziu ale prejdes na novu, ktora je
vzdy bohatsia na nove features a aj rychlejsia a stabilnejsia + mas tam vacsinou
aj novsiu verziu grafickeho prostredia ktore pouzivas ak jeho verzia vysla pred
releaseom Ubuntu. Vsetky aplikacie ti pojdu ako pod Gnome, tak pod KDE tak
XFCE, ci inym graf. prostredim, ktore je nezavisle na ostatnych castiach distra.
Mozes mat naistalovane aj vsetky dokopy a ked sa logujes do graf. prostredia,
tak tam si vyberies ake chces a jedno si nastavis ako defaultne.
https://wiki.ubuntu.com/
Tu mas popisane nove vlastnosti:
http://www.ubuntu.com/testing/804rc
matob

Ok, prave som stiahol Ubuntu 8.04.. tak uvidime čo to spravi
ozaj predtym čo som si stiahol U7.10, som to chcel nabootovať z disku,
lenže nabootovalo to iba do príkazového riadku.. a ztade som sa nikam
nepohol..
treba to mať na CD? alebo prečo to nešlo.. hm
Obrázok
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Moze to byt na CD, DVD, USB, sieti, HDD atd., tam v tych linkoch mas
moznost, ako nainstalovat aj bez zapisovania do particii, len tak na skusku,
mozes to mat aj ako virtualny stroj, to zalezi len od teba. Zalezi aj od toho,
aky OS butujus, ci desktopovy alebo serverovy, ak desktopovy a predsa
ti nerozpozna GPU, tak treba zvoli Save graficky rezim a nainstalovat
ovladace zo stranky vyrobcu tvojej GPU.
matob

OK, všetko fičí.. ako možnosť inštalácie som vybral plnú (dual boot)-aj ked v popise bolo, že výkon disku sa mierne zníži.. neviem prečo
no ale to je jedno, to je iba na skúšku
prvé dojmy sú také zmiešané
+potešila ma najmä možnosť využitia dvoch pracovných plôch
+rýchlosť I/O = super
-niektoré zložky mi vôbec neukázalo.. neprišiel som na to prečo.. konkr. zložka obrázky, v data/dokumenty. Skúšal som zobraziť skryté
súbory a nič..

no nemal som viac času zatiaľ na odskúšanie.. ale stále som pevne rozhodnutý pre ten linux
myslím že pôjdem do dual-bootu.. ako postupovať v tom prípade? resp. ktorý inštalovať prvý atd
chcel by som to se vsim vsudy = format c: d: e: , ako v tom prípade, na koľko diskov je to najlepšie
Obrázok
forest
Dátum registrácie: Pi Feb 09, 2007 7:49 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa forest »

Doporučil bych ti asi tuto stránku:
http://wiki.ubuntu.cz/Systém
Je tam spousta návodů, ze kterých momentálně hodně čerpám, jelikož právě také testuji instalace LInuxu. Už jsem si trochu osahal Suse, Kubuntu a nyní jsem u Ubuntu. Vypadá zatím nejlépe, ale nemám moc času se v tom hrabat.
matob

forest napísal:Doporučil bych ti asi tuto stránku:
Je tam spousta návodů, ze kterých momentálně hodně čerpám, jelikož právě také testuji instalace LInuxu. Už jsem si trochu osahal Suse, Kubuntu a nyní jsem u Ubuntu. Vypadá zatím nejlépe, ale nemám moc času se v tom hrabat.
diki za ten link dosť nových vecí som sa dozvedel, lenže stále to nerieši moju otázku, ako spraviť čistú inštaláciu
t.j. chcel by som mať aj win aj ubuntu, lenže ktorý ako prvý inštalovať, ako formátovať a s tým súvisí aj orientácia
v príkazovom riadku.. bolo by super, keby mi niekto napísal step-by-step postup
vdaka

EDIT: Nesuri to chvilu budem na takomto rozhadzanom systeme.
Zatial si to neviem vynachvalit.. len par veci neviem kde su.. tak napr. nejaky AC3 dekoder, alebo nejake detailnejsie nastavenia zvuku a este jedna vec.. hned som nahodil boinc managera.. k instalacii sa este vratim, no pocita rychlejsie.. lenze ked som ho zavrel, tak sa zavrel a nikde to neostalo na liste ako vo win.. takze ako je to s tymito vecami..? diki
Obrázok
gabberattack
Dátum registrácie: Ut Feb 06, 2007 1:35 am
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa gabberattack »

matob napísal:
forest napísal:Doporučil bych ti asi tuto stránku:
diki za ten link dosť nových vecí som sa dozvedel, lenže stále to nerieši moju otázku, ako spraviť čistú inštaláciu
t.j. chcel by som mať aj win aj ubuntu, lenže ktorý ako prvý inštalovať, ako formátovať a s tým súvisí aj orientácia
v príkazovom riadku.. bolo by super, keby mi niekto napísal step-by-step postup
vdaka

EDIT: Nesuri to chvilu budem na takomto rozhadzanom systeme.
Zatial si to neviem vynachvalit.. len par veci neviem kde su.. tak napr. nejaky AC3 dekoder, alebo nejake detailnejsie nastavenia zvuku a este jedna vec.. hned som nahodil boinc managera.. k instalacii sa este vratim, no pocita rychlejsie.. lenze ked som ho zavrel, tak sa zavrel a nikde to neostalo na liste ako vo win.. takze ako je to s tymito vecami..?
diki
Najskor nainstaluj Windows. Rozdel si pri instalacii disk na niekolko casti. Pre C: by som nechal asi 10-15 GB na Windows instalaciu a par programov k tomu. Tento si zrob vo formate NTSC. Dalej si vytvor disk D vo formate FAT 32 pre data pristupne pre oba systemy. FAT je vsak limitovany velkostou na 32 GB, preto ked mas velky disk, vytvor si niekolko diskov velkosti do 32 GB vo FAT 32. Toto rozdelenie disku by si mal byt schopny spravit pri instalacii XP, mas tam na to celkom dobry system. Nechaj si zo 10 GB pre Linux plus 1-2 GB na Linux swap. Ak chces primarne uzivat tucniaka, kludne si sprav len jeden 32 GB fat a zvysok nechaj na linuxacky /home. Pre instalaciu Boinc pri spusteni je niekolko sposobov, ktore najdes opisane bud na Boinc Wiki, alebo na inych strankach (pouzi Google).
-gabberattack-
Keep The Panic!

...a Windows Vista
padá na Mesiaci
6x pomalšie!
Kiwi
Kontaktovať používateľa:

Tu v tomto vlakne mas, ako by si mal rozdelit Linux. Gabberattack ti napisal pre Win,
potom vsun DVD/CD a tam budes mat step by step instalator, vyber si slovencinu
a slov. rozdelenie klavesnice a potom citaj a citaj a vyber si manualne rozdelenie
disku.
matob

ešte k tej inštalácii..
niesú tu normálne inštalačky.. teda ktoré súbory spúšťať, a tiež som si všimol
že to inštaluje do toho istého priečinku kde je inštalačka.
neviem možno som urobil niečo zle, tak ako teda?
Obrázok
Napísať odpoveď