Velmi dobre rozumiem co chces povedat tym rizikom replikatorov. Ale bottle neck tej uvahy je prave v tom co si napisal - ze tie stroje budu musiet byt komplexne. A podla mna nebudu dost komplexne na to, aby z toho hrozilo nejake riziko v rozumnom casvom horizonte. Nie je nachylne na nejaku inu vyrazne odlisnu napln cinnosti ako povodne urcena - to nebude multi functional stroj ktory zvlada kopec cinnosti ktore ked sa poruchaju tak v 0.00001% percent az toho vznikne nieco nebezpecne.
Tie stroje budu akurat:
- letiet priestorom (jednoduchy mozno ionovy pohon, pripadne len na slnecne ziarenie/plachty)
- vyhladavat vhodne planety (jednoduchy opticky senzor a detektor prvkov v spektre zarenia)
- pristavat (tipujem ze je lepsie pristat na mesiaci planet ako na samoztnej planete, alebo na asteoride, lebo odpada problem s atmosferou a velkou gravitaciou)
- startovat (z asteoridov moze byt aj primitivny mechanicky prak, nemusia mat ani vykonny reaktivny vlastny pohon)
- dolovat rudy, spracovat rudy, vyrobit kopie
Posledny bod je jediny komplikovany, zato urcite dost poriadne - vyrobit hutu na tazbu, separaciu a spracovanie rud, to si bude vyzadovat tazku techniku. Zelezo, kremik, vyrobit jemne chipy - tazobny a elektrotechnicky priemysel v malom.
Napriek tomu - tento posledny bod je snad jediny ktory by mohol potencialne viest k nejakej nechcenej cinnosti - ale akej presne? Co by sa muselo zmutovat aby stroje zacali vyrabat napr. laserove dela a cielene ich pouzit na ziskanie dominantneho postavenia? Alebo co ine?
Su to stale primitivne stroje s extremne obmedzenou skalou cinnosti, ktora sa neda len tak lahko rozsirit na ine nechcene cinnosti - pretoze na to treba komplexny vyvoj, komplexnu suhru dalsich procesov, ktore nie je sanca z tychto primitivnych procesov vykombinovat.
Takze jedine co podla mna hrozi, je premnozenie a nekontrolovane sirenie kvantity - co ale nie je problem kedze aspon by ludstvu poskytli koncentrovany zdroj surovin.
Myslim ze evolucia funguje efektivne az ked je k dispozicii ista miera komplexnosti - cize je z coho stavat, je z coho kombinovat. Potom to ide pomerne rychlo - za 600 milionov rokov za z primitivnych ocenaskcyh zhlukov buniek vyvinul pestry svet. Lenze netreba zabudat, ze predtym to tu 4 miliardy rokov kvasilo len v primitivnom stadiu bakterii (co uz aj tak su super zlozite organizmy podla mna).
Rovnako aj nejake primitivne replikacne stroje (este ovela primitivnejsie co sa tyka skaly cinnosti a komplexnosti organizmu) by nemali sancu sa zvrhnut na nejake ine vyrazne odlisne cinnosti ktore by ohrozili ostatnych.. myslim ze to je velmi sci -fi a nerealisticke.
Ale na druhej strane je mi jasne, ze toto su spekulativne reci a nechcem presviedcat ze ja mam pravdu - kludne sa mozem brutalne mylit. Chcel som len povedat, ze obava zo zvvhnutia replikacnych strojov mi pripada prilis inspirovana scenarmi star-wars a v realite si mysim ze tak primitivne stroje nemozu ani nahodnou evoluciou "poruch a mutacii" dospiet k nejakej zlozitejsej zhubnej cinnosti, pretoze narozdiel od komplexnych organizmov nebudu mat k tomu dostatocnu skalu cinnosti. Repliacne stroje proste su ovela primitivnejsie ako obycajna bakteria. To je moj nazor, moj optimizmus podlozeny logickou uvahou.
Obaval by som sa toho, iba ak by sme hovorili o casovych obdbiach miliard rokov - za vtedy by uz aj taketo primitivne veci mohli urobit neocakavany evolucny pokrok. Ale vtedy tu uz ludstvo nebude, a ak bude (alebo ina civilizacia) tak bude tak daleko, ze urcite zvladne aj nejake zhubnejsie formy replikatorov..
No, ale som sa zas rozpisal...
K tej Cine - ano, s tou najdlhsie existujucou risou je ta kontinuita veru dost diskutabilna. Navyse, trochu podcenuju indicke staroveke mesta, tie mohli siahat dost mozno az do dob Sumeru a Akkadu (aj podla oficialnej archeologie)..
Ale pekne si popisal tie zakladne potreby